IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Joz Разгледай мнение
    Бих казал купувачите изчерпаха ресурс
    То май не само тук изчерпаха ресурса.Ся пак ша чакат Големите .

Коментар

• Бих казал купувачите изчерпаха ресурс

Коментар

• продавачите гледам поизчерпаха сили и това пролича в днешната сесия....като от бида търговията се прехвърли върху аска-започва да става все по интересно

Коментар

• Първоначално изпратено от LEOPARD Разгледай мнение
          Мисълта ми беше, че за да задържат средната цена на покупка ниска, са купували земя на ниска цена.
          ниска цена - лоша земя, нормално

Мисля, че бизнесът на фонда вече е преминал пика си и от тук нататък само ликвидация може да донесе добър доход на акционерите. Всичко друго ще бъде дивидент макс до 0,2 лв и цена около настоящата.
          Мотиви:
          1. Няма достатъчно подходяща земя за продажба, която да може да бъде възстановена. Всяка продажба на хубава земя за цена около 1000лв понижава качеството на активите.
          2. Ясно личи, че фондът купува земи извън добрите райони в страната. Интересно ми е да видя къде и какви земи са закупувани през последните 3-4 месеца.

Промяна може да донесе трайно повишение цената на зърната - пшеница над 40ст, царевица над 36-37ст, слънчоглед над 80ст. Това засега не изглежда много вероятно.

В моя район фонда вече си продаде качествената зеця - която е добра за областта. Остана само тези, който е под средното ниво - в две общини. Като гледам Адванса се записал, че именно там има доста голям % от земите си.
          Нова рента от 45лв и то за голям собственик - не е за хвалене. Старата остава доста ниска обаче и нещо не върви много силно нагоре. Дори и да е имало грешки при подписване на някои договори, те за 1-2-3 години трябваше да се оправят, но не става.
          Според мен фондът пак ще мъчи работата, ще се търгува нещо, нещо ще се ръчка, но няма да е както през 2011-2013г. За ад стане пак така - зърната гледайте.

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
            1.Не разбрах логиката на това, да не се отдава земята заради дивидент. Като гледам на какви цени купуват земя през последните месеци си мисля, че това е досат извън конкурентните райони. Или към Видин или около централна южна БГ. На другите места не можеш да купиш на такава цена, а със 150лв/дек отгоре и то трудно. Те пак се надавят да има нов бум и да повторят всичко отново, но нещата не са същите.
            2.Относно отдаването под аренда - абсолютно бъдете сигурни в едно - има ли кой да даде пари за рента - Адванс са ги взели. Няма такъв филм - да задържат земя без рента с цел продабжа. Единственият вариант да не звемат рента е ако няма кой да ги наеме - т.е. са калпави ниви. Мисля, че не получават рента без без договор, но като гледам мащабите на неотдадената земя започвам да си мисля неща, които се на за писане тук.

имам инфо и то точно, че Адванс активно обикалят арендаторите да предлагат земя
            Мисълта ми беше, че за да задържат средната цена на покупка ниска, са купували земя на ниска цена.

Коментар

• Първоначално изпратено от LEOPARD Разгледай мнение
              Мислиш ли, че причината може да е, че за да се разпределя по-голям дивидент, новозакупената земя да не става за отдаване под аренда. Или тези земи чакат продажба, но ако са качествени защо да не са отдадени макар и краткосрочно.

1.Не разбрах логиката на това, да не се отдава земята заради дивидент. Като гледам на какви цени купуват земя през последните месеци си мисля, че това е досат извън конкурентните райони. Или към Видин или около централна южна БГ. На другите места не можеш да купиш на такава цена, а със 150лв/дек отгоре и то трудно. Те пак се надавят да има нов бум и да повторят всичко отново, но нещата не са същите.
              2.Относно отдаването под аренда - абсолютно бъдете сигурни в едно - има ли кой да даде пари за рента - Адванс са ги взели. Няма такъв филм - да задържат земя без рента с цел продабжа. Единственият вариант да не звемат рента е ако няма кой да ги наеме - т.е. са калпави ниви. Мисля, че не получават рента без без договор, но като гледам мащабите на неотдадената земя започвам да си мисля неща, които се на за писане тук.

