IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение
    е те булленд целият пакет земеделска земя си продадоха на цени под държавната статистика, така че всичко е възможно
    Е аз Еврохолд съм ги отписал много преди да продадат земята на Ленда... Надеждите ми тук са, че Карол не са способни да си плюят току-така на авторитета, ама то знае ли човек...?

ПП А и акционерната структура е малко по-различна
    Last edited by Чичо Манчо; 05.02.2016, 10:52.
    Vanitas vanitatum...

Коментар

• Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение
      Колегите които гледат държавната статистика нека пробват да си купят лозе или овощна градина за 400лв. декара.
      е те булленд целият пакет земеделска земя си продадоха на цени под държавната статистика, така че всичко е възможно
      “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
        Не смея да повярвам, че има толкова заблудени, че чак да пишат толкова глупости тук. Преди години хвалеха до бейзкрайност, смениха никовете и сега плюят в същия порядък. Не мога да повярвам това, че тези хора харчат своите пари и на всичкото отгоре печелят нещо - евентуално.
        Ако го правят, за да дразнят другите - от къде толкова ентусиазъм?? Ако са убедени в това, което пишат - явно няма никой на тавана !!!!
        признавам си, че може сериозно да греша за атера, не разбирам нищо от земя

"Нека Фортис или някой, който реално е търгувал със земя да каже на какви цени се изповядват сделките."

подкрепям, ако можеш драсни моля няколко реда как върви точно пазара
        destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Не смея да повярвам, че има толкова заблудени, че чак да пишат толкова глупости тук. Преди години хвалеха до бейзкрайност, смениха никовете и сега плюят в същия порядък. Не мога да повярвам това, че тези хора харчат своите пари и на всичкото отгоре печелят нещо - евентуално.
          Ако го правят, за да дразнят другите - от къде толкова ентусиазъм?? Ако са убедени в това, което пишат - явно няма никой на тавана !!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
            Наистина ме изумявате....

Тези средни цени от НСИ каква реална стойност имат според Вас ?

Само да Ви светна, че вероятно публичните компании са единствените, които формират реални цени на покупко-продажби на земя.

Но смятате ли, че на първичния пазар (покупка на земеделците директно от физическите лица - собственици) цените на изповядване при нотариуса са реалните ?

Някой има ли идея, земя закупена реално за 1000 лв., на каква стойност минава през нотариуса и респективно се подава към НСИ ?!?

Нека Фортис или някой, който реално е търгувал със земя да каже на какви цени се изповядват сделките....
            Колегите които гледат държавната статистика нека пробват да си купят лозе или овощна градина за 400лв. декара.

Коментар

• Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение
              зависи каква е земеделската земя. според данните на нси за 2014, нивите са на 708 лв, овощните насъждения 440, лозята 451, а постоянните затревени площи са 246
              Наистина ме изумявате....

Тези средни цени от НСИ каква реална стойност имат според Вас ?

Само да Ви светна, че вероятно публичните компании са единствените, които формират реални цени на покупко-продажби на земя.

Но смятате ли, че на първичния пазар (покупка на земеделците директно от физическите лица - собственици) цените на изповядване при нотариуса са реалните ?

Някой има ли идея, земя закупена реално за 1000 лв., на каква стойност минава през нотариуса и респективно се подава към НСИ ?!?

Нека Фортис или някой, който реално е търгувал със земя да каже на какви цени се изповядват сделките....

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                2.45 - 2.60 при ликвидация сега, с включени разходи за нея.
                За всяка следваща година - по 5% отгоре.
                Е добре, според мен е малко по-малко, но няма да се караме я. Ако е повече ще се радвам, няма да рева...

ПП Пак напомням - говорим за консервативна оценка.
                Vanitas vanitatum...

Коментар

• Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнение

Остани бездиханен, твоя работа. В един прекрасен момент този портфейл ще се изкара на тезгяха. Дали смяташ, че тия 10% ще са достатъчни?
                  2.45 - 2.60 при ликвидация сега, с включени разходи за нея.
                  За всяка следваща година - по 5% отгоре.

Коментар

• Първоначално изпратено от 2105 Разгледай мнение
                    Зависи от момента
                    Е да, ако беше както в началото на 2015 г можеше и да не стигнат
                    Vanitas vanitatum...

Коментар

• Зависи от момента

Коментар

Можеше да напишеш че сваляш 10% за да си още по ултраконсервативен.
                        Ама с това за реално 5г доход на УД-то - направо ме разби признавам.
                        Останах бездиханен, нямам сили да коментирам

Остани бездиханен, твоя работа. В един прекрасен момент този портфейл ще се изкара на тезгяха. Дали смяташ, че тия 10% ще са достатъчни?
                        Vanitas vanitatum...

