IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
    А аз пък искам след дивидента да се спихне

Фармички и атерки по 1 $ - това ми е лятно есенната мечта

мечтите ти са много реалистични
    да си пожелаем успех и наслука

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
      Ако въпросът е за царевицата - поради високата и цена и слабото търсене!

всички знаем, че цената на Атера ще се повишава
      А аз пък искам след дивидента да се спихне

Фармички и атерки по 1 $ - това ми е лятно есенната мечта

Коментар

• Първоначално изпратено от orchis Разгледай мнение
        Не ми е много ясно защо се предвижда такъв голям спад за 2013.
        Ако въпросът е за царевицата - поради високата и цена и слабото търсене!

всички знаем, че цената на Атера ще се повишава

Коментар

Моето мнение е, че гадаете за цената ана земята по звездите или по минали стойности. Цената на земята е функция на печалбата от нея. Основната изграждаща на печалбата цената на подукцията, в по-малка степенповишаването на ефективността на производството /защото ста бавно/.
          Цената се определя от търсенето и предлагането.
          До тук всичко е от учебниците и Вие го знаете по-добре от мен.
          За мен определящо ще бъде производството на царевица в САЩ, Китай, Бразилия, ЕС и Аржентина. Съответно и потреблението.
          Производството на царевица явно ще се пвишава по-бързо, отколкото се очакваше. Потреблението и обаче намалява и то осноно за промишлени нужди.
          Потреблението на царевица за етанол в САЩ и износът на царевица от САЩ през последните години е бил следния:
          2007г - 111.76 млн тона
          2008г - 143.51 млн. тона
          2009г - 135.89 млн. тона
          2010г - 158.55 млн. тона
          2011г - 173.99 млн. тонта
          2012г - 168.49 млн. тона
          2013г - 143.51 млн. тона

само потреблението за етанол е било
          2007г - 54.61 млн. тона
          2008г - 81.28 млн. тона
          2009г - 91.44 млн. тона
          2010г - 106.48 млн. тона
          2011г - 124.46 млн. тона
          2012г - 127 млн. тона
          2013г - 114.3 млн. тона

износът на царевица от САЩ е бил
          2007г - 57.15 млн. тона
          2008г - 62.23 млн. тона
          2009г - 44.45 млн. тна
          2010г - 52.0 млн. тона
          2011г - 49.53 млн. тона
          2012г - 41.4 млн. тона
          2013г - 29.21 млн. тона

Износът отдавна не е този, който е бил преди 3-4 години. Потребленето на царевица в света е нараствало, но то се е задовлявало от други производители.
          Излишъците от царевица са били поеман от бързото развитие на етанолната промишленост. Тук обаче нещаа също се променят по причина на САЩ. Те вече наблагят на тхното производство на перол и шистовия газ. Цените на петрола определено няма да нарастват. От там и потреблението на царевица за етонал няма да е на тези нива, а по-ниско.
          За да се поддържат цните САЩ /само те, другите нямат капацитет за това/ трябва да измислят друго мащабно приложение на царевицата. Това засега го няма.
          Излиза така, че САЩ вдигнаха земедеския сектор, те точно сега го потапят.
          Не ми е много ясно защо се предвижда такъв голям спад за 2013.

Коментар

• Равновесие, един въпрос имам. В тези сметки дето правиш на цените на земята откъде ги вземаш - от доклада ли?

Коментар

• Първоначално изпратено от padre Bonaventura Разгледай мнение
              По някакви "неведоми" причини, проблема с царевицата си е проблем на царевицата, в смисъл, че постоянно има нужда да се произвежда, а и скоро в бъдеще земята няма да достига да хрантути 9 милиардното население То само с безумно торене не става, но хубавото е все пак, че земята у нас, не е така унищожена, като щатската Иначе защо ще им трябва на израелците да се интересуват от нашата, а не от щатската земя
              Достатъчно е всеки китаец да започне да яде по една пържола месечно повече, и тая царевица изчезва. А това неминуемо ще стане при нарастващите доходи ( и потребление) там, и то скоро

