IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Да го обясня по друг начин. Идва някой и ти казва гледай сега ще ти продам 10% от 100 унции злато. Само че ти няма да разполагаш с това злато, аз ще разполагам с него. Аз ще го продавам когато аз реша и по колкото аз реша ти ще получаваш 10% от това което изкараме от златото за съответната година. Това злато мога да го продавам 5 години мога да го продавам и десет години, може и никога да не го продам цялото.

Та колко ще платиш за тези 10% идеална част от 100 унции злато. 14000 долара, 12000 долара 10000 долара 5000 долара.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
      Атера изкарва пари като продава активите си.
      Много точно си го казал, само искам да добавя - като продава (вероятно) най-добрите си активи, и никой нищо не казва, че вероятно има и активи които не могат да се продадат на печалба въобще, както и може би има такива дето ще се продават дори на загуба - всеки може да си представи в един такъв избушен фонд, какви боклуци като земя са набити.....просто нямам думи....не е препоръка...
      Ръстттттттттттттттттттттт ттттттттттттттттттттттттт

Коментар

• Първоначално изпратено от snaky Разгледай мнение
        Ами добре, ти можеш да си ги смяташ както на теб ти харесва, ама това е същото като аз да ти кажа, че фармата не трябва да се оценява през паричните потоци, а през ликвидационната стойност, щото мен така ме кефи. Като довод, разбира се мога да ти изкарам примерно, че компанията е задлъжняла и има риск примерно да не може да си плати задълженията, ако загуби някой пазар. Несериозно е и безмислено!!!
        не е същото защото фармата изкарва пари от основната си дейност, профит маржина и е добър и като дава дивиденти тези дивиденти не са от продажба на активи а на продукция.
        Атера изкарва пари като продава активите си.

А като се оценява компания е нормално да се оценява това от което тя генерира пари. Все пак всеки си купува точно това - генератор на пари.

Коментар

REITS не ме интересуват - признавам си че не съм чел анализи за тях. Но всяка компания се оценява за себе си. И единствения нормален начин и всеобщо признат начин са дисконтирани потоци...

От тук най-нормалния начин на оценка ми се вижда точно дисконтиране на потоците..
          Ами добре, ти можеш да си ги смяташ както на теб ти харесва, ама това е същото като аз да ти кажа, че фармата не трябва да се оценява през паричните потоци, а през ликвидационната стойност, щото мен така ме кефи. Като довод, разбира се мога да ти изкарам примерно, че компанията е задлъжняла и има риск примерно да не може да си плати задълженията, ако загуби някой пазар. Несериозно е и безмислено!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от MiceM Разгледай мнение
            Бенц, 150 евро за декар земя в Европа НЯМА и 300 евро няма! А ти гарантирам, че цените в България все повече ще се доближават до средноевропейските, отколкото до средноафриканските.
            тоя коментар зловещо много прилича на коментарите за градски имоти от преди 5-6 години. уж и софия беше европейска столица и щеше да струват жълтите павета по 10к на ромбоичен метър...

Коментар

• Първоначално изпратено от Benz Mafia 4 Разгледай мнение
              Пипбел е същият като Пепи, като говореше за чакълените бази на ХДПАТ, колко стрували - само те биле половин милиард и как цена от 40К е само началото Същите балъци сте и вие дето така калкулирате земата и я броите като щайги.....като, ако един ден взмете да продават всичката тая земя ще се разбере, че има такива дето не струват и 300 лв. декара а са примерно купувани за 600 лв - такъв риск калкулиран ли е Пибел???...това е риск от реална загуба, калкулираш ли Пипбел? не е препоръка

Ама, колко сте смешни с тая Атера на тая цена....
              Бенц, 150 евро за декар земя в Европа НЯМА и 300 евро няма! А ти гарантирам, че цените в България все повече ще се доближават до средноевропейските, отколкото до средноафриканските.

Коментар

Не се ли усещаш, че навлизаш във фаза, в която почваш да пишеш глупости наизуст. Вземи прочети някой анализ на чужд REIT, написан от някой сериозен анализатор. Никой не оценява REIT-ове с парични потоци. Гледа се нетния актив. Най-често се гледа ликвидационната стойност. Според това, как пазара оценява перспективите на компанията имаш премия над тази стойност или някакъв дисконт, ако пазара счита, че активите не струват. Вземи примерно един анализ на Unibail-Rodamco и ми кажи пазара толкова ли е прост да не може да се усети, че плаща 180-190€ за нещо с ликвидационна стойност 150€? Или те анализаторите не знаят как да дисконтират паричните потоци. Спри се вече, излагаш се.
                Що не вземеш да дисконтираш малко фармените потоци. Или там ЕП, като го направи на вас не ви хареса и му се нахвърлихте всички да му се подигравате?
                REITS не ме интересуват - признавам си че не съм чел анализи за тях. Но всяка компания се оценява за себе си. И единствения нормален начин и всеобщо признат начин са дисконтирани потоци. Нетната стойност върши работа само доходността която тя дава отговаря на изискуемата норма. Но при атера това не е така. доходността която тя може да дава от ренти е просто смешна. Ако единствения дивидент който раздава е този от ренти то това ще е смешен дивидент. А не може да направи и като Юнибейл да вземе дълг за да засили доходността към СК защото ако в момента вземе дълг равен на 100% от СК както е при тази компания която си дал за пример, и накупи земя за тези пари, то доходността от рентата от тази нова земя няма да покрива дори само лихвите по този кредит. Или ще е горе долу колкото лихвите. Така при тази цена на земята Атера няма как да дава добра доходност освен като извършва частична ликвидация.

От тук най-нормалния начин на оценка ми се вижда точно дисконтиране на потоците.

