Зависи от момента
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеМожеше да напишеш че сваляш 10% за да си още по ултраконсервативен.
Ама с това за реално 5г доход на УД-то - направо ме разби признавам.
Останах бездиханен, нямам сили да коментирам
Остани бездиханен, твоя работа. В един прекрасен момент този портфейл ще се изкара на тезгяха. Дали смяташ, че тия 10% ще са достатъчни?Vanitas vanitatum...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнениеПървото число (800 лв) гледах да е близо до, но малко под средната балансова (827), а на второто сложих 50% дисконт. Забравил съм да напиша, че от оценката на земята, която при заложени 800/400 лв средни цени се получава 159 950 400 лв. свалям още 10% заради таксите на УД. Така получавам въпросните 144 мил.
Ама с това за реално 5г доход на УД-то - направо ме разби признавам.
Останах бездиханен, нямам сили да коментирам
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеОтносно елана - съгласен, твърде оптимистично, тези 1000лв/дка средно аз си ги проектирам за след 3г, някъде края на 2018 при 5-6% ръст на з.земя ежегодно. Kазваш консервативна оценката ти,, но не казваш как ги вадиш от ръкава и на базата на какво тези 800/400 за отдадена/неотдадена земя
Големият въпрос при ATERA е какви аджеба са тези ненаети 20%, едни и същи "боклуци" ли са или търпят постоянна динамика. Застъпвам по-скоро втората теза, че не става въпрос за едни и същи парцели, затова при тях залагам 50% дисконт а не повече. Познавам землища, в които въобще никой не обработва земята. Не че не става за нищо. Хора няма. В други имаше арендатори, които се отказаха (фалираха), в трети човека почина и сега земята пустее. Това са мои лични наблюдения. Вярвам, че тенденцията е необратима и с течение на времето процентът на необработваемите земи ще намалява, а съответно това ще се усети и в портфейла на АТЕРА.Last edited by Чичо Манчо; 04.02.2016, 14:36.Vanitas vanitatum...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнениеПогледна ли заглавието? Написал съм, че това е моята "консервативна" оценка. Търсим фундамент все пак. А Елана са калкулирали всичко по твърде оптимистичните, според мен, 1000 лв/дка. При 800 лв/дка. (отново за всичките 229k dca) получават 2.35 лв. на акция, което също ми се струва прекалено.
Kазваш консервативна оценката ти,, но не казваш как ги вадиш от ръкава и на базата на какво тези 800/400 за отдадена/неотдадена земя
Първото число мисля няма връзка с реалността, а второто е понадуто.
За мен по реално е 1000/300лв и консервативно-реалистична оценка на земеделския портфейл ( без крайградските) от порядъка на 192-200М, средно 196М или по 850лв на декар.
На база силно желателна като за чист рейт ( а атера слава богу не е) 95% рентна отдаденост приемам че качествените земи на фонда са от порядъка на 183-185К дка (с включени и тези на лизинг) / 231, т.е. 79-80% от портфейла. Останалите се съгласяваме с булсона и сие
че са главно боклуци и им слагаме едни най много 300лв/дка оценка.
Следните сухи цифри от статистиката може би ще те убедят защо вкарвам такива числа и защо мисля че имотния портфейл на фонда се търгува с 30% дисконт, а акцията като цяло с 20-25%.
BTW, то си е добре да има един сейфти дисконт от 10-12-15%, ма всичко над това е прекалено.
Към 2012 фонда притежава сходен на днешния портфейл с 244К дка, отдадени за рента 191К, или 78.3%
За последните 4г 2012-2015 са продадени 164К дка за 164.65М = 1004лв/дка
За 4г купени 100.6К дка за 71.6М = 712лв/дка
Средно за тези 4г пазарната цена на нивите по НСИ е 655лв/дка
За всяка от тези години и като средно за 4г фонда купува 10-11% по скъпо спрямо данните на нси и продава 53% по скъпо.
За 2015 съм заложил че нси ще покаже около 750лв дка за ниви, но се смята че по реалните данни са поне 10% по високи, което показва че покупките на Атера са много по близо до реалната цена на земята. А те за миналата година бяха за 827лв/дка средно. За тази предполагам 860-80 някъде.Last edited by pipbel; 04.02.2016, 14:37.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнениезависи каква е земеделската земя. според данните на нси за 2014, нивите са на 708 лв, овощните насъждения 440, лозята 451, а постоянните затревени площи са 246
Средна балансова на земедeлската им земя - 827 лв/дка
Средна рента - 43.1 лв/дка (5.37% средна доходност).Vanitas vanitatum...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнениеЦени на земеделска земя от 800 и 400 лв.
