IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• според мен няма да пада.... а пък ако дадат един дивидент от 15-20 стотинки стой та гледай как ще се надуе кат жаба.. тъй или иначе тука играта ще е към 2020та поне до колкото разбирам...

пък ако падне до 1.7 и дава 10-12-15стотинки диви... нямам против

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
      Щом си влязъл значи имаш някакви очаквания и искаш да ги сравниш ?
      OK, ще ти кажа накратко как ги виждам нещата ( към момента) с дивидента в 5г срок 2016-2020.
      Те 9мес вече минаха и доста неизвестни отпаднаха, та не е много трудно всеки да хване калема и да си направи някаква сметка.
      Ще ти дам 3 варианта - най лошия както питаш, реалистичен (и най вероятен) и оптимистичен.
      Приемам рентите при всички за константни за 5г, както и залагам средно по 6-7Кдка годишно за продажби на лизинг. Това е над двойно по малко отколкото това 9месечие, но ми изглежда по реално, а и по добре да има застраховка. Лизинга всъщност от другата година не влиза в дивидентите за разглеждания период, но пък има значение за калкулиране таксите на од.
      Залагам и близо 15% по лоша рентабилност на продажбите спрямо тазгодишните, пак за застраховка.
      Най вече променливата при изчисленията ми са директните продажби.
      Приемам средно 2-3К дка годишно при песимистичния вариант ( при корекция на зз приоритет ще са им покупките пред продажбите), 5-6к дка за реалистичния и 8-9к дка за оптимистичния.

Реалистичен
      До септември вкл. са генерирали над 20М профит, не броя рентите и од таксите тук.
      От ренти имаш още 37М за 5г. От директни продажби 16М за останалите 4г и 3мес.
      Минус около 18М од такси за периода и се получават 55М чисто за дивиденти.
      Това на 172 м.кап си е средно 6.4% дивидентна доходност за периода.
      Ако в останалите 3мес до края на годината има още продажби на лизинг - малко повече ще е.

По същия начин за песимистичния вариант получавам 45-46М сума или около 5.3% дивидентна доходност. А за диви оптимистичния - съответно 65М и 7.5%.

При всички случаи доста пъти по добре от кой да е депозит....
      Дивидентно добре,ще има поне 5 процента,но какво ще се случи капиталово........дали за година цената на акцията няма да падне да речем 10-15(или повече) процента за година......а за следващата дали ще задържи или още,независимо че има стойност зад цената.....този риск къде го отчитаме?
      Last edited by спекуланта; 05.11.2016, 23:32.

Коментар

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
        Пип, ти си сериозен борсаджия, та да те питам как виждаш нещата тук в срок 3-5 години. Не за друго, но наскоро останах с много кеш и влезнах с малко. Какъв дивидент предвиждаш в най-лошите си очаквания?
        Щом си влязъл значи имаш някакви очаквания и искаш да ги сравниш ?
        OK, ще ти кажа накратко как ги виждам нещата ( към момента) с дивидента в 5г срок 2016-2020.
        Те 9мес вече минаха и доста неизвестни отпаднаха, та не е много трудно всеки да хване калема и да си направи някаква сметка.
        Ще ти дам 3 варианта - най лошия както питаш, реалистичен (и най вероятен) и оптимистичен.
        Приемам рентите при всички за константни за 5г, както и залагам средно по 6-7Кдка годишно за продажби на лизинг. Това е над двойно по малко отколкото това 9месечие, но ми изглежда по реално, а и по добре да има застраховка. Лизинга всъщност от другата година не влиза в дивидентите за разглеждания период, но пък има значение за калкулиране таксите на од.
        Залагам и близо 15% по лоша рентабилност на продажбите спрямо тазгодишните, пак за застраховка.
        Най вече променливата при изчисленията ми са директните продажби.
        Приемам средно 2-3К дка годишно при песимистичния вариант ( при корекция на зз приоритет ще са им покупките пред продажбите), 5-6к дка за реалистичния и 8-9к дка за оптимистичния.

