IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• някой има голям мерак да ни стане колега в позицията...голямо натискане,голямо нещо...то е видно че чак такъв спад не е логичен,че погледнато отстрани дори и хима сваля по-малко

Коментар

• Че те земе/вла/делците толкова лесно ли се предават...Аз очаквам да ревнат и да искат компенсации и тогава Орешарчето да хвърли папките и предсрочни избори
      Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
      този път няма да ни се размине
      да видим дали поне количество ще има, качество няма
      от тук нататък следва да пожънем трудно и да засуши, царевицата и слънчогледът да не дадат много
      пригответе се след рентите да купувате по-евтино - земя, акции, каквото си искате

Коментар

• Първоначално изпратено от PolariS Разгледай мнение
        В сряда през нощта незнам колко литра са валяли, но вчера по обяд пътувах между Варна и Добрич и такива наводнения и реки в нивите не бях виждал. Има полета с полегнали посеви 20-30 %, други с царевица и слънчоглед са като оризища напоени. Почти по целия път беше така, незнам в други райони на Добруджа как е, но нещата вече не отиват на добре. Количество би трябвало да има, но риска за лошо качество се увеличава с всеки ден без слънце.
        навсякъде е така
        пшеницата и ечемикът са болни, не могат да изхранят добре зърното

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
          този път няма да ни се размине
          от тук нататък следва да пожънем трудно и да засуши, царевицата и слънчогледът да не дадат много
          пригответе се след рентите да купувате по-евтино - земя, акции, каквото си искате
          В сряда през нощта незнам колко литра са валяли, но вчера по обяд пътувах между Варна и Добрич и такива наводнения и реки в нивите не бях виждал. Има полета с полегнали посеви 20-30 %, други с царевица и слънчоглед са като оризища напоени. Почти по целия път беше така, незнам в други райони на Добруджа как е, но нещата вече не отиват на добре. Количество би трябвало да има, но риска за лошо качество се увеличава с всеки ден без слънце.

Коментар

• този път няма да ни се размине

Коментар

• Първоначално изпратено от Ташунко със сапа Разгледай мнение
              Няма страшно.Има време преди да тръгне.Преди това ще опитаме другаде да изкараме нещо.
              Е то няма нищо лошо да се добави нещо допълнително за уплътняване на портфейла.Желая ти успех

Коментар

• Тъй като явно има сложности при включването на т. н. "преоценки" на активи
                в печалбата за разпределение в АДСИЦ, въпреки, че не съм специалист, ще се постарая в най-кратък вид да представя своето виждане.
                Основното правило е, че извършените промени в балансовите стойности на един конкретен актив /преоценки нагоре или надолу/ се включват в счетоводната печалба за годината на извършването им, но се изключват от печалбата за разпределение за тази година и се включват със знак /+/ или /-/ в печалбата за разпределение за годината на ликвидация /продажба/ на актива. Това се прави с цел защита на интересите на акционерите от обективни /пазарни/ или субективни /грешки в преценката на мениджмънта на УД/ фактори при определяне стойността на активите на АДСИЦ. Нали разбирате, какво би се получило, ако в годината на извършване на преоценките се разпредели балансовата печалба /в която е включена преоценката на актива/, а след години този актив се продаде на половин цена.
                Пример: актив придобит за 500 лв. през 2008 г. се преоценява през 2012 г. на 800 лв.и се продава 2013 г. за 1000 лв.
                В балансовата печалба за 2012 г. той участвува с 300 лв., но в печалбата за разпределение за 2012 г. с нула лв., Обаче, за 2013 г. в балансовата печалба с 200 лв., а в печалбата за разпределение с + 500 лв /200 от балансовата 2013 + 300 от преоценка_2012/.
                Ако същият актив се продаде, обаче, за 600 лв. за 2012 г. в балансовата печалба 300 лв. но за разпределение - нищо, а за 2013 г. в балансовата печалба - /минус/ 200 лв./800-600/, а в печалбата за разпределение + 100 лв. /+ 300 лв. от 2012 - 200 лв. от 2013 И това е коректния резултат /+100 лв. за 2013 г./ за всички "превъртяли" се през годините акционери.

Коментар

• Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение
                  е при другите адсици е още завъртяно, като има хем загуба, хем резултат за
                  разпределение за справка FPP
                  При фпп май беше и загуба от преоценките, там май се бяха набучили в скъпа земя, чиято стойност падна, докато тук продават земи които са били по-евтини спрямо сега, нали затова се замислих, какво ще стане ако на някои места им се случи това, което на фпп (т.е. предполагам, акционерите ще имат някаква сума за разпределяне, но няма да е това което са очаквали, гледайки числата в баланса, изобщо и от фпп не се интересувам, така, че не твърдя какво е и там, нито искам да го сравнявам с това, да си се оправят акционерите, все пак те са си ги избирали)
                  Не е препоръка... !!!
                  "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• Първоначално изпратено от orakula Разгледай мнение
                    и да пада колко ще пада....има-няма още някоя друга стотинка,а после като отпъне да не се наложи да захвърлиш сапа и да я гониш нагоре по баиря
                    Не е Препоръка!!!
                    Няма страшно.Има време преди да тръгне.Преди това ще опитаме другаде да изкараме нещо.

