If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Ето започваме и с възстановяването на хидромелиоративната система на България и комасацията също скоро ще е на дневен ред (ако вече не е) и така нататъка. Забележете следното: "Маркус Репник е изразил готовността на Световната банка да подкрепи също и българското биоземеделие, за което България има потенциал с добрите си почвено-климатични условия. " И така все по-нагоре и по-нагоре ....
о да, разбира се. пределно ясно е че земеделската земя е твърде различна от жилищните имоти и при нея балониране няма как да се наблюдава...
Що, ти наблюдавал ли си балониране при земеделската земя? Аз знам за един единствен спад със 100% и това е в САЩ 1984 година, когато лихвата става двуцифрена. Дори в голямата криза 2008-2009 цената на земята не падна, нито в САЩ, нито в БГ. А и за балон може да се говори само ако цената на нещо драстично е надскочило средните доходи, например цена на квадратен метър жилище е 5 или 10 средни заплати. Подобен критерий има и за земята, декар = средната заплата. Не виждам цени на земята от по 3000-4000 лева за декара, т.е. балон не само няма, а дори все още имаме леко подценяване на актива земеделска земя!
Моето скромно мнеие е, че за балониране цената на земята не става въпрос. Нивата в БГ не са високи и е възможна само корекция - не голяма.
Субсидиите на настоящите нива не са под въпрос.
Цените на зърното - възможни са колебания, но в краткосрочен и средносрочен период, освен ако няма масов отказ от биогорива.
Фермерите в БГ видимо подобряват конкурентоспособността си. Все още има потенциал за подобряване на технологиите при малките и средни фермери.
Мисля, че риск за акцията няма, но няма и особени резерви за повтрение на резултатите от 2012 година.
Проблем за Атера е високата издръжка и неполучаването на рента за всички ниви.
За лошо качество на земята в размер на 10-20% съдя по неотдаването под аренда на тези ниви и от това, което знам от купувачите.
Маржът, при който очаквам да се продават нивите няма да надхвърля 300лв/дек, а и купувачите ще са по-пестеливи. Допускам, че маржът може да достигне 400лв/дек.
При продажби на 20 000 дек земя при този вариант, дохоите от търговия ще са 8 мил, от рента 6-7 мил, общи приходи 14-15 мил.
Нека запознатите с разходите да ги приспаднат и ще получим печалбата.
Това са моите прогнози.
Много хубаво би било да съм песимист по позицията, защото ако е така рентата ми скоро ще нарасне с още 20%, което никак няма да е лошо !!!!!
Аха, зловещото е да се сравняват кон с кокошка, нито яйца, нито перушина, нито месо дава ! А да, за кокошката получаваш и субсидия, а за коня на жълтите павета данък смет
о да, разбира се. пределно ясно е че земеделската земя е твърде различна от жилищните имоти и при нея балониране няма как да се наблюдава...
Кефи ме и си го купувам да, ама казвам и защо. Та защото :
1. Купувайки си атера си купувам земя. И да я продават и да не я продават все ми е тая. И да не генерират парични потоци тази година ми е все тая защото аз продължавам да си имам земя която не се амортизира и чиято цена се повишава.
2. Купувал съм и физическа земя ама тук ми е по-удобно.
3. Вярвам в бъдещето на земеделието в нашата държава.
4. Не виждам кое друго въобще има бъдеще тук и на БФБ.
5. Честен менижмънт. Вече обясних защо ме кефи.
Дай ми алтернатива? Кажи ми друга акция с тези качества и веднага идвам там
Не разбирам каква ти е тезата. Предполагам че е нещо като"мен ме кефи за това си го купувам". Което поне за мен си е напълно нормален индивидуален мотив. Не се отнася за мен, но пък и никой не харчи мои пари за това
Кефи ме и си го купувам да, ама казвам и защо. Та защото :
1. Купувайки си атера си купувам земя. И да я продават и да не я продават все ми е тая. И да не генерират парични потоци тази година ми е все тая защото аз продължавам да си имам земя която не се амортизира и чиято цена се повишава.
2. Купувал съм и физическа земя ама тук ми е по-удобно.
3. Вярвам в бъдещето на земеделието в нашата държава.
4. Не виждам кое друго въобще има бъдеще тук и на БФБ.
5. Честен менижмънт. Вече обясних защо ме кефи.
