Първоначално изпратено от Zdravko74
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Retro_696 Разгледай мнение
Естествено,че има какво да се коментира....Да кажем ,как ще коментираш следното :
"...Средната стойност на обработваемата земя отвъд Океана също е нараснала през последните десетилетия до 5460 долара на акър миналата година...."
Един акър е равен на 4дка.,т.е. средната стойност на обработваема земя в САЩ на 1 декар е 1365 долара х 1,81= 2470 лв.
Последни продажби на Адванс терафонд за януари -"....През месец януари са продадени 215 дка земеделски земи при цена 4500 лв./дка...."
Коментар?!
"В България през същата година цената на 1 хектар площ е била 7303 евро" , това е статистика за 2022г.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от oil_coil Разгледай мнение
Коментарът е да продават всичко на тази цена (4500лв/дка) и да купуват на около 2000лв/декара. Жалко, че само 215 дка са успели да врътнат…
Коментар
-
Първоначално изпратено от Retro_696 Разгледай мнение
Естествено,че има какво да се коментира....Да кажем ,как ще коментираш следното :
"...Средната стойност на обработваемата земя отвъд Океана също е нараснала през последните десетилетия до 5460 долара на акър миналата година...."
Един акър е равен на 4дка.,т.е. средната стойност на обработваема земя в САЩ на 1 декар е 1365 долара х 1,81= 2470 лв.
Последни продажби на Адванс терафонд за януари -"....През месец януари са продадени 215 дка земеделски земи при цена 4500 лв./дка...."
Коментар?!
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от olimpiec Разгледай мнениеИнвеститори са вложили рекордни суми в земеделска земя в САЩ - Investor.bg Има ли смисъл от коментар изобщо тук!P.S.Без никакви препоръки разбира се!
Коментар?!
Коментар
-
Първоначално изпратено от olimpiec Разгледай мнениеИнвеститори са вложили рекордни суми в земеделска земя в САЩ - Investor.bg Има ли смисъл от коментар изобщо тук!P.S.Без никакви препоръки разбира се!
Коментар
-
Инвеститори са вложили рекордни суми в земеделска земя в САЩ - Investor.bg Има ли смисъл от коментар изобщо тук!P.S.Без никакви препоръки разбира се!
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнениеъъъъъ, таковата, ми то на 260 000 декара, от които половината в Добруджа, колко пък да е рентата - ми някакви мижави 20-25 мельона минимум, ерго към 25-30 стинки на акция, при това без да се продава и 1 декар земица в настоящия момент. Ама и сам знаеш, че тогава яхтата няма да цоца, а без да цоца, за чий ѝ е този адсиц. И не, не сравнявам несравнимото, само казвам, че и най-простият аматьор щеше да се справи (и се е спсравил) по-добре - уцелил си печеливш бизнес (огромно браво за тайминга) и оттам нататък само го цоцаш, като си откраднал (хайде приватозирал, при това законно) поне половината печалби за периода с некадърността си. А дали е некадърност или е нещо друго?
Първо - разсъждаваш от гледна точка на клиент (миноритарен инвеститор в АДСИЦ), а не от гледна точка на собственик, основател на бизнес. Всяка една компания е направена, за да носи печалба на СОБСТВЕНИЦИТЕ си. Това, че "яхтата цоца" е в реда на нещата. Всяка голяма корпорация "цоца" по един или друг начин - примери бол, със сигурност можеш да намериш какви пакети с компенсации получават бордове, CEO-та и т.н. на други борсово търгувани дружества. Тук поне е явно и е обявено с какъв процент.
Второ - не виждам нищо лошо в търговията със земя. За миналата година (за малко над 8к декара купени и долу-горе толкова продадени) това е донесло свеж кеш в размер над 10 милиона лева. Лошо няма.
И трето - казваш, ако само бяха държали земята, без сделки и т.н. Много е лесно да се говори в минало време, какво е БИЛО разумно и правилно да се направи, но го казваш от сегашна гледна точка. Ти купи ли биткойн в началото, когато е бил няколко цента? Айде в по-близко време да се пренесем - купи ли Nvidia, когато цената миналата година беше в пъти под сегашната, купи ли Фейсбук в началото на 2023 година, за да имаш над 300% печалба за 1 година? Не си го направил вероятно - дали от некадърност или нещо друго ?Last edited by I4S; 21.02.2024, 15:25.
- 8 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение
Аз малко и апокалиптик си падам след тея регулации от ЕС и стачките на фермерите. 10% ли колко беше от земята да не се сее, за да си почива, по-малко торове, по-малко препарати и още хиляди измислени неща. Отделно малко хора им се занимава със земеделие или с този черния ръчния труд, не говорим за зърнарите където всичко е автоматизирано. Според мен всичко това ще доведе до поскъпване на земята, отделно по-скъпи храни (или поне тези изискващи ръчен труд - плодове, зеленчуци) още инфлация и още поскъпване на земята.
Дано не съм прав, ама положението не ми изглежда розово.
Коментар
-
Първоначално изпратено от petyob Разгледай мнение
ЕЦБ вече почна https://tradingeconomics.com/euro-area/money-supply-m3 - рецесията ще натиска цените и печатницата ще работи трисменно
Дано не съм прав, ама положението не ми изглежда розово.
Коментар
-
Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение
Бе ако инфлацията продължава с тези темпове, знаеш ли ФЕД и ЕЦБ кога ще почнат да печатат пак пари или да наливат ликвидност или хеликоптерни пари или там както му викаха - то едно и също де.
А тука акцията си е най-сериозната застраховка против инфлация.
Така че аз бих казал в близките 3-4 едва ли, ама знаеш ли ФЕД и ЕЦБ какво ще правят. Та затова се въздържам от дългосрочни прогнози или по-скоро, че ще си расте с инфлацията.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Мечкан_Бикоядов Разгледай мнение
В близките 20г едва ли
А тука акцията си е най-сериозната застраховка против инфлация.
Така че аз бих казал в близките 3-4 едва ли, ама знаеш ли ФЕД и ЕЦБ какво ще правят. Та затова се въздържам от дългосрочни прогнози или по-скоро, че ще си расте с инфлацията.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от penman Разгледай мнение
Здравко, виждам че се радваш (и още няколко съфорумници) като наивно дете на всяка новина за Атера, но тази статия е по-скоро негативна новина (по-скоро материал за анализ), отколкото позитивна. Груйчо е много по-близко до истината, отколкото вие. Нямам нищо против акцията, напротив тя ми е била най-печалившата в портфейла, но вече няма сериозен потенциал за печалби. Но не е и балонера, става за сигурна инвестиция при евентуални бъдещи трусове.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнениеЕдна много полезна статия, може и г-н Груев да се запознае с нея !
https://www.capital.bg/biznes/zemede...siya&utm_term=
Темата накратко- Средната цена на 1 ха обработваема площ в ЕС е близо 45 пъти по-висока от рентата й.
- България е в долната част на класацията по продажни цени на земята, но в горната по нивата на рентите.
- За близо 12 години цените на нивите са скочили близо пет пъти, а на рентите - над два пъти.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ivan.b Разгледай мнениеТук възможно ли е цялата за стигне 6 лв.
Коментар
Коментар