Реалистичен
        До септември вкл. са генерирали над 20М профит, не броя рентите и од таксите тук.
        От ренти имаш още 37М за 5г. От директни продажби 16М за останалите 4г и 3мес.
        Минус около 18М од такси за периода и се получават 55М чисто за дивиденти.
        Това на 172 м.кап си е средно 6.4% дивидентна доходност за периода.
        Ако в останалите 3мес до края на годината има още продажби на лизинг - малко повече ще е.

По същия начин за песимистичния вариант получавам 45-46М сума или около 5.3% дивидентна доходност. А за диви оптимистичния - съответно 65М и 7.5%.

При всички случаи доста пъти по добре от кой да е депозит....
        Last edited by pipbel; 05.11.2016, 22:29.

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
          +++

Но за червеното не си прав. Цифрата е доста по малка. 15дка е средното за сделките със зз само.
          Ясно се вижда че бизнеса с уедряването аха аха да свърши.....

http://www.investor.bg/analizi/113/a...evropa-207038/
          Пип, ти си сериозен борсаджия, та да те питам как виждаш нещата тук в срок 3-5 години. Не за друго, но наскоро останах с много кеш и влезнах с малко. Какъв дивидент предвиждаш в най-лошите си очаквания?
          Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• Първоначално изпратено от JaG Разгледай мнение
            Как го виждаш това да стане в близките 5 или 10 години? В момента средния обем на парцелите е ~15кда. Бизнес има, но цената ще се качва ли, ще пада ли не мога да кажа, там ако искате се доверете на бавното, мъчителното, бъста и т.н. но бизнеса им като модел за мен си остава. Както и факта, че ще имат повече оперативен кеш чрез лизинга не ми се вижда толкова лош. Според мен този кеш вкаран в земя ще донесе нелоша доходност на акционерите в дългосрочен план, а гарантирания дивидент така или иначе ще започне да се изплаща от 2021. Искате или не, АДСИЦ-а го има и ще го има, а лизинга е доста добър начин да се увеличат оборотните пари в един 5 годишен период и дружеството да се развива без да се правят увеличения като в други АДСИЦ-и например.
            +++

Но за червеното не си прав. Цифрата е доста по малка. 15дка е средното за сделките със зз само.
            Ясно се вижда че бизнеса с уедряването аха аха да свърши.....

http://www.investor.bg/analizi/113/a...evropa-207038/
            България е страната с най-раздробената земеделска земя в Европа. Средният размер на една нива у нас е между 3 и 5 декара. Общо обработваемата земя у нас е 38 млн. декара. Тя е разделена на 25 милиона парчета с 3,5 млн. души собственици.

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
              по-скоро обезлюдяването на нашата територия наречена България
              Обезлюдяването по никакъв начин не влияе върху цената на земята.
              Ама по никакъв!
              Поне за северен централен район..

Коментар

• Първоначално изпратено от abc Разгледай мнение
                Форти, освен цената на зърното по борсите, която наистина има определящо значение за цената на земята, не смяташ ли, че по нашите географски ширини има и още един немаловажен фактор, като нетрудовите доходи на митничарите, напр?
                по-скоро обезлюдяването на нашата територия наречена България

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                  Както винаги съм реалист по тази позиция.
                  За мен ще е огромна изненада ако продажбите /дори и на лизинг/ продължат със същото темпо и през 2017 година. Това особено ако пазарът на зърно остане така - а той ще остане, че и по-зле може би.
                  Еднственото, което сега крепи пазарие са проблемите, които има в Южна Америка с доставките на царовица и соя. Ако не беше Ел Ниньо там да засуши, сега щяхме да сме къде назад в цените. Може би рентата ми нямаше да е таки, която сега и др подобни.
                  Дано пак да сме с късмета, че да стане нещо някъде, но не и при нас и да продадем на 30ст пшеница и царевица и на 750 слънчоглед.

