IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Тези дни срещнах две взаимноизключващи се прогнози за реколтата на зърнопроизводителите. Заради сушата можело да е с 30% по-ниска, а според другата заради топлото време щяла да бъде много добра. фортис, като специалист, как ще коментираш

Коментар

• Навремето когато купувах тези акции статистиката беше по области а не по региони.
      Мисля че може да го издириш и сега. Не ми се рови, но при тогавашните статистики земята в областите Добрич и Силистра намаляваше доста ударно. Защото съгласи се, че има голяма разлика между земя в областите Добрич и Силистра и земя в областите Шумен и Търговище ?

За област Търговище районът е Омуртаг и Антоново. За област Шумен - Смядово и Върбица.
      Има разрика дори и в областите

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
        Това казано честно не го разбрах. Защо да заблуждавам някого и коя е заблудата ? А и не съм се опитвал да убеждавам някого в нещо... Споделих лично мнение, че акцията не е балон в момента. Доколкото под "Балон" се разбира актив, при който пазарната цена значително надвишава реалната стойност, съм се обосновал защо не смятам, че е такъв... Изрично подчертах, че само пазара определя цената на даден актив, не убеждавам никого, че тя ще стигне до 3,70 (няма да е нито първия, нито последния актив, който не си достига реалната стойност), просто казах че пазарните нива са под стойността.

Може би визираш стойността, която изкарах и ти се струва висока, но при положение че е сметната на база на РЕАЛНИТЕ цени на които продават, не виждам какво заблуждаващо има в това ? Сега, песимистите могат да изсмятат стойността при 500 лв./ дка, оптимистите могат да изсмятат при 2000 лв./дка, но не виждам по-реално определена стойност от тази базирана на текущите цени, на които продава фонда ?
        Аз също смятам, че акцията НЕ е балон, но ти твърдиш че акцията е почти 2 пъти подценена.
        Има голяма разлика и тази разлика идва именно от моите и твоите представи за реални цени. Съвета ми е да отидеш в някоя агенция за земя с по-голям обхват. Поискай да си купиш земя за рента и ще добиеш представа за реалните цени

Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
        Примера с долара няма да го коментирам, убеден съм, че дори ти осъзнаваш, че аналогията която си направил с търговията на Forex пазара е много, много неточна и нерелевантна.

Ако ми позволиш пък аз да направя опит за аналогия за казаното от теб: "Би ли ми обяснил как например OMV твърдят, че продават дизела на 2,50, след като аз миналата година си намирах от един приятел дизел на 1,80 лв. ?" С пълното ми уважение към теб (предполагам си успешен на пазара на реална земя), но не можеш от цените на които купуваш земя индивидуално, да правиш изводи за целия пазар....
        Разликата е че нафтата която са ти предлагали на 99% е била крадена от някъде нафта

Може и да не ти се вярва какви са цените на пазара на които продава фонда, но в крайна сметка хората имат официално обявени продажби на +46000 дка при тези цени.... какво намекваш ? Че декларират неверни данни и фалшифицират ОПР ? Айде, бих приел прогнози на тема бъдещи цени на земята, но този присмех на цените на които продават не виждам за какво е....

Следя много внимателно всички отчети на компанията, както предполагам правиш и ти. Можеш ли да ме ориентираш къде виждаш, че продават само добричката земя по 1100 лв. ?!? Дружеството обявява средни пазарни цени... откъде си сигурен, че не продават примерно по 1500 лв. по Добричко и по 800 лв. из Видинско, за да получат тези средни цени от ~1100 лв. ? Правиш една алюзия, без да имаш официалнни данни, че едва ли не се разпродават само земите в Добруджа, и едва ли не ще останат земи само по билото на Стара планина...

Понеже няма данни къде точно са продажбите, реално единствения начин да се разбере къде се продава е да се проследи динамиката на притежаваните земи по региони. И ето какво показва тя за района, който визираш:

След приключване на 2013 г. през която бяха продадени над 46000 дка, промяната на притежаваната земя в Североизточен регион (включва Варна, Добрич, Силистра, Разград, Шумен, Търговище) е:
        * Притежавани земи в Североизточен регион към 31.12.2012 г.: 95 868 дка.
        * Притежавани земи в Североизточен регион към 31.12.2013 г.: 89 739 дка.
        = = = = =
        Намаление на земите в Североизточен регион 2013 г.: - 6129 дка.

