IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• И Каролци са преоценили земята по справедлива стойност.....печалба 7,350 млн. за 2006. Поне не са я посочили в отчета за паричните потоци

И още:

В БФБ-София АД е постъпила следната информация от Адванс Терафонд АДСИЦ-София /ATERA/:
    Съгласно Допълнително споразумение от 29.03.2007 год. към Договор за обслужване на дейността на дружество със специална инвестиционна, сключено между АДВАНС ТЕРАФОНД АДСИЦ и обслужващо дружество КАРОЛ ФИНАНС - ЕООД, считано от 01.01.2007 година страните променят размера на дължимото по договора възнаграждение на обслужващо дружество, както следва:
    А/ Годишно възнаграждение върху стойността на активите на Възложителя, към момента на изчисляването му: от 3 % се намалява на 1, 50 % върху стойността на активите на Възложителя;
    Б/ При отдаване на имоти под аренда/наем - от 20 % се намалява на 10 % от/върху стойността на арендното плащане/наемната цена;
    В/ При продажба на имоти, съответно учредяване /продажба/ на вещно право на строеж - от 20 % се намалява на 10 % от/върху разликата между продажната цена и цената на придобиване на съответния имот /актив/ и/или вещно право на строеж;
    Г/ При учредяване на вещно право на ползване и преминаване - 10 % от/върху стойността на плащането за учреденото право на ползване, съответно право на преминаване.

Коментар

• Нещо поизостанаха като ценови равнища от Елагрото...

Коментар

• щеше за всички да е по-добре договорите да бяха за по 20 лева на декар - така и те щяха да вземат по 2 лева
        освен ако не са ги взели по-друг начин

това което сега се получава е директна втора субсидия за този който работи земята - изкарва си печалбата и освен това взима допълнително 3 лева от декар държавната субсидия (14-11=3) без да е купил земята и да е вложил 200-те лева за декар на инвеститорите.
        Ако аз лично си бях купил земя вместо акции на АДСИЦ-а щях да си взема 14-те лева и отделно рентата

е това за мен е провал
        но си прав че е провал за акционерите. Не за управляващото дружество

Коментар

• Не, не мисля че може да се нарече провал.
          Това са им условията на нашите АДСИЦ и който го устройват си дава паричките там, който не го устройва (което се отнася и за мен) си продава акциите и инвестира в по перспективни позиции (в моя случай монбат, топливо, еубг и т.н.)
          От друга страна ако аз се занимавам да правя подобен фонд също ще търся добро заплащане на труда си.

Коментар

• и да обърна внимание - това 10% е при всяко получаване на наем!
            т.е. всяка година ще се взима този комисион!
            и ако сега земята им носи 11 лева реално ние като акционери ще получим по 10 лева на декар
            тогава когато директното плащане от държавата само е 14 лева а отделно арендатора досега е давал по 8-18 лева

абе як провал

Коментар

• Първоначално изпратено от Димитър
              признавам че не бях чел какво точно предлагат, но световна практика да взимат комисионна за управление на активите, която е значителна, и не по-малко значимата от 10% при всяка сделка ми кривват шапката
              Мите, 10-те% при подажба са върху печалбата, а брокерските фирми ти жулят комисионна върху цялата стойност.
              Впрочем аз от 6 месеца нямам акции в АДСИЦ. Предпочитам по доходоностни алтернативи на БФБ.

Коментар

• Митко, аз обяснявах за логиката на съществуване на такъв комисион (комисионна по-добре ми звучи, ама с нашия БГ език ). Иначе няма как да кажем висок или нисък е процентът освен чрез сравнение с другите фондове.
                Повечето АДСИЦи работят по единици, но големи проекти - например купуваш земя строиш мол и продаваш, като обикновено реализираш значителни печалби. Именно тогава ОД ще вземе част от тази печалба. При Атера на този етап нямай такива притеснения, защото фонда не продава земя, в момента изкупува и при възможност заменя, но не продава.
                Все пак и аз искам да споделя, че не се радвам на тези пари, които се плащат на Обслужващото дружество, ако можеше да не се плащат щях да бъда много щастлив, но уви.

Коментар

• признавам че не бях чел какво точно предлагат, но световна практика да взимат комисионна за управление на активите, която е значителна, и не по-малко значимата от 10% при всяка сделка ми кривват шапката

А BSEtrader, ако комисионната им беше 1% за всяка сделка нямаше ли отново да търсят по добра цена или аренда? По твойта логика комисионната от 50% е още по-оправдана

Коментар

• Митко, я ми обясни ако не вземаха процент от наемите или продажбите каква им е мотивацията да договарят аренда от 11, а не от 5 например? Това си е световна практика. А ако не ти харесва ... има безброй инвестиционни инструменти и активи в които да вложеш парите си.
                    Нямам нищо против различното ти мнение, но ти не говориш срещу Адванс Терафонд (доколкото разбирам), а ти отричаш REITs.

Успех в инвестициите!

Коментар

• Първоначално изпратено от Димитър
                      чудех се как оцеляват с труда си брокерите на недвижимите имоти с по 2,5-3% комисионна от сделка, а то какво било
                      Брокерите взимат по 2.5-3% от продавача и още толкоз от продавача. Така че не са много за жалене. Ако трябва да продължим с тази асоциация по-коректно ще е да сравниш АТЕRА с фирма за НИ, която изкупува апартаментите в цял блок и след това го продава или отдава под наем накуп.
                      Едва ли тогава комисионата ще е само 10%.

Коментар

• само се чудя колко по-автоматизиран трябва да е труда им за да си помечтаят акционерите за по-ниска комисионна
                        трябва да купуват земеделска земя, тя да е работена, да си намерят регионални представители които да регистрират сделката при нотариус и да преведат паричките на продавача (срещу което представителя си получава мноооого прилична комисионна)
                        след това трябва да сключат договор за наем или аренда за земята, ако вече няма такъв
                        толкова!
                        или 1,5% от стойността на активите към края на годината такса за управление не включва сключването на договори за аренда, наем или продажба? кое е управление тогава някой ще ми каже ли

Коментар

• Първоначално изпратено от BSEtrader
                          Разгледай и другите АДСИЦ в България, разгледай и по света! Ще видиш че това не са го измислили от АТЕРА и те получават възнаграждение за труда си.

Успех!
                          чудех се как оцеляват с труда си брокерите на недвижимите имоти с по 2,5-3% комисионна от сделка, а то какво било
                          поне да бяха договорили по прилична аренда щото с тези 11 лева мизерно малко възнаграждение за труда си са получили
                          макар че то дали 11 или 20 лева на декар разликата не е съществена ако горницата не минава през управляващото дружество

Коментар

• Първоначално изпратено от BSEtrader
                            Разгледай и другите АДСИЦ в България, разгледай и по света! Ще видиш че това не са го измислили от АТЕРА и те получават възнаграждение за труда си.

Успех!
                            В сравнение с някои други са доста по-коректни - комисионните са им значително по-ниски, а и не надуват стойноста на активите си с някакви измислени преоценки...

Коментар

• Разгледай и другите АДСИЦ в България, разгледай и по света! Ще видиш че това не са го измислили от АТЕРА и те получават възнаграждение за труда си.

Успех!

Коментар

• ам че те да не са брокерска агенция за недвижими имоти
                                то не че и на на тях не плащат комисионни, но пък 10% е бах ти далаверата
                                накрая при ликвидацията и разпродажбата 10% отива директно за управляващото
                                някой гледал ли е как е в другите АДСИЦ-ове? щото то излиза че е едно "убежище за прецакани"

Коментар

Working...
                                X