Няма адекватна конкуренция в лицето на ELARG...
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
Ако си акционер в някое дружество и то реши да си увеличава капитала, може да зи запишеш от новите акции по следния начин:
отиваш в ИП, в който ти се водят акциите. Там попълваш заявка за участие в увеличението на капитала първо към въпросния ИП и втора към ИП, който е упълномощен от дружеството, което ще си увеличава капитала. И двете заявки ще ти ги дадът от твоя ИП. След като си подпишеш заявките, правата ти ще бъдат блокирани със специален трансфер за да не отидат на аукциона за незаписани права. В посочения в заявката срок трябва да внесеш сумата за новите акции по набирателната сметка.
Ако не желаеш да участваш в увеличението имаш две възможности:
1, да си продадеш правата на цена каквато можеш да им вземеш
2, ако не ги продадеш, те автоматично отиват на аукциона и ще ти бъдат платени по среднопретеглената цена, която е постигната на въпросния аукцион
Май малко разхвърлено го обясних, но в общи линии е това.
Коментар
-
Малко ти е засукан въпроса, но мисля това е отговорът, който ти трябва - Отиваш в посредника, при който са ти акциите, по твоя сметка при тях ще са пристигнали и правата ти, подаваш една заявка, която посредникът ти ще вземе от посредника по увеличението. В заявката попълваш колко акции ще запишеш срещу правата, които имаш и на каква обща стойност. След което посредникът ти има грижата да пусне едно съобщение, за да ти се блокират правата и да не отидат на аукциона. След което ти остава да внесеш въпросната сума - брой акции по емисионна стойност по съответната набирателна сметка на съответното дружество.
Коментар
-
Имам въпрос към Клуба на знаещите: ясно ми е, че акционер може да се откаже от правото си да запише акции от новото увеличение на капитала, тогава "неговият" незаписан дял (като права...) отива ли на БФБ:
- на Смесения закрит аукцион на БФБ, където се търгуват правата?
- във връзка с горното (ако отговорът е положителен), как на практика се извършва записването на акциите от увеличението на капитала от досегашните акционери, които са решили да използват всички свои права, които им дава акционерното им участие от предишната емисия, по новата емисионна стойност?
През БФБ? В самото дружество? По друг начин?
Благодарности и успехи!
Коментар
-
La Costa - все пак нека не забравяме, че комасация у нас реално още няма. Аз не мога много ясно да разбера какви са точно размерите на закупените от АТЕРА парцели на земеделска земя. Отчитам различни фактори, които увеличават цената на земята, предстоящите субсиди и т.н.
Същевременно цените на този тип собственост не са се качили драматично - с 45% в рамките на последните 6 месеца, ето защо смятам, че в увеличението на цената на АТЕРА на борсата има и чисто спекулативен елемент. Има и елемент на продажба на надежда /илюзия/ особено за дребни и малки вложители /под 3000 акции/
Може би в скоро време цената малко ще върне, но ще се закрепи около 1,60 при всички положения след второто увеличение на капитала
Дано само няма лоши сигнали от Европа, това ще блокира в голяма степен земеделието и най-вече надеждите вложени в него
Моля написаното в никакъв начин да не се приема като реклама на Карол или АТЕРА, аз имам акции на АТЕРА, но имам и в Елана
Коментар
-
Митко, общо взето съм съгласен с това, което си написал, обаче твоята сметка отчита само, че се е повишила цената на малките парцели. АТЕРА обаче купува малки парцели, но след като ги комасира те се търгуват на съвсем други цени, тъй като предлагането на големи парцели е доста ограничено и цените им са доста по-високи от тези на 10-15 дка парцели.
След като приемаш, че правата ще се търгуват на 20 ст /което и според мен ще е така/ и емисионна цена на акция 1,20, не означава ли, че реалната цена на акция е 1,40? Тази сметка, която ти си направил ще бъде направена от всеки и съответно цената на АТЕРА за акция, даваща право на записване на още една, би трябвало да достигне 1,60 лв.
Коментар
-
Най-вероятно е този човек да си купи права по 20 стотинки, колкото според мен ще вървят
Ако допуснем че около 20% от собствениците на акции в АТЕРА няма да имат желание или възможност да участват в увеличението на капитала, това са около 2 милиона права, които ще се изкупят за отрицателно време
Лично аз мисля, че покупка при нива 1,50 на този етап е ОК, защото при цена на акция от следващото увеличение 1,20 то средната цена с новите акции на всеки купил днес ще бъде 1,30-1,35
а това е много добра цена за АТЕРА
Сметките надолу показват, че цената на придобиване на земята е около 165 лева на декар. Такава цена в момента за големи масиви земеделска земя НЯМА. продават се парцели по 5-10 декара за около 200 лева средно. Елементарната преценка показва, че цената на земеделската земя в АТЕРА се е увеличила с около 30%, т.е. можем да допуснем цена на акция от 1,35 за реална.
за това- атака, това е много добра инвестиция, според мен
Коментар
-
Първоначално изпратено от La CostaАма защо се хабиш? Човекът каза, че иска да види следващия отчет,
Първоначално изпратено от Billyа не да ми смяташ наум колко земя купили на некви твои измислени цени....I prefer to be approximately right than precisely wrong...
Коментар
Коментар