Човек, ама ти сериозно ли ?Vanitas vanitatum...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнениеЦени на земеделска земя от 800 и 400 лв.
Човек, ама ти сериозно ли ?destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
Коментар
-
Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнениеВ сметките на Елана ми се струва, че залагат една и съща цена на отдадената и неотдадена под аренда земя. Реших да променя малко числата. Ако приемем средна цена на отдадените под аренда земи от 800 лв, а на неотдадените 400 лв. Приемаме, че са неотдадени защото са "боклук", а не поради друга причина. Общо за земята получаваме 144 млн. Ако приемем, че градската земя е 8 млн.лв. минимум, а тя може и да е повече + 23 млн. кеш + редуцирани 7 млн. вземания от наеми, аренди и нетекущи активи, аванси и пр. получаваме около 182 млн. лв. обща сума на активите или по 2,14 лв./бр. Това за мен е консервативният фундамент на акцията. При очакван дивидент от 0.10 лв. + евентуални продажби през първите 4-5 месеца на годината моите очаквания към края на май са за цена от 2,25-2,40 лв. Да се надяваме, че управляващите са се "наиграли" вече и няма да измислят някоя нова глупост. Харесвам дружеството, имам акции и не препоръчвам нищо. Успех!
Човек, ама ти сериозно ли ?
Коментар
-
Първоначално изпратено от orchis Разгледай мнениеМисля че са смятали само отдадената земя.
Arable Land (229К dca @ BGN 1000 per dca)
на страница 3 от анализа“The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”
Коментар
-
Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнениеВ сметките на Елана ми се струва, че залагат една и съща цена на отдадената и неотдадена под аренда земя. !
Коментар
-
Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнениеВ сметките на Елана ми се струва, че залагат една и съща цена на отдадената и неотдадена под аренда земя. Реших да променя малко числата. Ако приемем средна цена на отдадените под аренда земи от 800 лв, а на неотдадените 400 лв. Приемаме, че са неотдадени защото са "боклук", а не поради друга причина. Общо за земята получаваме 144 млн. Ако приемем, че градската земя е 8 млн.лв. минимум, а тя може и да е повече + 23 млн. кеш + редуцирани 7 млн. вземания от наеми, аренди и нетекущи активи, аванси и пр. получаваме около 182 млн. лв. обща сума на активите или по 2,14 лв./бр. Това за мен е консервативният фундамент на акцията. При очакван дивидент от 0.10 лв. + евентуални продажби през първите 4-5 месеца на годината моите очаквания към края на май са за цена от 2,25-2,40 лв. Да се надяваме, че управляващите са се "наиграли" вече и няма да измислят някоя нова глупост. Харесвам дружеството, имам акции и не препоръчвам нищо. Успех!
Коментар
-
Първоначално изпратено от JaG Разгледай мнение...Какво се е променило сега? Земята е станала повече ли?
Първоначално изпратено от JaG Разгледай мнение... и очакванията ми са точно обратни спрямо бавното и мъчително падане.По-скоро дотогава ще е бавно и мъчително удържане на котировките, а после .... няма да е толкова бавно на пързалката..
))
Не е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
Коментар
-
Консервативна оценка
В сметките на Елана ми се струва, че залагат една и съща цена на отдадената и неотдадена под аренда земя. Реших да променя малко числата. Ако приемем средна цена на отдадените под аренда земи от 800 лв, а на неотдадените 400 лв. Приемаме, че са неотдадени защото са "боклук", а не поради друга причина. Общо за земята получаваме 144 млн. Ако приемем, че градската земя е 8 млн.лв. минимум, а тя може и да е повече + 23 млн. кеш + редуцирани 7 млн. вземания от наеми, аренди и нетекущи активи, аванси и пр. получаваме около 182 млн. лв. обща сума на активите или по 2,14 лв./бр. Това за мен е консервативният фундамент на акцията. При очакван дивидент от 0.10 лв. + евентуални продажби през първите 4-5 месеца на годината моите очаквания към края на май са за цена от 2,25-2,40 лв. Да се надяваме, че управляващите са се "наиграли" вече и няма да измислят някоя нова глупост. Харесвам дружеството, имам акции и не препоръчвам нищо. Успех!Vanitas vanitatum...
Коментар
-
Първоначално изпратено от JaG Разгледай мнениеС текущите активи в земя 2.50 си е реална цена според мен и очакванията ми са точно обратни спрямо бавното и мъчително падане.Нищо не препоръчвам на никого, нали всеки си има глава над рамената.
Коментар
Коментар