IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнение

Ето още един коментар от статията в Капитал по долу:

"В България през същата година цената на 1 хектар площ е била 7303 евро" , това е статистика за 2022г.
    Благодаря,Здравко!Значи, средната цена на 1дка в България е около 1420лв. срещу 2470лв. в САЩ....Друг е въпросът,как са изчислени тези средни стойности - тук и там...Нямам препоръки,имал съм акции в дружеството в момента нямам....

Коментар

• Първоначално изпратено от Retro_696 Разгледай мнение

Естествено,че има какво да се коментира....Да кажем ,как ще коментираш следното :

"...Средната стойност на обработваемата земя отвъд Океана също е нараснала през последните десетилетия до 5460 долара на акър миналата година...."

Един акър е равен на 4дка.,т.е. средната стойност на обработваема земя в САЩ на 1 декар е 1365 долара х 1,81= 2470 лв.

Последни продажби на Адванс терафонд за януари -"....През месец януари са продадени 215 дка земеделски земи при цена 4500 лв./дка...."

Коментар?!
      Ето още един коментар от статията в Капитал по долу:

"В България през същата година цената на 1 хектар площ е била 7303 евро" , това е статистика за 2022г.

Коментар

• Първоначално изпратено от oil_coil Разгледай мнение

Коментарът е да продават всичко на тази цена (4500лв/дка) и да купуват на около 2000лв/декара. Жалко, че само 215 дка са успели да врътнат…
        Коментарът ти е ,че едно търговско предприятие трябва да продава скъпо и да купува евтино....Не се бях сетил...Благодаря!

Коментар

• Първоначално изпратено от Retro_696 Разгледай мнение

Естествено,че има какво да се коментира....Да кажем ,как ще коментираш следното :

"...Средната стойност на обработваемата земя отвъд Океана също е нараснала през последните десетилетия до 5460 долара на акър миналата година...."

Един акър е равен на 4дка.,т.е. средната стойност на обработваема земя в САЩ на 1 декар е 1365 долара х 1,81= 2470 лв.

Последни продажби на Адванс терафонд за януари -"....През месец януари са продадени 215 дка земеделски земи при цена 4500 лв./дка...."

Коментар?!
          Коментарът е да продават всичко на тази цена (4500лв/дка) и да купуват на около 2000лв/декара. Жалко, че само 215 дка са успели да врътнат…

Коментар

• Първоначално изпратено от olimpiec Разгледай мнение
            Инвеститори са вложили рекордни суми в земеделска земя в САЩ - Investor.bg Има ли смисъл от коментар изобщо тук!P.S.Без никакви препоръки разбира се!

Коментар?!

Коментар

• Първоначално изпратено от olimpiec Разгледай мнение
              Инвеститори са вложили рекордни суми в земеделска земя в САЩ - Investor.bg Има ли смисъл от коментар изобщо тук!P.S.Без никакви препоръки разбира се!
              Уникална новина.Може би още днес да очакваме 10лв тук ?

Коментар

• Инвеститори са вложили рекордни суми в земеделска земя в САЩ - Investor.bg Има ли смисъл от коментар изобщо тук!P.S.Без никакви препоръки разбира се!

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
                  ъъъъъ, таковата, ми то на 260 000 декара, от които половината в Добруджа, колко пък да е рентата - ми някакви мижави 20-25 мельона минимум, ерго към 25-30 стинки на акция, при това без да се продава и 1 декар земица в настоящия момент. Ама и сам знаеш, че тогава яхтата няма да цоца, а без да цоца, за чий ѝ е този адсиц. И не, не сравнявам несравнимото, само казвам, че и най-простият аматьор щеше да се справи (и се е спсравил) по-добре - уцелил си печеливш бизнес (огромно браво за тайминга) и оттам нататък само го цоцаш, като си откраднал (хайде приватозирал, при това законно) поне половината печалби за периода с некадърността си. А дали е некадърност или е нещо друго?
                  Принципно си прав, ама само принципно.

Първо - разсъждаваш от гледна точка на клиент (миноритарен инвеститор в АДСИЦ), а не от гледна точка на собственик, основател на бизнес. Всяка една компания е направена, за да носи печалба на СОБСТВЕНИЦИТЕ си. Това, че "яхтата цоца" е в реда на нещата. Всяка голяма корпорация "цоца" по един или друг начин - примери бол, със сигурност можеш да намериш какви пакети с компенсации получават бордове, CEO-та и т.н. на други борсово търгувани дружества. Тук поне е явно и е обявено с какъв процент.

Второ - не виждам нищо лошо в търговията със земя. За миналата година (за малко над 8к декара купени и долу-горе толкова продадени) това е донесло свеж кеш в размер над 10 милиона лева. Лошо няма.

И трето - казваш, ако само бяха държали земята, без сделки и т.н. Много е лесно да се говори в минало време, какво е БИЛО разумно и правилно да се направи, но го казваш от сегашна гледна точка. Ти купи ли биткойн в началото, когато е бил няколко цента? Айде в по-близко време да се пренесем - купи ли Nvidia, когато цената миналата година беше в пъти под сегашната, купи ли Фейсбук в началото на 2023 година, за да имаш над 300% печалба за 1 година? Не си го направил вероятно - дали от некадърност или нещо друго ?
                  Last edited by I4S; 21.02.2024, 15:25.

