Първоначално изпратено от fortiss
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнениеи да го гледаш и да не го гледаш житото - оставил си го на голо небе Каквото му е писано...
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениемного ще се отвлечем от темата, но за да си ефективен в зърнопроизовдството трябва обем - определен обем
така покрай собствената земя, земеделците наемат колкото може повече друга
примерно един земеделец с 1500 дек, за да поддържа работинк трябва да е по-голям
това важи особено ако се налага да има пазачи на базата си
но това вече стана много задълбано
моето мнение вече го написах, написах и мотивите, съпоставих ги със ситуацията в САЩ
както е напекло това слънце, дали ще мога да прескоча до офиса - да съчетая оглед на посевите и една малка биричка ?????Не е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
Коментар
-
много ще се отвлечем от темата, но за да си ефективен в зърнопроизовдството трябва обем - определен обем
така покрай собствената земя, земеделците наемат колкото може повече друга
примерно един земеделец с 1500 дек, за да поддържа работинк трябва да е по-голям
това важи особено ако се налага да има пазачи на базата си
но това вече стана много задълбано
моето мнение вече го написах, написах и мотивите, съпоставих ги със ситуацията в САЩ
както е напекло това слънце, дали ще мога да прескоча до офиса - да съчетая оглед на посевите и една малка биричка ?????
Коментар
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнениеПрестанете с тези 5 % доходност... вече Ви обясних - излагате се ако мислите, че земеделците работят с 5 % рентабилност....
Не говоря изобщо дали земята ще стане 2000 лв или ще падне под 1000, но каквито и калкулации да правите, поне ги правете с някакви реални допускания... разсъждения базирани на презумпцията за 5% рентабилност на фермерите са не само несериозни, а и смешни....
Земеделците за по малко от 30 лева на декар или 30% печалба върху оборотния капитал няма да рискуват да сеят. Това не е формула която важи само за земеделието. Във всеки един бизнес ако не покриваш лихвите по оборотните средства плюс поне още толкова печалба няма смисъл да се хващашАкъл ми дай, пари сам ще си спечеля.
Коментар
-
Първоначално изпратено от needtoknowmore Разгледай мнениеГрешката идва, че слагате 5% доходност.
Средна доходност на инвестицията е от около 10%, всичко под 10% води до нереално търсене и перспективи за балон. Доходност от 5% е 1-2% по-голяма от ДЦК или спестовните влогове, но риска е много по-голям от тези фин. инструменти. Доходността за да отговори на риска трябва да е много повече от 5%, а щом сме 5% директно мирише на балонизиране в определни сектори. Ако наложим е една лоша реколта или срив на цените този балон директно ще го спукаме и цената би паднала с 20-30%.
Не реално е да дисконтираме паричният поток с 5%. Това, което ще доведе до повече доходност е увеличение на стойността на земя - комасиция, инфраструктура и хидромелиорация
Не говоря изобщо дали земята ще стане 2000 лв или ще падне под 1000, но каквито и калкулации да правите, поне ги правете с някакви реални допускания... разсъждения базирани на презумпцията за 5% рентабилност на фермерите са не само несериозни, а и смешни....
Коментар
-
Първоначално изпратено от precakanotoТака, че зависи от коя страна се задава въпроса, както и защо и какво се има превид
Коментар
-
Първоначално изпратено от Ivan Petkov Разгледай мнениеОт известно време чета и следя всякаква информация свързана с инвестирането в земя. Според вас има ли по-доходна акция в момента на пазара? Възвръщаемостта й към настоящия момент е около 13% брутна.
Това според вещите в този бизнес не означава ли, че цената на акцията ще стане минимум 3,50лв в следващите 2 седмици?
