IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• А дали ще ги сложат в акции И те не са инвеститори ,а спекуланти

Коментар

• Първоначално изпратено от toto 2 Разгледай мнение
      Пшеницата 6% нагоре само днес ,Повечето суровини нагоре. Дали не се задава война
      ти гледай каква навалица ще стане тук в близките сесии ако инвеститорите решат да подсигурят част от инвестициите си в акции убежища
      Не е Препоръка!!!
      Last edited by orakula; 04.03.2014, 01:30.

Коментар

• Пшеницата 6% нагоре само днес ,Повечето суровини нагоре. Дали не се задава война

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
          Форти,

можеш ли да изкажеш мнение за евентуалното влияние (ако изобщо според теб може да има такова) върху зърнените пазари от събитията в Украйна ?

Въпроса ме е продиктуван от един анализ на CNN и по-специално тази част:
          "Ukraine is one of the world's top exporters of corn and wheat, and prices could rise even on concern those exports could halt. "

(Source: http://money.cnn.com/2014/03/02/news...rticle_sidebar)

Благодаря предварително.
          В момента Украйна е поизчерпала експортният си потенциал за пшеницата. Вероятно остава под 1-1,5 млн. тона.
          За царевицата към 01.02.2014г имаше запаси от 11,1 млн. тона. Предполагам в началота на март са около 8,5-9 млн. тона. От тях за износ ще има 5,5-6,5 млн. тона.
          Доколкото знам големите купувачи вече са се пренасочили към САЩ и Южна Америка. Експортните продажби на САЩ удивително се задържат добри - подкрепени от Черноморския регион. В района на Черно море работят малки търговци, които не са изплашени все още от проблемите около Украйна.
          Износът на слънчогледово масло през последния месец не беше на висота поради слабото му търсене.
          България има свободни за износ около 400-430 хил. тона царевица, а пшеница нямаме за износ.
          Поради спада на руската и украински валути през настоящия сезон силно е намалял вноса на семена в двете страни. Това е един от сигналите за по-ниски добиви от царевица и слънчоглед в двете страни. Поради предполагам по-трудното отглеждане на културите - торове и препарати, вероятно и по този канал ще има проблеми.
          Предполагам, че цените ще се повишат докато не се успокоят нещата. По-важен за Авданса е следващия сезон и това с колко ще спаднат добивите в Украйна и Русия.
          Нека видим как ще са валежите през пролетта и тогава да направим прогнози. Засега аз смятам, че цената на пшеницата ще бъде около 330-360лв след жътва.
          По света има проблеми, има и добри резултати относно новата 2014 - 2015 МГ. Не очаквам да се повтори отличната 2013 -2014 МГ.

Коментар

• Форти,

можеш ли да изкажеш мнение за евентуалното влияние (ако изобщо според теб може да има такова) върху зърнените пазари от събитията в Украйна ?

Въпроса ме е продиктуван от един анализ на CNN и по-специално тази част:
            "Ukraine is one of the world's top exporters of corn and wheat, and prices could rise even on concern those exports could halt. "

(Source: http://money.cnn.com/2014/03/02/news...rticle_sidebar)

Благодаря предварително.

Коментар

• Ще подпомагат малките собственици с повече субсидии-до тук добре пък да видим

Коментар

• Първоначално изпратено от nasco_3 Разгледай мнение
                Имам малко опит по предходната тема.Купувах земеделски земи между 2001 и 2004 г.Купих около 500дк.Цената на сделките беше между 50 и 70лв .Купих 34 малки парцела в едно село в Делиормана.Продадох ги на Адванс през2005г за 220лв.Сега е по трудно да се направи такава разлика в проценти.
                Направо си ударил 6-ца от тотото. Браво. Добър удар.
                домоуправител

Коментар

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
                  Абсолютно правилно си ме разбрал !
                  За мен това е правилният начин за оценка.
                  ...
                  Ами, ако е така, предполагам няма смисъл да дискутираме изобщо... Просто концепцията ни е твърде различна...

