IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
    Балон ?

При налични 225 хил.дка продаван при средна цена от 1100 лв, това прави 247,5 млн.
    Прибавете наличния кеш от 64 млн. лв и текущите вземания от наеми за около 5 млн. и имаме едни 316 млн.лв.

При 85 млн.акции, това прави около 3,70 лв./акция.
    Ясно е, че пазара преценява колко е пазарната цена, но да говорим за балон за цени под горната е пълен абсурд....

P.S. Горната калкулация е само на база статичен анализ на активите и по-конкретно на земята, но не включва:
    * оценка на поземлените имоти различни от земя (има такива със счетоводна стойност около 12 млн, като пазарната според мен никой не я знае в момента)
    * оценка на бъдеща дейност на фонда (нови купени и продадени земи извън наличните), защото през 2013 г. коефициента на подновяване на земите е около 60 % (срещу продадените 46 хил.дка, имаме новозакупени 27,5 хил.дка), т.е. освен продажбата на текущите декари, при по-дългосрочен анализ следва да се вземат и продажбите на декари, които тепърва ще се купуват (например и с част от наличния кеш) и които към днешна дата формират марж от около +450 лв. на дка (купуват се по около 650-700 лв. и се продават по около 1100 лв.).

Предвид гореизложените неща, мен лично ако ме питате (не че някой ме пита де ) справедливата стойност дори е над тези 3,70 лв., но да се говори за балонизиране под тази цена е нелепо.
    +1
    остави го Импето-той така си приказва,да има шум
    иначе много добре си описал ситуацията,тук цената според мен тепърва ще расте има още доста неща които могат да се напишат в положителна посока...
    иначе нещо допълнитено за четене-за размисли(без страсти)
    http://www.standartnews.com/biznes/z...ma-226801.html
    Не е Препоръка за ПП на ЦК!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
      ...и тука ли надухте балонът, бе, вашите кожи?
      Балон ?

При налични 225 хил.дка продаван при средна цена от 1100 лв, това прави 247,5 млн.
      Прибавете наличния кеш от 64 млн. лв и текущите вземания от наеми за около 5 млн. и имаме едни 316 млн.лв.

При 85 млн.акции, това прави около 3,70 лв./акция.
      Ясно е, че пазара преценява колко е пазарната цена, но да говорим за балон за цени под горната е пълен абсурд....

P.S. Горната калкулация е само на база статичен анализ на активите и по-конкретно на земята, но не включва:
      * оценка на поземлените имоти различни от земя (има такива със счетоводна стойност около 12 млн, като пазарната според мен никой не я знае в момента)
      * оценка на бъдеща дейност на фонда (нови купени и продадени земи извън наличните), защото през 2013 г. коефициента на подновяване на земите е около 60 % (срещу продадените 46 хил.дка, имаме новозакупени 27,5 хил.дка), т.е. освен продажбата на текущите декари, при по-дългосрочен анализ следва да се вземат и продажбите на декари, които тепърва ще се купуват (например и с част от наличния кеш) и които към днешна дата формират марж от около +450 лв. на дка (купуват се по около 650-700 лв. и се продават по около 1100 лв.).

Предвид гореизложените неща, мен лично ако ме питате (не че някой ме пита де ) справедливата стойност дори е над тези 3,70 лв., но да се говори за балонизиране под тази цена е нелепо.

Коментар

• Зърнените пазари засега добре вървят.
        Ще е необходимо царевицата в САЩ през тази година да не надхвърли 320-325 млн. тона, соята да е около 85 млн. тона. В Китай царевицата ад върне примерно до 205 млн. тона ,че тук запасите станаха доста големи - 71 млн. тона. Пшеницата в Китай да е дори и малко под 120 млн. тона. В Украйна царевицата да е около 20 млн. тона.
        В ЕС да е нормална реколта и в БГ да няма много суша, което малко ме съмнява.
        При тези условия напрежението при рентите ще се повиши, а цената на земята ще продължи леко нагоре.
        Пшеницата в БГ ще бъде над 350-370лв, царевицата над 320-340лв, а слънчогледът над 700лв.
        Какво повече????????

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
          ...и тука ли надухте балонът, бе, вашите кожи?
          къде видя балонче тука ве Импе??защото аз се взирам и нещо не го намирам(виждам)
          по-скоро път към реалната себестойност на акцията

Коментар

• за справка
            Attached Files

Коментар

• ...и тука ли надухте балонът, бе, вашите кожи?
              Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от DidoDinev Разгледай мнение
                Трите лева би трябвало да ги мине според мен...

Не е препоръка за нищо
                просто работя по спомени за изказвания с насмешка спрямо моите виждания за цената на акцията като например:че е смешно да се говори за дивидент над 20 стотинки;
                тук цената нямало да мине 2.50 преди разпределението на дивидента
                че когато акцията беше на 2.15 била струвала толкова пък аз съм бил сложил розовите очила и т.н.даже един колега обеща да ми прати марково отлежало уиски ако цената "случайно" стигне до 3-те лева(дано да има повод да се почерпя)
                не е Препоръка за ПП на ЦК!!!

Коментар

• интересно е да видим ще има ли престрашили се да купуват над 2.60 до края на сесията

Коментар

• Първоначално изпратено от orakula Разгледай мнение
                    още миналата седмица споделих,че цената изостава тук,но явно купувачите са изчаквали обявяването на дивидента....иначе според мен погледнато обективно към днешна дата цена в диапазона 2.80-3.00 лева не е нещо непостижимо преди разпределянето на дивидента
                    Трите лева би трябвало да ги мине според мен...

Не е препоръка за нищо

Коментар

• Първоначално изпратено от Don Archon Разгледай мнение
                      Внимание ракета ... !!

