IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
    Ясно бе, не съм го разбрал, помислих си че юли е излязъл борсово от адванса за да купува земя на пазара.

Я пак повтори ако обичаш че и тебе не мога те хвана.
    Тия 6539дка са ясни че са дир.продажби досега...ма това 622 +/- 1% що е бе джанъм ?
    Уж не съм бъркал джибри като тебе днеска ма не мога зацепя....

е вече сядам на софрата , туй 622лв. +/- 1% е покупна + тек р-ди до продажбаааа за Тия 6539дка !!! - а речи твоята ?
    Last edited by inta53; 06.11.2016, 19:25.

Коментар

• Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение
      Хайде бре , Пипсметало ... къде се дяна,
      И мен ме озадачи с тия превъртулки твои ! Форти право ти казва , че не го разбра !
      Приятеля му купи ония де не бяха обявени , а само в послеписа за Q2 !
      Ясно бе, не съм го разбрал, помислих си че юли е излязъл борсово от адванса за да купува земя на пазара.

п.п. Рекох ти 622,00+/- 1% повече не отпускам -за продадените
      6539дка ли бяха

Я пак повтори ако обичаш че и тебе не мога те хвана.
      Тия 6539дка са ясни че са дир.продажби досега...ма това 622 +/- 1% що е бе джанъм ?
      Уж не съм бъркал джибри като тебе днеска ма не мога зацепя....

Коментар

• Хайде бре , Пипсметало ... къде се дяна,
        И мен ме озадачи с тия превъртулки твои ! Форти право ти казва , че не го разбра !
        Приятеля му купи ония де не бяха обявени , а само в послеписа за Q2 !

- Ще се ловиш ли или ще ме оборваш за числата ???

п.п. Рекох ти 622,00+/- 1% повече не отпускам -за продадените
        6539дка ли бяха
        Last edited by inta53; 06.11.2016, 18:39.

Коментар

Този твой приятел за да се лиши от диверсификацията която предлага атера, още повече от ликвидността и свързаната с нея възможност да продаваш близо до/над nav и да купуваш при приличен дисконт - би трябвало да има за мен поне 20-25% по добри параметри на диви доходност за да си заслужава такъв арбитраж.
          Щото той е продал зз през фонда оценена понастоящем на 540-550лв /дка (при реална средна за страната 850-900) която му носи 35лв/дка рента, или 6.4% рентна доходност.
          Да му пожелаем успех ако е закупил такава на 7.7-8% със стабилна доходност.
          Не всеки е толкова добър да набара такива параметри, по скоро е изключение.
          Все едно е ти да намериш свястна земя добруджа на 1000-1050лв която да ти носи същата рента от 80лв де вземаш сега.
          Не е невъзможно, ма бая трудничко ми се чини.

Дай твоите калкулации за най лош 5г сценарий ?
          не ме разбра, той е фермер, купува земя, не атера

Коментар

Toва някаква интовска формула ли е ?

Аз доколкото знам най си е коректно към настоящата пазарна цена.

Има и YOC , ма това си е индивидуално и друга тема...

Да ти река - измислих я докато бърках джибрите , че съм им набрал от не искат да преврът- не спират !!! - направо на ракия ли ще я обръщат не знам.
            А формулата си е вярна от лета, - димек дор отчета аз съм я докарал до 0,13 !!!!!
            Пък ко щеш ми вярвай ,- То не съм и за вяра де ....

п.п Обзалагам се с теб, за още +0,02ст. или 0,15 за ОСА ди-т . Този месец се разплащат с земеделците и ще влязат поне 98% от не събраните ~ 21%!!!

-2015-2016 210 341 173 774 82.6% 42.60 7 403 321 78.7%

и тук ли греша??? +0,0201 само от разплащане
            Last edited by inta53; 06.11.2016, 17:49.

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
              моят приятел, който правеше доста обороти на Адванса до сега, включително и тази година - негова беше сделката, която се показа през юли - повече няма да пазарува от Адванса на тези цени, пазара на дребно е с доста по-ниски цени и предлага достатъчно количество земя - особено като се има предвид понижената рентабилност на зърнопроизводството.
              заложи доста по-лош песимистичен сценарий - защото твоя песимистичен аз го виждам като над реалистичния....
              Този твой приятел за да се лиши от диверсификацията която предлага атера, още повече от ликвидността и свързаната с нея възможност да продаваш близо до/над nav и да купуваш при приличен дисконт - би трябвало да има за мен поне 20-25% по добри параметри на диви доходност за да си заслужава такъв арбитраж.
              Щото той е продал зз през фонда оценена понастоящем на 540-550лв /дка (при реална средна за страната 850-900) която му носи 35лв/дка рента, или 6.4% рентна доходност.
              Да му пожелаем успех ако е закупил такава на 7.7-8% със стабилна доходност.
              Не всеки е толкова добър да набара такива параметри, по скоро е изключение.
              Все едно е ти да намериш свястна земя добруджа на 1000-1050лв която да ти носи същата рента от 80лв де вземаш сега.
              Не е невъзможно, ма бая трудничко ми се чини.

