IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Тъй, тъй, право думаш, само че на сайта им този, дето не им е мажоритар, е написал, цитирам:

    Портфейлът ни се състои от 220 362 дка висококачествена обработваема земя

    И затова в задачата се пита, като имат 220 000 декара висококачествена обработваема земя като как така отдават от нея само 84%. Те това е интересното, ама много интересното. И другото - правят алъш-вериш не в полза на акционерите си, а само за да вземат комисионката, която е в две направления:

    - 0.375 % от стойността само на инвестиционните активи по цена на придобиване, платими за всяко тримесечие
    - 10 % от постъпленията от наем и от печалба при продажба

    Иначе казано, нарочно купуват земя, за да могат хем да вдигнат изкуствено средната цена на инвестиционния актив (която се е качила над 2 пъти за поседлните 10 години по отчетите им), т.е. двойно са вдигнали кинтите, платими на тримесечие, хем да въртят едни пари и да си вземат 10% от печалбата сега, а не някога си в бъдеще. Като целият риск от срив в бъдеще се носи от акционерите - това наистина е брилянтна схема, аплодисменти. И за капак нито дума за ликвидация на този актив - ма кой ли се отказва от 5-6 милки на година от нищото, докато изкупува и боклуците на приятели (тези 16% които не се отдават, като процентът е стабилен, т.е. джънкът си е джънк).

    Та за това трябва да ги венцеславя - не нам, както пише на един паметник в София, дето сега има ремонт на трамвайната линия около него

    П.С. За жените - прав си, но никога не избирам жена на пияна глава (щото много нося и не се знае на какво ще попадна при опиянчване ) -винаги с трезва преценка определям избраницата (или поне определях, оредяха тези случаи напоследък, нали съм семеен), пък после, след 4-5 уискита, може да се прави атака. Здраве и успехи желая
    Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

      Твърде много ги венцеславиш - реално в последните 15 години не са направили нищо, а и това, дето са го направили, много, ама много силно мирише или на некадърност, или на корупция! Да, купили са земя навреме - безспорен факт, и с това свършват всичките им позитиви. Ама абсолютно всичките. Не че този позитив е малък, реално на него се крепи акцията, но всичко друго е некаъдрност и алчност. Почвам:
      Раздали се дивидент за над 2 лв и имат още многоооооо земя.

      Аз съм купувал от кога беше 1.20 та чак и над 2 лева - което сега го отчитам като глупост, щото после падна. Ама какво да правиш, не може всички сделки да са ти топ, още повече кога влизаш в акции убежища без голям потенциал за нагоре, съответно и за надолу.

      Моделът поне в началото беше да купуват земя в дадени землища, да я комасират (уедряват) и да я продават след няколко години на по-висока цена. Всъщност основните пари за дивиденти от там идваха, а не от ренти. И тоя модел работеше и даваше добри дивиденти, но явно върви към изчерпване вече, понеже повечето земя се прехвърли в ръцете на големите земеделци.

      Даже и на събрания съм ходил и там теми за ренти не се обсъждаха, а покупки и продажби главно.

      Преди години имаха месечен бюлетин (сега нещо ми се губи, не съм го виждал отдавна). Та в тоя бюлетин пишеше колко земя са продали през месеца на каква средна цена, колко земя са купили на каква средна цена. После почнаха да продават и на разсрочено плащане.

      Ако се върнеш назад в темата, ще видиш че това бяха дискутирани теми - покупко-продажбата, а не даването на ренти.


      п.п. месечния бюлетин си го има, ама явно никой не го поства в темата или както преди като статия в Инвестора (Мариян го пускаше обикновено) и затова ми се губи.

      https://advanceterrafund.bg/bg/mesechen-bjuletin

      Last edited by mathematician; 27.05.2021, 16:58.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
        Почвам:
        1984 вика, ма то по сметки на МЗХ 30% от земята била необработваема - ми супер, статистиката е много хубаво нещо. То по статтистика едно 50% от жемните са грозни, аз съм бил с ххх жени, как пък поне една не беше от тази статистика Дали пък и този, дето избира (жената, земята) не следва да е поне малко в час
        )
        хм, нещо неразбран съм пак, не е сефте, има интересен материал от конкурентна медиа, която ще ми изтрият, затова само заглавието - "Милиони от въздуха" Пасища и ливади също се отдават , има и субсидии за тях.

