IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Агресивен бик Разгледай мнение
    Аз ще се радвам да слезе още защото няма да ми се налага да мисля къде да набия парите от дивиденти
    За какъв % е голямото умуване
    Не е препоръка

    Коментар


    • Аз ще се радвам да слезе още защото няма да ми се налага да мисля къде да набия парите от дивиденти

      Коментар


      • Е, кво да драска, цената на акцията слезе с размера на дивидента за няма и седмица, а след дивудента? Сигурно тогава ще се качи - логиката на бфб е желязна, ако яхтата реши де
        Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

        Коментар


        • Никой не драсна два реда тук за ОСА, явно ще чакаме Мариан

          Коментар


          • Супер!

            Коментар


            • Адванс Терафонд АДСИЦ-София представи уведомление за паричен дивидент.
              Решението за разпределяне на паричен дивидент е взето на ОСА на дружеството проведено на 31-05-2021 г. в София-1164. На ОСА е гласуван дивидент за 2020 г. в общ размер на 9276999.92 Размер на дивидента за една акция бруто - 0.109 лв. Размер на дивидента за една акция нето (само за акционери физически лица) - 0.10355 (само за акционери физчески лица) лв.

              Коментар


              • Някой с инфо от ОСА?

                Коментар


                • Браво на всички писали днес в тази тема. От години не бях чел толкова продължителна и смислена дискусия с доводи и аргументи. Без обиди и заяждания. Пожелавам на всички участници успех, на борсата и в живота.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от nomche Разгледай мнение

                    Къде е това? Също арендаторите свестни ли са?
                    Търся да си купя ЗЗ с около 5 % доходност. Там където имам познати и знам, че арендаторът е точен, не се получават 5 % рента от настоящата стойност на земата.
                    Североизточна България, землището е малко, нивите са по 2-3 декара с много наследници. Всичко читаво е изкупено от арендатори и фондове отдавна. Ако има останало нещо за продаване ще е такова каквото го описах, с много наследници (някои по чужбина) и разправии докато се завърши сделката. Тоя арендатор е читав, щото ни е познат. Освен него има още 2-3 фирми и кооперации. Едната правеше проблеми и не плащаше ренти преди, та се прехвърлихме при текущия. Има някакви влачещи се ренти за 1-2 години да вземат от предния арендатор, но най-вероятно ще се пие една студена вода. А тоя текущия е читав за сега, преди това той беше малък и работеше само неговата си земя, отделно ни е познат, не че има гаранция де. Но се разрасна последните години и плаща за сега. Та и там арендаторите не са много читави. Отделно понеже землището е малко, няма големи арендатори и повечето се мъчат да вържат двата края, повечето техника и сгради са останало от времето на ТКЗС-тата, малко е новия инвентар. Като цяло картинката не е много розова там, мъчат се да оцеляват, засега се справят, но нямат нищо общо с тези арендатори с големите лъскави комбайни и джипове.


                    Не съм сигурен, че някъде може да се намери хубава земя да купиш и да я даваш под рента. Ако намериш такива землища, арендаторите ще са кофти както казваш.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

                      Рентата е 50 лв в тамошното землище. Средната цена е 800-1000 лв според зависи от категорията и местоположението.


                      Те тука е 10 пъти по-лесно цък с мишката и вземаш акции или тук или в другото дружество, ако те кефи повече.
                      Къде е това? Също арендаторите свестни ли са?
                      Търся да си купя ЗЗ с около 5 % доходност. Там където имам познати и знам, че арендаторът е точен, не се получават 5 % рента от настоящата стойност на земата.

                      Коментар


                      • През годините няколко пъти е обсъждана темата с рентите. Както вече се спомена, моделът тук е (поне беше) парцелите да се окрупняват и да се продават по-скъпо. Рентите се разглеждат като преходно състояние и не се влагат усилия в тяхното оптимизиране. Фокусът е земята да се продаде на максимално висока цена. За купувачите, поне за някои, не е много атрактивно да купуват земи с дългосрочни наематели. Назад в темата има много изписано по този въпрос.
                        Вече писах, че това е модел, който донесе доста ползи на акционерите в миналото. Към днешна дата излгежда поизчерпан и една ликвадация би могла да се обсъди.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

                          Ок, звучи хубаво, даже прекалено - аз виждам само едни хора, които с врътки си качват средната цена на актива, щото на него се базира тримесечната им комисиона (едно е да е на 250 кинта, друго е да на 550 кинта средна и да расте с всяка изминала година), с много по-слаба отдаваемост от наем от конкурентите, с много по-ниска рента (що ли, дали има нещо нечестно или са некадърни) и с много по-ниска събираемост. Т.е. виждам едно дружество, което си работи само за комисионата, която скоро ще стане равна на дивидента, който се плаща.