Форти, освен цената на зърното по борсите, която наистина има определящо значение за цената на земята, не смяташ ли, че по нашите географски ширини има и още един немаловажен фактор, като нетрудовите доходи на митничарите, напр?

Коментар

• Както винаги съм реалист по тази позиция.
                    За мен ще е огромна изненада ако продажбите /дори и на лизинг/ продължат със същото темпо и през 2017 година. Това особено ако пазарът на зърно остане така - а той ще остане, че и по-зле може би.
                    Еднственото, което сега крепи пазарие са проблемите, които има в Южна Америка с доставките на царовица и соя. Ако не беше Ел Ниньо там да засуши, сега щяхме да сме къде назад в цените. Може би рентата ми нямаше да е таки, която сега и др подобни.
                    Дано пак да сме с късмета, че да стане нещо някъде, но не и при нас и да продадем на 30ст пшеница и царевица и на 750 слънчоглед.

Коментар

• Първоначално изпратено от Alee Разгледай мнение
                      Аз много пъти съм споделял, че формата на работа на фонда според мен трябва да се преосмисли и да променят стратегията. За мен тук формулата е като на търговците на стари коли, тоест - купуваш, поправяш, продаваш. За съжаление земята не е като старите и ударени коли, а все някога ще свърши наличното за уедряване.
                      Как го виждаш това да стане в близките 5 или 10 години? В момента средния обем на парцелите е ~15кда. Бизнес има, но цената ще се качва ли, ще пада ли не мога да кажа, там ако искате се доверете на бавното, мъчителното, бъста и т.н. но бизнеса им като модел за мен си остава. Както и факта, че ще имат повече оперативен кеш чрез лизинга не ми се вижда толкова лош. Според мен този кеш вкаран в земя ще донесе нелоша доходност на акционерите в дългосрочен план, а гарантирания дивидент така или иначе ще започне да се изплаща от 2021. Искате или не, АДСИЦ-а го има и ще го има, а лизинга е доста добър начин да се увеличат оборотните пари в един 5 годишен период и дружеството да се развива без да се правят увеличения като в други АДСИЦ-и например.

Коментар

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
                        Имам по-"особенно" мнение за оценките на тукашните nav. А за ликвидацията - съм 100% "ЗА" и съм го споделяло няколко пъти и в темата. Ще има повече плюсове за акционера отколкото да гледа бавното седене с много лека форма на декапитализация от евентуална перобладаваща продажба на активи и от някои причини, които и сам си посочил. Разбира се лизингите ще имат ефекта да консервират статуквото за още доста години и едва ли акционерите ще пожелаят ликвидация какъвто беше случая при еларг и елана)))) Щом акционерите се чувстват доволни, нямаме причини за съществени промени. Биха се получили при някакъв нов бум на цената на земята, но мисля, че 90% е вече в ръцете на едрите собственици и не знам, ако секнат субсидиите по някаква причина дали от това няма да се получи "обратен" ефект )))))
                        Аз много пъти съм споделял, че формата на работа на фонда според мен трябва да се преосмисли и да променят стратегията. За мен тук формулата е като на търговците на стари коли, тоест - купуваш, поправяш, продаваш. За съжаление земята не е като старите и ударени коли, а все някога ще свърши наличното за уедряване. Но дотогава УД ще са добре. Друг е въпросът за останалите собственици на акции. Вариант за капиталова тук аз не виждам, при сегашните суровини. Дивидент около сегашния. А обратния ефект при секване на субсидии е ясен, но него ще го има и в асфалтната индустрия.
                        Абе тази формула с евросубсидиите и фондовете е като със стероидите: спрат ли ти ги и спихваш здраво. За съжаление са малко фондовете и фирмите в БГ, които целят бизнес за след 50 години, но то ни е и такова мисленето. "I want my jam now!!!"
                        “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

