IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• И на мен ми се смяха когато казах, че дивидента ще е МИНИМУМ 30 ст., но здраве да е. Всеки сам решава, прави, струва ....

НЕ Е ПРЕПОРЪКА !!

Коментар

• Pipbel,уважавам твоето мнение и винаги съм чел постовете ти с интерес,колкото до цената,която съм написал това е минимума,който очаквам да се отиграе от пазара,да не говорим,че и пазара на зърно започна да се възстановява,което неминуемо ще даде допълнително тласък на цената нагоре.Един тука "специалист"с 35 хил.акции се беше изказал,че е смешно да се очаква дивидент повече от 20 ст.Но както и да е акцията тепърва според мен ще набира скорост и ще върви нагоре

Коментар

• Първоначално изпратено от orakula Разгледай мнение
        Pibel,съгласен съм за ръста с теб,но според мен ще е с повече-както вече писах очаквам около нова година цената на акцията да е около 2.50-2.60.Ако имаме още продажби на земеделска земя,възможно е акцията да се търгува и над тези нива.Тук по-интересен е въпроса каква ще е цената на Атера след дивидента и НАЙ-ВЕЧЕ кога той ще започне да влиза в нейната цена.
        Силно ме съмняват тия нива де цитираш, хеле пък до нова година.
        То ако стане така както казваш - директно продавам за коледа всичко на 2.50, превъртам ги другаде и след 5-6 месеца се връщам.
        Ха дано, ма надали...
        А за след дивидента - я камилата, я камиларя

Според Вас колеги, дали в следващите 5 години рентата ще се пониши с 20%???
        Форт, в чуденка си дали да лапнеш още някое друго декарче ли..
        Last edited by pipbel; 05.11.2013, 09:46.

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
          Верно е, ръст и аз предвиждам.
          Ма не повече от 7-8% още до дивидента. Хилава работа.
          Няма да продавам, ма никакво намерение нямам и да увеличавам, дори и при 30ст .
          Предпочитам да си направя парички другаде и май месец да ги вложа, вкл.и тук - стига да ми харесва дивидента де...
          А може и след - на 1.80 ...ще му мислим напролет
          Ами то така е най-сладко - да завъртиш парите някъде другаде, а тук да ги вкараш преди дивидента.... ама дали цената наистина ще те чака - аз миналата година се забавих да чакам одитирания ГФО (за което съжалявам), за да купя още акции, въпреки че си бях смятал проекто дивидента (и го бях сметнал с 1-2 ст. разлика спрямо крайния който обявиха) и реално само загубих/ т.е. пропуснах ползи...

При около 20 % доходност (анюализирана) до дивидента (ако го дадат Юни де), някак си 7-8 % ръст в цената ми се струва твърде скромно допускане....но пробвай, може повече хора да изчакат официалните резултати и едва тогава цената да тръгне по-сериозно нагоре, така че тактиката ти може да е успешна. Аз реших да играя на сигурно и дозаредих по-рано.

А за цени от 1,80 някак си ми се струва твърде сладко за да е вярно. Към края на годината очаквам в компанията да има около 65 млн. кеш (44,5 млн. към 30.09 + 6 млн. вземания от наеми, които според мен ще се съберат и едно 15 млн. от продажбите през октомври), което прави около 76 ст. кеш на акция... дори след дивидента ще останат едни 45 ст/.акция, като декарите (по текущи данни т.е. без това което ще става ноември-декември) ще са около 230 хил.дка (спрямо 244 хил.в края на 2012 г.) - т.е. един запазен добър фундамент след дивидента - не виждам логика да се очакват такива драматично ниски цени, макар че на борсата всичко е възможно....

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
            Според Вас колеги, дали в следващите 5 години рентата ще се пониши с 20%???
            Този пазар го познаваш много по-добре от нас, така трудно бихме могли да дадем меродавно мнение - поне аз...

Лично аз не виждам причина за понижение на рентата - най-малкото субсидииите на декар ще продължат да се увеличават, а това е фактор, който пряко влияе на рената и по-скоро трябва да я вдига.

Отделно, рентата е свързана и с фундаменталния въпрос как ще се движи цената на земята, като спад в рентата според мен може да има само ако има и някъкъв спад в цените на земята, което според мен и повечето анализи, които съм чел едва ли ще се случи.

