Първоначално изпратено от BullsonBSE
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
8.3 стинки - съвсем според както прогнозирах преди още около например половин година и повече.
При настоящата цена: дивидентна доходност очертава се около 3.7-3.8% - разбирате ли защо намалих пакетът си туканка на около половина и инвестирах паричките навън?Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнениеО не - няма плюене, защо тълкуваш така.!? Само коментираме числата от отчета !!! там пише 7 мил печалба и т,н, и каквото се вижда по числа, разсъждаваме по него. Плюене може би трябва да наречете числата, но всички сме съгласни, че мениджмънта е най-добрия а съответно той само би могъл да напише числата в отчета, при това положение, как и кой кара акционера да чувства числата като плюене, този който е написал числата или този, който ги е преписал !??? ))Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнениеХа-ха, не бе... хич не е плюеене... някой да не се заблуди случайно....
Просто изкарваш неверни твърдения съвсем без умисъл....
Сега сигурно ще ми кажеш, че за първи път разбираш, че печалбата (за която толкова натъртваш тук) в предварителния отчет няма абсолютно никакво значение за дивидента, който ще се разпредели накрая....
Случайности, нали....
Така, че все пак ще посоча какво имам предвид....
Както много пъти сме говорили, окончателната нетна печалба (респективно дивидента за разпределение) се формира при отчитане на разликата м/у продажната цена и цената на придобиване на земята, което се прави във финалния годишен отчет на компанията.
В предварителния отчет, печалбата се формира като разлика м/у продажната цена на земята и балансовата й стойност... Балансовата е преоценъчната от последната година, която на практика е доста по-висока от тази на която е придобита.
Поради тази причина, печалбата от Предварителния отчет на практика не носи някаква реална представа за реалната печалба на компанията.
Това най-лесно може да се види като сравните Предварителните и Окончателните отчети на Адванса. Ето какви са данните полседните 3 години:
2012 г.:
* Нетна печалба във Финалния отчет: 49'199 хил.лв. (при печалба по Предварителния: 26'941 хил.лв.);
* Дивидент: 0,49 лв. (доход на акция по по Предварителния отчет: 0,32 лв.);
2013 г.:
* Нетна печалба във Финалния отчет: 34'740 хил.лв. (при печалба по Предварителния: 21'455 хил.лв.);
* Дивидент: 0,40 лв. (доход на акция по по Предварителния отчет: 0,25 лв.);
2014 г.:
* Нетна печалба във Финалния отчет: 24'726хил.лв. (при печалба по Предварителния: 13'602 хил.лв.);
* Дивидент: 0,30 лв. (доход на акция по Предварителния отчет: 0,16 лв);
Всеки може да види, в каква степен финалните данни надвишават предварителните, пък след това да си прецени доколко наистина печалбата от предварителния отчет има някакво значение.Last edited by Van Basten; 01.02.2016, 09:30.
Коментар
-
Първоначално изпратено от vendetta89 Разгледай мнениеедин въпрос от невежа:
случайно ли скочи цената сравнително значително и рязко минути преди БФБ да затвори днес? или случайности няма?
опитвам се да си обясня някои неща, но съм както споменах.. неопитен и не особено вещ
Не - не е случайно !
Просто в петък, компанията публикува предварителния си отчет за 2015 г. в 15:38 ч. и на инвеститорите им трябваше малко технологично време за да го прегледат. В края на сесията видя действията на инвеститорите в резултат на отчетените данни за 2015 г.
Коментар
-
Ну ребята? Давайте жить дружно ! .. или както там беше
Давайте доводи не бива така ... хейтърски да се подхожда.
Лично аз нямам Атера , но много сериозно се замислям да си взема ... Все пак бизнеса има голям потенциал. Изкупуване евтино земя и после след евентуално обединяване на парцели или интерес от платежоспособни хора продаването и по-скъпо + наеми от обработващите ... Гледайки публичната информация бизнеса е доста стабилен - винаги има стабилна разлика между покупна цена и продажна цена! А пък гласуваната глупост с глобите за офшорни съсобственици отпадна като проблем.
Моля ако бъркам давайте доводи, числа, ...Мненията ми не са препоръки или съвети за търговия или каквото и да е друго.
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениев +
но ако съвсем не знаех какво и къде прави Ла Ниня, никога не бих купил тази акция
Коментар
-
Първоначално изпратено от vlado64 Разгледай мнениеЕ накъде ще се обърнат + или - 30процента ?_
но ако съвсем не знаех какво и къде прави Ла Ниня, никога не бих купил тази акция
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеЩе заостря вниманието към Ла Ниня, което се чака в края на лятото - евентуално.