Коментар

• Първоначално изпратено от Alee Разгледай мнение
                          Тук засега единственият вариянт за капиталова печалба е ликвидация на дружеството за да има печалба. В момента според мен се търгува с отстъпка от NAV. Ако го ликвидират обаче, ще спрат заплатите и таксите към УД, което не е изгодно. Такаче плавен тренд надолу.
                          Имам по-"особенно" мнение за оценките на тукашните nav. А за ликвидацията - съм 100% "ЗА" и съм го споделяло няколко пъти и в темата. Ще има повече плюсове за акционера отколкото да гледа бавното седене с много лека форма на декапитализация от евентуална перобладаваща продажба на активи и от някои причини, които и сам си посочил. Разбира се лизингите ще имат ефекта да консервират статуквото за още доста години и едва ли акционерите ще пожелаят ликвидация какъвто беше случая при еларг и елана)))) Щом акционерите се чувстват доволни, нямаме причини за съществени промени. Биха се получили при някакъв нов бум на цената на земята, но мисля, че 90% е вече в ръцете на едрите собственици и не знам, ако секнат субсидиите по някаква причина дали от това няма да се получи "обратен" ефект )))))
                          Не е препоръка... !!!
                          "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

Анализ !?!?! Четкаш ли ме!?! ))) Или какво наричаме анализ !?!?))
                            Анализът сме го направили преди години, когато цената беше 3 лв. Все още не мисля,. че е дошло време за нов т.е. че предходнния за тъпчене на място и евентуалноп слизане надолу след дивидент според мен остава в сила, е да, вече дивидентите са намалели и стъпките надолу ще са ниски ("бавно и мъчително" ако помниш) )))) но в добрия случай може да се удържи и така на флуктуации около следващата кота доста време занапред, ))))) Геко го каза преди няколко години също с две думи "партито свърши" ))))
                            И да, за един ден някои направиха един дивидент, който може да се сравни с годишен тук ))))) Така показваха табличките от съответната борсова сесеия. (вчерашната или оняденшната, а те както се оказаха станаха вече 2 след поста) ))))
                            Тук засега единственият вариянт за капиталова печалба е ликвидация на дружеството за да има печалба. В момента според мен се търгува с отстъпка от NAV. Ако го ликвидират обаче, ще спрат заплатите и таксите към УД, което не е изгодно. Такаче плавен тренд надолу.
                            “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
                              Колко готино е да се правят анализи за движение на цена за 1 ден....

А как са нещата ако сравниш движението на цената за последните 2 години ?
                              Анализ !?!?! Четкаш ли ме!?! ))) Или какво наричаме анализ !?!?))
                              Анализът сме го направили преди години, когато цената беше 3 лв. Все още не мисля,. че е дошло време за нов т.е. че предходнния за тъпчене на място и евентуалноп слизане надолу след дивидент според мен остава в сила, е да, вече дивидентите са намалели и стъпките надолу ще са ниски ("бавно и мъчително" ако помниш) )))) но в добрия случай може да се удържи и така на флуктуации около следващата кота доста време занапред, ))))) Геко го каза преди няколко години също с две думи "партито свърши" ))))
                              И да, за един ден някои направиха един дивидент, който може да се сравни с годишен тук ))))) Така показваха табличките от съответната борсова сесеия. (вчерашната или оняденшната, а те както се оказаха станаха вече 2 след поста) ))))
                              Не е препоръка... !!!
                              "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

Вижте какво направи днес флагмана)))) 10 стинки от "главница" 1,40 .... за 1 ден!!!))))) А вие чакате толкова лихва от главница 2 лв. Затова ви казвах, че математиката не излиза мазохизъм е това да търкате бавно и мъчително скамейката на 2-та лв, а когато хима ви задмине, ще е направил тукашните дивиденти за 5-6 г. напред. Лоша работа е когато пазаря е бичи да се седи в замрели адциц за земя. Разминат е тайминга и математиката много се мъчи тук за да излезе, но не успява. )))))
                                Колко готино е да се правят анализи за движение на цена за 1 ден....

А как са нещата ако сравниш движението на цената за последните 2 години ?

Коментар

Working...
                                X