IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Гари, аз като минавам през офиса на Карол не чувам да се говори за земи, но виждам, че АТЕРА са купили повече от ЕЛАРГ

Аз пък си мисля, че АТЕРА ще си направи увеличението, ако ще и ЕЛАРГ да направят преди това увеличение за 300 милиона. Сериозните инвеститори надали ще загубят трезвата си преценка заради рекламни ефекти.
    Патороне, тук въобще не се подлага на съмнение добросъвестността на мениджмънта на ЕЛАРГ поне що се отнася до влагането на набрания капитал в зем. земи. Убеден съм, че те рано или късно ще го използват по предназначение. Надали някой ще рискува толкова доходен бизнес, те и без друго си печелят милионите, а и да не забравяме, че се отчитат редовно пред КФН и е напълно ясно къде са парите.
    Въпросът е, че Елана набира повече от необходимото капитал, прибира си тлъстите комисиони, а пък акционерите на ЕЛАРГ се кефят, че увеличението било много успешно. Нещо мазохистично има в цялата работа.

Коментар

• Lucky, това не е в разрез с моята теза. Мислиш ли, че ако ЕЛАРГ увеличат капитала с 150 млн. преди АТЕРА, увеличението на АТЕРА ще бъде успешно след това? Много се съмнявам! А дали с парите купуват земя, държат ги в банка или финансират терористичната организация на Осама Бен Ладен, ние само можем да гадаем, но поне е положително да си мислим, че ги влагат по предназначение, все пак.

Коментар

• Конкуренцията между АТЕРА и ЕЛАРГ е ясна - те са за момента единствените /като изключим BREF/, които инвестират в зем. земя и, тъй като финансовите резултати ще дойдат доста по-късно, ЕЛАРГ са решили да се надпреварват с АТЕРА по количество, а не по качество. Странното е, че явно на доста хора им допада това бурно нарастване на капитала на ЕЛАРГ, без да се замислят каква е в крайна сметка целта на това набиране на капитала. Ако целта е капиталът да се влага в земя, то логично е да се набере в някакъв кратък период преди неговото инвестиране. Иначе се стига да печелене без да се върши нищо и остава впечатлението, че това е целта на занятието.

Коментар

• Първоначално изпратено от Patron
          Първоначално изпратено от La Costa
          ...защо е нужно преди този момент да се прави ново увеличение и то за такава огромна сума?
          Отговорът е ясен: за да изпреварят АТЕРА с по-мощно набиране на капитал.
          Едва ли на някого му пука колко мощно се набира капитала, ако този капитал виси в някоя банка.

Мисля че La Costa е напипал по-точно мотивацията на Елана.

Коментар

• Първоначално изпратено от La Costa
            ...защо е нужно преди този момент да се прави ново увеличение и то за такава огромна сума?
            Отговорът е ясен: за да изпреварят АТЕРА с по-мощно набиране на капитал. Наблюдавам, че има ясно изразена конкуренция между ЕЛАРГ и АТЕРА. Това на мене много ми харесва, тъй като дърпа и двата фонда яко нагоре. Мисля обаче, че този път Карол ще направят увеличение преди Елана!

П.С. Притежавам от АТЕРА.

Коментар

• Напълно нормално е всеки, който си е свършил работата да си получи и подобаващото заплащане. Не коректното е когато се печели от набран капитал, който всъщност стои в банката.
              Иначе АТЕРА са вложили до момента около 5 милиона, а ЕЛАРГ около 4,4 млн. Ако купуват с тези темпове и занапред, набраният до момента капитал от АТЕРА ще им стигне до към средата на май и съвсем разбираемо са предвидили края на март поредно увеличение. Капиталът на ЕЛАРГ ще бъде инвестиран приблизително догодина по това време и поради това възниква въпросът защо е нужно преди този момент да се прави ново увеличение и то за такава огромна сума?

Коментар

• Това за увеличението със 150 000 млн. лева и аз съм го чувал. И колкото пъти съм се отбивал в офиса на Елана, виждам че се говори само за земи, вървят едни разговори по телефоните и изобщо се работи по въпроса. Хората и сами ги търсят, за да им предлагат. Обаче чисто технически си е много трудна работа да се вкарат толкова пари. За да се изхарчат 20 млн. лева, трябва да се купят към 100-120 000 дка. А за 150 млн. - поне 750 000 дка. Ако един парцел средно е 10 дка - това са 75 000 сделки. Колко човека трябва да правят по 5 сделки на ден, за да ги купят тия земи. Трябва да са поне 100, за да приключат за половин година. Освен ако наемат стотина агенции за имоти да купуват вместо тях и накрая да платят всичко на кило. Не знам как ги мислят, дано са ги отработили тия неща.

Това е причината според мен да се бавят толкова и Елана и Карол. Вложили са по 3 млн. пари, а останалите още си стоят. Нямат чак толкова кадри, които да се занимават с тези неща. Трябват им външни посредници, които да свършат всичката черна работа. И които ще си приберат комисионите разбира се.