        Вярно е, че наше лошо няма (имам акции) - така е и във футбола, политиката и семейството

        Колкото до жените, старо правило - няма грозни жени, има трезви мъже.Няма и импотентни мъже, има некадърни жени
        а, и с красиви жени и дядо може
        Нали не си Митьо с пищова ...с толкова все красиви жени
        Last edited by 1984; 27.05.2021, 15:46.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от MrSi Разгледай мнение

          Мисля че модела на Адванс е по-безрисков, нещо което маркет мейкърите правят . Непрекъснато се продават и купуват земи - има ликвидност ( рядко срещано явление на БФБ )
          Имам и в предвид че не е редно само да трупаме - видя как Короната промени офис сегмента. В този ред на мисли искам да добавя че ако някой зарази почвите с нещо, ние вече сме си прибрали парите само от дивиденти, отделно портфейла е разпределен в отделни землища а не само при някои считани за най-качествени, щото никой никога не знаедали нещата от качествени няма да се обърнат в некачествени и обратно.
          Твърде много ги венцеславиш - реално в последните 15 години не са направили нищо, а и това, дето са го направили, много, ама много силно мирише или на некадърност, или на корупция! Да, купили са земя навреме - безспорен факт, и с това свършват всичките им позитиви. Ама абсолютно всичките. Не че този позитив е малък, реално на него се крепи акцията, но всичко друго е некаъдрност и алчност. Почвам:

          - 16% или 1 от всеки 7 декара при тях не се отдава под наем - ерго е някакъв булшит със стойност близка до нулата. Кой е направил тези сделки, кой е виновен за тях, защо такъв огромен процент от земята не се отдава под наем, като при конкурентите им е 96% отдаваемата земя при приблизтелно еднакви региони, в които е инвестирано. 1984 вика, ма то по сметки на МЗХ 30% от земята била необработваема - ми супер, статистиката е много хубаво нещо. То по статтистика едно 50% от жемните са грозни, аз съм бил с ххх жени, как пък поне една не беше от тази статистика Дали пък и този, дето избира (жената, земята) не следва да е поне малко в час

          - 40 лева им е средната рента на тези 84% отдаваема земя, ако я екстрполираме върху всичката им земя, рентата би паданала дори до 34-35 лева - баси, толкова мижава рента дори и в най-убитото село едва ли дават!!! За сравнение - конкуренцията, а и НСИ отчитат средни ренти в землища като техните от 55+ лева - що се получава така? Некадърност? пари под масата? Престъпно управление? АБС вика, че можело да е частен случай с купени земи с дългосрочни ренти - да, ама техните земи са купени основно преди 15 години със създаването на дружеството, оттогава са изтекли всякакви стари договори и са сключени нови. И то от тях, а не от арменския поп

          - да продаваш на растящ пазар с тенденция той още да расте, при положение че нямаш спешна нужда от кеш е меко, ама много меко казано малоумно. А когато и купуваш, освен че продаваш (уж продаваш скъпо, пък купуваш евтино, но дали е така - май размерът на рентата, като някакъв обективен показател, казва други неща) - е, тогава вече си абсолютен топ

          - и за всичкото това дереш едни 5-6 милки всяка година, като вместо да ликвидираш дружеството и да зарадваш акционерите си с едни 3,50 лева на акция (примерно), ти, "честно и почтено", разбира се, си ги цоцаш тези 5-6 милки всяка година, а резултатите ти са плачевни, сравнени с конкурентите - и като рента, и като отдавана земя, и като събираемост.

          Та да, акцията си струва 2,50, дори и 3 си струва, но ако го нямаше този мениджмънт, сега щеше да е и над 3 кинта, просто щото основата е бетон и само трябва някой, който да не бърка чак толкова нагло в кацата с меда, реално прибирайки цялата и без това доста мижава рента. Ма стадото си се кефи да го стрижат и това е. Тази акция е симптоматийна за БФБ (както и ХИКА) - огромна стойност на активите, съсипвана ежедневно от мега калпав мениджмънт, който си лапа основния пай от това, дето трябва да го дава на акционерите, които обаче са супер доволни и даже му ръкопляскат и го защитават. Стокхолмски синдром на макс - виждал съм го много ясно изразен при сектата на чичковите червенотиквеничетата, но явно и сектантите на яхтата на утрешния ден не падат по-долу
          Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Marti Разгледай мнение