Коментар

Моето мнение е, че гадаете за цената ана земята по звездите или по минали стойности. Цената на земята е функция на печалбата от нея. Основната изграждаща на печалбата цената на подукцията, в по-малка степенповишаването на ефективността на производството /защото ста бавно/.
                За мен определящо ще бъде производството на царевица в САЩ, Китай, Бразилия, ЕС и Аржентина. Съответно и потреблението.
                Производството на царевица явно ще се пвишава по-бързо, отколкото се очакваше. Потреблението и обаче намалява и то осноно за промишлени нужди.
                Потреблението на царевица за етанол в САЩ и износът на царевица от САЩ през последните години е бил следния:
                2007г - 111.76 млн тона
                2008г - 143.51 млн. тона
                2009г - 135.89 млн. тона
                2010г - 158.55 млн. тона
                2012г - 168.49 млн. тона
                2013г - 143.51 млн. тона

2007г - 54.61 млн. тона
                2008г - 81.28 млн. тона
                2009г - 91.44 млн. тона
                2010г - 106.48 млн. тона
                2011г - 124.46 млн. тона
                2012г - 127 млн. тона
                2013г - 114.3 млн. тона

2007г - 57.15 млн. тона
                2008г - 62.23 млн. тона
                2009г - 44.45 млн. тна
                2010г - 52.0 млн. тона
                2011г - 49.53 млн. тона
                2012г - 41.4 млн. тона
                2013г - 29.21 млн. тона

Износът отдавна не е този, който е бил преди 3-4 години. Потребленето на царевица в света е нараствало, но то се е задовлявало от други производители.
                Излишъците от царевица са били поеман от бързото развитие на етанолната промишленост. Тук обаче нещаа също се променят по причина на САЩ. Те вече наблагят на тхното производство на перол и шистовия газ. Цените на петрола определено няма да нарастват. От там и потреблението на царевица за етонал няма да е на тези нива, а по-ниско.
                За да се поддържат цните САЩ /само те, другите нямат капацитет за това/ трябва да измислят друго мащабно приложение на царевицата. Това засега го няма.
                По някакви "неведоми" причини, проблема с царевицата си е проблем на царевицата, в смисъл, че постоянно има нужда да се произвежда, а и скоро в бъдеще земята няма да достига да хрантути 9 милиардното население То само с безумно торене не става, но хубавото е все пак, че земята у нас, не е така унищожена, като щатската Иначе защо ще им трябва на израелците да се интересуват от нашата, а не от щатската земя
                Last edited by padre Bonaventura; 11.01.2013, 11:51.

Коментар

да продадат, ама на кого???
                  от тук нататък няма да могат да даговарят големи сделки на високи цени
                  Все едно да кажеш на хакционерите на фармата: "Да продава фарамата аналгини, ама на кого???"

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                    Смятам че добре действат като продават големи количества. Но според мен трябва да продават повече
                    да продадат, ама на кого???
                    от тук нататък няма да могат да даговарят големи сделки на високи цени

Коментар

• Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение
                      И още нещо, Равновесие, ако говорим конкретно за Атера - каквато е темата.
                      Щом считаш земята за балон и че доходността от рента е нищожна спрямо цената, значи трябва да си голям привърженик на мениджмънта на фонда, те точно това правят продават.

И забравяме и още нещо - те се опитват да правят поземлено банкиране и през 2011та купиха 20хил дка на 465 лв/дка и продадоха 62хил дка на 598 лв/дка (марж 28%). През 2012 до ноем са продали 76 хил дка на средна цена 867 лв и са купили 27 хил дка на 582 лв/дка (марж 49%). Добре се справят и заслужават поздравления, очакванията са и през 2013 да се представят добре
                      Смятам че добре действат като продават големи количества. Но според мен трябва да продават повече

Коментар

т.е. работят на 10% печалба спрямо 1000 лева на декар. на мен това не ми изглежда достатъчно. дори само заради това че с ръст на доходите в страната ще им се повишават нуждите и на фермерите.

