Първоначално изпратено от Van Basten
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
Май никой не чете отчетите до края
(или поне не си играе да ги коментира тук...)
Най-хубавата част от отчета на "Адванс" се намира точно на последна страница...
"През месец октомври 2013 Дружеството извърши продажби на 14 528 дка. земи, които са класифицирани като активи държани за продажба към 30 септември 2013 с балансова стойност 8,133 хил.лв."
Имайки предвид, че до Септември бяха продадени около 17000 дка, мисля че продажбите за октомври са повече от добри... Така до момента през годината са продадени 31500 дка., които предвид по-добрите маржове на печалба през тази година мисля, че ще дадат възможност за един доста сносен дивидент догодина - вероятно няма да стигне нивата от тази година, но като цяло ще има отново много добър процент на дивидентна доходност.
Вчера си играх да преобразувам финансовите резултати към момента (т.е. с включени продажбите от Октомври, упоменати в междинния отчет) и мисля, че наистина успяваме да стигнем +30 ст. дивидент на акция, които и досега бяха споменавани тук, но май по-скоро като пожелание....
Естествено нямаме продажните цени от октомври за точни сметки (заложил съм ги на база средните продажни за тази година, но може и да се различават) и няма как да знаем точните цени на придобиване (ползвал съм средната цена земеделските земи към момента, която е 331 лв., но естествено точно продадените през тази година ниви може да са придобивани на по-висока или по-ниска стойност от средната), но мисля че сметката ми е достатъчно близка до реалната.
Та, ако, сметките ми са верни, мисля че очертаващите се +30 ст. дивидент формират повече от добра дивидентна доходност на база текущата цена (2,28 лв от петък 01.11.2013):
- брутна дивидентна доходност: 13,16 %
- реална дивидентна доходност: 19,74 % (ако се вземе под внимание факта, че дивидента няма да се получи след 12 месеца, а след 8 месеца - приемам че пак го разпределят месец Юни).
На печелившите - честито ! Вече можем да мислим и да се притесняваме за дивидента за 2015 г....
Естествено, в горните сметки не са включени евентуални продажби до края на тази година (ноември и декември)....
P.S. Знам, че някой ще кажат, че нещата не са само дивидент, а и капиталов ефект от цената на акцията и ще са прави. С настоящето не прогнозирам цената на акцията, а само размера на дивидента ! Всеки сам си прави прогнозите за движение на цената сама по себе си, като няма гаранция нито че ще нарастне, нито че ще падне.... от мен само прости калкулации, инвестиционните решения са си от Вас колеги !
Коментар
-
Първоначално изпратено от equal Разгледай мнениеНякой по паметлив, присъствал на срещата с акционерите през април,
да припомни дали мениджмънта се е ангажирал с някаква прогноза за размера на продажбите през годината, че нищо не намирам из отчетите
Коментар
-
Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение...Досега като акционер с повече или по-малко акции от самото листване насам ... не съм получил причина да се съмнявам в тяхната коректност, а това е доста нехарактерно за нашата географска ширина.
Успех ти желая! И ела питай каквото имаш да питаш, с такава откритост могат да се похвалят не повече от 4-5 компании в бг.
Без да е препоръка за каквото и да било.Last edited by Чичо Манчо; 01.11.2013, 18:43.Vanitas vanitatum...
Коментар
-
Първоначално изпратено от viktornfs Разгледай мнениеЕла. Няма да съжаляваш. Не бъди горделив.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Don Archon Разгледай мнение+1 само не ми харесва, че взимат много пари за управение.Аз пък твърдя,че взимат малко пари за управление....Хайде сега ме обори,като ми разкриеш пълната картина,т.е.-колко е персонала на обслужващото дружество,какви са възнагражденията на служителите,каква точно работа вършат за да заслужат парите си и т.н.,и т.н.,в детайли?
Коментар
-
Първоначално изпратено от viktornfs Разгледай мнениеЕла. Няма да съжаляваш. Не бъди горделив.
Ама ти ще ходиш?
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение+1
не споря
може и да греша в някои моменти
няма да идвам на срещата макар, че бих желал
Коментар
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнениеЕеее, Тони... с пълното ми уважение към теб за ценните ти коментари по много от дружествата (които даже и от Investor-a взеха да цитират), малко некоректно се изказваш тук.... Тези 11 "стинки" са счетоводния доход на акция. Знаеш при калкулацията за дивидента се правят преобразувания съгласно закона за АДСИЦ. Към момента сметката е направена спрямо счетоводна стойност на земята, която е преоценъчна и практически по-висока от реалната, на която са придобивани земите... Накратко, стойността на дивидента е логично да бъде по-висок от посочените стотинки - с колко точно е въпрос на счетоводни преизчисления, които ще видим едва след годишния отчет.
Само за илюстрация, ще посоча, че този "доход на акция", които цитираш, в предварителния отчет за 2012 г. бе 32 ст., а знаеш че брутния дивидент за разпределяне на след това беше 50 ст./ акция.... Лично според мен процентната "ножица" на разликата между доход на акция и дивидента за разпределяне ще се отвори повече, защото средната стойност на цените на придобиване (която с ползва за дивидента) според мен расте с по-малки темпове, спрямо счетоводната преоценъчна стойност на земите.