Коментар

Първото число (800 лв) гледах да е близо до, но малко под средната балансова (827), а на второто сложих 50% дисконт. Забравил съм да напиша, че от оценката на земята, която при заложени 800/400 лв средни цени се получава 159 950 400 лв. свалям още 10% заради таксите на УД. Така получавам въпросните 144 мил.
                          Можеше да напишеш че сваляш 10% за да си още по ултраконсервативен.
                          Ама с това за реално 5г доход на УД-то - направо ме разби признавам.
                          Останах бездиханен, нямам сили да коментирам

Коментар

Относно елана - съгласен, твърде оптимистично, тези 1000лв/дка средно аз си ги проектирам за след 3г, някъде края на 2018 при 5-6% ръст на з.земя ежегодно. Kазваш консервативна оценката ти,, но не казваш как ги вадиш от ръкава и на базата на какво тези 800/400 за отдадена/неотдадена земя
                            Първото число (800 лв) гледах да е близо до, но малко под средната балансова (827), а на второто сложих 50% дисконт. Забравил съм да напиша, че от оценката на земята, която при заложени 800/400 лв средни цени се получава 159 950 400 лв. свалям още 10% заради таксите на УД. Така получавам въпросните 144 мил.

Големият въпрос при ATERA е какви аджеба са тези ненаети 20%, едни и същи "боклуци" ли са или търпят постоянна динамика. Застъпвам по-скоро втората теза, че не става въпрос за едни и същи парцели, затова при тях залагам 50% дисконт а не повече. Познавам землища, в които въобще никой не обработва земята. Не че не става за нищо. Хора няма. В други имаше арендатори, които се отказаха (фалираха), в трети човека почина и сега земята пустее. Това са мои лични наблюдения. Вярвам, че тенденцията е необратима и с течение на времето процентът на необработваемите земи ще намалява, а съответно това ще се усети и в портфейла на АТЕРА.
                            Last edited by Чичо Манчо; 04.02.2016, 14:36.
                            Vanitas vanitatum...

Коментар

Погледна ли заглавието? Написал съм, че това е моята "консервативна" оценка. Търсим фундамент все пак. А Елана са калкулирали всичко по твърде оптимистичните, според мен, 1000 лв/дка. При 800 лв/дка. (отново за всичките 229k dca) получават 2.35 лв. на акция, което също ми се струва прекалено.
                              Относно елана - съгласен, твърде оптимистично, тези 1000лв/дка средно аз си ги проектирам за след 3г, някъде края на 2018 при 5-6% ръст на з.земя ежегодно.
                              Kазваш консервативна оценката ти,, но не казваш как ги вадиш от ръкава и на базата на какво тези 800/400 за отдадена/неотдадена земя
                              Първото число мисля няма връзка с реалността, а второто е понадуто.
                              За мен по реално е 1000/300лв и консервативно-реалистична оценка на земеделския портфейл ( без крайградските) от порядъка на 192-200М, средно 196М или по 850лв на декар.

На база силно желателна като за чист рейт ( а атера слава богу не е ) 95% рентна отдаденост приемам че качествените земи на фонда са от порядъка на 183-185К дка (с включени и тези на лизинг) / 231, т.е. 79-80% от портфейла. Останалите се съгласяваме с булсона и сие че са главно боклуци и им слагаме едни най много 300лв/дка оценка.

Следните сухи цифри от статистиката може би ще те убедят защо вкарвам такива числа и защо мисля че имотния портфейл на фонда се търгува с 30% дисконт, а акцията като цяло с 20-25%.
                              BTW, то си е добре да има един сейфти дисконт от 10-12-15%, ма всичко над това е прекалено.

Към 2012 фонда притежава сходен на днешния портфейл с 244К дка, отдадени за рента 191К, или 78.3%
                              За последните 4г 2012-2015 са продадени 164К дка за 164.65М = 1004лв/дка
                              За 4г купени 100.6К дка за 71.6М = 712лв/дка
                              Средно за тези 4г пазарната цена на нивите по НСИ е 655лв/дка
                              За всяка от тези години и като средно за 4г фонда купува 10-11% по скъпо спрямо данните на нси и продава 53% по скъпо.

За 2015 съм заложил че нси ще покаже около 750лв дка за ниви, но се смята че по реалните данни са поне 10% по високи, което показва че покупките на Атера са много по близо до реалната цена на земята. А те за миналата година бяха за 827лв/дка средно. За тази предполагам 860-80 някъде.
                              Last edited by pipbel; 04.02.2016, 14:37.

Коментар

• Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение
                                зависи каква е земеделската земя. според данните на нси за 2014, нивите са на 708 лв, овощните насъждения 440, лозята 451, а постоянните затревени площи са 246
                                Цитирам данни от анализа на Елана
                                Средна балансова на земедeлската им земя - 827 лв/дка
                                Средна рента - 43.1 лв/дка (5.37% средна доходност).
                                Vanitas vanitatum...

Коментар

Working...
                                X