За мен няма по-правилна цена от тази на която дадена компания продава реално стоките си. Ползване на цени на които някой друг е продавал, някъде, не му звучи логично... Ти естествено си си в правото да избираш каквато цена прецениш, в случат 300 лв... Някой пък оптимист ще каже, че продал нивите на дядо си по 2000 лв. и ще реши, че това е цената.... Аз следвам логиката, че пазарната цена е тази, на която фонда продава... Ако утре вземат да продават земята по 500 лв., аз ще съм първия, които ще умножи 225'000 дка по 500 лв., но до тогава не виждам логика за това....
                  = = =
                  За 35-те градуса наклон на нивите, не знам - може да има и такива, но искрено се съмнявам да са в такива съотношения спрямо качествените, както казваш.... Сещам се за малко цифри, които от мениджмънта на фонда беше изкарал:
                  - през изминалата 2013 г. са купували между 3 и 5 % от земята, която са им предлагагили и проучвали;
                  - когато е било първоначалното натрупване на земята, са купували около 20-30 % от предлаганите им земи;

Това според мен говори, че едва ли са купували насляпо чукари... Естествено, винаги може да се поставят под съмнение твърденията на мениджмънта, но пък цените на които продават, по-скоро доказват тези твърдения, отколкото да ги оборват....

= = = = =
                  Иначе примерите за Варна и 1000-та декара ги схванах, но има само едно "но".
                  Ако след като си продал хубавите парцели по морето и 200-та декара скъпа земя, не следва ли следващите ти продажби да са с рязък спад в Средните продажни цени, при това с някаква геометрична прогресия ?

Ако направим аналогия с примерите ти за Адванса, предполагам от накупената земя, през 2011 и 2012 г. са продадени най-хубавите земи (еквивалетни на парцелите до морето и скъпата земя) и би следвало да остава ниско качествената, което докато се реализира трябва да има рязък тренд на намаляващи средни продажни цени, понеже се продава от най-качествената към най-некачествената земя.... Не е ли така ?

Но през 2013 г. се отчитат средни продажни цени с 30-40 % отгоре. Погледното по месеци също не се вижда тренд надолу... Нещо не се връзва.
                  Предполагам, че поне с това ще се съгласиш, че ако има някаква значима разлика в качеството на земите, ще важи принципа на "естествения подбор" - първо се изкупува най-качествената земя, която е логично с най-високите цени, а след това по-нискокачествената на по-ниски цени и т.н., което би означавало тренд на понижение на средните цени на продажба....

Коментар

• Имам малко опит по предходната тема.Купувах земеделски земи между 2001 и 2004 г.Купих около 500дк.Цената на сделките беше между 50 и 70лв .Купих 34 малки парцела в едно село в Делиормана.Продадох ги на Адванс през2005г за 220лв.Сега е по трудно да се направи такава разлика в проценти.

Коментар

• Между 2000 и 2013 г. средната цена на земеделската земя у нас се е повишила с 313%, показва анализ на Системата за агропазарна информация (САПИ). В началото на века сделките са били сключвани за средно 137 лв. за декар, а през миналата година средното ниво вече е било 429 лв./дка.

През изминалата година на имотния пазар у нас земеделските имоти са засенчили апартаментите - две от три сделки са били за ниви. Особено през последните месеци те теглят пазара нагоре, коментира пред "Сега" зам.-председателят на Национално сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев.

Най-често купувачите на земеделски земи са фондове, които окрупняват купените ниви и ги отдават под аренда. Частните български производители също масово се интересуват от земи, засилва се и интересът от чужбина - има запитвания, макар реални сделки още да няма. Все по-често се забелязвала тенденцията и по-дребни собственици да продават земите си. Част от получените средства се насочвали в покупка на жилища.

През 2013 г. цените са се увеличи с нови 4.6% в сравнение с предната година, показват данните на САПИ. Най-много покупко-продажби е имало в Северозападна България - на практика всяка трета сделка за земеделски имот е била там. Въпреки оживлението обаче цените остават ниски - средно 380 лв. за декар. Врачанско е рекордьор с най-много изтъргувани ниви - общо 107 129 при средна цена от 485 лв. В Монтанско пък впечатлява ръстът на цените - с 52% за година.

