IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от никой.
    според мен те са обречени да купуват и ще изхарчат парите докрай,макар и да знаят,че купуват неизгодно.
    Напълно си прав - те са създадени, за да купуват. Въпросът е обаче не толкова на какви цени ще купят, а на какви ще продадат след това.
    Какво означава, че купуват неизгодно? Може би имаш някаква информация, че купуват по-скъпо от някой друг в същия район?

Коментар

• Може да сметнете, че опростявам нещата, но всяка инвестиция в земя СЕГА е изгодна.

За мен изводът "купуват неизгодно земя" в този момент не е коректен (звучи доста нереалистично).

И съм сигурен, че мениджърският екип няма да злоупотреби с цените на купуваната земя, а ще съобразява същите (както и досега) с параметрите: район, търсене, качество...

Нищо не пречи времето да ме опровергае, но екипът вероятно си дава сметка, че почне ли да губи акционери, пренасочването към по-перспективни варианти ще бъде светкавично...

Коментар

• само един въпрос - представете си,че Елана не искат да купуват на цени над 200 лв/дек.КАКВО ТОГАВА ЩЕ ПРАВЯТ С НАБРАНИЯ КАПИТАЛ???????? нали за това са създадени,да купуват земя.
        според мен те са обречени да купуват и ще изхарчат парите докрай,макар и да знаят,че купуват неизгодно.

Коментар

• Първоначално изпратено от никой.
          земята поскъпна значително след навлизането на фондовете в моя регион.те купуват без да гледат качество и т.н.дават доста пари за боклуци,които аз не бих дал.ясно си личи,че харчат чужди пари.явно чакат земята да мине 1000лв/дек до 7 години.иначе няма как да изкарат 500% печалба.а и се чудя защо когато купуват толкова скъпа земя акциите на борсата им се покачват!!!!!! някой може ли да ми даде обяснение - обясненито може и да не е много логично.
          Чужди пари лесно се харчат, а и фондовете никога нищо не губят, за разлика от ивеститорите в тях.

Коментар

• Само бих искал да вметна, че на английски има два, а на български само 1 термин за "подцененост"/"надцененост" на ценните книжа - UNDERVALUED(OVERVALUED) и UNDERPRICED(OVERPRICED). Често се използва UNDERVALUED(OVERVALUED), а коректния термин е UNDERPRICED(OVERPRICED), тъй като първия се отнася за стойността, а втория е свързан с цената.

Поздрави ;-)
            I prefer to be approximately right than precisely wrong...

Коментар

• 1. Те харчат чужди пари, но ще спечелят от чуждите пари само ако са ги похарчили добре - управляващите дружества получават % от печалбата на фондовете. При АТЕРА обслужващото дружество получава 20% от печалбата, която реализира при продажбата на имот, а също така взимат и 20% от получения наем или рента от имота, поради което са и мотивирани добре да управляват имотите. При ЕЛАРГ управляващото дружество получава 20% от печалбата на фонда след приключване на съществуването му. Така че надали купуват скъпи боклуци. Ако ти си влязал на пазара по-рано и си купил хубави земи на по-добри цени, мога само да те поздравя.

2. Щом като акциите им се качват, явно на повечето им акционери не им се струва скъпо 160 лв за декар.

3. Надали някой е толкова наивен да очаква земята да достигне 1000 лв дка за няколко години. А и лансираната в медиите информация за очаквана доходност от 500% за 7 години бе неумишлена или умишлена грешка от страна на медиите или Елана. А всъщност в регистрационните документи на ЕЛАРГ е записано: "Прогнозите ни са към края на седемгодишния период пазарната цена на акция на фонда да достигне 4-5 лв.", което означава 300-400% печалба. Това ми се вижда повече от постижимо, тъй като дори и да приемем по-добрия вариант - 400% печалба, това на практика означава 26% годишна печалба. За първата година от съществуването си ЕЛАРГ вече достигна тази доходност/ниво на цената на акция. А пък за АТЕРА да не говорим.