Коментар

• Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

Аз малко и апокалиптик си падам след тея регулации от ЕС и стачките на фермерите. 10% ли колко беше от земята да не се сее, за да си почива, по-малко торове, по-малко препарати и още хиляди измислени неща. Отделно малко хора им се занимава със земеделие или с този черния ръчния труд, не говорим за зърнарите където всичко е автоматизирано. Според мен всичко това ще доведе до поскъпване на земята, отделно по-скъпи храни (или поне тези изискващи ръчен труд - плодове, зеленчуци) още инфлация и още поскъпване на земята.

Дано не съм прав, ама положението не ми изглежда розово.
                    за разполагащите с дълготрайни активи що да не е розово? - ще крепят инфлацията около 2% и ще печатат пари, активите ще се вдигат. Следва период подобен на 2020, който си е научил урока от тогава - добре. Храна ще има от къде да се купи, споко , краткотрайните активи не могат да се вдигат много

Коментар

• Първоначално изпратено от petyob Разгледай мнение

ЕЦБ вече почна https://tradingeconomics.com/euro-area/money-supply-m3 - рецесията ще натиска цените и печатницата ще работи трисменно
                      Аз малко и апокалиптик си падам след тея регулации от ЕС и стачките на фермерите. 10% ли колко беше от земята да не се сее, за да си почива, по-малко торове, по-малко препарати и още хиляди измислени неща. Отделно малко хора им се занимава със земеделие или с този черния ръчния труд, не говорим за зърнарите където всичко е автоматизирано. Според мен всичко това ще доведе до поскъпване на земята, отделно по-скъпи храни (или поне тези изискващи ръчен труд - плодове, зеленчуци) още инфлация и още поскъпване на земята.

Дано не съм прав, ама положението не ми изглежда розово.

Коментар

• Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

Бе ако инфлацията продължава с тези темпове, знаеш ли ФЕД и ЕЦБ кога ще почнат да печатат пак пари или да наливат ликвидност или хеликоптерни пари или там както му викаха - то едно и също де.

А тука акцията си е най-сериозната застраховка против инфлация.

Така че аз бих казал в близките 3-4 едва ли, ама знаеш ли ФЕД и ЕЦБ какво ще правят. Та затова се въздържам от дългосрочни прогнози или по-скоро, че ще си расте с инфлацията.
                        ЕЦБ вече почна https://tradingeconomics.com/euro-area/money-supply-m3 - рецесията ще натиска цените и печатницата ще работи трисменно

Коментар

• Първоначално изпратено от Мечкан_Бикоядов Разгледай мнение

В близките 20г едва ли
                          Бе ако инфлацията продължава с тези темпове, знаеш ли ФЕД и ЕЦБ кога ще почнат да печатат пак пари или да наливат ликвидност или хеликоптерни пари или там както му викаха - то едно и също де.

А тука акцията си е най-сериозната застраховка против инфлация.

Така че аз бих казал в близките 3-4 едва ли, ама знаеш ли ФЕД и ЕЦБ какво ще правят. Та затова се въздържам от дългосрочни прогнози или по-скоро, че ще си расте с инфлацията.

Коментар

• Първоначално изпратено от penman Разгледай мнение

Здравко, виждам че се радваш (и още няколко съфорумници) като наивно дете на всяка новина за Атера, но тази статия е по-скоро негативна новина (по-скоро материал за анализ), отколкото позитивна. Груйчо е много по-близко до истината, отколкото вие. Нямам нищо против акцията, напротив тя ми е била най-печалившата в портфейла, но вече няма сериозен потенциал за печалби. Но не е и балонера, става за сигурна инвестиция при евентуални бъдещи трусове.
                            Няма как да не се радвам на стабилна акция с добри дивиденти ! Потенциал за големи печалби може и да няма, но не това е идеята на инвестицията тук !

Коментар

• Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнение
                              Една много полезна статия, може и г-н Груев да се запознае с нея !

https://www.capital.bg/biznes/zemede...siya&utm_term=

Темата накратко
                              • Средната цена на 1 ха обработваема площ в ЕС е близо 45 пъти по-висока от рентата й.
                              • България е в долната част на класацията по продажни цени на земята, но в горната по нивата на рентите.
                              • За близо 12 години цените на нивите са скочили близо пет пъти, а на рентите - над два пъти.
                              Здравко, виждам че се радваш (и още няколко съфорумници) като наивно дете на всяка новина за Атера, но тази статия е по-скоро негативна новина (по-скоро материал за анализ), отколкото позитивна. Груйчо е много по-близко до истината, отколкото вие. Нямам нищо против акцията, напротив тя ми е била най-печалившата в портфейла, но вече няма сериозен потенциал за печалби. Но не е и балонера, става за сигурна инвестиция при евентуални бъдещи трусове.

Коментар

• Първоначално изпратено от ivan.b Разгледай мнение
                                Тук възможно ли е цялата за стигне 6 лв.
                                В близките 20г едва ли

Коментар

Working...
                                X