Не на последно място - чувал съм, че големите държатели на земи като фондовете са вкарали или опитват да вкарват клаузи в договорите си за рента за автоматично ежегодно вдигане на рентните плащания, което според мен като цяло ще вдигне и усреднените нива на пазара.

Единствено при едно отрезвяване на пазара, което общо взето се наблюдава в момента, може да има корекция в някои "изхвърчали" над средните нива ренти (например чувал съм за ренти по 120-150 лв. в Добруджа), които може да се върнат надолу, но като средни рентни нива не вярвам да има спад.

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
              Предпочитам да си направя парички другаде и май месец да ги вложа, вкл.и тук - стига да ми харесва дивидента де...
              Pibel,съгласен съм за ръста с теб,но според мен ще е с повече-както вече писах очаквам около нова година цената на акцията да е около 2.50-2.60.Ако имаме още продажби на земеделска земя,възможно е акцията да се търгува и над тези нива.Тук по-интересен е въпроса каква ще е цената на Атера след дивидента и НАЙ-ВЕЧЕ кога той ще започне да влиза в нейната цена.

Коментар

• Според Вас колеги, дали в следващите 5 години рентата ще се пониши с 20%???

Коментар

Атера все още е подценена според мен,а не се знае до края на годината още колко продажби на земи ще има-така че ръст на тази позиция тепърва предстои,а нищо чудно и някое рали да се получи по нататък,знае ли човек
                  Last edited by pipbel; 04.11.2013, 22:33.

Коментар

• Първоначално изпратено от viktornfs Разгледай мнение
                    Защо мислиш, че е подценен? Аз мисля че не е нито подценен нито надценен. Това си му е реалната стойност.
                    Абе, че Оракула се изказва твърде оптимистично си е факт (въпреки че и аз смятам, че е доста подценена акцията, но не съм толкова "розов" в изказа си) и не знам колко конкретно може да се обоснове, но можеш ли ти пък да се обосновеш защо според теб това точно е реалната стойност.... Защо пък да не е например надценена акцията ?

Коментар

Атера все още е подценена според мен,а не се знае до края на годината още колко продажби на земи ще има-така че ръст на тази позиция тепърва предстои,а нищо чудно и някое рали да се получи по нататък,знае ли човек
                      Защо мислиш, че е подценен? Аз мисля че не е нито подценен нито надценен. Това си му е реалната стойност.
                      домоуправител

Коментар

• Атера все още е подценена според мен,а не се знае до края на годината още колко продажби на земи ще има-така че ръст на тази позиция тепърва предстои,а нищо чудно и някое рали да се получи по нататък,знае ли човек

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
                          Май никой не чете отчетите до края
                          (или поне не си играе да ги коментира тук...)

Най-хубавата част от отчета на "Адванс" се намира точно на последна страница...

"През месец октомври 2013 Дружеството извърши продажби на 14 528 дка. земи, които са класифицирани като активи държани за продажба към 30 септември 2013 с балансова стойност 8,133 хил.лв."

Имайки предвид, че до Септември бяха продадени около 17000 дка, мисля че продажбите за октомври са повече от добри... Така до момента през годината са продадени 31500 дка., които предвид по-добрите маржове на печалба през тази година мисля, че ще дадат възможност за един доста сносен дивидент догодина - вероятно няма да стигне нивата от тази година, но като цяло ще има отново много добър процент на дивидентна доходност.

Вчера си играх да преобразувам финансовите резултати към момента (т.е. с включени продажбите от Октомври, упоменати в междинния отчет) и мисля, че наистина успяваме да стигнем +30 ст. дивидент на акция, които и досега бяха споменавани тук, но май по-скоро като пожелание....

Естествено нямаме продажните цени от октомври за точни сметки (заложил съм ги на база средните продажни за тази година, но може и да се различават) и няма как да знаем точните цени на придобиване (ползвал съм средната цена земеделските земи към момента, която е 331 лв., но естествено точно продадените през тази година ниви може да са придобивани на по-висока или по-ниска стойност от средната), но мисля че сметката ми е достатъчно близка до реалната.

Та, ако, сметките ми са верни, мисля че очертаващите се +30 ст. дивидент формират повече от добра дивидентна доходност на база текущата цена (2,28 лв от петък 01.11.2013):
                          - брутна дивидентна доходност: 13,16 %
                          - реална дивидентна доходност: 19,74 % (ако се вземе под внимание факта, че дивидента няма да се получи след 12 месеца, а след 8 месеца - приемам че пак го разпределят месец Юни).