Ето още малко данни от отчетите на компанията:
        * Относителен дял на земите в Североизточен регион от всичките земи към 31.12.2012: 39,27 %
        * Относителен дял на земите в Североизточен регион от всичките земи към 31.12.2013: 39,82%

Моето тълкувание е, че през 2013 г. има балансирани продажби в цялата страна.
        Навремето когато купувах тези акции статистиката беше по области а не по региони.
        Мисля че може да го издириш и сега. Не ми се рови, но при тогавашните статистики земята в областите Добрич и Силистра намаляваше доста ударно. Защото съгласи се, че има голяма разлика между земя в областите Добрич и Силистра и земя в областите Шумен и Търговище ?

Знам, че си от успешните инвестотори на борсата, а и съм чувал че си такъв и извън нея, така че не знам защо се опитваш да игнорираш фактите и правиш внушения, които поне за момента не са валидни.... предполагам си имаш някаква причина за това...
        Винаги има риск нещо написано да прозвучи като опит за внушение, но все пак не можеш да отречеш, че аз твърдя че акцията е справедливо оценена. Тоест в поста ми няма презумпция нито за покупка нито за продажба на тези акции. Цената им за мен ще зависи от цената на земята за в бъдеще. А тя ще зависи в голяма степен от политически въпроси, които не се наемам да прогнозирам Аз лично си продадох акциите тук не защото не вярвах в компанията а защото видях възможност да ги заменя за Агрия, когато цената там беше 3 лева. Сам можеш да прецениш дали съм направил добре Бих се върнал обратно в адванса при цени над 15 лева на Агрия или под 1.6 в Адванса. Просто съм такъв тип инвеститор. Както казва гурото ми равновесния: Каквото и да правиш , риска си го носиш винаги. Нека поне да знам за какъв потенциал нося този риск
        Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
          Само не ми е ясно себе си ли заблуждаваш или се опитваш да заблудиш читателите на форума
          Това казано честно не го разбрах. Защо да заблуждавам някого и коя е заблудата ? А и не съм се опитвал да убеждавам някого в нещо... Споделих лично мнение, че акцията не е балон в момента. Доколкото под "Балон" се разбира актив, при който пазарната цена значително надвишава реалната стойност, съм се обосновал защо не смятам, че е такъв... Изрично подчертах, че само пазара определя цената на даден актив, не убеждавам никого, че тя ще стигне до 3,70 (няма да е нито първия, нито последния актив, който не си достига реалната стойност), просто казах че пазарните нива са под стойността.

Може би визираш стойността, която изкарах и ти се струва висока, но при положение че е сметната на база на РЕАЛНИТЕ цени на които продават, не виждам какво заблуждаващо има в това ? Сега, песимистите могат да изсмятат стойността при 500 лв./ дка, оптимистите могат да изсмятат при 2000 лв./дка, но не виждам по-реално определена стойност от тази базирана на текущите цени, на които продава фонда ?

Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
          Би ли ми обяснил как така земята струва по 1100 а аз последните месеци си накупих доста земя на 300 ? Това е все едно да кажеш че има някакви големи специалисти дето купували доларите по 1.4 и ги продавали по 3 лева
          Пакетните сделки на земя се сключват на нива около 550 лева, което не означава повече от 2.4 лева цена на акция.
          Примера с долара няма да го коментирам, убеден съм, че дори ти осъзнаваш, че аналогията която си направил с търговията на Forex пазара е много, много неточна и нерелевантна.

Ако ми позволиш пък аз да направя опит за аналогия за казаното от теб: "Би ли ми обяснил как например OMV твърдят, че продават дизела на 2,50, след като аз миналата година си намирах от един приятел дизел на 1,80 лв. ?" С пълното ми уважение към теб (предполагам си успешен на пазара на реална земя), но не можеш от цените на които купуваш земя индивидуално, да правиш изводи за целия пазар....

Може и да не ти се вярва какви са цените на пазара на които продава фонда, но в крайна сметка хората имат официално обявени продажби на +46000 дка при тези цени.... какво намекваш ? Че декларират неверни данни и фалшифицират ОПР ? Айде, бих приел прогнози на тема бъдещи цени на земята, но този присмех на цените на които продават не виждам за какво е....

Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
          Това че си продават добричката земя на 1100 не значи че и останалата им струва толкова.
          Следя много внимателно всички отчети на компанията, както предполагам правиш и ти. Можеш ли да ме ориентираш къде виждаш, че продават само добричката земя по 1100 лв. ?!? Дружеството обявява средни пазарни цени... откъде си сигурен, че не продават примерно по 1500 лв. по Добричко и по 800 лв. из Видинско, за да получат тези средни цени от ~1100 лв. ? Правиш една алюзия, без да имаш официалнни данни, че едва ли не се разпродават само земите в Добруджа, и едва ли не ще останат земи само по билото на Стара планина...

