Първоначално изпратено от Alonso
Разгледай мнение
Айде, нека примера е за сирене тогава. В магазините има от 5 до 20 лв./кг. Аз да кажем си купувам от 7 лв. и убий ме не виждам с какво това от 20 лв. е по-хубаво и каквото ще да става няма да си купя такова. Но това доказва ли, че пазара на сирене е само на 7 лв., защото аз купувам на толкова ? Очевидно си има хора, които са склонни да плащат по 20 лв. и фирми, които предлагат такива продукти. Пазара не се движи около личните ми предпочитания за цени....
Както и да е, много се отнесохме в примери, а едва ли ще намерим стока, която е толкова близка (било то долари, или сирене)....
Мисълта ми беше, че това че ти (вероятно и други) участници на пазара правите сделки на дадена цена, не означава автоматично че при всички други на пазара нещо не е наред.
В случая фонда продава на едни много добри цени. Причините може да са различни:
1.) Може просто във фонда да работята уникални търговци (продавачи), които да убеждават клиентите;
2.) Може земята да е скапана, но мениджмънта да има усета да намира най-големите балъци в страната, на които да им продава тази некачествена земя на високи цени;
3.) Или пък може поне теоретично да допуснем, че земята им е качествена (колкото и да не ни се вярва), след като някой плаща по толкова за нея;
Каквато и да е причината, е ФАКТ че правят продажби на добри цени, така че не смятам за правилно с лека ръка да игнорираме това.
Първоначално изпратено от Alonso
Разгледай мнение
Но да видя, правилно ли разбирам това което ми предлагаш.
За да оценим настоящата стойност на активите на компания "Х" (в случая "Адванс терафонд"), според теб е по-правилно за цена на единица актив да се вземе предложената цена от някоя случайна агенция за например 20 дка. земя, вместо да вземе реалната цена на която същата тази компания "Х" (в случая "Адванс терафонд") е продала 46000 дка през завършената 2013 година и на която цена продава през настоящата 2014 година ?
Правилно ли съм те разбрал ?

Коментар