If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Колеги, давайте го по- сериозно.Цената няма как да се повиши в почивните дни! Много хора затваряха предната седмица и ще търсят да купят следващата.Очаквам повишение, само не знам дали ще е рязко или плавно
какво значение има дали повишението ще е рязко или плавно освен ако не си влязъл спекулативно тук?
Колеги, давайте го по- сериозно.Цената няма как да се повиши в почивните дни! Много хора затваряха предната седмица и ще търсят да купят следващата.Очаквам повишение, само не знам дали ще е рязко или плавно
Ми с тях ще си останеш, не е мръднало от 4 месеца, а ми обещаваше до Коледа да излизам на 2.5-2.6
Виж моите при старите ми постове дето ти казвах да си смениш ника че не ставаш за оракул.
И друг път да слушаш старите кучета по позицията
Здравей Pipbel-чо бях предвидил цена в диапазона 2.40-2.60 е имаше сделки на 2.399 ако го смяташ за неточност се извинявам иначе следя постовете ти с интерес и ловенето на "падащи кинжали" в които се опитваш да се специализираш,но и там трябва да се внимава че може да се получат прободни рани и да се пролее доста инвеститорска кръв
желая ти приятна вечер и успех
+1
очакванията ми тук са за един по-сериозен и забележим ръст на цената както писах в началото на седмицата
Ми с тях ще си останеш, не е мръднало от 4 месеца, а ми обещаваше до Коледа да излизам на 2.5-2.6
Виж моите при старите ми постове дето ти казвах да си смениш ника че не ставаш за оракул.
И друг път да слушаш старите кучета по позицията
Последната прогноза на USDA - преведена и превърната в цени за тон:
Средната цена на царевицата за периода 2014 – 2025 години ще бъде под 4 USD/бушел (157 USD/тон). През 2014 – 2015 МГ цената ще бъде 3,65 USD/бушел (144 USD/тон) 3,30 USD/бушел (130 USD/тон) за 2015 – 2016 МГ и между 3,35 – 3,95 USD/бушел (132 – 156 USD/тон) за 2016 – 2021 години. След 2022г цената може да се повиши до 4,1 – 4,2 USD/бушел (161 - 165 USD/тон).
При цената на соята прогнозата е 9,75 USD/бушел (358 USD/тон) за 2014 – 2015 МГ, 8,85 USD/бушел (325 USD/тон) за 2015 – 2016 МГ и 8,90 USD/бушел (327 USD/тон) за 2016 – 2017 МГ. До 2022 – 2023 години цената ще бъде 9,05 – 9,95 USD/бушел (333 - 366 USD/тон). В края на периода цената ще се повиши над 10,15 USD/бушел (373 USD/тон).
USDA очаква спад и при цената на пшеницата до 4,9 USD/бушел (180 USD/тон) за 2014 – 2015 МГ, 4,35 USD/бушел (160 USD/тон) за 2015 – 2016 МГ, 4,3 USD/бушел (158 USD/тон) за 2016 – 2017 МГ. За периода 2017 - 2024 години цената ще бъде 4,45 – 5,35 USD/бушел (164 - 197 USD/тон).
Дано не се получава точно така, но много се замислям за бъдещето.
Без дори да се опитвам да защитавам мениджмънта на компанията, но според мен предоставяната информация е на много аналитично ниво и дори в повече отколкото съм очаквал (има разбивки по райони, по големина и т.н.) и излиза съвсем регулярно - всеки месец, което не се прави от много други компании, да не кажа от никои.
Предполагам, винаги може да бъде и още повече, но вероятно се опитват да поддържат и някаква систематизираност и "стегнатост" в данните. Например конкретно за питането ти за землища с над 500 дка., в момента има 131 такива, нали се сещаш ако избълват такава справка с наименования на 131 села в България, които 99,9 % от четящите бюлетина няма да са чували, ефективността за мнозинството от хората ще е минимална.
Въпроса с размера на арендованите декари наистина сме го обсъждали доста. Абсолютно съм съгласен, че има логика в намека ти, че ако не всички декари са отдадени, може да има и некачествени земи. От друга страна, определено има логика и в позицията на мениджмънта, че докато се подготвят земи за продажба например с предварителни договори, купувача може да има изискване да я вземе без чужди аренди и това да е причина да не се отдава под наем... В крайна сметка основната дейност на дружеството е да продава, а не толкова да отдава под наем, така че предполагам има логика при необходимост да "жертват" някой и друг наем в името на крайната цел - продажба.... Естествено, не мога да твърдя, че е на 100 % е така, но има резон в това. Отделно за новозакупуваните земи е възможно да е наобходимо повече време за уреждане на наемите, което също не звучи нелогично...
И накрая, да допуснем че има и нетолкова качествена земя, смяташ ли че тя може да се отдели толкова категорично в процеса на продажба. Примертно има едно землище с 500 дка, от които 50 дка не са много качествени. Идва един земеделец и казва "Ще купя земята в това землище, но само ей тия 450 дка, другите 50 си ги дръжте...". Ти си доста по-навътре в търговията, смяташ ли че реално на пазара се работи така ? Визирам наистина по-големите земеделци, а не примерно по-малки инвеститори като теб (за теб съм сигурен, че ако искаш 10 дка, никой няма да може да те убеди да вземеш и 1 некачествен в тях). Защото доколкото съм запознат, при тях се договарят нещата по-наедро - в смисъл вземаш цялото землище, като евентуално ако има по-некачествена цена, се пазариш за средната на която купуваш. В горния пример ако 450-те дка имат справедлива цена от 1100 лв., а 50-те некачествени са по 600 лв., и сделката се реализир на цена 1050 лв. на дка. за всичките 500 дка.... Т.е. за мен информацията за цените на продажба на фонда в голяма степен дават достатъчна информация сами по себе си, тъй като са Средни и обхващат както по-качествени, така и евентуално по-некачествени земи...
EDIT: Последния абзац май се получи доста дълъг... Основното което исках да кажа в него е, че при сделките със земеделците се гледа да се продаде цялото землище или район от землища, а не да не се продава на парче. Това доколкото знам важи дори и земята да е само 1-ва категория, в смисъл ако в горния пример приемем че всичките декари са 1-ва категовия, но по някаква причина земеделеца иска само 450 дка, предполагам фонда няма да се съгласи на сделка, дори и другите 50 дка да първокласни. Просто какво ще ги прави след това - няма кой да купи да вземе тия останали сами 50 дка, ако в района няма други големи земеделци.... Поради тази причина доколкото съм запознат се продават земи групирани и наедро, или вземаш даден масив или не... фонда гледа да не остава с единични ниви в дадено землище....
Списък трябва да има, защото с един поглед и ще се разбере каква е земята и колко струва. Според наблюденията ми в моята област – а тук те пишат, че имат много земя – определено не е от добрите земи.
Ако се мисли, че Адванс пропускат ренти заради „подготовка” на земя за продажба – това не е вярно. Те когато продават, продават с уговорката, че ще получат рента и за течащата година. А това не го правят при дребни покупки – купуват сега и вземат рентата на есен. Т.е. пир тях излиза, че вземат рента и на продадените и на купените през годината ниви.
Така е. Договарят средна цена според това какво има в пакета. Арендаторите не купуват сляпо, всичко се гледа парче по парче, дори и когато се вземат над 2000 декара примерно.
Коментар