Коментар

• Първоначално изпратено от Bobi75
                мда, искам само да вметна, че надценени не означава просто висока цена на акцията, какаво е всъщност надценена акция, а?
                Надценена е акция, която е "по-скъпа" (с по-неатрактивни показатели) спрямо другите дружества от същия бранш. Конкретно при АДСИЦ-ите показатели още няма.

Коментар

• земята поскъпна значително след навлизането на фондовете в моя регион.те купуват без да гледат качество и т.н.дават доста пари за боклуци,които аз не бих дал.ясно си личи,че харчат чужди пари.явно чакат земята да мине 1000лв/дек до 7 години.иначе няма как да изкарат 500% печалба.а и се чудя защо когато купуват толкова скъпа земя акциите на борсата им се покачват!!!!!! някой може ли да ми даде обяснение - обясненито може и да не е много логично.

Коментар

• мда, искам само да вметна, че надценени не означава просто висока цена на акцията, какаво е всъщност надценена акция, а?

Коментар

• А, дългосрочният инвеститор по принцип май трябва минимално да се вълнува от текущите цени - виж какво от B Graham ми цитираха в темата "Критерии: кога да ПРОДАВАМЕ"

Коментар

• Първоначално изпратено от 22
                        Явно сте спекуланти. Няма лошо. Аз съм дългосрочен и сегашните цени са ми още твърде ниски.

22, по-скоро за спекуланта няма значение дали цените са ниски или високи. а дългосрочния инвеститор търси ниските в момента цени

Коментар

• Първоначално изпратено от Овчарчето Калитко
                          Така съм преценил, че ми е най изгодно.

Прав беше да ми се сопнеш, че си бутам носа, където не ми е работата Извинявай

Единственото ми оправдание е, че днес се мъча да финализирам една сделка, не на борсата и докато чакам и се нервя задавам глупави въпроси...
                          tya

Коментар

• Do Brain

До Брайн: за АДСИЦ не бих казал, че се оправдава максимата на Мечо Пух. само виж какво става в Аглия със собственика на стадион Уембли, около 286 $ млн загуби, пропуснати ползи, срив на акциите, разпродажба на активи за покриване на дълговете към кредиторите. Според мен, пресметнатият риск и добрите мениджъри са много по важни.
                            Taka че и от Адсиц се губи, всеки да си прави сметката.

давам само част от статията:

"MULTIPLEX Group will be forced to sell off several assets after a $286 million loss on the disastrous Wembley Stadium project caused the developer to breach lending arrangements with financiers.

The company reported a net loss of $119.6 million for the six months to December 31 and faces a liquidity crisis that could threaten existing development projects.

While Multiplex's debts were secured against $2.95 billion of property trust assets, its cash and available borrowings fell by 35 per cent to $484 million over the first half of the financial year."
                            “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

Коментар

• Първоначално изпратено от 22
                              Явно сте спекуланти. Няма лошо. Аз съм дългосрочен и сегашните цени са ми още твърде ниски.
                              Кой би могъл да каже , че не е спекулант с цените на борсата: само който не е акционер (какъвто и да е неговия дял от капитала на дружеството)...

Купуваш акции (независимо от кое дружество) с очакването цените да се променят. Те се променят! Очакването ти се сбъдва: ти спекулираш вече с цените, нали!

Друг е въпросът, в каква посока тръгват цените (в добрия случай - в твоята посока). Но и в другата посока да тръгнат, спекулантът (с цените) си остава такъв!

Смешно ми е, когато някой, който прави анти-реклама на някое дружество, каже: "Ще станеш мишена на спекулантите в това дружество, инвестирай там, където съм купил аз!". Дефакто, където и да е купил съветващият, той също си е спекулант, дори е влязъл по-рано, което е предимство и може да означава, че скоро може и да я закрие тази позиция, а съветът да е даден прекалено късно(най-често се потвърждава от пазара)...

Толкова от мен за днес, успех на всички (tya, съпругът ти има вярна преценка за реалностите във взаимоотношенията между двата пола, както и за психиката на нежния пол, аз съм дилетант в тази област!)! ;-)

Коментар

• По моята терминология, спекулант винаги е краткосрочен. Аз затова съм си намислил че съм инвеститор

Коментар

Working...
                                X