Но конкретно на въпроса - какво наричаме "по-доходна" акция - ако е само дивидента - сещам се за поне 2, Като едната е по-доходна (от 13%) - наример чез - на 1720 лв акция се пада 250 лв дивидент (14,5%), а другата софком - същата доходност като атерската, а вероятно е да има и друга акция с подобен дивидент. Ако за "по-доходно" разбираме че трябва да чакаме да се вдигнат активите от само себе си, поради спекула, инфлация или нещо такова (без самите активи да разчитат на производство или генерация на някаква иновативна принадена стойност ) то не се сещам за друга хартия, която да държи такива "златни" активи и да разчита на постоянното им покачване за да генерира печалба от разпродажбата на самите "златни активи". Ако за "по-доходно" разбираме колко са доходни комисионите за мениджмънта - пак ще се съглася, че е с много добра "доходност"
Така, че зависи от коя страна се задава въпроса, както и защо и какво се има превидНе е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
Коментар
-
Привет
От известно време чета и следя всякаква информация свързана с инвестирането в земя. Според вас има ли по-доходна акция в момента на пазара? Възвръщаемостта й към настоящия момент е около 13% брутна.
Това според вещите в този бизнес не означава ли, че цената на акцията ще стане минимум 3,50лв в следващите 2 седмици?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение2008-ма цената на жилищата и акциите щеше да расте не според повечето а според почти всички анализатори та не знам Иначе дано да си прав. И аз имам земя под различни форми. Това ми е слабостта. Не мога да изчистя на 100% актив който ми е донесъл толкова много пари
и да и пада цената, пак ходите подире им, даже и се състезавате
няма отърване
Коментар
-
Първоначално изпратено от orakula Разгледай мнениене бой се Forti-като цяло маркета ще върви нагоре в близките години,поне според повечето анализатори...а търсенето на земя продължава да расте,а с него и цената на земеделската земяАкъл ми дай, пари сам ще си спечеля.
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеАко си прав - по-евтино ще купувам земята.
само тази рента да не пада на 5лв - че тогава съм си приготвил сезалаLast edited by orakula; 07.05.2014, 23:44.
Коментар
-
Първоначално изпратено от toto 2 Разгледай мнениеПрактиката беше "добра година "-ниски цени
"Лоша година "- " добри цени"
Знам че си дал 100 лева на декар да засееш и ще ти дам 110-115 лева за продукцията за да не се откажеш и догодина пак да правя пари от теб Като ти разбера добива е лесно да го сметна колко трябва да ти платя. Ако добива ти е 500 кила ще ти ги платя по 22 стотинки, ако добива ти е 400 кг. , ще ти ги платя по 28 и т.н Затова при добра година цените бяха ниски и обратно Мен ме притеснява точно това, че нещо миналата година се върна тази практика. Транспорта до централна европа е стотинка и половина, а разликата в цената от тук до там стана 15 стотинки, докато по времето на бат бойко разликата беше паднала до 4-5 стотинки.Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнениеСамо не мога да разбера, наистина ли сте толкова наивни или се правите на такива. Не виждате ли фактите? Откакто дойде на власт новото правителство спряха да се договарят нови субсидии, спряха младия фермер, спряха агро екологията , маржовете на пшеницата и царевицата между нашите и европейските борси скочиха в пъти. Всеки месец излизат с изявление че до началото на следващият ще са готови с новите програми и това се повтаря вече шест месеца. Мразя да коментирам политиката, но тези неща никой ли не го притесняват? Земеделците винаги ще припечелват по нещо, защото те работят. Земеделеца ако не спечели едни 30 лева от декар просто няма да го засее. Ако няма субсидиия рентите ще се върнат пак на 5 лева и съответно цената на земята на 150-200 лева. Аз лично затова още си държа акциите в Агрия. Какви ренти ще плащат обаче зависи от това какви субсидии ще получават и какви ще бъдат изкупните цени в България / а не във Виена/ Може би това е най-коректният и най-професионалният мениджмънт, но цената на акцията не зависи само от това. Цената на акцията е пряко зависима от цената на земята, която пък е пряко зависима от годишната рента, която зависи от субсиидиите и изкупните цени, които пък са пряко зависими от правителството. Това последното не знам защо никой не го взема предвид в изчисленията си?
само тази рента да не пада на 5лв - че тогава съм си приготвил сезала
Коментар
Коментар