Колкото и да не ми се ще, но Кравов е прав. Земята ни, прекрасна сама по себе си, страдае от тоталното беззаконие, обхванало държавата. Един от начините за подобрение е лицата от т. 1 да бъдат заставени да променят т. 3...или да си внесем селяни отвън.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
да де да, ясно - зем земя в бг е нещо уникално и т.н. и само напред и нагоре
няма цигани да ти трошат овошките, няма мутри да придобиват земи под пазарните нива, по селата работници бол и все млади и мотивирани, съдебната система е на 6 и делата минават за седмици, земите в бг са с добра инфраструктура и изградени поливни системи, изобщо и аз като се замисля защо ни е толкова евтина земята, поне 5000 на декар на първо четене
а и фортиса като каза че приходите били поне 200 на декар, явно в моя край земеделците масово лъжат че получават 250-300кг на дка зърно при цена 0.28... лъжат нихната м.....
Коментар
-
Първоначално изпратено от ludakrava Разгледай мнениесъщите доводи се писаха преди 2008ма за апартаментите, даваха се статистики в другите ЕУ столици... не щеш ли не се получи точно според прогнозите
отделно фактори като мутризация на сектора, лош пазар/борса, цигни, липса на качествени работници, липса на инфраструктура... все неща различаващи бг от ЕУ...
Тъй като нашата земя от гледна точка на чистота и възможност за отглеждане на био продукти е доста добра не виждам причина защо цената и да не се качва.
Ако не се лъжа в АТЕРА средната цена на декар е малко над 600 лв до 1200-1600 лв за декар има бая път да се измине.http://bnight.sytes.net - Някой интересни неща за форекс-а. Както и ежедневни валутни ана
Коментар
-
Първоначално изпратено от bnight Разгледай мнениеСпоред мен цената на земята в БГ може само да расте за сравнение трябва да се използва средната цена на декар обработваема земя в Европа или примерно в Гърция и тогава ще видиш че цените при нас са доста под европейските в следствие на което цените би трябвало да продължат да се покачват вярно може би не с темпото от 2008-ма насам но пак значително бързо. Някой по-надолу в темата отбеляза че добрите месеци за продажба на земя са от октомври до декмеври което значи че Атера ще направи още пари през второто полугодие което автоматично значи добри печалби хубав дивидент догодина и тн. В този ред на мисли при полужение че се търгуваме на 20 ст от годишното дъно тази акция ми се вижда силно недоценена !
отделно фактори като мутризация на сектора, лош пазар/борса, цигни, липса на качествени работници, липса на инфраструктура... все неща различаващи бг от ЕУ...
Коментар
-
Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнениеФорти, откакто дойде кризата доходностите от разни активи поспаднаха (принципно) А 10% си е съвсем прилична доходност, сравнена с почти мижавите лихви тамАми погледни какви са маржовете на печалбата и при бфб дружествата, рядко се срещат изявени с по над 10-12%, дори ако видиш любимия ни трейдинг при какви маржове е, най-вероятно ще се съгласиш, че 10% в момента е почти отлична доходност
Коментар
-
Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнениеФорти, откакто дойде кризата доходностите от разни активи поспаднаха (принципно) А 10% си е съвсем прилична доходност, сравнена с почти мижавите лихви тамАми погледни какви са маржовете на печалбата и при бфб дружествата, рядко се срещат изявени с по над 10-12%, дори ако видиш любимия ни трейдинг при какви маржове е, най-вероятно ще се съгласиш, че 10% в момента е почти отлична доходност
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение...
Това е възвръщаемост 12%. През последните години високата цена на зърното изигра важна роля цената на земята бързо да се повиши. Отделно беше нарушена връзката с доходността от 12% и тя се понижи до под 10%...
.Ами погледни какви са маржовете на печалбата и при бфб дружествата, рядко се срещат изявени с по над 10-12%, дори ако видиш любимия ни трейдинг при какви маржове е, най-вероятно ще се съгласиш, че 10% в момента е почти отлична доходност
Не е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
Коментар
-
Земята в САЩ леко се понижава, но не масово и навсякъде. Процесът сега не е еднопосочен – само нагоре, а има и спадове от по 2-3-5%.
