Първоначално изпратено от ATILA
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
По принцип съм съгласен с немалко от казаното в поста ти, но забравяш една лека подробност - че купувайки земя през тая акция тук я получаваш на цена двойно по ниска от пазарната. Почти същото като да купиш тухлата от мутрата за 500, а не за 1000 евра.
А излез на реалния пазар навън и се опитай да го направиш с такъв дисконт, независимо дали земя или тухла...нъцки.
Конкретно на теб ще ти задам една гатанка.
Ако пазара днес не оценя акцията на двойно по-висока цена, по начина, по който твърдиш за "фундамент", ЗАЩО си мислиш, че утре СЪЩИЯ ТОЗИ ПАЗАР, ще държи текущото ниво на акцията, когато цените на земята започнат реално да падат?
Нали се сещаш, ако пазата е "тъп" днес, защо утре в рамките на влошена и променена среда той да е "умен"?
Няма как. На тези цени на земята, пазара е това. Утре на новите цени, да смяташ, че пазара тук ще е друг и ще държи текущите нива, е меко казано наивно!
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
Абсолютно си прав - акцията щеше да е чук, ако управляващото дружество не беше чааааак толкова алчно и не прибираше почти цялата рента за себе си. Е, тогава цената щеше да е х2 на сегашната, но не е именно заради крадливити управници - миал родна картинка при почти всички акции на клетата ни борсичка
Mдаа, това е един от основните проблеми тук.
Верно че си има разходи с тия покупкопродажби, ама си е бая, не съм им ровил в купичката, ама едно към 50млн вероятно са заминали натам за едни 10г.
Все пак и за акционерите остава немалко, за тоя период над 170млн са разпределени като дивиденти.
Е, за сметка разбира се на портфейла от зз, сега е с 110к дка по малко от върха..2010-11 ли беше.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
По принцип съм съгласен с немалко от казаното в поста ти, но забравяш една лека подробност - че купувайки земя през тая акция тук я получаваш на цена двойно по ниска от пазарната. Почти същото като да купиш тухлата от мутрата за 500, а не за 1000 евра.
А излез на реалния пазар навън и се опитай да го направиш с такъв дисконт, независимо дали земя или тухла...нъцки.Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнение
Няма как една мутра да строи тухла за 400 евро на квадрат и да продава на 1000,
Конкретно за земята, ако някой смята, че влагайки на текущите цени, при настъпваща сериозна криза, която ще е за години и натиск над земеделието, и при един Европейски съюз, който не е ясно след 2-3 години под каква форма ще съществува изобщо....., че така погледнато ОТ ТЕКУЩИ цени пазара ще му ИНДЕКСИРА инфлация към номинала, ДНЕС, за мен трябва да е много скъсал с реалността!
А излез на реалния пазар навън и се опитай да го направиш с такъв дисконт, независимо дали земя или тухла...нъцки.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от hamorphis Разгледай мнение
Елана агрокредит?Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.
Коментар
-
В задачата се пита ако имаш излишни 500к лева в какво да ги вложиш, така че след 20 години да си ок. Земя? Злато? Балона в САЩ? Тухли? Не знам отговора.
Няма как една мутра да строи тухла за 400 евро на квадрат и да продава на 1000, и после да обясняват, че нямало на къде да падат имотите, при положение, че първо е нулата, а след това са разпродажбите на загуба, от страна, на който е притиснат с кредити. Да не говорим за свалянето на цените от всички загубили имоти през разпродажби на ЧСИ, което ще е поголовно!
Ще има армия от безработни до 2 години и то не само от ниските слоеве, но и сред маса от лъскавите професии и пълна загуба на доходи! Масова разпродажба на имоти, при липса на купувачи!
Така погледнато тухлата е опция, но не и на сегашните цени. Абсурдно е да се купува сега, защото РАЗПРАВЯЛИ, ЧЕ ПЕЧАТАЛИ, та щяло да има инфлация. Ще има, ДА! Но въпроса, кое след кое е!
За земята е същото или за АТЕРАТа, ако ти купиш ДНЕС.
Ако един обикновен човек не разбира от финанси и има 500К, след преоценка на горните 2 актива, може да ги вложи.
За златото какво да се каже, там хората си купуват от край време, ако не хванеш някакъв връх както беше 2012г., то си държи стойност и компенсира инфлацията.
Ако някой има по-добра финансова култура, разбира се, че по-добрата алтернатива ще бъде да се инвестира във финансови инструменти, но отново след преоценка и като се преценят процесите и стопанската ситуация.
Така, че инфлацията не е да се събудиш утре и всичко да е 1000% нагоре. Преди да се стигне до каквато и да е инфлация ще има възможност всеки да прецени пазарната ситуация и стойността на активите!