Коментар

• [QUOTE=марин;1059640227]
                      Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
                      ... Дотук следствие от преоценките 2012-2013, касаещи получавания дивидент 2014. А сега накъде за догодина, колко ще са преоценките как ги виждаш, ще надхвърлите ли 20 мил. за разпределение ? А ако земята след време започне да пада, какви ще са преоценките!?

Колега, извинявай, но май нещо отново не си доразбрал.
                      В печалбата за разпределение за 2013 г. са включени сумите от преоценките, извършени в минали периоди, само на продадените през 2013 г. активи /земи/.
                      Преоценките на продадените през 2014 г. земи ще се включат в печалбата за разпределение за 2014 г.
                      Да да, за нуждите на баланса се смята с една стойност на земята, а за нуждите на хакционерите с друга, ок, ако са продали земя купена след преоценките, за нея вече преоценки няма и т.н. - не можеш да гарантираш каква земя ще продават - старата или новата (след преоценките 2012)- изобщо благодаря за разясненията, но мисля, че след година ще започне да си затъва бавно и славно, пък и за мен перспективата е както я виждам и по-добре да не ви губя времето. Хем да не се нервите, хем и без това сметките ви са по-завъртяни от обичайното, и е по-добре да имате повече време за тях.
                      Не е препоръка... !!!

Коментар

• е при другите адсици е още завъртяно, като има хем загуба, хем резултат за
                        разпределение за справка FPP
                        “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

Коментар

• [QUOTE=precakanoto;1059640217] ... Дотук следствие от преоценките 2012-2013, касаещи получавания дивидент 2014. А сега накъде за догодина, колко ще са преоценките как ги виждаш, ще надхвърлите ли 20 мил. за разпределение ? А ако земята след време започне да пада, какви ще са преоценките!?

Колега, извинявай, но май нещо отново не си доразбрал.
                          В печалбата за разпределение за 2013 г. са включени сумите от преоценките, извършени в минали периоди, само на продадените през 2013 г. активи /земи/.
                          Преоценките на продадените през 2014 г. земи ще се включат в печалбата за разпределение за 2014 г., на продадените през 2015 - в 2015 и т.н.
                          Last edited by марин; 05.06.2014, 12:53.

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                            Нещо май много са те претаковали напоследък
                            Заблудата ти с калкулациите идва от факта че смяташ за дивидент 90% от тях (както е по закон), ма те понеже са пичове вече 3-та година разпределят 99%
                            Да, усетих се, мерси. Не съм имало интерес към адцица, и не бях запознато с детайлите по двете различни числа едното записано като печалба а другото за разпределяне. Това за мен си остава временно явление в опит да задържат на апогея и още повече стои въпроса за бъдещето.
                            Не е препоръка... !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение
                              Що се правиш на гръмнат не разбирам само, кажи сбъркал съм, благодаря че ми обяснявате.
                              Вече съм ти писал - Коригираният финансов резултат за периода е 33.967млн лв и имат задължение да разпределят поне 90% от него!

Това е печалбата и акционерите решават дали да разпределят 90%, 100% или нещо посредата. Какви резерви какви 5 лева ...

Хубав ден!
                              Добре, благодаря, че ми обяснявате, мислех, че са оставили 90% а не 100% и затова умножих 34 мил. * 0,9
                              Толкова ли ви е криво, че трябваше да пишем толкова за две числа. Ами да беше казал бастен - имат сума за разпределяне 34мил, в резултат на преоценки, затова печалбата в баланса е друга, и раздават 100% от т.нар. сума за разпределяне, а не 90% и това е достатъчно. Таблиците в ексела ми е удоволствие да чета, но Пдф от по 20 страници ме отблъсква, особено да им чета преоценките и т.н. Изобщо не ме интересуват, преоценили-преоценили - те си решават какво да пишат и как, гледали са да извадят от торбата дивидента - ок, браво на тях. Дотук следствие от преоценките 2012-2013, касаещи получавания дивидент 2014. А сега накъде за догодина, колко ще са преоценките как ги виждаш, ще надхвърлите ли 20 мил. за разпределение ? А ако земята след време започне да пада, какви ще са преоценките!? Просто се учудих че имат две различни числа в отчета с цифрите, когато го погледнах. Ами човек как да им смята занапред ев/ебитда или нещо друго за да ги сравнява с други адцици поне? Там казвате са по други закони - на адциц. мерси, че ми ги обяснявате, съжалявам, и че ви загубих времето. Ако знаех, че е толкова сложно и замотано, нямаше и да питам, би трябвало да го прочета наистина, но като се познавам и колко си падам по завъртяните неща - просто бягам от тях. Мерси още веднъж, не го ща това в портфейла
                              Не е препоръка... !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
                                34*0,9/85 (игнорирах препинателните знаци, като несъществени, и то във ваша полза )
                                Нещо май много са те претаковали напоследък
                                Заблудата ти с калкулациите идва от факта че смяташ за дивидент 90% от тях (както е по закон), ма те понеже са пичове вече 3-та година разпределят 99%

Коментар

Working...
                                X