Американски анализатори очакват земята да спадне 10-20%, което е много относително особено ако се пренася в БГ.
В САЩ, дългогодишните наблюдения показват, че цената на земята се определя от приходите, които носи Х 8.33. Това е възвръщаемост 12%.
През последните години високата цена на зърното изигра важна роля цената на земята бързо да се повиши. Отделно беше нарушена връзката с доходността от 12% и тя се понижи до под 10%.
Сега ако се върнем на дългосрочните връзки и приемем, че царевицата в СЩА е около 3.8-4.5 USD/бушел, прихода от 1 декар отлична земя в Айова ще бъде 220*4.2=924 дол. Тогава цената на декар ще бъде 7 697 дол. Доста има да спада от настоящите цени.
В България изчислението трябва ад се направи примерно при 200лв приход от декар, което прави цена на земята 1 660 лева. Тук може да възникнат спорове да приходите то декар или доходността, но всеки сам може да си залага параметри.
Според мен при запазване на настоящите параметри от пазара на зърно, цена на земята от 900 – 1000лв е ниска. Дори сега земеделците да твърдят, че няма да повишават цените, след две години пак ще натрупат парички и ще купуват на 1100-1200-1300-1400 лева.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ivo0101 Разгледай мнениеИ аз мисля като bnight, че акцията има потенциал и тази година заради останалата "инерция" на пазара!
Но не съм сигурен дали цената на земята няма да пада през следващите няколко години. Според изследване на Рабобанк този процес в САЩ е вече стартирал и там е налице понижение на цените на земята дори и в Айова, което забележете е първото от 1998г. насам.http://bnight.sytes.net - Някой интересни неща за форекс-а. Както и ежедневни валутни ана
Коментар
-
За пръв път пиша в тази тема въпреки, че редовно чета вашите коментари!
И аз мисля като bnight, че акцията има потенциал и тази година заради останалата "инерция" на пазара!
Но не съм сигурен дали цената на земята няма да пада през следващите няколко години. Според изследване на Рабобанк този процес в САЩ е вече стартирал и там е налице понижение на цените на земята дори и в Айова, което забележете е първото от 1998г. насам.
Но със сигурност fortiss е по-запознат и ще е добре да ни държи в течение!
Коментар
-
Първоначално изпратено от 1996 Разгледай мнениеЗа мен се изчерпа потенциала, продадох всичко тук. Търся друг АДСИЦ.http://bnight.sytes.net - Някой интересни неща за форекс-а. Както и ежедневни валутни ана
Коментар
-
Първоначално изпратено от orakula Разгледай мнениеhttp://www.bse-sofia.bg/?page=Quotes...num=35&type=S&
гледах доходността на Атерката за последната година-близо 40%......не е лошо за акция убежище и с тези тлъсти дивиденти,които раздава-може само да радва акционерите тук
Не е Препоръка за ПП на ЦК!!!
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеСига бе прецак, тея стойности им са в рейнджа.
Манна-та им е на гущерче и евро съответно
При всички случаи дивидентни акции ( и не само) се купуват кога са евтини, всичко друго е шум и от нечестивия)) научно пип, научно, почти от небето идва
)))))
пс. За софарма-трейдинга са числата а не за атера - мислех че за трейдинга искаш 2-та кинтаLast edited by precakanoto; 12.08.2014, 23:56.Не е препоръка... !!!
Коментар
-
Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнениеНека стане 2 кинта, предполагам никой няма да има нещо против
Ako можеше и трейдинга да се сурне на 3 кинта ще е като манна небесна, нали Форти
Манна-та им е на гущерче и евро съответно
При всички случаи дивидентни акции ( и не само) се купуват кога са евтини, всичко друго е шум и от нечестивия
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеще има и против, няма как))) А досега някои от дружествата имат само една посока - нагоре
Това не е съвсем нормално и всеки го знае, че нагоре е само небето !!!
))
Не е препоръка... !!!
Коментар
Коментар