IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• ++1
    Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
    Само не мога да разбера, наистина ли сте толкова наивни или се правите на такива. Не виждате ли фактите? Откакто дойде на власт новото правителство спряха да се договарят нови субсидии, спряха младия фермер, спряха агро екологията , маржовете на пшеницата и царевицата между нашите и европейските борси скочиха в пъти. Всеки месец излизат с изявление че до началото на следващият ще са готови с новите програми и това се повтаря вече шест месеца. Мразя да коментирам политиката, но тези неща никой ли не го притесняват? Земеделците винаги ще припечелват по нещо, защото те работят. Земеделеца ако не спечели едни 30 лева от декар просто няма да го засее. Ако няма субсидиия рентите ще се върнат пак на 5 лева и съответно цената на земята на 150-200 лева. Аз лично затова още си държа акциите в Агрия. Какви ренти ще плащат обаче зависи от това какви субсидии ще получават и какви ще бъдат изкупните цени в България / а не във Виена/ Може би това е най-коректният и най-професионалният мениджмънт, но цената на акцията не зависи само от това. Цената на акцията е пряко зависима от цената на земята, която пък е пряко зависима от годишната рента, която зависи от субсиидиите и изкупните цени, които пък са пряко зависими от правителството. Това последното не знам защо никой не го взема предвид в изчисленията си?

Коментар

• Само не мога да разбера, наистина ли сте толкова наивни или се правите на такива. Не виждате ли фактите? Откакто дойде на власт новото правителство спряха да се договарят нови субсидии, спряха младия фермер, спряха агро екологията , маржовете на пшеницата и царевицата между нашите и европейските борси скочиха в пъти. Всеки месец излизат с изявление че до началото на следващият ще са готови с новите програми и това се повтаря вече шест месеца. Мразя да коментирам политиката, но тези неща никой ли не го притесняват? Земеделците винаги ще припечелват по нещо, защото те работят. Земеделеца ако не спечели едни 30 лева от декар просто няма да го засее. Ако няма субсидиия рентите ще се върнат пак на 5 лева и съответно цената на земята на 150-200 лева. Аз лично затова още си държа акциите в Агрия. Какви ренти ще плащат обаче зависи от това какви субсидии ще получават и какви ще бъдат изкупните цени в България / а не във Виена/ Може би това е най-коректният и най-професионалният мениджмънт, но цената на акцията не зависи само от това. Цената на акцията е пряко зависима от цената на земята, която пък е пряко зависима от годишната рента, която зависи от субсиидиите и изкупните цени, които пък са пряко зависими от правителството. Това последното не знам защо никой не го взема предвид в изчисленията си?
      Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

• Първоначално изпратено от needtoknowmore Разгледай мнение
        Да, ако стане и двойна цена на зърното всичко си отива по местата. Дори и плавно увеличени от 5-10% е добре. Проблема е че земята е функция на няколко фактора, не казвам че са грешни сметките просто много допускания правите момчета. Както и ти каза дисконтиращия фактор е субективен. За мен 5% е прекалено малко за такъв риск! Знаеш на всеки 3 години 1 година е кофти.
        Да, факторите са доста и всеки може да се промени значително.
        Няма как да мислим по един и същ начин.
        Изказал съм моето виждане, не трябва да го пиремате като бъдеща реалност. Приемете го като мое и това, че аз засега се движа по него.

Коментар

• Погледнете и върху това ....

http://economic.bg/news/30408/1/1/Bu...-pshenica.html

не е препоръка

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
            Всеки преценява как за сконтото. Аз мисля, че фермерите ще дават по 2000лв по изброените по-горе причини.
            Все пак остава и надеждата, че цената на зърната ще надхвърли 40-42ст по-нататък и тогава нещата се променят.

Да, ако стане и двойна цена на зърното всичко си отива по местата. Дори и плавно увеличени от 5-10% е добре. Проблема е че земята е функция на няколко фактора, не казвам че са грешни сметките просто много допускания правите момчета. Както и ти каза дисконтиращия фактор е субективен. За мен 5% е прекалено малко за такъв риск! Знаеш на всеки 3 години 1 година е кофти.
            Мнението не е препоръка за ПП на ЦК!

Коментар

• Всеки преценява как за сконтото. Аз мисля, че фермерите ще дават по 2000лв по изброените по-горе причини.
              Все пак остава и надеждата, че цената на зърната ще надхвърли 40-42ст по-нататък и тогава нещата се променят.

