Първоначално изпратено от orchis
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеПорадат се от старите покупки - хубавите земи. Те зега купуват във Видин и Мнотана на 750 лв и ще чакат там да стане земята по 1200лв, че да напарвят същото. След това в Родопите ще купат по 500лв и там ще чакат същото - такава е схемата. То се вижда, че ако фонда не търгува със земя дивидентът ще е никакъв. А няма как да влезеш в едно землище сега, да купиш 1000-2000 дек на 750лв и веднага да се намери някой да купи от теб на 1200лв. Като излизаш от едно място, връщане пак обратно няма - отиваш в по-ниско конкурентен район.
Защо ако много от земите им бяха хубави рентата е толкова ниска, а и много земи не са отдадени - това отделно???? Има си обяснение, но е и това, което дават от фанда. А с такова обяснение от тяхна страна - директно сме им в графата - МАЛОУМНИ.
Иначе, за рентата си прав.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнениеСъгласен съм че има "земи и земи", не казвам че продават всички земи на една и съща цена. Но нали затова е усредняването в продажните цени, което представят. Може би продават лоши земи на 800 лв. и хубави на 1500 лв., като инвеститори, това което следим е средната цена.... Поне лично мен не ме интересува дали са продали 50'000 дка по 1200 лв. или напирмер 25'000 дка по 800 лв. и 25'000 дка по 1500 лв.... Пак казвам, не твърдя че всичката земя е абсолютно еднаква. Твърдя, че продажбените цени са добри.
Колкото за това дали продават само хубавата земя, както много пъти сме си говорили, ако беше така щеше да има ярко изразен тренд за спадане на средните продажбини цени ! (земеделците купуват първо хубавата и по-скъпа земя, след което преминават към нетолкова хубавата и по-евтина и т.н.). Докато реално става точно обратното - всяка година растат средните продажни цени, което по-никакъв начин не се вписва в теорията за разграбените хубави земи...
И аз почнах да се замислям дали няма някакви врътки с тези ренти (примерно както Ivetka намекна, че може да не се отчитат официални ренти за някои земи), но никой не може да ме убеди, че при влошаващо се качество на поземления фонд може да се постигат ръстове в продажните цени ! (това не кореспондира с никаква пазарна логика, без значение дали се продава земеделска земя, дрехи или домати на пазара)
Порадат се от старите покупки - хубавите земи. Те зега купуват във Видин и Мнотана на 750 лв и ще чакат там да стане земята по 1200лв, че да напарвят същото. След това в Родопите ще купат по 500лв и там ще чакат същото - такава е схемата. То се вижда, че ако фонда не търгува със земя дивидентът ще е никакъв. А няма как да влезеш в едно землище сега, да купиш 1000-2000 дек на 750лв и веднага да се намери някой да купи от теб на 1200лв. Като излизаш от едно място, връщане пак обратно няма - отиваш в по-ниско конкурентен район.
Защо ако много от земите им бяха хубави рентата е толкова ниска, а и много земи не са отдадени - това отделно???? Има си обяснение, но е и това, което дават от фанда. А с такова обяснение от тяхна страна - директно сме им в графата - МАЛОУМНИ.
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеНаправи корекция във мислите си относно продажбите на 1200лв и ниските ренти. Има земи и земи. Имат и хубави земи с добра рента и именно те се продават на 1200 лв.
Колкото за това дали продават само хубавата земя, както много пъти сме си говорили, ако беше така щеше да има ярко изразен тренд за спадане на средните продажбини цени ! (земеделците купуват първо хубавата и по-скъпа земя, след което преминават към нетолкова хубавата и по-евтина и т.н.). Докато реално става точно обратното - всяка година растат средните продажни цени, което по-никакъв начин не се вписва в теорията за разграбените хубави земи...
И аз почнах да се замислям дали няма някакви врътки с тези ренти (примерно както Ivetka намекна, че може да не се отчитат официални ренти за някои земи), но никой не може да ме убеди, че при влошаващо се качество на поземления фонд може да се постигат ръстове в продажните цени ! (това не кореспондира с никаква пазарна логика, без значение дали се продава земеделска земя, дрехи или домати на пазара)Last edited by Van Basten; 18.04.2014, 10:07.
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеНаправи корекция във мислите си относно продажбите на 1200лв и ниските ренти. Има земи и земи. Имат и хубави земи с добра рента и именно те се продават на 1200 лв.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнениеКазано честно, в това предполжение на Ivetka има много логика. Признавам си, че никога не се бях замислял, че все пак може нещо да минава "под масата".
Това междудругото поне осмисля високите продажни цени - около 1100 лв./дка за миналата година и като гледам над 1200 лв. за тази година, в съчетанието с неясните отговори около неотдадените земи и средните ренти (макар че за мен 45 лв. за новите договори не е толкова ниско...).
Ако земите бяха лоши - нямаше да се продават по 1200 лв.
Може да са си хубави, но по отношение на рентата да правят "врътки"... В крайна сметка няма как да продадат дадена нива без договор и цена с/у нея по ред юридически и счетоводни причини... но не виждам, как акционерите може да контролираме дали за нива в с."Х" е платен наем официално, или примерно под масата и нивата да се води без наем, а реално някой да си я обработва...
Казано честно не мога да повярвам (не ми се иска да вярвам), че може да цакат така акционерите, но поне наистина би обяснило съчетанието на не много високи ренти при много добри цени за продажба....
Направи корекция във мислите си относно продажбите на 1200лв и ниските ренти. Има земи и земи. Имат и хубави земи с добра рента и именно те се продават на 1200 лв.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Ivetka Разгледай мнениеАми с ниската рента, реално може прилично да се поизточва дружеството
Големия дивидент идва от продажбите, а рентата че може да е поне с 20лв на дкр повече, много малко въпроси ще има ( а са доста пари за няколко човека)Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеили това, или много калпави ниви или комбинация от двете
Това междудругото поне осмисля високите продажни цени - около 1100 лв./дка за миналата година и като гледам над 1200 лв. за тази година, в съчетанието с неясните отговори около неотдадените земи и средните ренти (макар че за мен 45 лв. за новите договори не е толкова ниско...).
Ако земите бяха лоши - нямаше да се продават по 1200 лв.
Може да са си хубави, но по отношение на рентата да правят "врътки"... В крайна сметка няма как да продадат дадена нива без договор и цена с/у нея по ред юридически и счетоводни причини... но не виждам, как акционерите може да контролираме дали за нива в с."Х" е платен наем официално, или примерно под масата и нивата да се води без наем, а реално някой да си я обработва...
Казано честно не мога да повярвам (не ми се иска да вярвам), че може да цакат така акционерите, но поне наистина би обяснило съчетанието на не много високи ренти при много добри цени за продажба....
Коментар
-
Първоначално изпратено от Ivetka Разгледай мнениеАми с ниската рента, реално може прилично да се поизточва дружеството
Големия дивидент идва от продажбите, а рентата че може да е поне с 20лв на дкр повече, много малко въпроси ще има ( а са доста пари за няколко човека)
Коментар
-
Първоначално изпратено от марин Разгледай мнениеСметката ти би била сравнително вярна, ако термина "марж" разбираме като разлика между покупните и продажните цени на продадените през отчетната година активи, а не като разлика между покупните и продажните цени за периода.
Коментар
-
Големия дивидент идва от продажбите, а рентата че може да е поне с 20лв на дкр повече, много малко въпроси ще има ( а са доста пари за няколко човека)Не е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеТази сметка направих набързо – дали е вярна?
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеТази сметка направих набързо – дали е вярна?
Коментар
Коментар