IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Eлана в момента купуват в един от районите на централна северна БГ всичко до към 180-190

Коментар

• Днес съвсем се успа положението. Само една едра риба, доколкото ми виждат очите...
      tya

Коментар

• тя само фирмата е регистрирана на Кайманите иначе доколкото разбирам са някакви гърци или кипърци - не съм сигурен в това, но от това което намерих в интернет стигам до това заключение.
        Всеки може да спечели от борсата, но не всеки може да печели от борсата

Коментар

• Разбира се, че е по-добре да има по-ниски стойности. Аз изчислих P/BV за 30 и 31 януари, защото тогава все още не бяха пуснати новите акции. А най-добре ще е да се изчисли след като пазара поеме новата емисия. Ако вземем актуалните цени се получава при АТЕРА 1,243, а при ЕЛАРГ 1,26

Коментар

• Първоначално изпратено от tya
            Брей, видяхте ли в новините на Борсата, че сме имали нови съдружници от Кайманите в Еларг, как ще го коментирате?

Точно на такива се разчита, за да се вдигне капиталът с още 150 млн. Разни инвестиционни фондове, най-вече английски май. А че са регистрирани на Кайманите си е съвсем нормално. На никого не му се плащат данъци.

Коментар

• La Costa, не искам да се заяждам, но откога е добре P/Bv да има по-високи стойности? Излиза, че колкото повече цената скача, толкова дружеството е по-подценено. Парадокс! :-)

Коментар

• А що се отнася до мажоритаря, ми се струва, че, ако иска да увеличи дела си, спокойно може да го направи на някое от многото увеличения на капитала /в случая на ЕЛАРГ/, при това на много по-изгодни цени, но явно не е това целта. Тогава остава да цели създаване на допълнително търсене и да подпира цените. А защо е необходимо създаване на изкуствено търсене?

Коментар

• Брей, видяхте ли в новините на Борсата, че сме имали нови съдружници от Кайманите в Еларг, как ще го коментирате?
                  tya

Коментар

• Мечка, прав си, че P/BV при ЕЛАРГ е малко по-високо, но ако изчисляваме по цени от последните два дни. Това обаче не е много реално, защото се дължи най-вече на спада на цените на АТЕРА в резултат от пускането в търговия на новите акции. Подобен спад е имали и при акциите на ЕЛАРГ на 09-10 февруари. Иначе ако изчислим P/BV за предните дни се получават по-различни резултати:

за 30. 01 получаваме за АТЕРА 1,243, а за ЕЛАРГ 1,2
                    за 31. 01 получаваме за АТЕРА 1,243, а за ЕЛАРГ 1,218

По-интересното за мен е друго - ЕЛАРГ са привлекли 23,5 млн и съгласно отчета им към 31.12 имат 23 830 000 лв активи, което прави увеличение с 1,4%. АТЕРА са привлекли 11,05 млн и съгласно отчета им имат 11 824 000 активи, което прави увеличение с 7% Това не е ли по-реален критерии за ефективността на дружествата?

Мечка, не знам от къде имаш информация, че ЕЛАРГ са купили с 15% по-изгодно земите си. След като го твърдиш, може би е вярно - ти си един от осведомените форумци, но до сега винаги са твърдели и от двете дружества, че купуват на 160 лв/дка. В отчета на АТЕРА има инвестиционни имоти на стойност 3 719 000, а в отчета на ЕЛАРГ - имоти за 4 058 000, а се твърди, че АТЕРА са купили малко повече земя.

Аз също не искам да убеждавам когото и да било, а да се получи интересна дискусия по същество и като гледам май се получава вече.

Коментар

• Първоначално изпратено от LuckyStrike
                      Мечка, като става дума за оценка на дружества аз съм в групата на лаиците тук, та ми е малко неудобно да опонирам на сериозен участник във форума като теб. Ето как виждам обаче нещата:

1. Съотношението P/BV е малко по-ниско.

Не е ли малко рано за тази оценка? И двете дружества са в сравнително ранен стадии на инвестиране, вероятно различен процент от парите им са вложени. Специално от ATERA по някое време през Декември още не бяха получили достъп до парите от последното увеличение. Мисля че P/BV ще можем да го оценим като видим за какво са похарчени парите и при какви разходи.

2. Цената на земята, която са придобили е с 15% по-ниска, а това за качеството е празна илюзия (това няма да го мотивирам, ако искаш го вярвай).

Аз лично бих се изкефил със страшна сила, ако науча че ATERA са купили 3 парцела по 1 млн евро на цена 100 евро на квадратен метър (не на декар) и са ги продали с 30-50% печалба след половин година. Искам да кажа че много често по-скъпата земя е по-скъпа, защото има по-голям потенциал да носи доход. Всичко е до правилна оценка каква печалба носи един вложен лев, а не до абсолютната стойност на земята. Между другото горният пример е една съвсем реалистична възможност за ATERA със земя в градски район и нереалистична за ELARG, които могат да инвестират само в земеделска земя (ако работят в рамките на закона). Тук възникват няколко въпроса:

А) Какво отражение ще дадат такъв тип сделки върху печалбата и как ще изглежда дивидентът на дружество, което може да превърта голяма част от капитала си за кратко време с голяма норма на печалба сравнен с този на дружество, което не може да го прави?

Б) Как ще изглежда сравнението между тези дивиденти, ако второто дружество на всичко отгоре го раздели на 100 млн дяла (продадени по 1.50 на инвеститорите им ), повечето от които кротко пребивават в банкова сметка.