Коментар

• Грешката идва, че слагате 5% доходност.
                Средна доходност на инвестицията е от около 10%, всичко под 10% води до нереално търсене и перспективи за балон. Доходност от 5% е 1-2% по-голяма от ДЦК или спестовните влогове, но риска е много по-голям от тези фин. инструменти. Доходността за да отговори на риска трябва да е много повече от 5%, а щом сме 5% директно мирише на балонизиране в определни сектори. Ако наложим е една лоша реколта или срив на цените този балон директно ще го спукаме и цената би паднала с 20-30%.
                Не реално е да дисконтираме паричният поток с 5%. Това, което ще доведе до повече доходност е увеличение на стойността на земя - комасиция, инфраструктура и хидромелиорация
                Мнението не е препоръка за ПП на ЦК!

Коментар

• Здравейте
                  вероятно вече сте видяли
                  интересната дискуския бе изнесена в новина
                  поздрави
                  http://www.investor.bg/bylgariia/451...brudja,171668/

Коментар

• Тук не говорим за закупилите на ниски цени ,а за сравняването с цените в САЩ или за възможността да стигне 2000 лв. да кажем . Колко прави тогава рентабилността ....Имаше години когато производителите не можеха да засеят заради ниски добиви и цена .. Производителността не е дръпнала кой знае колко от преди 5-6 години .
                    Практиката беше "добра година "-ниски цени
                    "Лоша година "- " добри цени"
                    Сектора си беше направо " на сянка"
                    Със субсидирането се изкара доста на "припек" за добро или лошо ,ама схемата е сгрешена поголовно

Коментар

• Първоначално изпратено от toto 2 Разгледай мнение
                      За мен цената на земята в БГ се влияе 90% от Субсидиите и само субсидиите. Ако беше нещо друго цената нямаше да се вдигне последните 3-4 години ,а много по-рано .Имаше статистика, че на 10 години мисля само 2 или 3 години съвпада добра реколта и добра цена .Въпреки цялата еуфория цената се движи основно от спекуланти в това число вече включвам и .Атерата. Самият факт ,че по дърветата висят обяви за покупка на земя "веднага"- на какви изводи може да ви доведе...
                      Не вярвам, че някой би инвестирал във" бизнес под небето "за 5% годишна възвръщаемост освен ако няма никаква друга възможност
                      Първо си в голяма грешка - тези субсидии може би бяха мотив за "новоизпечени" земеделци да се захванат със земеделие, но не можеш да обобщаваш този извод за целия сектор. Търсенето на земя от дългогодишните земеделци си го има със и без субсидии, защото същите искат да си гарантират основния производствен фактор.

Второ и по-важното е (не визирам само твоето мнение, а и няколко други коментара преди това), че нещо се втурнахте масово да коментирате една цифра, която не е вярна.... "5% годишна възвръщаемост" на сектора ? Това откъде го измислихте ?!?

Вече Ви го написаха - най-общо взето вкарваш 100 лв. и вадиш 200 лв. на декар... това според Вас 5 % възвръщаемост ли е ?!? Дори хипотетично земеделеца да няма нито един декар собствена земя и да плаща само ренти, примерно следно 60 лв., пак остават значително повече от 5 %.... Нещо сте в УНИКАЛНА грешка за рентабилността в този сектор.А имайте предвид, че може и да има някой новоизпечени земеделци, които работят от 2-3 години и са без собствена земя, но традиционните земеделци си имат доста собствена земя, закупена предни години на ниски цени, на която земя рентабилността им е 80-100 %...

Предполагам всичко дойде от тази груба сметка, че при 100 лв. печалба и когато цената стигне 2000 лв., рентабилността на купен декар тогава ще е 5 %... но това изобщо не означава, че това е рентабилността на сектора в момента.

И както вече съм казвал, не гледайте на покупките на земеделците на земя, като на Вашите(нашите) инвестиции във финансови активи. Ние смятаме печалба към "затворени средства" и сме склонни да врътнем парите към друг актив, където това съотношение ни е по-добро... Но не можете да налагате този стил на анализ механично върху инвестиционните решения на земеделците !

Имайте предвид, че при много от тях бизнеса е семеен. За тях срок на изплащане на инвестицията от 10 или 20 г. не е проблемен, защото след това земята ще остане за обработка от децата. Затова Вие и аз може би няма да дадем 2000 лв. за нещо, което носи 100 лв. годишна печалба, но при тях сметката е друга, защото изграждат собствен бизнес и когато "новите декари" се изплатят, в бъдеще доходността им пак ще скочи рязко, а повярвайте фермерските семейства и след години пак ще си се занимават с фермерство и малко от тях ще прехвърлят инвестициите си в хотели или на борсата.... Така че начина, по-който те вземат решение дали да купят земя или не, не е точно същия по-който примерно някой от Вас би взел решение да купи земя или да направи алтернативна инвестиция.
                      Last edited by Van Basten; 07.05.2014, 09:14.