                          Иначе сметката е доста проста - при 220 000 декара първокачествено и сравнително комасирана по техните думи земя, само от рента ти идват 11-12 милиона или 14-15 стинки, без да си мръднеш пръста ( а в началото са имали и 300 000 декара). Т.е. за чий ти е някой, дето да ти "управлява" това нещо, като то само ти носи толкова, колкото е средната сума на дивидента тук. И това без да купуваш или продаваш каквото и да било, а?

                          те тези въпроси са ми интересни - щото сега имаш едва наполовина приходи от ренти (към 6 милки), като почти цялата сума от ренти отива в управляващото дружетсво и се разчита само на продажните на земи, за да се даде дивидент. Та искам да кажа, че с всяка следваща година акционерите все повече ще пропускат ползи, а управляващото дружство все повече ще се гуши - кому е нужно, освен на управляващото дружество?
                          Може и да си прав, може и така да е.

                          Един колега малко по-назад ти писа как стоят нещата в реалния живот, искаш да купиш 5 декара земя, ама с нея върви и лозе, искаш да купиш 10 декара земя, ама половината или цялата дадена под аренда за още 5 години напред.


                          Аз имах едно подобно изживяване от реалния живот. Едни наследствени ниви - 9 броя ниви по 2-3-4 декара, общо къде 30 декара. От тях 25 на майка ми и някакви 5-6 останали на нейн бездетен вуйчо (пострадал във войните), но оженил се за жена с деца (па нейния мъж починал у войните). И сега тея 3 деца са на 70 и имат някакви малки идеални дялове. Единия от тях починал и се контактува с неговите наследници 3 на брой. Земите дадени под аренда, бла, бла - всички екстри, плюс дело за делба в съда, щото доброволно не могат се намерят тези хора, нито им се занимава за някакви малки декари по 1.6 или 1.8 имаха нещо такова, а другите разделени на още 3 - демек по 0.6 декара.

                          Такси, макси, на адвокатката, на тоя, на оня - всичко се плаща от майка ми (купувача) щото продавача за такива малки идеални части не му се занимава. Само дето пътните не им платихме. Та отидоха 10 хил за 5-6 декара и около 2 години. Аз не се занимавах, майка ми дето е пенсионерка се занимава, ама парите аз ги давах. Та сега поне нещо ако се прави с тези ниви са на един собственик. Рентата е 50 лв в тамошното землище. Средната цена е 800-1000 лв според зависи от категорията и местоположението.


                          Те тука е 10 пъти по-лесно цък с мишката и вземаш акции или тук или в другото дружество, ако те кефи повече.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

                            Даването на земя под аренда носи 5% годишна доходност - горе долу толкова е.

                            Ако дават дивидент над 5% спрямо цената на акцията, що да не продължат с текущия модел - който е покупко-продажба, а на даване под аренда.

                            Ако не те кефи акцията, достатъчно ликвидна е да излезеш, даже в момента цената е доста добра ако искаш да излизаш.

                            Оф, ама верно стокхолмски синдром, и то як - сметнах ти го в предишното мнение. Сметни си сам колко е дивидентът спрямо сегашната цена и можеш да видиш колко ще е и догодина. А земята не е само количество, но и качество. Отделно най-обичам лафове - щом не те кефи, махни се - с такива лафове обикновено кучкарите в парка ме "затапват", като им кажа, че следва да спазват законите на страната и кучето им да е на каишка постоянно!!!
                            П.С. Все забравям, че си фен на преждеуправляващите
                            Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

                              Раздали се дивидент за над 2 лв и имат още многоооооо земя.

                              Аз съм купувал от кога беше 1.20 та чак и над 2 лева - което сега го отчитам като глупост, щото после падна. Ама какво да правиш, не може всички сделки да са ти топ, още повече кога влизаш в акции убежища без голям потенциал за нагоре, съответно и за надолу.