Коментар

• Явно това са възможните темпове на инвестиране за сега щом като и ЕЛАРГ, и АТЕРА купуват с такава скорост. Все пак обикновено става въпрос за контакти с доста наследници за всеки парцел и често тези наследници са пръснати из цяла България.
                  Това, че са си поставили за цел фондът да достигне до към 200 милиона няма отношение към начина, по който ще бъде набран капитала. Надали е нормално да събереш толкова много капитал, че да ти са необходими 5-6 години за да го вложиш.
                  Всичко ми се изясни като им погледнах още веднъж регистрационните документи - обслужващото дружество получава като възнаграждение 3% от активите на фонда, независимо дали са инвестирани тези пари или не, а инвестиционният посредник /отново Елана/ получава 1,5% от привлечения при увеличението капитал. Това възнаграждение от 3% се получава всяко тримесечие, независимо от това дали фондът е на печалба или не. При това положение е ясно, защо те имат интерес да привлекат колкото се може повече капитал - независимо дали ще могат да го инвестират в разумни срокове, Елана получава 2,25 милиона /при увеличение със 150 милиона/ еднократно още при самото набиране на капитала и всяко тримесечие по 1 125 000 лв /3% от 150 милиона = 4,5 милиона на година, платими всяко тримесечие/. А реално тези възнаграждения се изплащат, за да се държи набрания капитал в банката, тъй като няма обективна възможност да се вложи.

Коментар

• Кранк, не внимаваш, имах предвид тези над 10 000. Дори и това да не са действителните поръчки на фондовете, това е "подпиране" срещу дребни вредители. А днес големите обеми за които говориш бяха само два и то не в кой знае колко обемисти. Не ми се вярва толкова да е малък интересът на фондовете - според мен играта предстои.

Всъщност аз съм само една блондинка, какво ми разбира на мен главата от борсова търговия, простете, че си отворих устата
                    tya

Коментар

• Първоначално изпратено от TI BA II PLUS
                      Първоначално изпратено от tya
                      От друга старана не знам дали проверихте, но големите поръчки купува все още са под 1.22, което значе че фондовете или са имали вътрешна информация или не мислят като Кранк.
                      Мдаааа, Ето кой наблюдава и чете, и като гледа вижда.
                      Ако казвате на ордер от 10000 или 20000 голяма поръчка при положение че днес минаха пъти по-големи пакети на цени над 1.29 значи не следите пазара много добре. Пък едва ли някой фонд ще трърне да се излага с толкова акции, ами че то моя портфейл е доста по-голям. аз също имам интерес да върне цената тъй като съм поставил ордери, но все пак гледам реално на нещата. Между другото ако имате повече време сметнете търсенето в момента до 1.22, което трябва да се удовлетвори преди някои да успее да продаде огромния пакет от 10000 акции на т.н. фонд. Сериозни ордери по тази позиция са над 100 000 бр останалите са си просто ордери

Коментар

• Ейй, това клиентите на Елана много запознати с бъдещите планове на инвестиционния си посредник бе :-)
                        За бавните темпове ми се струва, че от Елана и Карол трябва да поразвържат кесиите, щото земите по 160-180лв./дка са на изчерпване. Нали се сещате какво беше с КИ? Какви бяха дневните обеми при цени 25-30% и какви бяха при 70%+

Коментар

• плановете са за пролетта.
                          защо 150 млн. - не мога да ти кажа, явно толкова им трябват за целите, които са си поставили - първоначално щеше да бъде с около 100 млн., а да не говорим че съвсем в началото такова увеличение изобщо не беше предвидено.
                          м/у другото и на мен ми се вижда, че инвестирането е с доста бавни темпове, но пък от друга страна не върви и "ето ти 20 млн. давай да купуваме на ред"
                          Всеки може да спечели от борсата, но не всеки може да печели от борсата

Коментар

• Разбира се, че не е въпросът в това, какво на мен ми харесва и какво не. А иначе аз нямам нищо против досегашното развитие, но ми е интересно защо се е стигнало до там.
                            kif, имаш ли идея кога планират да се осъществи това ново увеличение на капитала и защо със 150 милиона? Ако купуват с досегашните темпова, ще са им необходими около 6 години, за да успеят да вложат подобна сума и до тогава парите пак ще стоят на банков влог.

Коментар

• La Costa - първо за емисионната цена от 1.20 на ЕЛАРГ - това че увеличението премина супер успешно, говори че маркетинга си е свършил работата перфектно, а това дали на теб ти харесва или не е друг въпрос.
                              И второ при условие, че ще има поредно увеличение със 150 млн. явно има някакво значение за пазара ;-)
                              Всеки може да спечели от борсата, но не всеки може да печели от борсата

Коментар

• Първоначално изпратено от tya
                                От друга старана не знам дали проверихте, но големите поръчки купува все още са под 1.22, което значе че фондовете или са имали вътрешна информация или не мислят като Кранк.
                                Мдаааа, Ето кой наблюдава и чете, и като гледа вижда.

Коментар

Working...
                                X