Конкретно за земята, ако някой смята, че влагайки на текущите цени, при настъпваща сериозна криза, която ще е за години и натиск над земеделието, и при един Европейски съюз, който не е ясно след 2-3 години под каква форма ще съществува изобщо....., че така погледнато ОТ ТЕКУЩИ цени пазара ще му ИНДЕКСИРА инфлация към номинала, ДНЕС, за мен трябва да е много скъсал с реалността!
500К има много възможности къде да се инвестират. Зависи от човека и неговите познания! Ако към момента държиш валута, а не друг актив, това също само по себе си е инвестиция, която всеки един момент може да се конвертира към друга при подходящи условия!
Коментар
-
Елана агрокредит?Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Няма лошо! Много хора са спечелили до тук!
Въпросът е ако аз вложа днес дали ще спечеля утре(5год)? И по-важният въпрос, дали ще съхраня поне вложената стойност?
Аз мисля, че не!
п.п.
Разбира се, ако Земята глобално се засушава, а населението от 7 милиарда стане 12 след 30 години и България съществува, с българско население тогава, при някаква нормалност. Земята може да има по-висока СТОЙНОСТ, спрямо тази днес. В България конкретно!
Само, че аз нито бих прогнозирал какво ще е след 30 години, нито бих инвестирал за тогава. Хоризоната ми е 5 години, за който бих инвестирал и наемал да предполагам едно или друго. Не бих предвиждал условности за след 20-30 години! Нямам и интерес да ги предвиждам!
Коментар
-
Първоначално изпратено от male4ko Разгледай мнениеMike Florida
Аз мисля че 'abc' отдавна е вложил в земя, и спечелил от вложението си..Имам такава вътрешна убеденост..
Въпросът е ако аз вложа днес дали ще спечеля утре(5год)? И по-важният въпрос, дали ще съхраня поне вложената стойност?
Аз мисля, че не!
п.п.
Разбира се, ако Земята глобално се засушава, а населението от 7 милиарда стане 12 след 30 години и България съществува, с българско население тогава, при някаква нормалност. Земята може да има по-висока СТОЙНОСТ, спрямо тази днес. В България конкретно!
Само, че аз нито бих прогнозирал какво ще е след 30 години, нито бих инвестирал за тогава. Хоризоната ми е 5 години, за който бих инвестирал и наемал да предполагам едно или друго. Не бих предвиждал условности за след 20-30 години! Нямам и интерес да ги предвиждам!
Коментар
-
Какво да ти кажа.... изразил съм моето мнение за съществото на нещата. Който го намира за грешно или непотребно да скролира.
Пропуснал съм да кажа, че тежката криза, която предстои с години ще намали консумацията на хранителни продукти, дори и на зърнените такива, защото хората консумират над 50% от храната не от потребност, а за удоволствие, в развития свят. В останалите земеделски сектори всички цени ще са под натиск, с години....
Конкретно на теб бих ти казал, че щом си с такава убеденост за тезата ти, да вложиш всичко каквото можеш, а с течение на времето, аз ще гледам как цените растат и ще завиждам в ъгъла, докато ти генерираш...
Няма нищо по-добро от това, когато си интелектуално прав, да спечелиш и пари от същото!
Коментар
-
Първоначално изпратено от k.o. Разгледай мнениеМного трудна година, малко имат резерви, с които да посрещнат разходите, ще се увеличат кредитите, но няма да са за покупка на земя.
..
Коментар
-
Mike Florida
Какво да ти кажа.... изразил съм моето мнение за съществото на нещата. Който го намира за грешно или непотребно да скролира.
Пропуснал съм да кажа, че тежката криза, която предстои с години ще намали консумацията на хранителни продукти, дори и на зърнените такива, защото хората консумират над 50% от храната не от потребност, а за удоволствие, в развития свят. В останалите земеделски сектори всички цени ще са под натиск, с години....
Конкретно на теб бих ти казал, че щом си с такава убеденост за тезата ти, да вложиш всичко каквото можеш, а с течение на времето, аз ще гледам как цените растат и ще завиждам в ъгъла, докато ти генерираш...
Няма нищо по-добро от това, когато си интелектуално прав, да спечелиш и пари от същото!
Аз мисля че 'abc' отдавна е вложил в земя, и спечелил от вложението си..Имам такава вътрешна убеденост..
Коментар
-
Първоначално изпратено от abc Разгледай мнение
Та това да сравняваш земеделската земя с копчета, ако не е липса на мислене и шаблоникарско възприятие за икономическите и финансови постулати, здраве му кажи!
За най- качествената земеделска земя в света, каквато е българската, търсене има и ще продължава да има както вътрешно, така и външно. [ATTACH=CONFIG]n3623916[/ATTACH]
Коментар
Коментар