Най-скъпи са агроимотите в Северния централен регион - средно 560 лв. на декар. Само през 2013 цените в този край са пораснали с около 11%. В Добруджа средната цена е 775 лв., а в района на Балчик вече има сделки по 1250-1350 лв./дка.

Според анализа на САПИ цените в Североизточния регион вече настигат тези в "житницата" на България. Средната пазарна цена е 555 лв./дка след увеличение от 14% за година. Най-евтини са нивите в област Габрово - 214 лв. средно за декар, или 3.6 пъти по-ниско от равнищата за Добричко.

ПРОГНОЗА

Според експертите през 2014 г. поскъпването ще продължи най-вече в районите, където пазарните цени са с 25-30% под средните за страната. Такива са областите Враца, Монтана, Видин, Ловеч, Плевен. В Североизточна България се очаква затихване, тъй като цените са доста високи, а и предлагане почти няма.

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение

Видно е, че не си съгласен с начина, по който изчислявам нещата.

Но да видя, правилно ли разбирам това което ми предлагаш.

За да оценим настоящата стойност на активите на компания "Х" (в случая "Адванс терафонд"), според теб е по-правилно за цена на единица актив да се вземе предложената цена от някоя случайна агенция за например 20 дка. земя, вместо да вземе реалната цена на която същата тази компания "Х" (в случая "Адванс терафонд") е продала 46000 дка през завършената 2013 година и на която цена продава през настоящата 2014 година ?

Правилно ли съм те разбрал ?
                        Абсолютно правилно си ме разбрал !
                        За мен това е правилният начин за оценка.
                        Да кажем дадена компания има 10 парцела по 1 декар във Варна. Единия е на брега на морето, вторият е на входа на морската градина а останалите 8 се намират след последния блок на крайният ни квартал "Владиславово"
                        И ако тази компания е продала първите 2 парцела по 3000 евро на квадрат, това според теб значи ли че и тези във Владиславово вървят по толкова и че гениалният мениджмънт ще ги пласира и тях на същата цена ?
                        Нямам голям опит, но съм виждал землища, които се водят по докуенти примерно 15 000 декара а реално е възможно да се обработват 10 000. Другото са чукари с наклони над 35 градуса ( няма как да се разработят ) Сам можеш да си обясниш защо се е получило така, както се сетиш как се връщаше земята
                        Та да обобщя
                        Обработваемата земя в момента върви между 300 и 3000 лева в зависимост от качествата, поливноста, мястото и най-вече от това дали има развито земеделие в даденото землище и най-вече от това дали има кой да купува. Най-скъпа става в землища в които има няколко арендатора, които си мерят инструментите Необработваемата върви от 30 до 300 лева пак в зависимост от същите неща.

Чисто теоретично - подчертавам, че не става дума за Адванс :
                        Купувам 800 декара по 50 лева необработваема и 200 декара по 500 обработваема.
                        Общо ми излиза 140 000 лева или средна цена 140 лева на декар. Продавам 200-тата декара по 560 лева (заради уердряването) и в един момент се оказва че съм реализирал 300% печалба
                        Та сега аз да задам един контра въпрос
                        Така ли е правилно да се смята и има ли 300% печалба ?
                        Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

• Сега остава да се реализира добре
                          http://www.capital.bg/politika_i_iko...te_stopanstva/
                          Last edited by orakula; 24.02.2014, 10:45.

Коментар

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение

Разликата е че нафтата която са ти предлагали на 99% е била крадена от някъде нафта
                            Примера беше не за да обследва произхода на нафтата (тоя казус е ясен на всички), а да покаже, че това че някой купува дадена стока на дадена цена, не означава че тази цена важи за целия пазар.

Айде, нека примера е за сирене тогава. В магазините има от 5 до 20 лв./кг. Аз да кажем си купувам от 7 лв. и убий ме не виждам с какво това от 20 лв. е по-хубаво и каквото ще да става няма да си купя такова. Но това доказва ли, че пазара на сирене е само на 7 лв., защото аз купувам на толкова ? Очевидно си има хора, които са склонни да плащат по 20 лв. и фирми, които предлагат такива продукти. Пазара не се движи около личните ми предпочитания за цени....