                              Моделът поне в началото беше да купуват земя в дадени землища, да я комасират (уедряват) и да я продават след няколко години на по-висока цена. Всъщност основните пари за дивиденти от там идваха, а не от ренти. И тоя модел работеше и даваше добри дивиденти, но явно върви към изчерпване вече, понеже повечето земя се прехвърли в ръцете на големите земеделци.

                              Даже и на събрания съм ходил и там теми за ренти не се обсъждаха, а покупки и продажби главно.

                              Преди години имаха месечен бюлетин (сега нещо ми се губи, не съм го виждал отдавна). Та в тоя бюлетин пишеше колко земя са продали през месеца на каква средна цена, колко земя са купили на каква средна цена. После почнаха да продават и на разсрочено плащане.

                              Ако се върнеш назад в темата, ще видиш че това бяха дискутирани теми - покупко-продажбата, а не даването на ренти.


                              п.п. месечния бюлетин си го има, ама явно никой не го поства в темата или както преди като статия в Инвестора (Мариян го пускаше обикновено) и затова ми се губи.

                              https://advanceterrafund.bg/bg/mesechen-bjuletin
                              Ок, звучи хубаво, даже прекалено - аз виждам само едни хора, които с врътки си качват средната цена на актива, щото на него се базира тримесечната им комисиона (едно е да е на 250 кинта, друго е да на 550 кинта средна и да расте с всяка изминала година), с много по-слаба отдаваемост от наем от конкурентите, с много по-ниска рента (що ли, дали има нещо нечестно или са некадърни) и с много по-ниска събираемост. Т.е. виждам едно дружество, което си работи само за комисионата, която скоро ще стане равна на дивидента, който се плаща.

                              Иначе сметката е доста проста - при 220 000 декара първокачествено и сравнително комасирана по техните думи земя, само от рента ти идват 11-12 милиона или 14-15 стинки, без да си мръднеш пръста ( а в началото са имали и 300 000 декара). Т.е. за чий ти е някой, дето да ти "управлява" това нещо, като то само ти носи толкова, колкото е средната сума на дивидента тук. И това без да купуваш или продаваш каквото и да било, а?

                              те тези въпроси са ми интересни - щото сега имаш едва наполовина приходи от ренти (към 6 милки), като почти цялата сума от ренти отива в управляващото дружетсво и се разчита само на продажните на земи, за да се даде дивидент. Та искам да кажа, че с всяка следваща година акционерите все повече ще пропускат ползи, а управляващото дружство все повече ще се гуши - кому е нужно, освен на управляващото дружество?
                              Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
                                Тъй, тъй, право думаш, само че на сайта им този, дето не им е мажоритар, е написал, цитирам:

                                Портфейлът ни се състои от 220 362 дка висококачествена обработваема земя

                                И затова в задачата се пита, като имат 220 000 декара висококачествена обработваема земя като как така отдават от нея само 84%. Те това е интересното, ама много интересното. И другото - правят алъш-вериш не в полза на акционерите си, а само за да вземат комисионката, която е в две направления:

                                - 0.375 % от стойността само на инвестиционните активи по цена на придобиване, платими за всяко тримесечие
                                - 10 % от постъпленията от наем и от печалба при продажба

                                Иначе казано, нарочно купуват земя, за да могат хем да вдигнат изкуствено средната цена на инвестиционния актив (която се е качила над 2 пъти за поседлните 10 години по отчетите им), т.е. двойно са вдигнали кинтите, платими на тримесечие, хем да въртят едни пари и да си вземат 10% от печалбата сега, а не някога си в бъдеще. Като целият риск от срив в бъдеще се носи от акционерите - това наистина е брилянтна схема, аплодисменти. И за капак нито дума за ликвидация на този актив - ма кой ли се отказва от 5-6 милки на година от нищото, докато изкупува и боклуците на приятели (тези 16% които не се отдават, като процентът е стабилен, т.е. джънкът си е джънк).
                                Даването на земя под аренда носи 5% годишна доходност - горе долу толкова е.

                                Ако дават дивидент над 5% спрямо цената на акцията, що да не продължат с текущия модел - който е покупко-продажба, а на даване под аренда.

                                Ако не те кефи акцията, достатъчно ликвидна е да излезеш, даже в момента цената е доста добра ако искаш да излизаш.


                                Коментар

                                Working...
                                X