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                        При разходи около 100лв /без рента/, в добрите райони ан Северна България се изкарват 500 кг/дек. За средна цена от 40ст при този добив е малко трудно да се мисли, но 35-36-37 ст е възможна.
                        Допускам възможност, че с новата селскостопанска политика субсидиите за големите зърнопроизводителит ще бъдат 30лв. Агроекологията я оставям засега.
                        Така резултат от дейностат преди рента ще бъде 105 лв. По-големите приходи ги оставям да покриват извънредни разходи в произовдството, които винаги ги има.
                        Така при рентабилност 5%, цената на земятасе получава 2100 лева. Ако заложим примерно 7%, цената ще бъде 1500 лева.
                        Това е сметката на производителите и точно те ще повишат цената на земята до тези нива в следващите 6-8 години.
                        +1
                        много смислен и както винаги добре изпипан от към съдържание коментар...както казвах и миналата година-пред Атера има дълъг път още нагоре,да не говорим,че переспективите пред акцията тази година са много по-добри от предходната и очакванята ми след дивидента цената плавно да продължи да расте....
                        естествено не е препоръка,а изказано менние темата

Коментар

• За мен цената на земята в БГ се влияе 90% от Субсидиите и само субсидиите. Ако беше нещо друго цената нямаше да се вдигне последните 3-4 години ,а много по-рано .Имаше статистика, че на 10 години мисля само 2 или 3 години съвпада добра реколта и добра цена .Въпреки цялата еуфория цената се движи основно от спекуланти в това число вече включвам и .Атерата. Самият факт ,че по дърветата висят обяви за покупка на земя "веднага"- на какви изводи може да ви доведе...
                          Не вярвам, че някой би инвестирал във" бизнес под небето "за 5% годишна възвръщаемост освен ако няма никаква друга възможност

Коментар

• Първоначално изпратено от MZ/X Разгледай мнение
                            Като най сериозен дългосрочен риск за цената на обработваемата земя аз виждам развитието на аквакултурите в открито море. Това е най-бързо развиващия се и най-перспективния сектор в селското стопанство, който може да обърка тотално сметките, но това е риск в 20-30 годишна перспектива...
                            За мен по-голям риск е бързото развитие пир производството на зърнени и маслени култури. Тук има резерви и те може да излязат по-големи от ръста на потреблението.
                            Това за мен е рискът. Другото - има го, но до тогава ще видим.

Коментар

• Първоначално изпратено от 123456 Разгледай мнение
                              А кой ви каза че текущите цени на монкултурите ще се запазят ? От там нататък изводи и сметки стават съвсееем различни.
                              http://www.indexmundi.com/commoditie...0&currency=eur

Ето да вземем например захарта за няколко години се беше изтреляла,производителите и преработвателите вадеха големи печалби увеличиха се площите в световен мащаб ,появи се свъхпредлагане след това спад цените, фалити и тн .
                              Това е теоретично-практически спор с доста нюанси и без точен краен резултат. Затова всеки инвестира различно – според вижданията си.
                              Само две думи за цените – исторически те са така - имам предвид пшеницата. Бях споменал, че производството в БГ е много конкурентно, дори и слабо развитата ни инфраструктура. При по-продължителен спад на цените – на доста места по света ще излязат на загуба, доста преди нашите производители.
                              Разходите през тази години също се повишават – не само за БГ производителите.

Коментар

• Първоначално изпратено от 123456 Разгледай мнение
                                А кой ви каза че текущите цени на монкултурите ще се запазят ? От там нататък изводи и сметки стават съвсееем различни.
                                http://www.indexmundi.com/commoditie...0&currency=eur

Ето да вземем например захарта за няколко години се беше изтреляла,производителите и преработвателите вадеха големи печалби увеличиха се площите в световен мащаб ,появи се свъхпредлагане след това спад цените, фалити и тн .
                                Като най сериозен дългосрочен риск за цената на обработваемата земя аз виждам развитието на аквакултурите в открито море. Това е най-бързо развиващия се и най-перспективния сектор в селското стопанство, който може да обърка тотално сметките, но това е риск в 20-30 годишна перспектива...

Коментар

Working...
                                X