На печелившите - честито ! Вече можем да мислим и да се притесняваме за дивидента за 2015 г....

Естествено, в горните сметки не са включени евентуални продажби до края на тази година (ноември и декември)....

P.S. Знам, че някой ще кажат, че нещата не са само дивидент, а и капиталов ефект от цената на акцията и ще са прави. С настоящето не прогнозирам цената на акцията, а само размера на дивидента ! Всеки сам си прави прогнозите за движение на цената сама по себе си, като няма гаранция нито че ще нарастне, нито че ще падне.... от мен само прости калкулации, инвестиционните решения са си от Вас колеги !
                          +1
                          Наистина доста си поработил. Така изглеждат добре нещата.
                          А и зърнетите пазари надигат цени. Може оптимизмът в сектора да се завърне.
                          Дано продажбите да продължават все така.

Обаче пак нещо не е както трябва. Като сравним с вечният двигател, който направи правителството с Южен поток, тук нещата бледнеят.
                          Дават ни заем на някаква уж добра лихва. Ние им го връщаме в една смесена компания, а тя започва да ни плаща дивиденти, с които ние пък си изплащаме заема. И накрая ни остава цял газопровод в компанията, където ние сме съдружници.
                          Искам това да го направим и тук.
                          Като застана нашият министър до Милер и като започна да хвали предимствата за България, направи руснака за глупак, който така яко се е набутал и се радва на това !!!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
                            Май никой не чете отчетите до края

"През месец октомври 2013 Дружеството извърши продажби на 14 528 дка. земи, които са класифицирани като активи държани за продажба към 30 септември 2013 с балансова стойност 8,133 хил.лв."
                            Благодаря

Коментар

• Май никой не чете отчетите до края

Имайки предвид, че до Септември бяха продадени около 17000 дка, мисля че продажбите за октомври са повече от добри... Така до момента през годината са продадени 31500 дка., които предвид по-добрите маржове на печалба през тази година мисля, че ще дадат възможност за един доста сносен дивидент догодина - вероятно няма да стигне нивата от тази година, но като цяло ще има отново много добър процент на дивидентна доходност.

Вчера си играх да преобразувам финансовите резултати към момента (т.е. с включени продажбите от Октомври, упоменати в междинния отчет) и мисля, че наистина успяваме да стигнем +30 ст. дивидент на акция, които и досега бяха споменавани тук, но май по-скоро като пожелание....

Естествено нямаме продажните цени от октомври за точни сметки (заложил съм ги на база средните продажни за тази година, но може и да се различават) и няма как да знаем точните цени на придобиване (ползвал съм средната цена земеделските земи към момента, която е 331 лв., но естествено точно продадените през тази година ниви може да са придобивани на по-висока или по-ниска стойност от средната), но мисля че сметката ми е достатъчно близка до реалната.

Та, ако, сметките ми са верни, мисля че очертаващите се +30 ст. дивидент формират повече от добра дивидентна доходност на база текущата цена (2,28 лв от петък 01.11.2013):
                              - брутна дивидентна доходност: 13,16 %
                              - реална дивидентна доходност: 19,74 % (ако се вземе под внимание факта, че дивидента няма да се получи след 12 месеца, а след 8 месеца - приемам че пак го разпределят месец Юни).

На печелившите - честито ! Вече можем да мислим и да се притесняваме за дивидента за 2015 г....

Естествено, в горните сметки не са включени евентуални продажби до края на тази година (ноември и декември)....

P.S. Знам, че някой ще кажат, че нещата не са само дивидент, а и капиталов ефект от цената на акцията и ще са прави. С настоящето не прогнозирам цената на акцията, а само размера на дивидента ! Всеки сам си прави прогнозите за движение на цената сама по себе си, като няма гаранция нито че ще нарастне, нито че ще падне.... от мен само прости калкулации, инвестиционните решения са си от Вас колеги !

Коментар

• Първоначално изпратено от equal Разгледай мнение
                                Някой по паметлив, присъствал на срещата с акционерите през април,
                                да припомни дали мениджмънта се е ангажирал с някаква прогноза за размера на продажбите през годината, че нищо не намирам из отчетите
                                Императора беше казал че е присъствал-може би той може да ни осветли по този въпрос

Коментар

Working...
                                X