Както и да е, много се отнесохме в примери, а едва ли ще намерим стока, която е толкова близка (било то долари, или сирене)....

Мисълта ми беше, че това че ти (вероятно и други) участници на пазара правите сделки на дадена цена, не означава автоматично че при всички други на пазара нещо не е наред.

В случая фонда продава на едни много добри цени. Причините може да са различни:
                            1.) Може просто във фонда да работята уникални търговци (продавачи), които да убеждават клиентите;
                            2.) Може земята да е скапана, но мениджмънта да има усета да намира най-големите балъци в страната, на които да им продава тази некачествена земя на високи цени;
                            3.) Или пък може поне теоретично да допуснем, че земята им е качествена (колкото и да не ни се вярва), след като някой плаща по толкова за нея;

Каквато и да е причината, е ФАКТ че правят продажби на добри цени, така че не смятам за правилно с лека ръка да игнорираме това.

Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
                            Аз също смятам, че акцията НЕ е балон, но ти твърдиш че акцията е почти 2 пъти подценена.
                            Има голяма разлика и тази разлика идва именно от моите и твоите представи за реални цени. Съвета ми е да отидеш в някоя агенция за земя с по-голям обхват. Поискай да си купиш земя за рента и ще добиеш представа за реалните цени
                            Видно е, че не си съгласен с начина, по който изчислявам нещата.

Но да видя, правилно ли разбирам това което ми предлагаш.

За да оценим настоящата стойност на активите на компания "Х" (в случая "Адванс терафонд"), според теб е по-правилно за цена на единица актив да се вземе предложената цена от някоя случайна агенция за например 20 дка. земя, вместо да вземе реалната цена на която същата тази компания "Х" (в случая "Адванс терафонд") е продала 46000 дка през завършената 2013 година и на която цена продава през настоящата 2014 година ?

Правилно ли съм те разбрал ?

Коментар

• http://www.investor.bg/ikonomika-i-p...nivite,167442/

Коментар

• Есенниците в БГ са в сравнително добро състояние. Засега няма индикатори да не се чака добра реколта. Единствено влагозапасяването е по-ниско от нормалното, но това засега не е проблем, а потенциален такъв. През пролетта проблем може да е сушата и високите температури над 30гр при цъфтежа и зреенето на културата.
                                За пролетниците все още е твърде рано за всичко.
                                В САЩ посевите то соя ще са повече от миналогодишните, при царевицата обратно. Пшеницата в САЩ сега не е в добро състояние – суша и измързвания.
                                В Украйна и Русия посевите от пшеница са по-малко от предходната зима. Растенията са в добро състояние.
                                В Аржентина сега има валежи, но сушата през декември малко намали потенциала на царевицата и соята – 22-23 млн. тона и 54-55 млн. тона. В Бразилия януари беше суша и горещо, сега вали. Там реколтата от царевица ще бъде 68-72 млн. тона, а от соя 85-90 млн. тона. Соята в Южна Америка ще бъде с 12-14 млн. тона повече от предходната година, а царевицата с около 15 млн. тона по-малко. В Индия реколтата от пшеница ще бъде над 95 млн. тона при 92 млн. тона през 2013 година. Все пак страната няма да може да изнася много.
                                Явно в света маслените излизат повече, търсенето обаче при тези цени е добро и засега нещата са на кантар. При пшеницата пазарът е леко положителен, но леко. При царевицата няма потенциал и за двете движения. Излиза, че цените са равновесни в настоящия момент.
                                За реколта 2014-2015 МГ нещата също поне засега изглеждат без големи корекции. Определено смятам, че реколтите ще бъдат по-ниски от 2013 година, но ако няма аномалии умерено по-ниски. За пшеницата 685-690 млн. тона, за царевицата 915-930 млн. тона и соя 275-280 млн. тона.
                                Запасите явно няма да спаднат много, а ще се задържат на нивата от настоящата МГ.
                                ЦЕНИТЕ
                                В БГ след жътва – септември – пшеница 330-360лв. Царевица 320-330лв, слънчоглед 620-680лв. При тези стойности на цените рентата леееееееко нагоре, земята лееееееееко нагоре.

Коментар

Working...
                                X