А доходите им в момента отразява 10% спрямо настоящото равнище на цената - което сигурен съм и най-големите песимисти не смятат че няма да растят. но на фермерите няма да растят. защото стоките им са със световни цени. Ще им растят само разходите.
                        Не е много. Вярно е Ама ако огледа човек пазарчето не се виждат много други сектори в които въобще да се печели. Къде е по добре специално за България? Туризма ли, производството ли,строителството ли ? Кое ?
                        Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

• Моето мнение е, че гадаете за цената ана земята по звездите или по минали стойности. Цената на земята е функция на печалбата от нея. Основната изграждаща на печалбата цената на подукцията, в по-малка степенповишаването на ефективността на производството /защото ста бавно/.
                          2007г - 111.76 млн тона
                          2008г - 143.51 млн. тона
                          2009г - 135.89 млн. тона
                          2010г - 158.55 млн. тона
                          2012г - 168.49 млн. тона
                          2013г - 143.51 млн. тона

2007г - 54.61 млн. тона
                          2008г - 81.28 млн. тона
                          2009г - 91.44 млн. тона
                          2010г - 106.48 млн. тона
                          2011г - 124.46 млн. тона
                          2012г - 127 млн. тона
                          2013г - 114.3 млн. тона

2007г - 57.15 млн. тона
                          2008г - 62.23 млн. тона
                          2009г - 44.45 млн. тна
                          2010г - 52.0 млн. тона
                          2011г - 49.53 млн. тона
                          2012г - 41.4 млн. тона
                          2013г - 29.21 млн. тона

Коментар

Рискът във финансите се определя според вероятността прогнозните ти парични потоци да се разминават от очакваните. При земята този риск е в пъти по-висок отколкото при депозити.

Ако вкараш 10000 лева в банка ти знаеш с 99,99% вероятност какви пари ще вземеш на края на годината. Ако вкараш 10000 лева в земя - знаеш само горната сума на това което можеш да вземеш, но никой не ти гарантира че няма да вземеш и нищо.
                            Опираме до там, какъв е смисъла на инвестирането. Ако вкарам пари в земя знам че доходността ми ще е в храна - нещо което така или иначе консумирам и за което винаги ще има търсене . Тоест отпада ми един основен риск да загубя всичко при фалит на банката или голяма инфлация.
                            Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

• И още нещо, Равновесие, ако говорим конкретно за Атера - каквато е темата.
                              Щом считаш земята за балон и че доходността от рента е нищожна спрямо цената, значи трябва да си голям привърженик на мениджмънта на фонда, те точно това правят продават.

И забравяме и още нещо - те се опитват да правят поземлено банкиране и през 2011та купиха 20хил дка на 465 лв/дка и продадоха 62хил дка на 598 лв/дка (марж 28%). През 2012 до ноем са продали 76 хил дка на средна цена 867 лв и са купили 27 хил дка на 582 лв/дка (марж 49%). Добре се справят и заслужават поздравления, очакванията са и през 2013 да се представят добре

Коментар

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
                                Към момента от земеделие на декар годишната печалба е над 100 лева. При положение че субсидията покрива рентата тя си остава чиста. Или декара се изплаща за 6-7 години. Все пак не забравяйте че земята има и много други функции освен отглеждането на пшеница и царевица ( овошки зеленчуци и т.н ) Не мога да нарека земята балон, но в никакъв случай не мога да я нарека и подценена. До голяма степен цената се влияе от същите неща които движат и златото понеже има същите функции. Нещо което е ограничено и пази от инфлация, но за разлика от златото носи и текуща доходност
                                т.е. работят на 10% печалба спрямо 1000 лева на декар. на мен това не ми изглежда достатъчно. дори само заради това че с ръст на доходите в страната ще им се повишават нуждите и на фермерите.

А доходите им в момента отразява 10% спрямо настоящото равнище на цената - което сигурен съм и най-големите песимисти не смятат че няма да растят. но на фермерите няма да растят. защото стоките им са със световни цени. Ще им растят само разходите.

Коментар

Working...
                                X