2 leva!
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
Боби, умрях си от смях като прочетох какво си написал... Отдавам го на неопитността ти.
Наглостта ти вече буди усмивка, нищо повече... Всеки може да се разходи из тази и съседните теми и да види колко високомерно и с какви лични нападки такива като теб посрещат хората с различно от тях мнение! Грубостта ти (ви) достигна до директни лични обиди.
Ако обаче не можеш да развиваш смислена оригинална собствена теза, казано с други думи - да коментираш по същество - никой не те задължава да участваш навсякъде, нали?
Коментар
-
Bobi75
Първоначално изпратено от 22Да, вече и тук и в темата че имотите ни са минали границата 1000 ЕВРО на кв. метър коментирахме че имоти-търговски центрове (молове) си струват. Тези АДСИЦ са сред изключенията...
Коментар
-
Re: За Интерлоджик
Първоначално изпратено от sunlightЗа Интерлоджик
investor.bg/companies.php?id=165&type=0&period=6
те са просто едни перални
доказателство затова е че не са учредени под формата на АДСИЦ за да се възползват от облекченото данъчно облагане. Просто идеята там не е такава. Но при умела игра и от там се изкарват пари. Имам известен опит
Коментар
-
Да, вече и тук и в темата че имотите ни са минали границата 1000 ЕВРО на кв. метър коментирахме че имоти-търговски центрове (молове) си струват. Тези АДСИЦ са сред изключенията...
Жилища, хотели обаче? Колко от АДСИЦовете допускат инвестиции в такива "от 0 до 90%" (този диапазон се повтаря защото често проспектите просто се преписват един от друг).
Или има още недостиг на административни сгради в София?
Коментар
-
Както виждам в темата някои намират кусури и на инвестициите на АТЕРА. Не знам, може да не правят всичко безпогрешно. Но обаче пред цената и доходите от земеделската земя има голямо бъдеще според мен, затова и двата земеделски фонда си заслужават, по своему! Да
Много съм скептичен обаче за останалите АДСИЦове, за имоти... При това пренасищане и липса на потенциал за ценови ръст в много сегменти на недвижимите имоти, тепърва да се влиза е подозрително... То не бяха хотели по морето, не бяха бизнес сгради, не бяха луксозни жилищни квартали.
Самите АДСИЦ да не ги мислим - те си връткат големите пари от основните инвеститори, там има друга игра. Ние дребните обаче да си даваме ли паричките?
Парола: Интерлоджик...Далечна аналогия, невярна, но - може би - не съвсем?
Коментар
-
Първоначално изпратено от никой.не ми се пише толкова много,за да отговарям
и да отговоря пак ще може да се спори за нещо
просто исках да ви заостря вниманието
аз съм на пазара от 1,5 години и знам как е
тъм където се заплаща добра рента и земята е хубава просто фондовете не могат да купят
те купуват предимно земи,които не са добри за производство
и няма на кого да ги дадат под аренда
говоря за моята област,но не искам да споменавам коя е тя
ако можете да наречето това,което те правят професионално управление,много се лъжете
нямат ис на представа за какво става въпрос,дори не знаят какво може да се изкара от земята,която купуват
Коментар
-
На пазарите постоянно възникват нови финансови инструменти, които неизменно водят със себе си и лавина от жаргони. Оказва се, че това е объркващо не само за българския дребен инвеститор, а и за този в чужбина. До най-голямо объркване водят термините, свързани с най-популярните схеми за дребните инвеститори - колективните.
Стратегическо портфолио (топактивите, в които са инвестирани средствата на фонда), динамика на пазара (движението на цените на финансовите активи), инвестиционна стратегия (видът на активите, в които се инвестира, и нивото на риска) или гарантирана доходност (няма фонд, който да гарантира със сигурност доходност) са термини, които говорят много малко на човек, който до вчера е познавал само банковия депозит, а от днес е решил да търси негова алтернатива. Когато дребните инвеститори искат да инвестират, те често са объркани и много често се налага инвестиционните консултанти дълго да им обясняват за какво става въпрос.
Освен използвания жаргон наблюдатели предупреждават и за объркването с типа на инвестиционната стратегия и оттам с нивото на риска, което инвеститорите поемат. Подобен проблем се забелязва при балансираните и при високорисковите фондове, като границата между тях много често се размива. Много често фондове, които се определят за балансирани, приемат стратегия, която ги прави високорискови. Как е възможно това? В проспекта си един балансиран фонд определя максималния дял от активи, в които може да инвестира - до 60 в облигации, до 70 в акции, минимум 10 в парични средства. Ако 40% от активите на фонда са инвестирани в облигации, 40% в акции, останалите са в кеш и банкови депозити, на теория може да се приеме, че той следва балансирана стратегия. Границите в проспекта обаче му позволяват той да поеме по-висок риск, като инвестира 70% в акции, 20% в облигации и останалите да държи кеш. Това директно прави профила му много по-рисков, което се прехвърля и върху дребния инвеститор в него. Често това не се разбира от спестителя, тъй като той не следи редовно състоянието на портфейла на фонда. В чужбина много често използват наименованието динамичен за такъв фонд, като и тази дума остава неразбрана за повечето инвеститори. В България също има доста фондове, които имат подобни проспекти, но по-скоро се наблюдава обратната тенденция - от по-рисков профил да се преминава към балансиран, което зависи от конюнктурата на пазара.
Развитието на фондовата индустрия е направила фондовете много чувствителни на новини около тях. За да се предпазят от отлив на капитали при негативни данни и съобщения, пресаташетата им си служат също с определен жаргон. В САЩ са събрали често използваните съобщения и реалното им значение.
Ето и някои от тях:
"Мениджърът на фонда напусна, но това няма да повлияе върху операциите му." А критиците питат: Като няма да повлияе, какво е правил там преди това, значи е можело и без него. Реално напускането на главния мениджър може да доведе до промяна на инвестиционната политика, което да е свързано с промяна на поемания досега риск.
"Мениджърът напусна, за да прекарва повече време със семейството си." Но критиците вече знаят, че този мениджър е уволнен.
Жаргоните и термините, свързани с колективните схеми, са се превърнали в нещо като враг за дребния инвеститор, като в Канада това е довело до създаването на феномена социален взаимен фонд. Освен че разясняват много подробно на своите вложители в какво инвестират, тези фондове не влагат средствата си в акции на компании от тютюневия сектор, военното производство, ядрена енергетика и производства, които замърсяват околната среда.МНЕНИЕТО МИ НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА
Коментар
Коментар