Първоначално изпратено от obafeme
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от SEBULBA Разгледай мнениеВ банката имаш "амортизация" на капитала...
Коментар
-
Първоначално изпратено от obafeme Разгледай мнениеми да за 3-4% доходност по-добре да си стоя у банката вместо да се занимавам само с проблеми
Коментар
-
[QUOTE=daris;1059298151]Но в банката инфлацията ти изяжда паричките ... , а когато получиш доходност от 3-4% главницата примерно ако ти е под формата на акции от земеделски фонд, то надали инфлацията ще ги занижи, а по-скоро повиши![/QUOT
по-добре инфлацията да ми изяде лихвата отколкото сушата да ми изяде главницата
Коментар
-
Първоначално изпратено от siko13 Разгледай мнениеТова от къде го знаете? Аз съм чувал за 10%.
10% доходност при каква цена на земята? Това сигурно е за 7-8 категория, която струва около 250-300лв и се обработва с единствената цел да се прибере субсидията
Рентиерството при зем. земя не е свързано с поемане на стопански риск, разходи за поддръжка на земята, данъци, амортизация, т.е. е нискорисков и нискоразходоемък бизнес, следователно и процентната доходност следвайки икономическата логика трябва да е значително по ниска от останалите стопански инициативи. Поради начина на изчисляване на субсидиите, в момента пазара е силно изкривен и реално се получава, че в някой части на България печалбата остава в арендатора, а не в субекта поел стопанския риск.
Изключвайки субсидиите основната компонента в изчисляването на рентата би трябвало да е плодородието на съответната земя. В Добруджа земята е най плодородна и средния добив от пшеница е около 500кг/дка. Всеки може да види колко е цената на тон и да сметне пределната рента и колко съответно би платил за да придобие декар земя.
За мен лично в дългосрочен план е по-добре да се купуват акции от земеделски производители, които затварят цикъла по веригата собствени/арендовани земи, производство на продукция и търговия със зърно отколкото да се залага че земята или рентата ще расте неограничено. В първият момент в който се ревизират субсидиите нещата ще си дойдат на мястото
Коментар
-
Първоначално изпратено от obafeme Разгледай мнениеми да за 3-4% доходност по-добре да си стоя у банката вместо да се занимавам само с проблемиМнението ми не е препоръка!!!
Коментар
-
Ето какво пише из учебниците.
Цената на земята – това не е нещо друго освен капитализирана рента, т.е. рента, която превърната в паричен капитал, носи доход във вид на лихва. При определяне на цената земевладелецът изхожда преди всичко от сумата на рентата, която тя ежегодно му носи.
Поземлената рента е в основата на цената на земята. Тя обаче не може пряко да се извежда от нея, тъй като последната зависи от лихвата и инфлацията. Цената на земята зависи не само от поземлената рента, но и от търсенето и предлагането на земята. Земята е специфичен предмет на пазарни отношения. Тя се купува и продава, отдава се под аренда при определени условия. Тези условия като цяло формират цената на земята.
Цената на земята расте, тъй като поземлената рента се увеличава.
Коментар
-
Първоначално изпратено от siko13 Разгледай мнениеТова от къде го знаете? Аз съм чувал за 10%.
Коментар
-
Първоначално изпратено от NOK Разгледай мнениеНе бих казал че спрямо размера на текущите рентни плащания земята е надценена. Нормалната рентна доходност от такъв актив е около 3-4% годишно.
Коментар
-
Първоначално изпратено от puf paf Разгледай мнение
Не казвам че не е реално да струва 2 бона, ама към края на десетилетието, не сега.
В тоя смисъл макар и аз първоначално да се възмущавах че разпродават много, сега съм по склонен да споделя мнението на професора по долу че " Предвид на горното, за мен политиката на Адванс Терафонд е правилна и балансирана."
На горещ пазар с червиви от кеш арендатори се продава. Затова и правят тези добри маржини от близо 50%. Щом се поохлади достатъчно - ще купуват главно. Кеш ще имат акумулиран предостатъчно за целта.
А междувременно ние ще се наслаждаваме на рекордни дивиденти.
Коментар
-
Първоначално изпратено от obafeme Разгледай мнениеако рентата се запази, значи че сега цените на земите са високи.
Коментар
-
Първоначално изпратено от NOK Разгледай мнениеТази година също се очаква много добър дивидент, въпроса е до кога ще могат да го поддържат. Формулата да продаваш земя и след това да купуваш значително по-евтино, няма как да просъществува дълго, а само с рента не може да се получи голям дивидент. По скоро очаквам с течение на времето печалбата при земеделските производители да расте, а при арендаторите да се запазят настоящите нива.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
При очакван кеш между 70 до 80 млн. в края на годината. Зависи и колко ще купят.
Близо 0.9 лв на акция.
Най вероятно около 30млн. от него ще е за дивидент 2013.
Отделно около 10% годишна доходност спрямо стойността на портфейла им на декар само от рента.
Коментар
Коментар