Понеже няма данни къде точно са продажбите, реално единствения начин да се разбере къде се продава е да се проследи динамиката на притежаваните земи по региони. И ето какво показва тя за района, който визираш:

След приключване на 2013 г. през която бяха продадени над 46000 дка, промяната на притежаваната земя в Североизточен регион (включва Варна, Добрич, Силистра, Разград, Шумен, Търговище) е:
          * Притежавани земи в Североизточен регион към 31.12.2012 г.: 95 868 дка.
          * Притежавани земи в Североизточен регион към 31.12.2013 г.: 89 739 дка.
          = = = = =
          Намаление на земите в Североизточен регион 2013 г.: - 6129 дка.

Ето още малко данни от отчетите на компанията:
          * Относителен дял на земите в Североизточен регион от всичките земи към 31.12.2012: 39,27 %
          * Относителен дял на земите в Североизточен регион от всичките земи към 31.12.2013: 39,82%

Моето тълкувание е, че през 2013 г. има балансирани продажби в цялата страна.

Знам, че си от успешните инвестотори на борсата, а и съм чувал че си такъв и извън нея, така че не знам защо се опитваш да игнорираш фактите и правиш внушения, които поне за момента не са валидни.... предполагам си имаш някаква причина за това...
          Last edited by Van Basten; 21.02.2014, 09:47.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
            Не бе - просто около двама приятели искаха да поинвестират: но докато се регистрират при посредникът, докато вкарат парички, докато чудят - и тая, а и други секси акции драснаха нагоре.

Иначе зная, че Атерата е небалон - ако мислех: балон - щях да си правя сметката да продавам, а аз не си правя сметката да.

уникален си Импе
            Last edited by orakula; 21.02.2014, 01:23.

Коментар

Балон ?

При налични 225 хил.дка продаван при средна цена от 1100 лв, това прави 247,5 млн.
              Прибавете наличния кеш от 64 млн. лв и текущите вземания от наеми за около 5 млн. и имаме едни 316 млн.лв.

При 85 млн.акции, това прави около 3,70 лв./акция.
              Ясно е, че пазара преценява колко е пазарната цена, но да говорим за балон за цени под горната е пълен абсурд....

P.S. Горната калкулация е само на база статичен анализ на активите и по-конкретно на земята, но не включва:
              * оценка на поземлените имоти различни от земя (има такива със счетоводна стойност около 12 млн, като пазарната според мен никой не я знае в момента)
              * оценка на бъдеща дейност на фонда (нови купени и продадени земи извън наличните), защото през 2013 г. коефициента на подновяване на земите е около 60 % (срещу продадените 46 хил.дка, имаме новозакупени 27,5 хил.дка), т.е. освен продажбата на текущите декари, при по-дългосрочен анализ следва да се вземат и продажбите на декари, които тепърва ще се купуват (например и с част от наличния кеш) и които към днешна дата формират марж от около +450 лв. на дка (купуват се по около 650-700 лв. и се продават по около 1100 лв.).

Предвид гореизложените неща, мен лично ако ме питате (не че някой ме пита де ) справедливата стойност дори е над тези 3,70 лв., но да се говори за балонизиране под тази цена е нелепо.
              ================================================== ===============
              Понеже смяташ на cash база къде изгуби едни 32-33 милиона, които трябва да платят за дивидент...85 млн. акции x 0.38 ст. ? И дали земята е за 1100 лв./дка? Ако извадиш парите за дивидент и сметнеш земята на 900 лв./дка какво ли ще се получи?
              не е препоръка :-)

Коментар

• Императоре, имаш уникална способност да говориш/пишеш на обратно... (в смисъл - словоред)... Странното е, че половината форум ти подражава...
                Въпроса, който си задавам сам на себе си е: Дали не продаваме най-апетитната си земя, а да остава боклука... рано или късно ще стане така...
                Иначе.. за какво пишете каква реколта се очаква.. в момента тук важен е дивидента и по-скоро неговото съотношение към цената на акцията. Това движи цената в последните два дни.. И може да я движи още.. поне докато не стане 10-15%.
                Както казвате: Не е препоръка.. Не мисля че съм човек който може да дава акъл на някого.

Коментар

• http://www.standartnews.com/biznes/z...ma-226801.html

Коментар

Балон ?