Дай твоите калкулации за най лош 5г сценарий ?

Коментар

Взимаш най силните години на покупки - средна за база + ~33% от новите покупни цени

12,2009г. - 253лв. 316 558 ********** 317
                12,2010г. - 257лв. 336 219 ********* 342
                12,2011г. - 289лв. 294 000 ********** 528 /3 ~ 395 *2+875/3 ~ 555,44+ 12%ОДеколон и свежест

Toва някаква интовска формула ли е ?

Аз доколкото знам най си е коректно към настоящата пазарна цена.

Има и YOC , ма това си е индивидуално и друга тема...

Коментар

• Първоначално изпратено от needtoknowmore Разгледай мнение
                  На каква цена изчисляваш доходността?

Взимаш най силните години на покупки - средна за база + ~33% от новите покупни цени

12,2011г. - 289лв. 294 000 ********** 528 /3 ~ 395 *2+875/3 ~ 555,44+ 12%ОДеколон и свежест

Коментар

Алгоритъма е сложен но не и нерешим , сегашната цена е с фундаментално покритие + потенциален ръст от общ икономически такъв, защото тези които работят - ще трябва да бъдат изхранвани .

- ср. Цена за дка** декари земя***ср. Покуп. За год.
                    31,12,2006г - 200лв. 123 500 ********** 211
                    31,12,2007г - 217лв. 216 514 ********** 270
                    31,12,2008г. -238лв. 262 612 ********** 321 ~20%+
                    12,2011г. - 289лв. 294 000 ********** 528 ~30%+
                    12,2012г. - 318лв. 244 124 ********** 627
                    12,2013г. - 370лв. 225 380 ********** 653 ~30%+
                    12,2014г. - 424лв. 217 476 *********** 809 ~15%+
                    12,2015г. - 463лв. 231480 - 2 424дка**** 807
                    12,2016г. - 478лв. 231655 - 14 696дка***875 ~10%
                    12,2017г. - 490лв.
                    2018г. - 500лв.
                    2019г. - 538лв.
                    На каква цена изчисляваш доходността?
                    Last edited by needtoknowmore; 06.11.2016, 14:12.
                    Мнението не е препоръка за ПП на ЦК!

Коментар

• Първоначално изпратено от needtoknowmore Разгледай мнение
                      Пип, след 5 години къде виждаш цената, защото калкулираш дивидентите спрямо текуща цена, каква е полза да взимаш в негативен развой на дивиденти, без да взимаш и бъдеща цена - не го виждам като голяма оферта, да получа 50 ст. дивидент в кофти вариант и цената да е паднала с толкова ...

Алгоритъма е сложен но не и нерешим , сегашната цена е с фундаментално покритие + потенциален ръст от общ икономически такъв, защото тези които работят - ще трябва да бъдат изхранвани .

- ср. Цена за дка** декари земя***ср. Покуп. За год.
                      31,12,2006г - 200лв. 123 500 ********** 211
                      31,12,2007г - 217лв. 216 514 ********** 270
                      31,12,2008г. -238лв. 262 612 ********** 321 ~20%+
                      12,2011г. - 289лв. 294 000 ********** 528 ~30%+
                      12,2012г. - 318лв. 244 124 ********** 627
                      12,2013г. - 370лв. 225 380 ********** 653 ~30%+
                      12,2014г. - 424лв. 217 476 *********** 809 ~15%+
                      12,2015г. - 463лв. 231480 - 2 424дка**** 807
                      12,2016г. - 478лв. 231655 - 14 696дка***875 ~10%
                      12,2017г. - 490лв.
                      2018г. - 500лв.
                      2019г. - 538лв.

Коментар

• Продължавам с интерес да следя нещата около земята - целта е да купя ако има защо.

Коментар

Щом си влязъл значи имаш някакви очаквания и искаш да ги сравниш ?
                          OK, ще ти кажа накратко как ги виждам нещата ( към момента) с дивидента в 5г срок 2016-2020.
                          Те 9мес вече минаха и доста неизвестни отпаднаха, та не е много трудно всеки да хване калема и да си направи някаква сметка.
                          Ще ти дам 3 варианта - най лошия както питаш, реалистичен (и най вероятен) и оптимистичен.
                          Приемам рентите при всички за константни за 5г, както и залагам средно по 6-7Кдка годишно за продажби на лизинг. Това е над двойно по малко отколкото това 9месечие, но ми изглежда по реално, а и по добре да има застраховка. Лизинга всъщност от другата година не влиза в дивидентите за разглеждания период, но пък има значение за калкулиране таксите на од.
                          Залагам и близо 15% по лоша рентабилност на продажбите спрямо тазгодишните, пак за застраховка.
                          Най вече променливата при изчисленията ми са директните продажби.
                          Приемам средно 2-3К дка годишно при песимистичния вариант ( при корекция на зз приоритет ще са им покупките пред продажбите), 5-6к дка за реалистичния и 8-9к дка за оптимистичния.