=====
Колкото да таксата за управляващото дружество - наистина е неприятна. За нея Fortiss вероятно е прав, че е твърде много, но пък такива са заложените правила от самото начало....
Иначе е нормално да спада спрямо миналата година, тъй като обема на продажбите е по-нисък, а част от таксата на практика е директно свързана с обема на приходите от продажби.
но сега дали ще намалят стойността на земята? и какво ще следва от това?
Коментар
-
Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнениеФортис, мненията ти за цените на земеделската продукция са много ценни и ги чета с интерес, ама по отношение на Атера не знам що си толкова тенденциозен. На колко техни събрания си бил??? Задаваш все едни въпроси дето се обсъждат всеки път на срещите, т.е. два или три пъти годишно. Аз изказвам пълната си подкрепа към мениджмънта, след това което правят е абсурдно да съм недоволен. Досега като акционер с повече или по-малко акции от самото листване насам ... не съм получил причина да се съмнявам в тяхната коректност, а това е доста нехарактерно за нашата географска ширина.
Успех ти желая! И ела питай каквото имаш да питаш, с такава откритост могат да се похвалят неповече от 4-5 компании в бг.Last edited by Don Archon; 03.11.2013, 10:48.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнениеЕеее, Тони... с пълното ми уважение към теб за ценните ти коментари по много от дружествата (които даже и от Investor-a взеха да цитират), малко некоректно се изказваш тук.... Тези 11 "стинки" са счетоводния доход на акция. Знаеш при калкулацията за дивидента се правят преобразувания съгласно закона за АДСИЦ. Към момента сметката е направена спрямо счетоводна стойност на земята, която е преоценъчна и практически по-висока от реалната, на която са придобивани земите... Накратко, стойността на дивидента е логично да бъде по-висок от посочените стотинки - с колко точно е въпрос на счетоводни преизчисления, които ще видим едва след годишния отчет.
Само за илюстрация, ще посоча, че този "доход на акция", които цитираш, в предварителния отчет за 2012 г. бе 32 ст., а знаеш че брутния дивидент за разпределяне на след това беше 50 ст./ акция.... Лично според мен процентната "ножица" на разликата между доход на акция и дивидента за разпределяне ще се отвори повече, защото средната стойност на цените на придобиване (която с ползва за дивидента) според мен расте с по-малки темпове, спрямо счетоводната преоценъчна стойност на земите.
=====
Колкото да таксата за управляващото дружество - наистина е неприятна. За нея Fortiss вероятно е прав, че е твърде много, но пък такива са заложените правила от самото начало....
Иначе е нормално да спада спрямо миналата година, тъй като обема на продажбите е по-нисък, а част от таксата на практика е директно свързана с обема на приходите от продажби.
Да такива са били договорените условия но тогава е било 2006 и 2007 - години на бум а сега след 5 години мачкане и криза не е ли време да се предоговорят тези такси, така както направи Карабашев в Булленд?
Поздрави!
Коментар
-
Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнениеФортис, мненията ти за цените на земеделската продукция са много ценни и ги чета с интерес, ама по отношение на Атера не знам що си толкова тенденциозен. На колко техни събрания си бил??? Задаваш все едни въпроси дето се обсъждат всеки път на срещите, т.е. два или три пъти годишно. Аз изказвам пълната си подкрепа към мениджмънта, след това което правят е абсурдно да съм недоволен. Досега като акционер с повече или по-малко акции от самото листване насам ... не съм получил причина да се съмнявам в тяхната коректност, а това е доста нехарактерно за нашата географска ширина.
Успех ти желая! И ела питай каквото имаш да питаш, с такава откритост могат да се похвалят неповече от 4-5 компании в бг.
не споря
може и да греша в някои моменти
няма да идвам на срещата макар, че бих желал
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнениеПечалба 11стинки на акция!
Възнаграждението към обслужващото дружество е намаляло с 50%(може би заради по-малкия брой покупко-продажби) и е в размер само на 3 180 000лева.
Успех на инвестиралите!
=====
Иначе е нормално да спада спрямо миналата година, тъй като обема на продажбите е по-нисък, а част от таксата на практика е директно свързана с обема на приходите от продажби.Last edited by Van Basten; 01.11.2013, 09:18.
Коментар
-
Фортис, мненията ти за цените на земеделската продукция са много ценни и ги чета с интерес, ама по отношение на Атера не знам що си толкова тенденциозен. На колко техни събрания си бил??? Задаваш все едни въпроси дето се обсъждат всеки път на срещите, т.е. два или три пъти годишно. Аз изказвам пълната си подкрепа към мениджмънта, след това което правят е абсурдно да съм недоволен. Досега като акционер с повече или по-малко акции от самото листване насам ... не съм получил причина да се съмнявам в тяхната коректност, а това е доста нехарактерно за нашата географска ширина.
Успех ти желая! И ела питай каквото имаш да питаш, с такава откритост могат да се похвалят неповече от 4-5 компании в бг.
Коментар
Коментар