If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Благодаря за мнението, мойто са само очаквания за цената на базата на исторически движения. Не разбирам и не търгувам със земя, за това си имам съветник - Фортис . Поздрави и успех на всички!
Цените на пшеницата и царевицата през последните 2 год. на борсите в Чикаго и Будапеща са с 12 - 15 % по ниски. За да си избиеш разходите трябва да вадиш по 450 - 500 кг. пшеница от дка. За такъв добив трябва (1) да сееш със семена внос от Франция или Австрия, а не от Генерал Тошево и (2) да подхранваш януари - февруари с азотни и комбинирани торове. Какво излиза - противоречие с правилата на ОСП, 30 % от размера на преките плащания на декар обработвана земя да зависят от спазването на екологичните изисквания.
Изходът е: или да намалиш разходите за производство под 100 - 105 лв./дка или да чакаш добрите цени от 2011 - 2013 г. За първото - не е лесно да го постигнеш, изикват се масиви (ниви) с размер поне 50 - 60 дка, ефективна техника и т.н.
P.S. Тони, извинявай, но това очакване за 2,40 лв. на Атерата е прекалено оптиистично! Според мен, към март - април при излизане на одитирания отчет с очакаван дивидент 12 стотинки/акция, цената би била с толкова над сегашната, т.е. 2,12 - 2,15 лв. Твоята хипотеза МОЖЕ БИ излиза, ако ЕXPAT повдига и/или има интерес от SEE Link платформата, но аз не вярвам
Не е препоръка за продажба / покупка на акции, а само за ЧЕТЕНЕ И МИСЛЕНЕ.
Като изключим една компания която е на загуба и зависи от държавните поръчки, АТЕРА е втората най-нерастяща компания в СОФИКС? ЗАЩО?
Аз лично очаквам януари след излизане на годишния и като се уясни дивидента да тръгне пак към 2,4лв.
Защо, може би много инвеститори предпочетоха по - рискови компании, но и с възможност да се възползват от по - резките възходящи ценови движения при тях. При АТЕРА големи въления и екшън няма, тя се възприема предимно като акция убежище за кеша и добра алтернатива на депозита. Цената не се промени, тази година приходите не са лоши, бизнеса върви, но и не предизвиква възторжени възклицания.
Обаче все повече с тези замразени тук цени, изглежда по - привлекателна на фона на вече раздутите числа по много други позиции. До края на годината си мисля за още 6 - 7000 дка. продадени, пък ще сметнем дивидента.
Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.
Като изключим една компания която е на загуба и зависи от държавните поръчки, АТЕРА е втората най-нерастяща компания в СОФИКС? ЗАЩО?
Аз лично очаквам януари след излизане на годишния и като се уясни дивидента да тръгне пак към 2,4лв.
Подкрепям становището, че плащанията на декар ще останат или ще ги обвържат с реализираната продукция, което е все едно - стига да им се дават пари на правителствата. Като риск обаче виждам повишаване изискванията във връзка с екологията или др такива измислици, които ще повишат разходите на фермерите или ще им ограничат възможностите за евтино отглеждане на културите. Това ще бъде със същия ефект както намаляване на субсидиите. Да висим какво ще се получи, т.е. какъв ще бъде баланса.
Професоре явно си вътре в нещата. аз искам да те попитам има ли нещо такова че вече няма да се дава субсидия на декар а на произведена продукция и ако да то как ще повлияе на рентите и респективно на цената на земята
Фермерите получават преки плащания на декар обработване земя. В момента са около 33 лв./дка - 27 от ЕС и 6 от бюджета, като компенсация за платения в цената на дизела акциз. Парите от ЕС идват от Стълб 1 на Общата селскостопандска политика (ОСП). Парите за проекти за земеделието и селските райони идват по линия на Стълб 2 на ОСП. Двете неща са различни - първото е до голяма степен гарантирано, земята е световна ценност - както е казал Марк Твен: "Купувайте земя, нея вече не я произвеждат!"
До 2020 г. в Брюксел трябва да се определят параметрите на ОСП за новия програмен период 2021 - 2027 г. По-вероятно е да се промени Стълб 2, като намалят рязко грантовите схеми (субсидиите) за проектите, вместо тях ще дават за проектите кредити срещу по-ниска лихва.. Няма податки да се променят преките плащания за обработка на земята от Стълб 1, иначе френските фермери и други от Западна Европа ще блокират Брюксел. В момента те получават по 60 лв./дка преки плащания на декар, мислите ли, че ще пуснат кокала?
Вервайте ми, това ми е работата.
Професорът
Изложеното по-горе е единствено информация, а не инвестиционни съвети!
Благодаря за компетентния отговор, Професоре. Доколкото разбирам, според теб, тези митове за срив в плащанията, рентите и т.н. след 2020 не са състоятелни. Попитах поради 2 причини - първата е, че преди 1-2 години купих малко земя, а втората е, че се оказах с кеш на борсата по никое време и се оглеждам като гърмян заек
Фермерите получават преки плащания на декар обработване земя. В момента са около 33 лв./дка - 27 от ЕС и 6 от бюджета, като компенсация за платения в цената на дизела акциз. Парите от ЕС идват от Стълб 1 на Общата селскостопандска политика (ОСП). Парите за проекти за земеделието и селските райони идват по линия на Стълб 2 на ОСП. Двете неща са различни - първото е до голяма степен гарантирано, земята е световна ценност - както е казал Марк Твен: "Купувайте земя, нея вече не я произвеждат!"
До 2020 г. в Брюксел трябва да се определят параметрите на ОСП за новия програмен период 2021 - 2027 г. По-вероятно е да се промени Стълб 2, като намалят рязко грантовите схеми (субсидиите) за проектите, вместо тях ще дават за проектите кредити срещу по-ниска лихва.. Няма податки да се променят преките плащания за обработка на земята от Стълб 1, иначе френските фермери и други от Западна Европа ще блокират Брюксел. В момента те получават по 60 лв./дка преки плащания на декар, мислите ли, че ще пуснат кокала?
Вервайте ми, това ми е работата.
Професорът
Изложеното по-горе е единствено информация, а не инвестиционни съвети!
Чувам от разни лаици като мен всякакви апокалиптични сценарии за земята след 2020 г. Спирали субсидиите, спирали рентите. Може ли някой по-запознат да каже до каква степен това е сигурно и как ги вижда нещата след това. Както се казва, предварително благодаря.
все пак нещо оптимистично
всички знаят, че за Адванса не е важна цената на земята, а разликата купува - продава, като я държат тази разлика на ниво - значи е добре
За Атера очаквам с нетърпение резултатите за последните 2 месеца, които са традиционно най - силни, ще видим и какъв е спреда.
Не си с много минуси, но дали не пропусна пика на земята ??? Ще си остане
въпрос за хиляди левове , както и да поспекулираш с парите или със самата земя ???
това не е за мен
нека други печелят и милионерстват, за не съм за това
ти с многото + си добре
какво да правя аз с многото - ???
Не си с много минуси, но дали не пропусна пика на земята ??? Ще си остане
въпрос за хиляди левове , както и да поспекулираш с парите или със самата земя ???
Коментар