имам инфо и то точно, че Адванс активно обикалят арендаторите да предлагат земя

Коментар

Каква е причината толкова много да нараства неотдадената под аренда земя?
                Имам няколко съмнения, но по-добре е от фонда да кажат точно каква е работата.
                Мислиш ли, че причината може да е, че за да се разпределя по-голям дивидент, новозакупената земя да не става за отдаване под аренда. Или тези земи чакат продажба, но ако са качествени защо да не са отдадени макар и краткосрочно.

Коментар

• Тази статия абсолютно нищо не казва.
                  А и тези СПЕЦОВЕ от ПФ освен да ми загубят парите, които насилствено са им дал - друго няма да направят. Сигурно очакваш, че те нещо разбират от пазар на земя????? ами май нищо не разбират
                  А този от Адвасна - нищо няма да пиша. Нека видим защо неотдадената земя е толкова много.

Коментар

• на който му се чете малко инфо от вестник "Капитал"

"Изместването на интереса от дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), инвестиращи в земеделска земя, може да се дължи до голяма степен на малкото възможности, представени в момента на инвеститорите", коментира Ясен Иванов, ръководител "Управление на портфейли" в "ДСК Асет мениджмънт". Той отбеляза, че в момента тече търгово предложение към малките акционери в "Агро финанс" което предполага намаляване на ликвидността – много важен фактор, когато стане дума за покупка на книжа.

"Агро финанс" е сред фондовете, които смениха собствеността си, а това доведе и до смяна на ръководството. В документите за търговото предложение от компанията декларираха, че няма да променят съществено дейността си, но дали новото ръководство ще се справя добре, предстои да видим. Иванов коментира, че смяната на контрола в "Булленд инвестмънтс" може да е повлияла на търсенето на акциите му, поне докато не се видят резултати от дейността на новите мениджъри и не бъдат публикувани няколко отчета.

И така, на БФБ всъщност остана само още една компания с основен фокус земеделска земя - "Адванс терафонд", към която интересът не е намалял, но цената на акциите му се покачи значително, посочва анализаторът. Според Иванов е нормално към момента да има по-скоро консолидация на тези нива. С термина консолидация борсовите експерти обясняват задържане около определена цена и понякога – спад след дълго повишение.

Стари и златни

Изпълнителният директор на "Адванс терафонд" Радослав Манолов каза, че дружеството ще продължи да бъде активен участник на пазара на земеделска земя и през тази година. Той обясни, че портфейлът им е от качествена земя и интерес за него има от инвеститори и земеделски производители, а фондът продължава едновременно да купува и продава земя. В първите години от създаването си дружествата за земя се занимаваха с купуване на парели и постепенното им окрупняване. Основните им приходи идваха от аренда и колкото по-големи терени се отдаваха, толкова повече поскъпваха плащанията. През последните години фондовете започнаха и да продават големите комасирани парцели, с което получаваха допълнителни приходи. Сега от отчетите на много дружества се вижда, че общата площ на земите им почти не се променя, т.е. разчита се на продажба на по-малки отделени парцели и замяната им с други с цел комасиране.

Извън "Адванс терафонд", "Агро финанс" и "Булленд инвестмънтс" на БФБ не остава друго дружество със специална инвестиционна цел, което да е насочено изключително към земеделска земя. Предишното ръководство на "Риъл Булленд" начело с Валентин Карабашев направи ново дружество за земя, но така и не успя да набере успешно капитал при увеличението миналата година. И досега акционерният му капитал е 500 хил. лв. Дружеството не е със специална инвестиционна цел и това може би е едно от обясненията за неуспешното предлагане. Решението да е само АД беше аргументирано с по-малкото ограничения, а иначе плановете бяха да се купува земя в райони "с потенциал" и да се избягват тези с надценени земи, каквато според Карабашев е Северна България.