Предполагам, че при определени условия може да се върне положението от 2012г със съответните реколти и цени на зърното. Зърненият баланс по света може да наклони в друга посока цените.
Това ако се случи ще бъде силен импулс за развитието на акцията през 2016 и 2017 години.
Ще бъде възможност да гушнете едни 30+% !!!
Можете да се върнете назад в годините и да видите какво съм писал тук, когато продажбите на земя бяха толкова големи и изглеждаха необратими. Сега сме на други полюс май. За първи път пиша, че тук нещата ще се обърнат.
Коментар
-
Ще заостря вниманието към Ла Ниня, което се чака в края на лятото - евентуално.
Предполагам, че при определени условия може да се върне положението от 2012г със съответните реколти и цени на зърното. Зърненият баланс по света може да наклони в друга посока цените.
Това ако се случи ще бъде силен импулс за развитието на акцията през 2016 и 2017 години.
Ще бъде възможност да гушнете едни 30+% !!!
Можете да се върнете назад в годините и да видите какво съм писал тук, когато продажбите на земя бяха толкова големи и изглеждаха необратими. Сега сме на други полюс май. За първи път пиша, че тук нещата ще се обърнат.
Коментар
-
Колеги, тaзи печaлбa сегaшнaтa всички ли сме нa едно мнение и за цената, че се сурнa зa товa, че повече от половин годинa нямaше условия зa търговия от стрaнa нa Aтерa или приемaме, че товa сa aкумулирaни зa цялaтa годинa продажби уредени по докс и сaмо финaлизирaни последните три месецa. Aко всичко беше кaкто трябвa мисля че не би трябвaло дa имa проблем дa се получaт същитш резултaти , че и по добри aко сметнем по 4 примерно. Сегa ще кaжете глaднa кокошкa просо сънувa но товa е просто мнението ми. Лекa вечер.Last edited by Petar; 30.01.2016, 20:15.
Коментар
-
Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнениеО не - няма плюене, защо тълкуваш така.!? Само коментираме числата от отчета !!! там пише 7 мил печалба и т,н, и каквото се вижда по числа, разсъждаваме по него. Плюене може би трябва да наречете числата, но всички сме съгласни, че мениджмънта е най-добрия а съответно той само би могъл да напише числата в отчета, при това положение, как и кой кара акционера да чувства числата като плюене, този който е написал числата или този, който ги е преписал !??? ))
Просто изкарваш неверни твърдения съвсем без умисъл....
Сега сигурно ще ми кажеш, че за първи път разбираш, че печалбата (за която толкова натъртваш тук) в предварителния отчет няма абсолютно никакво значение за дивидента, който ще се разпредели накрая....
Случайности, нали....
Коментар
-
Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнениеО не - няма плюене, защо тълкуваш така.!? Само коментираме числата от отчета !!! там пише 7 мил печалба и т,н, и каквото се вижда по числа, разсъждаваме по него. Плюене може би трябва да наречете числата, но всички сме съгласни, че мениджмънта е най-добрия а съответно той само би могъл да напише числата в отчета, при това положение, как и кой кара акционера да чувства числата като плюене, този който е написал числата или този, който ги е преписал !??? ))
друг проблем, че много дивидент излезе, и не е реално вече да се чака каквото и да било тук Математика и пак математикаBulls on BSE
Коментар
-
Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнениеГроздето ти е кисело или може би горчиво ако ме разбираш какво имам предвид ! Само за твоя информация тук имам 17000 акции, и на мен ми се иска печалбата и доходността да са по големи. Все пак и спада на цената е заради спада на печалбата, пазара си го отразява това. Чудеса не чакам, но и не разбирам какво е това плюене на акцията. Като не ти отърва не купуваш или ги продаваш, аз и на това съм доволен и ги държа.Не е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
Коментар
-
Първоначално изпратено от ludakrava Разгледай мнениеМай май точно чудо чакате, но ви е срам да си признаете. Акция-убежище се търси като направиш банкрол 7-цифрен и ти е омръзнало само с държавни бондове да се занимаваш, а тук повечето останали сте с 200-300 акции и сейф-хейвън търсите Но вие дори не знаете какво е това - че тук дивидента не ви гарантира дори избиването на спреда покупка/продажба Безопасна беше акцията преди години, когато 15% годишен дивидент ти гарантираше печалба дори ако не купиш в перфектният момент, а и обемите бяха други (съответно спреда).
Коментар
Коментар