Дай ми алтернатива? Кажи ми друга акция с тези качества и веднага идвам там
Какви потоци? Ние притежаваме земя защото си мислим че ще се качва още. Ако продават земя ни дават парите и ние имаме избор, или да си купим пак земя / атера/ или да си ги харчим. И друг път съм писал че за мен такава трябва да бъде схемата на всяко АД или ООД. Цялата печалба се разпределя и всеки си решава дали да реинвестира или да си харчи паричките Новите инвестиции с увеличение на капитала и всеки да си решава. Не като някои други дето набират пари примерно за хотел пък после взели че решили да строят ферма за патки Това чесно ли е? Да ти кажа я дай едни пари че ще правя един бар. Да ти обещая да делим печалбата 50/50 и догодина да ти кажа че аз всъщност съм теглил допълнително кредит и съм решил да правя завод за клечки за зъби и че печалба няма да има още 10 години. А дори и да има няма да се разпределя ами ще ходи във фонд резервен. Ти как ще се почувстваш тогава? Доходноста била смешна. ОК ! А колко е доходноста от синергона или хима. Софарма или албена колко % дават?
Алонсо, температурата в момента е 97 градуса..ти на колко я усещаш? Нали знаеш приказката за жабата и как бавно я сваряваат без тя да се усети?
Какви потоци? Ние притежаваме земя защото си мислим че ще се качва още. Ако продават земя ни дават парите и ние имаме избор, или да си купим пак земя / атера/ или да си ги харчим. И друг път съм писал че за мен такава трябва да бъде схемата на всяко АД или ООД. Цялата печалба се разпределя и всеки си решава дали да реинвестира или да си харчи паричките Новите инвестиции с увеличение на капитала и всеки да си решава. Не като някои други дето набират пари примерно за хотел пък после взели че решили да строят ферма за патки Това чесно ли е? Да ти кажа я дай едни пари че ще правя един бар. Да ти обещая да делим печалбата 50/50 и догодина да ти кажа че аз всъщност съм теглил допълнително кредит и съм решил да правя завод за клечки за зъби и че печалба няма да има още 10 години. А дори и да има няма да се разпределя ами ще ходи във фонд резервен. Ти как ще се почувстваш тогава? Доходноста била смешна. ОК ! А колко е доходноста от синергона или хима. Софарма или албена колко % дават?
Не разбирам каква ти е тезата. Предполагам че е нещо като"мен ме кефи за това си го купувам". Което поне за мен си е напълно нормален индивидуален мотив. Не се отнася за мен, но пък и никой не харчи мои пари за това
Не е така, ако купиш сега оценяваш настоящите парични потоци от 1000 лева на 600 лева. И то след разходите, възнагражденията и така нататък. Което за предполага пълна ликвидация до 5 години и дисконтен процент от 10% - което е абсолютно нищо. Т.е. никакъв риск няма в това като при това няма никаква индикация че ще се ликвидарт до 5 години. Ако приемем срок от 10 години и досконтния фактор става 5% т.е. като на банков депозит. Та какъв точно риск калкулира сегашната цена.
тоя коментар зловещо много прилича на коментарите за градски имоти от преди 5-6 години. уж и софия беше европейска столица и щеше да струват жълтите павета по 10к на ромбоичен метър...
Аха, зловещото е да се сравняват кон с кокошка, нито яйца, нито перушина, нито месо дава ! А да, за кокошката получаваш и субсидия, а за коня на жълтите павета данък смет
Само да обясня какво значи избушен фонд - такъв, който е продал най-ценните си активи, раздал е кеша си под форма на дивидент за две години под ред рекордни дивиденти (нечувани като размер дивиденти за БФБ бих казал) - и какво остава без кеша и тези активи- земите дето не са отдадени под аренда?? Пипбел калкулираш ли? има земи не отдадени под аренда - и тях ли на 1000 лв. декара ги смяташ?, ами ако са купувани на 700 лв., а на пазара няма да струват и 400 лв. щото са трънаци примерно? - не ви ли светва лампичка? Не е препоръка
Че даже вземат за пиъри РЕЙТ от чужбина, дето Равновесия ви каза, че те там муптиплицират печалбите си от това че са на ливъридж - не ви светва лапичка, че ако тоя бизнес със земята е толкова печеливш и светъл то АТЕРА би играла и тя на ливъридж? Що не играя на ливъридж със скромен дълг от 50% примерно СК?
Хубаво дружество, само дето с тея два дивидента, го избушихте изцяло...не е препоръка
Коментар