"Съществуват райони, в които цените бързо нараснаха заради конкуренцията, и райони, в които този процес тече по-бавно. Това формира разлика в цените на земята в различните райони, но не може да дефинира земите като "надценени" и "подценени", коментира Радослав Манолов от "Адванс терафонд". Той добави, че качествените земи струват скъпо. За миналата година средната цена за наема на "Адванс терафонд" е 45 лв. на декар, което компанията приема за "отправна точка" и за тази стопанска година. Манолов обясни, че по проявения досега интерес може да се очаква повишение на наемането с 5-10%.

Извън големия поток

Най-големите сделки за земеделски терени в последните месец не бяха на публичните фондове за земя - "Уинслоу ленд инвест" купи контролен дял в "Агро финанс", а "Ромфарм компани" взе "Серес", с което стана най-големият частен собственик на земя в България. Преди това, през 2012 г., същата компания купи и 180 хил. дка, които бяха на "Еларг фонд за земеделска земя". С ликвидирането на "Еларг" още една възможност за инвестиции на борсата си замина.

Добре е да се знае и защо фондовете за земя са важни за участниците на фондовия пазар. По закон АДСИЦ разпределят поне 90% от печалбата си като дивидент, което повишава доверието и желанието за инвестиция повече, отколкото в обикновена публична компания. С ръста на цените на земята и арендата те започнаха да показват и много добри финансови резултати. Този тип дружества дават много добра възможност да се използва доходност от пазара на земеделска земя, без директно да се купуват имоти – покупката и продажбата на акции е далеч по-лесна. При прозрачно управление и добър портфейл фондовете за земя гарантират дивидент и стабилност заради самия характер на инвестициите им. Не на последно място – наличието на такива компании на БФБ може да привлече инвестиции и към други публични дружества.

Коментар

• Каква е причината толкова много да нараства неотдадената под аренда земя?
                      Имам няколко съмнения, но по-добре е от фонда да кажат точно каква е работата.
                      Attached Files

Коментар

• Първоначално изпратено от maximilian Разгледай мнение
                        Аз пък си мисля, че е от втората, дори от третата вълна растящи. За ден-два ще стигне и мине трите лева!
                        трите лева според мен ще са реално отражение на цената преди разпределението на дивидента....това съм го писал още есента на миналата година когато акцията се луташе на цени между 2.17-2.20 и много хора казваха че цената преди дивидент няма да е повече от 2.40-2.50 а самия дивидент ще е в порядъка на 15-20 стотинки....аз им казвах че тепърва ще растем,а те ми се смееха и ми говореха,че съм сложил розовите очила и т.н.
                        да свършат продавачите,които натискат цената в последните сесии и опъваме платната за нагоре
                        Last edited by orakula; 05.04.2014, 01:01.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                          Мечков: ако си купил на 2.18, що да не шитнеш на 2.758, ако се надяваш, че след дивидентът можеш да си ги купиш обратно на 2.38?
                          И излизаш на нула? Освен това рискуваш да не можеш да купиш на 2.38. Каква е гаранцията, че ще падне до там? Ето, за последните две години се получава, че (намалената цена + дивидента) > старата цена. По тая логика може цената да падне и само до 2.45, нали?

За по-спекулативните натури разбирам - вместо да чакаш с месеци тея пари можеш да ги завъртиш някъде другаде и да направиш много по-добра печалба. А за дългосрочно притежание?

NB. Нямам.

Коментар

Вече съм акцонер !!!
                            Една акция, но акция !
                            намеренята са да присъствам на събранието
                            айде сега да се вдига тук цената!!!!! дали може с тази една акция да стана милионер - дори и след 20 години???
                            Хе-хе: що само една, драги - да беше си зел поне 18.

Е: ще се видим на сборище.
                            Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от enn Разгледай мнение

Какво изпускам?

нищо - РАЗНИ ИНВЕСТИТОРИ - РАЗНИ СТРАТЕГИИ , - влизаш м/у ТЯХ и ги надцакваш ! и си докарваш още един дивидент от ~ 0,14 +

Коментар

• Първоначално изпратено от maximilian Разгледай мнение
                                Аз пък си мисля, че е от втората, дори от третата вълна растящи. За ден-два ще стигне и мине трите лева!
                                Да: когато гласуваме сосното дивидент - 38 стинки - ще отиде над три кинта като нищо.
                                Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

Working...
                                X