Аз не съм бил против оценката през дисконтирани потоци на ЕП на Софарма. Просто не бях съгласен с допусканията му. И още не съм съгласен с тях

Но разбира се парите са си ваши - нищо лошо да си купувате каквото си искате

Коментар

Не е така, ако купиш сега оценяваш настоящите парични потоци от 1000 лева на 600 лева. И то след разходите, възнагражденията и така нататък. Което за предполага пълна ликвидация до 5 години и дисконтен процент от 10% - което е абсолютно нищо. Т.е. никакъв риск няма в това като при това няма никаква индикация че ще се ликвидарт до 5 години. Ако приемем срок от 10 години и досконтния фактор става 5% т.е. като на банков депозит. Та какъв точно риск калкулира сегашната цена.
                  Не се ли усещаш, че навлизаш във фаза, в която почваш да пишеш глупости наизуст. Вземи прочети някой анализ на чужд REIT, написан от някой сериозен анализатор. Никой не оценява REIT-ове с парични потоци. Гледа се нетния актив. Най-често се гледа ликвидационната стойност. Според това, как пазара оценява перспективите на компанията имаш премия над тази стойност или някакъв дисконт, ако пазара счита, че активите не струват. Вземи примерно един анализ на Unibail-Rodamco и ми кажи пазара толкова ли е прост да не може да се усети, че плаща 180-190€ за нещо с ликвидационна стойност 150€? Или те анализаторите не знаят как да дисконтират паричните потоци. Спри се вече, излагаш се.
                  Що не вземеш да дисконтираш малко фармените потоци. Или там ЕП, като го направи на вас не ви хареса и му се нахвърлихте всички да му се подигравате?
                  Last edited by snaky; 11.06.2013, 21:12.

Коментар

Аз ти говоря за калкулиран рискк ти ми говориш за калкулирани ползи Аз виждам какво положително е калкулирано не виждам какво отрицателно е калкурилано. А нещо отрицателно винаги може да се случи.
                    Ми ако се случи - пак ще купуваме на 1.50-1.70 и после ха абакълъм пак към 3-те лева.
                    От туй по хубаво - здраве му кажи.
                    Се едно ти да отречеш че ще станеш доста алчен ако фармата се спихне пак на 2лв.....

Коментар

• Пипбел е същият като Пепи, като говореше за чакълените бази на ХДПАТ, колко стрували - само те биле половин милиард и как цена от 40К е само началото Същите балъци сте и вие дето така калкулирате земата и я броите като щайги.....като, ако един ден взмете да продават всичката тая земя ще се разбере, че има такива дето не струват и 300 лв. декара а са примерно купувани за 600 лв - такъв риск калкулиран ли е Пибел???...това е риск от реална загуба, калкулираш ли Пипбел? не е препоръка

Ама, колко сте смешни с тая Атера на тая цена....
                      Ръстттттттттттттттттттттт ттттттттттттттттттттттттт

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                        Aкo, като де стигнем 2.60 най вероятно на това ниво ще сме калкулирали вече в цената около 20ст.дивидент (голяма част от който вече е изработен)
                        Без него - цена от 2.40лв/акция отговаря на 610лв/декар
                        Това съответства долу горе на средната цена на земята на първичния пазар.
                        Да напомня че все пак атера продава на вторичен, а цените там са поне 40-50% отгоре.
                        40-50 % малък сейфти маржин ли ти се струват ?
                        Аз ти говоря за калкулиран рискк ти ми говориш за калкулирани ползи Аз виждам какво положително е калкулирано не виждам какво отрицателно е калкурилано. А нещо отрицателно винаги може да се случи.

Коментар

Аз не виждам никакъв риск калкулиран в цената на атера ако цената мине над 2,6. Ако някой може да ми каже какъв точно риск е калкулиран ще съм много благодарен
                          Aкo, като де стигнем 2.60 най вероятно на това ниво ще сме калкулирали вече в цената около 20ст.дивидент (голяма част от който вече е изработен)
                          Без него - цена от 2.40лв/акция отговаря на 610лв/декар
                          Това съответства долу горе на средната цена на земята на първичния пазар.
                          Да напомня че все пак атера продава на вторичен, а цените там са поне 40-50% отгоре.
                          40-50 % малък сейфти маржин ли ти се струват ?

Коментар

Ако купиш акции на сегашна цена, оценяваш 1 дка на около 600 лева. Терата тази година продава на над 1000. За пример можем да вземем и Ленда, които продаваше миналата година на около 800 лева/дка. Тази разлика не е ли рискова премия? Отделно, че земите носят и рента.
                            Не е така, ако купиш сега оценяваш настоящите парични потоци от 1000 лева на 600 лева. И то след разходите, възнагражденията и така нататък. Което за предполага пълна ликвидация до 5 години и дисконтен процент от 10% - което е абсолютно нищо. Т.е. никакъв риск няма в това като при това няма никаква индикация че ще се ликвидарт до 5 години. Ако приемем срок от 10 години и досконтния фактор става 5% т.е. като на банков депозит. Та какъв точно риск калкулира сегашната цена.

Коментар

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
                              А така ! Така те искам
                              И какво викаш да продаваме, че ще пада ама не е препоръка нали?
                              И какво да купуваме с парите от атера, без да е препоръка ?
                              Е, как какво?! Всички трябва да се набият в Синергона! Така хем ще му помогнат да излезе на печалба, хем ако се сурне тук, ще може и той да влезе на евтинкото

Коментар

• Първоначално изпратено от Benz Mafia 4 Разгледай мнение
                                ....не е препоръка
                                А така ! Така те искам
                                И какво викаш да продаваме, че ще пада ама не е препоръка нали?
                                И какво да купуваме с парите от атера, без да е препоръка ?
                                Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

Working...
                                X