При налични 225 хил.дка продаван при средна цена от 1100 лв, това прави 247,5 млн.
                    Прибавете наличния кеш от 64 млн. лв и текущите вземания от наеми за около 5 млн. и имаме едни 316 млн.лв.

Ясно е, че пазара преценява колко е пазарната цена, но да говорим за балон за цени под горната е пълен абсурд....

P.S. Горната калкулация е само на база статичен анализ на активите и по-конкретно на земята, но не включва:
                    * оценка на поземлените имоти различни от земя (има такива със счетоводна стойност около 12 млн, като пазарната според мен никой не я знае в момента)
                    * оценка на бъдеща дейност на фонда (нови купени и продадени земи извън наличните), защото през 2013 г. коефициента на подновяване на земите е около 60 % (срещу продадените 46 хил.дка, имаме новозакупени 27,5 хил.дка), т.е. освен продажбата на текущите декари, при по-дългосрочен анализ следва да се вземат и продажбите на декари, които тепърва ще се купуват (например и с част от наличния кеш) и които към днешна дата формират марж от около +450 лв. на дка (купуват се по около 650-700 лв. и се продават по около 1100 лв.).

Предвид гореизложените неща, мен лично ако ме питате (не че някой ме пита де ) справедливата стойност дори е над тези 3,70 лв., но да се говори за балонизиране под тази цена е нелепо.
                    Не бе - просто около двама приятели искаха да поинвестират: но докато се регистрират при посредникът, докато вкарат парички, докато чудят - и тая, а и други секси акции драснаха нагоре.

Иначе зная, че Атерата е небалон - ако мислех: балон - щях да си правя сметката да продавам, а аз не си правя сметката да.
                    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от ghettoff Разгледай мнение
                      Тази информация обаче принадлежи на инсайдърите.
                      Не е нужно да си инсайдър, за да провериш офертите за продажба на земя в областите, където адванса притежава земя
                      Иначе ако е така както казва колегата, то аз да си смятам цената на земята в Агрия по 2000 лева, понеже е комасирана и поливна. Излиза по 12 лева акцията само от земята

Коментар

• +1
                        Първоначално изпратено от ghettoff Разгледай мнение
                        Дали всички 225 хил.дка могат да бъдат оценени на 1100 лв.? Дали цялата тази земя е въобще продаваема? Колко ли ще е оценката по твоята логика, ако знаехме в детайл къде каква земя се притежава и къде за колко би могло да бъде продадена..Тази информация обаче принадлежи на инсайдърите..Аз дотогава съм на мнение, че акцията е около реалните си нива без потенциал за ръст по-висок от пазара.

Коментар

Балон ?

Дали всички 225 хил.дка могат да бъдат оценени на 1100 лв.? Дали цялата тази земя е въобще продаваема? Колко ли ще е оценката по твоята логика, ако знаехме в детайл къде каква земя се притежава и къде за колко би могло да бъде продадена..Тази информация обаче принадлежи на инсайдърите..Аз дотогава съм на мнение, че акцията е около реалните си нива без потенциал за ръст по-висок от пазара.

Коментар

Балон ?

Само не ми е ясно себе си ли заблуждаваш или се опитваш да заблудиш читателите на форума
                            Това че си продават добричката земя на 1100 не значи че и останалата им струва толкова. Би ли ми обяснил как така земята струва по 1100 а аз последните месеци си накупих доста земя на 300 ? Това е все едно да кажеш че има някакви големи специалисти дето купували доларите по 1.4 и ги продавали по 3 лева
                            Пакетните сделки на земя се сключват на нива около 550 лева, което не означава повече от 2.4 лева цена на акция.

Коментар

Балон ?

И аз не мисля че е балон, но ако смяташ малко по-консервативно картинката се променя:
                              >> имайки предвид че отдават около 75% от земята е логично да предположим че само за нея ще успеят да вземат 1000 лв. (от сметаката трябва да се извадят комисионните на дръжеството затова за простота съм написал 1000 лв) = 168.75 млн
                              >> останалите 25% по около 400 лв (пак трябва да вадиш комисионни) = 22.5 млн
                              >> наемите са 5 млн, ама и тук трябва да извадиш комисионни и не е ясно дали ще ги съберат, та аз бих сложил 4 млн
                              >> кеш 64 млн

Общо излиза 259.25 млн делено на 85 млн акции дава 3.05/акция

Коментар

• Да балон чак не ,ама това което си описал е доста идеалистично с доста ако...
                                Балон ?

Коментар

Working...
                                X