If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
На против. След последният ден за дивидента цената беше 2.07 лв.
Та нали повече от месец се търкаляше по 2,20 ... Искаш да кажеш,. че е слезло до 2,07 после е качило до 2,20 ли ?! това ще да е било някакво изсипване от случаен характер. Напълно е възможно и да зачестят обаче, като гледам какви са перспективите
Верно е мъчителен . След като си прибрах дивидента до сега хартията е с цели 2% надолу .
Затова най-добре си стойте в Хим-а и подобни за да ви лупкат по -30 , -40% годишно и да виждаде дивидиденти само преди да се събудите сутринта.
Не е препоръка.
Майтап ли ? След дивидента беше цена около 2,20. сега е 2,00. Май са 10% надолу.
Колеги да споделя какъв експеримент направих преди около седмица с онзи агресивния фонд, който ни е конкуренция тук при покупките на земя . Майка ми има едни наследствени земи на границата между областите Кърджали и Хасково в района на село Звиница. По принцип е плодородно място, в района отглеждат много червени чушки. Земята ,която предложих на Агрион беше 6дка и е пета категория. Исканата цена от мен беше 550лв на декар, а те предложиха 109лв. Та се чудя дали да не приема офертата или просто да им я подаря , че са ми много симпатични
Покажи им директен червен картон и после ако искат да скимтят като настъпани котета
Колеги да споделя какъв експеримент направих преди около седмица с онзи агресивния фонд, който ни е конкуренция тук при покупките на земя . Майка ми има едни наследствени земи на границата между областите Кърджали и Хасково в района на село Звиница. По принцип е плодородно място, в района отглеждат много червени чушки. Земята ,която предложих на Агрион беше 6дка и е пета категория. Исканата цена от мен беше 550лв на декар, а те предложиха 109лв. Та се чудя дали да не приема офертата или просто да им я подаря , че са ми много симпатични
Не знам какво те впечатлява тук, но даунтренда ще е мъчителен
Верно е мъчителен . След като си прибрах дивидента до сега хартията е с цели 2% надолу .
Затова най-добре си стойте в Хим-а и подобни за да ви лупкат по -30 , -40% годишно и да виждаде дивидиденти само преди да се събудите сутринта.
Не е препоръка.
Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа
Моята прогноза в края на съществуването на хартията е .... чиста хартия. Не е препоръка и дано не греша
Колкото позна за софка 714 ...чисти ти са само лимките в горния етаж...
Иначе още малко даунтренд би бил определено желателен - имам да добавям още 2-3 дузини дка, че се каня заедно с реалните да си ги закръгля на 1 много хубаво число..
- Веско , мен ме впечатлиха процентите на повишаване на "собствената земя" на арендаторите и то данни за последните 5-6 години,-
- "Налице е тенденция за промяна в съотношението между инвестициите за нова техника и за собствена земя. Последната расте в последните 5-6 години от 22 % до около 25 - 26 % от земята на едно стопанство.
Ти също стоиш близо до този пазар, -съгласен ли си с този процент ?
Кое се има предвид:
-Ръста на собствената обработваема земя до 25-26%
-Ръст на инвестициите в земя до 25-26% от общите инвестиции
- Веско , мен ме впечатлиха процентите на повишаване на "собствената земя" на арендаторите и то данни за последните 5-6 години,-
- "Налице е тенденция за промяна в съотношението между инвестициите за нова техника и за собствена земя. Последната расте в последните 5-6 години от 22 % до около 25 - 26 % от земята на едно стопанство.
Не знам какво те впечатлява тук, но даунтренда ще е мъчителен, по причина че бидейки много бавен и продължителен и според мен с по-голяма вероятност клонящ към вечен. Моята прогноза в края на съществуването на хартията е .... чиста хартия. Не е препоръка и дано не греша Както е казал Алеко - невероятно но факт - 300 души на черни връх
Не е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
Като разходи - доста неща са се повишили през последните години. Повече пари се влагат в самото производство. Трудно може да се каже, че освободените пари от техника отиват веднага в земя.
Цената на земята се повиши, но както виждате сделките намаляха - адванса е пример за това.
Големите реколти през последните години направиха запасите от зърно огромни. Вече се вижда, че потреблението с годините нараства все по-малко. Струва ми се, че засега много олекна тезата, че земята не се произвежда, защото от наличната се произвежда все повече и повече. Сигурно ще дойде време и за обратното да се случи - запасите да намалеят.
Фермерите не са много хепи от продажбите на Адванса. Засега знам само за единични сделки сключени на високите цени.
Fortis, тезата ти била вярна ако не отчиташ тенденциите за промяна на съотношението между инвестициите в двата основни дълготрайни материални актива (ресурси) за зърнопроизводство.
Налице е тенденция за промяна в съотношението между инвестициите за нова техника и за собствена земя. Последната расте в последните 5-6 години от 22 % до около 25 - 26 % от земята на едно стопанство. В същото време разходите за закупуване на техника след 2010 - 2011 намаляват, защото от една страна има известно насищане, а от друга има ограничения по мярка 121 на Селската програма. Това може да ти докаже с числа всеки търговец на техника, каквито аз консултирам за потребността от земеделска техника в зависимост от размера на стопанството.
Нищо лично, но трябва да се прави баланс на сумарните разходи за инвестиции (за земя и техника) и приходите от продажба на зърно и допълнително от субсидиите за единица площ, които субсидии сега са с 15 - 20 % повече спрямо 2012 - 2013 год.
Професорът
Професоре , отличен аргумент !
Ако не влизаш в професионален конфликт, ще ни радва да продължиш .
За мен това с техниката съм си го отчел, защото аз самият съм пораснал на трактор във времето на МТС което беше самостоятелно от ТКЗС. Ще ми е интересно да чуя как се възприема от арендаторите възможността за лизинговите покупки на окрупнени парцели. Реално цената на земята все още не е стигнала реална стойност, - не вярвам да съм произвел НОВИНА , та ако не те затруднява .....
Коментар