В) Какво ще се случи с цените на двете дружества след първото раздаване на дивидент? Или дори още след слуха за първата сделка от посочения тип?

3. Мажоритарят яко купува!

Хмм, да не давам за пример едни гръцки дружества на борсата, дето мажоритарите им редовно си пазаруват от акциите, защото няма да е коректно. Аз обаче сериозно бих се замислил, ако видя че 1) цената на едно дружество е скочила с 10% за един месец и 2) мажоритарят яко купува, дали няма пряка причинно-следствена връзка между 2) и 1) в този ред. Че мажоритарят купува разбира се не е непременно лош признак, но не е и непременно добър според мен.
                      1. Да рано е за P/BV, защото за съжаление все още преобладаващата част от портфейлите им не е инвестирана, но все пак човек трябва да има някаква отправна точка.
                      2. Имам лично впечатление за част от парцелите им в един-два региона и освен цената не виждам никаква разлика. Дивидент скаро няма да има и от двете, така че просто няма да го коментирам.
                      3. На всеки пазар, когато мажоритаря купува е добър знак.

Не искам да водя спорове или да убеждавам някого, изказах различно мнение. Честно казано катоим гледам отчетите, нито едните, нито другите са стока! Абсолютно съм убеден, че е много по-изгодно човек сам да си купува земя, лошото е че трудно се влиза с големи суми.
                      Настоящото мнение е лична прогноза и не представлява инвестиционен съвет или препоръка за покупка ил

Коментар

• Мечка, като става дума за оценка на дружества аз съм в групата на лаиците тук, та ми е малко неудобно да опонирам на сериозен участник във форума като теб. Ето как виждам обаче нещата:

Не е ли малко рано за тази оценка? И двете дружества са в сравнително ранен стадии на инвестиране, вероятно различен процент от парите им са вложени. Специално от ATERA по някое време през Декември още не бяха получили достъп до парите от последното увеличение. Мисля че P/BV ще можем да го оценим като видим за какво са похарчени парите и при какви разходи.

2. Цената на земята, която са придобили е с 15% по-ниска, а това за качеството е празна илюзия (това няма да го мотивирам, ако искаш го вярвай).

Аз лично бих се изкефил със страшна сила, ако науча че ATERA са купили 3 парцела по 1 млн евро на цена 100 евро на квадратен метър (не на декар) и са ги продали с 30-50% печалба след половин година. Искам да кажа че много често по-скъпата земя е по-скъпа, защото има по-голям потенциал да носи доход. Всичко е до правилна оценка каква печалба носи един вложен лев, а не до абсолютната стойност на земята. Между другото горният пример е една съвсем реалистична възможност за ATERA със земя в градски район и нереалистична за ELARG, които могат да инвестират само в земеделска земя (ако работят в рамките на закона). Тук възникват няколко въпроса:

А) Какво отражение ще дадат такъв тип сделки върху печалбата и как ще изглежда дивидентът на дружество, което може да превърта голяма част от капитала си за кратко време с голяма норма на печалба сравнен с този на дружество, което не може да го прави?

Б) Как ще изглежда сравнението между тези дивиденти, ако второто дружество на всичко отгоре го раздели на 100 млн дяла (продадени по 1.50 на инвеститорите им ), повечето от които кротко пребивават в банкова сметка.

В) Какво ще се случи с цените на двете дружества след първото раздаване на дивидент? Или дори още след слуха за първата сделка от посочения тип?

Хмм, да не давам за пример едни гръцки дружества на борсата, дето мажоритарите им редовно си пазаруват от акциите, защото няма да е коректно. Аз обаче сериозно бих се замислил, ако видя че 1) цената на едно дружество е скочила с 10% за един месец и 2) мажоритарят яко купува, дали няма пряка причинно-следствена връзка между 2) и 1) в този ред. Че мажоритарят купува разбира се не е непременно лош признак, но не е и непременно добър според мен.

Коментар

• в безсмислени спорове не ми се влиза -
                          както виждаш нещата ги приемам с насмешка, така че не се чувствам обиден
                          по-скоро съм озадачен от факта, че на поставен от теб въпрос за мнение и даден от мен някакъв отговор си позволи да даваш диагнози, както и да е.
                          Ако участието ми в ЕЛАРГ е мазохизъм, то бих си пожелал същия мазохизъм по всичките ми позиции ако ме разбираш ;-)

Коментар

• Не визирам никого за нищо. Ако визирам някого, то го пиша съвсем открито и се обръщам поименно /примерно Гари в предишния постинг/. Имах предвид определен тип поведение. Ако някой се е разпознал, то той си знае най-добре. Не съм имал за цел да обиждам никого и, ако някой се е обидил от моите думи, съжалявам. Форумът не е място нито за обиждащи, нито за обидени.
                            А иначе, kif, ако имаш да кажеш нещо по същество относно много глупости, които съм започнал да плямпам, ще ми бъде интересно.

Коментар

• La Costa, понеже искаше различни мнения, ето ти три причини да ми харесва ELARG:
                              Настоящото мнение е лична прогноза и не представлява инвестиционен съвет или препоръка за покупка ил

Коментар

• включвам се, защото явно в последното изречение визира мен.
                                незнаех че съм бил мазохист, но както и да е.
                                LuckyStrike те подкрепи във форума и забелязвам, че явно доста се възгордя от този факт и започна да плямпаш много глупости.
                                попита какво е мнението на другите, защо АТЕРА е по-ниско оценена от ЕЛАРГ и аз имах неблагоразумието да си изкажа моята гледна точка - в резултат Мазохист

Коментар

Working...
                                X