IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Извинявайте, но е наивно да очаквате тънка цена на правата на аукциона за неизползваните. Не вярвам много хора да оставят правата си за този търг. За пример можете да видите ситуацията от предходното увеличение на капитала на АТЕРА.
    По време на свободната търговия цената беше 1.50-1.70 на право, а на така бленувания аукцион тя стигна 4,07 лв!
    Така че 11-12 ст. за право е супер цена за влизане в инвестиция, чийто таргет е 1,80-2 лв. до края на годината
    Успех!

    Коментар


    • ама тука какъв балон се изду преди време, а!

      Коментар


      • Има поддържници на тезата, че нашата фонд. борса е лесно манипулируема.

        Други хора не си дават сметка, че, ако БФБ би била толкова лесно манипулируема по дадена позиция, то всяка манипулация (или опит за такава), би могъл да рефлектира с обратен знак на очакванията ... (напр. да се променят настроенията на акционерите и да последва лавинообразен отлив...). Едва ли самото дружество търси такъв ефект (от типа "харакири").

        Интересно е как се промениха настроенията: преди броени дни тук бяха направени анализи (които аз и сега смятам за много добри, защото се доближават до моите виждания), че би била успешна инвестицията, ако можем да си купим правата на 0,10 лв/брой. Сега сме в тази ситуация, вместо да отчетем това, че тук присъстват (с мненията си!!!) много добри анализатори, ние тръгваме в другата посока, защото най-вероятно:...

        - сме си купили на по-високи цени и нервите ни (вече) не издържат,
        - вкарали сме всичките си последни свободни средства, че и повече(!),
        - не сме предвидили, че цената може да падне и по-ниско (с част от вложените средства можем да влезем от по-ниско ниво, като усредним на по-изгодна цена ),
        - дори да не падне цената, за да "усредним", положението не е трагично - можем да пренасочим (свободни!) средства и към други позиции ще си диверсифицираме риска и ще си спим спокойно - като бебе на майчината гръд...

        Манипулируема ли е БФБ или - не? Важно е, че знаем откъде пазаруват големите, малко самообладание - и заставаме до тях - и... каквото сабя покаже!

        Не се съобразявайте с написаното по-горе, което е само едно субективно виждане на писача и може да ви подведе!!!

        Успехи! :-)

        Коментар


        • Всичко това беше ясно от самото начало, не знам за какво се чудите, въпреки че не ми повярвахте от началото, но пазарът ни е твърде малък за подобни емисии в такъв кратък срок, още повече като се има предвид и свободните пари, които се предполагат при записването на акции и които ще стоят блокирани още кой знае колко месеца...

          Както и да е и аз имам много акции, права и купувам още на тези промоционални И ЗА НАС, които искаме да играем по позицията, все пак цените са за всеки, нали така, все още съм твърдо оптимист по позицията и мисля че процесите, които текат в момента са съвсем очаквани и оправдани като стратегия от страна на Карол, какво щяхте да направите вие на тяхно място?
          tya

          Коментар


          • А иначе Ла Коста и БигБеар много точно са описали!
            Въпросът е - а нима не само предлагането, но и търсенето (на права) не е съсредоточено в малък период?

            Коментар


            • ЗППЦК не казва много:

              Чл. 161. (1) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2002 г.) Забранява се извършването на сделки и действия, които могат да създадат невярна представа за активно търсене, предлагане или търговия с ценни книжа, приети на регулиран пазар, или да предизвикат каквато и да е друга необичайна промяна на цената или обема на търсене, предлагане и търговия с такива ценни книжа.
              (2) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2002 г.) Манипулативни сделки и действия по ал. 1 могат да бъдат:
              1. сключване на една или повече сделки с ценни книжа, приети на регулиран пазар, в резултат на които не се променя действителният им притежател;
              2. разпространяване на невярна, преувеличена или подвеждаща информация, отнасяща се до ценни книжа, приети на регулиран пазар.
              (3) (Отм. - ДВ, бр. 61 от 2002 г.).
              Чл. 161а. (Нов - ДВ, бр. 61 от 2002 г.) Забранява се воденето на преговори и/или сключването на договори за покупко-продажба, замяна и заем на ценни книжа, както и предоставянето на инвестиционни консултации за ценни книжа или друга информация относно ценни книжа, като се използват неистински благоприятстващи данни или се премълчават неблагоприятни данни, които са от съществено значение за вземането на решение за придобиване или разпореждане с ценни книжа.
              Чл. 162. (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2002 г.) Сключването на регулиран пазар на сделки в противоречие със забраните по чл. 160, 161 и 161а не води до тяхната недействителност.
              Чл. 163. (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2003 г., бр. 39 от 2005 г.) Комисията приема наредба за мерките за предотвратяване и разкриване на сделките и действията по чл. 160 и 161.


              Гледам и някакъв проект на наредба, където малко е разширено: http://www.fsc.bg/down.asp?f=d&n=2162

              Извод: всички знаем че пазарът ни лесно се манипулира, но законът трудно лови това. Друг извод?

              Коментар


              • La Costa каза: Подобни увеличения на капитала имат тази особеност, че в рамките на 2 седмици се концентрира огромно предлагане, а търсенето не е така съсредоточено точно в този времеви диапазон. По мое мнение подобни периоди много добре показват възможно най-ниското ценово дъно на конкретното дружество.[quote]

                Прекрасен амализ! Искам да те поздравя!

                Ще добавя само, че след преключването на увеличението, цената на акциите бързо ще догони тази на Елана.