            Да модела на работа на „Агро Финанс“ изглежда по успешен. Концентрация върху управлението на рентите и придобиване на още земя е по-добре от постоянните продажби и покупки. Защо да продаваш земя на 600 лв примерно и след 3 години пак да купуваш земя на 600 ?
            Мисля че модела на Адванс е по-безрисков, нещо което маркет мейкърите правят . Непрекъснато се продават и купуват земи - има ликвидност ( рядко срещано явление на БФБ )
            Имам и в предвид че не е редно само да трупаме - видя как Короната промени офис сегмента. В този ред на мисли искам да добавя че ако някой зарази почвите с нещо, ние вече сме си прибрали парите само от дивиденти, отделно портфейла е разпределен в отделни землища а не само при някои считани за най-качествени, щото никой никога не знаедали нещата от качествени няма да се обърнат в некачествени и обратно.
            Last edited by MrSi; 27.05.2021, 14:10.
            Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Marti Разгледай мнение

              Да модела на работа на „Агро Финанс“ изглежда по успешен. Концентрация върху управлението на рентите и придобиване на още земя е по-добре от постоянните продажби и покупки. Защо да продаваш земя на 600 лв примерно и след 3 години пак да купуваш земя на 600 ?
              Знаеш вероятния отговор - най-голямото перо от таксите за ОД е 1.5% върху "стойността на инв.имоти по цена на придобиване"
              Държането на толкова кеш, когато банките едва не криминализираха подобно нещо, не е добре, може би не намират достатъчно качествена земя.
              Още един бюлетин, който дава представа за процента на необработваема и слабопродуктивна земя, като техните 32 000дка.,стр.16 :
              https://www.mzh.government.bg/bg/sta...e-zemya/danni/

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

                Темата е за Атера, а не за Агрофинанс, ма ме накара да се зачета за тях и глей какво прочетох:

                Към 31 януари 2021 г. „Агро Финанс“ притежава 138 571 дка земеделска земя. Те са придобити при средна цена от 317,58 лв. на декар. 41,4% от земята е в Северозападна България, а 33,06% - в Северен централен район.

                Агро Финанс“ договори с 2,5% по-ниска рента на годишна база до 52,11 лв. на декар за стопанската 2020-2021 г., спрямо 53,45 лв. на декар за стопанската 2019-2020 г., която изтече на 30 септември.

                Агро Финанс“ вече е отдал под наем и аренда 133 хил. декара, или 96% от притежаваната земя за стопанската 2020-2021 г. Събрани са 75% от договорените ренти за настоящата стопанска година и 93% от тези за предходната 2019-2020 стопанска година.

                И сега Атера:
                рента - 40 кинта (има-няма, едни 25% по-малко) -т.е. едни 2 милиона по-малко за акционерите, или, 2,5 стинки на акция (земята им е в еднкави райони горе-долу)
                отдадена земя - 84% (при Агрото - 96%) - още поне 1 стинка на акция
                събрани кинти - 45%/75% за настоящата година и т.н. - ма да речем, че ще ги съберат, някога си

                Та те тези въпроси са интересни, но едва ли някога ще бъдат зададени - жалко, че нямат уебинар, аз лично бих им ги задал. И за всичко това събират едни огромни кинти за управление - евала, умеят го от яхтата, принзал съм ги!
                Да модела на работа на „Агро Финанс“ изглежда по успешен. Концентрация върху управлението на рентите и придобиване на още земя е по-добре от постоянните продажби и покупки. Защо да продаваш земя на 600 лв примерно и след 3 години пак да купуваш земя на 600 ?

                Коментар


                • Колеги, при АГРО Финанс ликвидността я няма никаква - нула! Какво ме грее мен, че рентата им е по-висока и че рентят по-голям процент земя като спреда е убийствен! Пълно е с такива мъртви компании на борсата - гледам не сте се засилили да ги съживявате!