Реалистичен
                          До септември вкл. са генерирали над 20М профит, не броя рентите и од таксите тук.
                          От ренти имаш още 37М за 5г. От директни продажби 16М за останалите 4г и 3мес.
                          Минус около 18М од такси за периода и се получават 55М чисто за дивиденти.
                          Това на 172 м.кап си е средно 6.4% дивидентна доходност за периода.
                          Ако в останалите 3мес до края на годината има още продажби на лизинг - малко повече ще е.

По същия начин за песимистичния вариант получавам 45-46М сума или около 5.3% дивидентна доходност. А за диви оптимистичния - съответно 65М и 7.5%.

При всички случаи доста пъти по добре от кой да е депозит....
                          моят приятел, който правеше доста обороти на Адванса до сега, включително и тази година - негова беше сделката, която се показа през юли - повече няма да пазарува от Адванса на тези цени, пазара на дребно е с доста по-ниски цени и предлага достатъчно количество земя - особено като се има предвид понижената рентабилност на зърнопроизводството.
                          заложи доста по-лош песимистичен сценарий - защото твоя песимистичен аз го виждам като над реалистичния....

Коментар

• Първоначално изпратено от спекуланта Разгледай мнение
                            Дивидентно добре,ще има поне 5 процента,но какво ще се случи капиталово........дали за година цената на акцията няма да падне да речем 10-15(или повече) процента за година......а за следващата дали ще задържи или още,независимо че има стойност зад цената.....този риск къде го отчитаме?
                            Принципно си прав,акцията винаги може да падне,все пак е акция в случая имаме обаче акция част от Софикс.Мое лично мнение е че акциите от Софикс ще растат до края нна 2017 по една или друга причина.Освен това имаме лесно прогнозируем дивиденд и сравнително стабилна акция при сегашната ситуация.Според мен има даже вероятност да изкараме около 3-5% капиталова в рамките на година ,стига политиците да не измислят нещо ново.
                            Мнението има аналитичен характер и НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА препоръка за ВЗИМАНЕ на инвестиционно решение!

Коментар

• Пип, след 5 години къде виждаш цената, защото калкулираш дивидентите спрямо текуща цена, каква е полза да взимаш в негативен развой на дивиденти, без да взимаш и бъдеща цена - не го виждам като голяма оферта, да получа 50 ст. дивидент в кофти вариант и цената да е паднала с толкова ...
                              Мнението не е препоръка за ПП на ЦК!

Коментар

Щом си влязъл значи имаш някакви очаквания и искаш да ги сравниш ?
                                OK, ще ти кажа накратко как ги виждам нещата ( към момента) с дивидента в 5г срок 2016-2020.
                                Те 9мес вече минаха и доста неизвестни отпаднаха, та не е много трудно всеки да хване калема и да си направи някаква сметка.
                                Ще ти дам 3 варианта - най лошия както питаш, реалистичен (и най вероятен) и оптимистичен.
                                Приемам рентите при всички за константни за 5г, както и залагам средно по 6-7Кдка годишно за продажби на лизинг. Това е над двойно по малко отколкото това 9месечие, но ми изглежда по реално, а и по добре да има застраховка. Лизинга всъщност от другата година не влиза в дивидентите за разглеждания период, но пък има значение за калкулиране таксите на од.
                                Залагам и близо 15% по лоша рентабилност на продажбите спрямо тазгодишните, пак за застраховка.
                                Най вече променливата при изчисленията ми са директните продажби.
                                Приемам средно 2-3К дка годишно при песимистичния вариант ( при корекция на зз приоритет ще са им покупките пред продажбите), 5-6к дка за реалистичния и 8-9к дка за оптимистичния.

Реалистичен
                                До септември вкл. са генерирали над 20М профит, не броя рентите и од таксите тук.
                                От ренти имаш още 37М за 5г. От директни продажби 16М за останалите 4г и 3мес.
                                Минус около 18М од такси за периода и се получават 55М чисто за дивиденти.
                                Това на 172 м.кап си е средно 6.4% дивидентна доходност за периода.
                                Ако в останалите 3мес до края на годината има още продажби на лизинг - малко повече ще е.

По същия начин за песимистичния вариант получавам 45-46М сума или около 5.3% дивидентна доходност. А за диви оптимистичния - съответно 65М и 7.5%.

При всички случаи доста пъти по добре от кой да е депозит....
                                Браво ПИП !!! Ако всички във форума правеха такива анализи вместо да се плюят един друг,нещата щяха да са далеч по добре за всики ни.Успех и продължавай в същия дух.
                                Мнението има аналитичен характер и НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА препоръка за ВЗИМАНЕ на инвестиционно решение!

Коментар

Working...
                                X