                Коментар


                • Вижте сега.... признавам че не е еднозначно. Но да погледнеме нещата ако примерно стават на западна борса. Нормално ли е някой нарочно да прави така че цените да се вдигат или да падат? Става дума за съзнателни действия, които създават засилено търсене или предлагане и т.н. Не знам дали това се вписва в законовите дефиниции.
                  Спекулата е в същността на борсовата игра, няма проблем. Нормално е и едни да печелят, а други да губят. Просто се зачудих как така по толкова много позиции на борсата ни цените лесно се мърдат нагоре и надолу по волята на големите, и това вече от години, а досега нито един път никой не е реагирал от надзора!
                  Все си мисля че на запад подобни неща не стават точно така. Но ако всички мислите, че този тип манипулации са си нормално нещо - значи аз греша!!!

                  (Аз и без това се колебаех дали да запиша акции или да продам права. Сега май изборът ми се предрешава. Може пък да не е за лошо. Но опитах да повдигна принципен въпрос.)

                  Коментар


                  • Не става въпрос за изпълнение на разпореждания на КФН, а за политика на фонда. Адванс Инвест няма никакъв проблем да инвестира над 10% от собствения си капитал в една позиция, стига за това да е получил разрешение от КФН. До сега сме имали два такива случая - преди година с БТК и сега с АТЕРА.
                    Проблемът се получава когато Адванс Инвест получава право да запише още толкова акции и вече това идва твърде много на един фонд, който държи да има доста добра диверсификация на инвестициите си. А пък и АТЕРА не е създаден за да привлече инвестиции от Адванс Инвест.
                    При това положение е съвсем нормално Адванс Инвест да продаде част от акциите и правата си. По всяка вероятност след увеличението ще притежава по-малка част от АТЕРА, но същевременно може да има повече на брой акции от Терафонда. За подобен фонд не е проблем сега да запише малко повече акции, които да продаде след 1-3 месеца с 5-10% печалба след като отмине огромното предлагане.
                    Подобни увеличения на капитала имат тази особеност, че в рамките на 2 седмици се концентрира огромно предлагане, а търсенето не е така съсредоточено точно в този времеви диапазон. По мое мнение подобни периоди много добре показват възможно най-ниското ценово дъно на конкретното дружество.

                    Коментар


                    • Недоволството според мен се дължи за сблъсъка на преобладаващо бичи настроения с мечата реалност. Цените на АТЕРА в дългосрочен план ще растат, но едно набиране на около 13 милиона лева от малкия ни пазар трудно минава без спад на цените. Притежавам акции от дружеството, но мисля че поне до търга цените ще са под естествен натиск и няма да се учудя ако на търга видим още по ниски цени на правата от сегашните 10 ст, защото голяма част от оптимистично настроените купувачи се понакупиха.
                      Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

                      Коментар


                      • Гари , сърдят се , че не ги продадоха на 15-17 ст.
                        Но , както беше казало лицето под името SOFIX , спекулата не е за всеки :-)

                        Коментар


                        • Нищо не може да каже КФН. И в какво да обвини Адванса - че изпълнява собствените й разпоредби /законови всъщност/ да държи дял под 10%? Или пък че продава твърде евтино и губи. Всъщност тази теза, която изглежда поддържаме всички тук, е малко смешна - сърдим се, че ни продават евтино права. Ако наистина смятаме, че трябва да са по-скъпи - значи всичко това ни идва дюшеш. Трябва да се кефим, не да се сърдим.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от 22
                            & - аз като съм чел от правна гледна точка, ти си ходил прав под масата.

                            Но въпросът е по-сериозен от "правната гледна точка". Големите клатят пазара и в крайна сметка си печелят, а малките седиме и гледаме. Ако това за някои е нормално, извинявам се.

                            Аз не казвам че е нормално но КФН с какви аргументи да излезе - "ТОВА КОЕТО ПРАВИТЕ НЕ Е НОРМАЛНО ЗАТОВА ЩЕ ВИ НАКАЖЕМ"

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от 22
                              ... Големите клатят пазара и в крайна сметка си печелят, а малките седиме ...и гледаме
                              Аз разсъждавам така:

                              1. "Големите клатят пазара..." и ...финансират дейността, за която са лицензирани.

                              2. "...и в крайна сметка си печелят...", ... печелят учредителите и акционерите на учреденото дружество.

                              3. "...а малките седиме ..." , ...малките ще си седят..., но само докато разберат кои са пътищата, за да станат "НИЕ, големите".

                              РАДОЙ РАЛИН беше формулирал една истина по своеобразния си начин, озаглавена "Към недоволните млади": "Бре, ще сте сърдити - докато сЪ наредитИ!..."

                              Темповете ще са различни - всеки разсъждава по своему... Но да сравняваме спекулацията с цените на БФБ с далавераджийство - ТОВА Е НЕУМЕСТНО. За времената, в които живеем, колкото по-бързо се отърсим от сравнения и аналогии, останали от близкото минало, толкова по-бързо ще разберем къде трябва да насочим енергията си, за да "...сЪ наредим...". Но никой не ни кара насила да финансираме дружествата на БФБ - запознаваме се с правилата и вземаме решението си БЕЗ НАТИСК!

                              Може тъпо да звучи, но нямам претенции да съм фактор, нито специалист с академично ниво на разсъжденията, затова може да прескочите горното, написано от мен.

                              Нищо лично към никого! Успехи! :-)

                              Коментар


                              • Здравейте, някой може ли да каже кой купи днес големия пакет права.

                                Коментар

                                Working...
                                X