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Bingomatic2 Разгледай мнение

                    Оказа се, че цената за раздаването на 300 000 лева бонуси на директорите е един милион за акционерите.
                    Така се оказа на практика. Критката се смени с хвалебствия

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение

                      Мда, доскоро настроенията бяха точно такива и затова успяхме да накупим обилно в диапазона 4,20-6,50 . Сега обаче има ново развитие - предстоящо гласуване на първи дивиденти и обратно изкупуване с горна граница 14 лв. на ОСА.. Така че има развитие..
                      Когато интересите ти съвпаднат с тези на мажо, се получават много хубави неща на БФБ
                      Оказа се, че цената за раздаването на 300 000 лева бонуси на директорите е един милион за акционерите.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Marti Разгледай мнение
                        "Към 30.04.2021г. инвестиционният портфейл на Агро Финанс АД е формиран от 138 467 декара земеделска земя. Инвестираните от Дружеството средства са в размер на 43 982 млн. лева при средна цена на портфейла, с включени всички разходи, от 317,64 лева на декар."

                        Tук не знам има ли смисъл от това постоянно купуване и продаване на земя ?
                        Темата е за Атера, а не за Агрофинанс, ма ме накара да се зачета за тях и глей какво прочетох:

                        Към 31 януари 2021 г. „Агро Финанс“ притежава 138 571 дка земеделска земя. Те са придобити при средна цена от 317,58 лв. на декар. 41,4% от земята е в Северозападна България, а 33,06% - в Северен централен район.

                        Агро Финанс“ договори с 2,5% по-ниска рента на годишна база до 52,11 лв. на декар за стопанската 2020-2021 г., спрямо 53,45 лв. на декар за стопанската 2019-2020 г., която изтече на 30 септември.

                        Агро Финанс“ вече е отдал под наем и аренда 133 хил. декара, или 96% от притежаваната земя за стопанската 2020-2021 г. Събрани са 75% от договорените ренти за настоящата стопанска година и 93% от тези за предходната 2019-2020 стопанска година.

                        И сега Атера:
                        рента - 40 кинта (има-няма, едни 25% по-малко) -т.е. едни 2 милиона по-малко за акционерите, или, 2,5 стинки на акция (земята им е в еднкави райони горе-долу)
                        отдадена земя - 84% (при Агрото - 96%) - още поне 1 стинка на акция
                        събрани кинти - 45%/75% за настоящата година и т.н. - ма да речем, че ще ги съберат, някога си

                        Та те тези въпроси са интересни, но едва ли някога ще бъдат зададени - жалко, че нямат уебинар, аз лично бих им ги задал. И за всичко това събират едни огромни кинти за управление - евала, умеят го от яхтата, принзал съм ги!
                        Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                        Коментар


                        • "Към 30.04.2021г. инвестиционният портфейл на Агро Финанс АД е формиран от 138 467 декара земеделска земя. Инвестираните от Дружеството средства са в размер на 43 982 млн. лева при средна цена на портфейла, с включени всички разходи, от 317,64 лева на декар."

                          Tук не знам има ли смисъл от това постоянно купуване и продаване на земя ?

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение

                            Мда, доскоро настроенията бяха точно такива и затова успяхме да накупим обилно в диапазона 4,20-6,50 . Сега обаче има ново развитие - предстоящо гласуване на първи дивиденти и обратно изкупуване с горна граница 14 лв. на ОСА.. Така че има развитие..
                            Когато интересите ти съвпаднат с тези на мажо, се получават много хубави неща на БФБ

                            Оставих го сам да изтрие "Потта" от трудъ си, но ... има време да се усети, - може и на по късен етап с действия да признае на саме грехът пред себе си.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Bingomatic2 Разгледай мнение

                              Според мен акционерите на Агрия няма да видят никога печалба за разлика от тези на Атера. Никога не са раздавали дивидент, цената в момента мисля е под тази на IPOто (и то като не отчитаме инфлацията). Остава на една ликвидация да се надяват, но според мен няма да се случи скоро а ако се случи ще е на загуба.
                              Мда, доскоро настроенията бяха точно такива и затова успяхме да накупим обилно в диапазона 4,20-6,50 . Сега обаче има ново развитие - предстоящо гласуване на първи дивиденти и обратно изкупуване с горна граница 14 лв. на ОСА.. Така че има развитие..
                              Когато интересите ти съвпаднат с тези на мажо, се получават много хубави неща на БФБ

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Joz Разгледай мнение

                                объркал си месеца!
                                13.06.2021
                                Това е ексдивидент дата, а не с право наглас за ОСА 14,06, е тя

                                Коментар

                                Working...
                                X