Не е препоръка, по-скоро остроумна закачка към колегите участници тука.
                      още миналата седмица споделих,че цената изостава тук,но явно купувачите са изчаквали обявяването на дивидента....иначе според мен погледнато обективно към днешна дата цена в диапазона 2.80-3.00 лева не е нещо непостижимо преди разпределянето на дивидента

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                        Форти, уж те водят за експерт туканка, а и при СФТРД си много в час, поне се предполага че е така..
                        Верно не са 1 сектор, ама все пак би ли направил едно сравнително анализче между двете като инвестиционна алтернатива ?
                        За/против, плюс/минус и т.н. по набор от критерии избрани от тебе.
                        Тенкс.
                        за да направя такова нещо трябва да се ровя в отчети, факти и др подобни, че да ги цитирам и подкрепя мнението си, а е мързи да го правя
                        а и ще напиша нещо, което веднага ще бъде атакувано от колегите тук и не ми се влиза в спорове
                        което искам да напиша - вече съм го написал

по-добре кажи кога ще правим сбирката във Варна с Алонсо и компания???
                        ще взема сина, че да се учи от умни хора на бизнес и жената - за да не търся извинителна бележка

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                          . Има доста по-ефективни акции на БФБ.
                          Форти, уж те водят за експерт туканка, а и при СФТРД си много в час, поне се предполага че е така..
                          Верно не са 1 сектор, ама все пак би ли направил едно сравнително анализче между двете като инвестиционна алтернатива ?
                          За/против, плюс/минус и т.н. по набор от критерии избрани от тебе.
                          Тенкс.

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                            Но бизнесът със земя остава перспективен за индивидуални участници, които сами ще си купят земята, сами ще си договорят рентата и няма да плащат всякакви такси на някой да ги "обслужва".
                            За това вероятно си прав, но както сме обсъждали и друг път, този начин на инвестиции директно в земя не е по възможностите на всеки по ред причини, въпреки че както казваш вероятно би бил по-рентабилен.

Аз например:
                            - нямам време да обикалям да търся земя;
                            - нямам нужните технически познания да преценя коя земя е качествена, т.е. ще трябва да разчитам на "някой ми каза";
                            - имам опрделелени лични притеснения относно придобиването на земята, въпреки че нотариуса се предполага че трябва да верифицира сделката, ме притеснява риск от това например продавачите да се направоспособни (повече наследници, неверни пълномощни и т.н.)... някой професионалист на пазара би се справял по-добре от мен.
                            - вероятно цената, на която ще купя земята е по-висока от тази на която би я спазарил утвърден играч на пазара като фонда.
                            - не съм много рисков играч, да поема риска да не успея да дам под аренда земята (предполагам в даденото землище ще има 1 или 2 земеделци, които биха я наели от мен, но ако по някаква причина не го направят ?). Или ако от примерно двамата, единия не я иска, а другия ме натиска в цената;
                            - последваща комуникация със земеделеца за събиране на рента или предоговарянето й;
                            - трудно бих излязъл ако се наложи - ако искам да взема цена, вероятно ще трябва да съм готов да изчакам дори месеци
                            - и други....

И след всичките тези негативи, пак не е сигурно, че ще мога да докарам по-висока доходност, въпреки че теоретично си прав. Ти например си на този пазар от много години и видимо се справяш добре, но аз например съм "зелен" и за мен е по-добре да си платя част от доходността за сървиса и да избегна гореизброените негативи... предполам има и не малко други хора като мен.

Пак казвам - прав си, но просто директното инвестиране не е за всеки...

Коментар

• Първоначално изпратено от Etihad Разгледай мнение
                              Т'ва от преди месец, помниш ли?

Мда, сигурно за SFTR говориш, според мен ако продадеш там сега и инвестираш тук ще си с по-добра доходност, но това е само мое мнение, парите и акциите са си твой и ти желая успех.
                              Колкото до това че фермери ще договорят по-добра цена и по-добра рента е сигурно майтап. но не мога да схвана хумора. Когато таксите и "обслужването" стане съществен процент от печалбата т.е. от дивидента може и аз да си променя мнемнието, но те са фиксирани като % в голяма степен и не вярвам.
                              опитвам се да понижа цената много ясно
                              Last edited by fortiss; 19.02.2014, 09:20.

Коментар

• Първоначално изпратено от Etihad Разгледай мнение
                                Според мен се опитваш да свалиш цената с вербална интервенция ама не ти се получава щото хората и фондовете с големите обеми по тази позиция не четат този форум или поне не е определящ за техните инвестиционни решения. Дано успееш да се качиш преди да обявят дивидента, щото след това ще забърза влака. Успех!
                                Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                                Като го издрънкаш това и наново започвам да преглеждам зърнените пазари и прогнозите за времето. Мисля си, че все нещо изпускам - това, което ти си видял в повече!
                                Гледам и в тавана, ама явно на него не пише това, което на твоя !!!!
                                Т'ва от преди месец, помниш ли?

Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                                ... Има доста по-ефективни акции на БФБ.
                                Но бизнесът със земя остава перспективен за индивидуални участници, които сами ще си купят земята, сами ще си договорят рентата и няма да плащат всякакви такси на някой да ги "обслужва".
                                Мда, сигурно за SFTR говориш, според мен ако продадеш там сега и инвестираш тук ще си с по-добра доходност, но това е само мое мнение, парите и акциите са си твой и ти желая успех.
                                Колкото до това че фермери ще договорят по-добра цена и по-добра рента е сигурно майтап. но не мога да схвана хумора. Когато таксите и "обслужването" стане съществен процент от печалбата т.е. от дивидента може и аз да си променя мнемнието, но те са фиксирани като % в голяма степен и не вярвам.

Коментар

Working...
                                X