Първоначално изпратено от ludakrava
Разгледай мнение
По въпросите:
1.) няма как да се прогнозира какъв ще е дивидента, това което казах е че при този дивидент и текущите цени, акцията в момента (Април 2013) е подценена... Догодина живот и здраве (Април 2014) може би ще имам друго мнение... Ако дивидента е 10 ст., а цената 3 лв., а депозитите са все още 5 %... ще защитавам тезата, че е надценена.....няма вечно правилни оценки/решения.
2.) Няма нищо гарантирано, ако можеше да се вземат тези 18,5 % без риск от капиталова загуба, сигурно щеше да има психоза за теглене на средства от банките, което очевидно не става. Риск винаги има, всеки преценява какъв е и дали да го поеме. Както казах, според мен фундамента е силен... притежаваните декари според мен няма да струват по-малко след 1 или 2 години, ти вероятно ги виждаш нещата по друг начин.... както казах, няма как да прогнозираме чии виждания ще надделеят на пазара след 1 година (това което се опитваш да докажеш - че след дивидента цената поне временно ще падне, не ти го оспорвам... важна е прогнозата колко ще струва след 1 година преди следващия дивидент, ако го има де...).
Повечето играчи влизат по позиции дори без дивидентна доходност - просто се опитват да познаят движението на цената. Едни познават (печелят), други не (губят)... не претендирам че мога да позная движението на цената на даден актив, надявам се и ти не твърдиш същото за себе си. Това което твърдя, е че при този дивидент и тази цена, стойността на акцията е силно подценена... Не мога да прогнозирам дали "Атера" ще продадат 100 000 дка през 2013 (и ще има още по-голям дивидент и цена на акцията) или ще спрат да продават (и ще има 0ст. дивидент и спад в цената на акцията). Ти ако можеш, ще изкараш яко кинти. Аз като аматьор засега ще си прилагам "глупостите" за калкулация на доходност при налични доход (1.) и цена (2.).
Коментар