IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от toto 2 Разгледай мнение
    Като се сетя преди 3 год. какви апокалиптични прогнози се правеха за цената на нефта ,респ. на храните ,ръстът на населението и какво излезе в най-голямата криза държаха цените високи ,сега какво стана...срив
    Да уточня - не чакам срив, но не и прекалено високи цени. Все пак знам ли ако излезе вярно, че дълбочинния нефт е много, а добиването му лесно и евтино, какво ще се получи

Коментар

• Като се сетя преди 3 год. какви апокалиптични прогнози се правеха за цената на нефта ,респ. на храните ,ръстът на населението и какво излезе в най-голямата криза държаха цените високи ,сега какво стана...срив
      Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
      Притеснен съм за бъдещето на зърната от гледна точка пазара на нефт. Като чета и оскъдната информация за дълбочинния нефт, нещата май се променят доста. Производството ще бъде голямо, цената умерено висока.
      Като се има предвид колко много от зърнените и маслени култури отиват в производството на биогорива, едни продължително по-ниски цени ще са спирачка от нарастване на търсенето на земеделската продукция за този отрасъл с всички последствия от това.
      Износът на царевица и пшеница от САЩ излизат доста слаби на фона на това, което трябва да се експортира до края на сезона. Цените на американската продукция са по-високи и сега износът от Черноморския регион се чувства много комфортно. Това обаче може да се промени, защото наличностите в САЩ са доста високи. С напредването на сезона и те ще искат да продават повече, което трябва да се свърже с намалени продажби от другите региони. Те или ще намалят износа си или продукцията на САЩ ще стане по-конкурентна.
      Като преценявам сега нещата, очаквам успоредно намаляване експортния потенциал на Европа и увеличаване износа от САЩ при запазване на настоящите цени.
      От Черноморския регион ще останат продажбите за по-малки клиенти, които няма как да купуват от други доставчици.

Коментар

• Притеснен съм за бъдещето на зърната от гледна точка пазара на нефт. Като чета и оскъдната информация за дълбочинния нефт, нещата май се променят доста. Производството ще бъде голямо, цената умерено висока.
        Като се има предвид колко много от зърнените и маслени култури отиват в производството на биогорива, едни продължително по-ниски цени ще са спирачка от нарастване на търсенето на земеделската продукция за този отрасъл с всички последствия от това.
        Износът на царевица и пшеница от САЩ излизат доста слаби на фона на това, което трябва да се експортира до края на сезона. Цените на американската продукция са по-високи и сега износът от Черноморския регион се чувства много комфортно. Това обаче може да се промени, защото наличностите в САЩ са доста високи. С напредването на сезона и те ще искат да продават повече, което трябва да се свърже с намалени продажби от другите региони. Те или ще намалят износа си или продукцията на САЩ ще стане по-конкурентна.
        Като преценявам сега нещата, очаквам успоредно намаляване експортния потенциал на Европа и увеличаване износа от САЩ при запазване на настоящите цени.
        От Черноморския регион ще останат продажбите за по-малки клиенти, които няма как да купуват от други доставчици.

Коментар

• Спадът при цената на петрола на първо място ще облагодетелства фермери в страни като САЩ, където горивата не са накичени с какви ли не таксички. От там точно те ще подобрят конкурентоспособността си спрямо фермерите от ЕС.
          Друг момент е ползването на биогорива – биодизел и етанол. В тези производство отива доста от зърнените и маслени култури по света.
          Така, че медалът има и друга страна, да видим коя повече ще лъсне.
          От сега мога да кажа, че не е добре да намаляват приходите на декар, защото разходите точно в ЕС едва ли ще спаднат с това темпо. При това положение рентата ако се запази ще бъде по-голяма част в приходите отколкото е сега. Изобщо всичко се свива и не стои добре. Същото важи и за печалбата.
          Last edited by fortiss; 19.11.2014, 12:05.

Коментар

• Ето една статия, в която се казва защо цената на петрола ще продължи да пада.

http://www.capital.bg/biznes/kompani...ljat_da_padat/

От тук може да се направят косвени изводи, че разходите на земеделците за тяхното производство ще паднат, а от там се предполага и по-голяма печалба (при запазване на изкупната цена на сегашните нива и без промяна). Рано е да се правят такива пресмятания, но мисля че има резон. Ще ми е интересно да чуя и други мнения.

Не е препоръка.

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
              +1

Тони, не съм искал да отстъпваш.

Казано честно, чувал съм добри отзиви за теб и познанията ти, затова смятам и че много хора ценят мнението ти .... и точно поради тази причина исках да те помоля да си по-прецизен в твърденията си, именно защото много хора биха ги взели за "чиста монета"....

Иначе естествено, че не искам да те убеждавам в нищо - нормално е тук да имаме различни мнения и виждания за различните акции на борсата.

+10 Добре казано ,малко преди теб , аз също бях решил да го предупредя , може и да си хванал поста ми, но го изтрих - прекалено лично беше , но интелекта му се надявам да му проговори , че БФБ не започва с неговото начало !

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                уедряването е да се предложи някакво количество в едно или съседни землища
                не парцели един до друг
                +1 Много точно казано....

Повярвайте, наличието на концентрирана земя в едно землище е много ценена от земеделците !

Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                Basten, благодаря за мнението ти - ще го обмисля, но не отстъпвам от моето!
                Тони, не съм искал да отстъпваш.

Казано честно, чувал съм добри отзиви за теб и познанията ти, затова смятам и че много хора ценят мнението ти .... и точно поради тази причина исках да те помоля да си по-прецизен в твърденията си, именно защото много хора биха ги взели за "чиста монета"....

Иначе естествено, че не искам да те убеждавам в нищо - нормално е тук да имаме различни мнения и виждания за различните акции на борсата.

Коментар

• Първоначално изпратено от toto 2 Разгледай мнение
                  Някъде в докладите упоменават ли го ,защото аз виждам само общо количество продадена и уедряването ми е малко съмнително
                  уедряването е да се предложи някакво количество в едно или съседни землища
                  не парцели един до друг

Коментар

• Някъде в докладите упоменават ли го ,защото аз виждам само общо количество продадена и уедряването ми е малко съмнително

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                      Basten, благодаря за мнението ти - ще го обмисля, но не отстъпвам от моето!
                      Недей да отстъпваш. Затова става търговия - има хора с различни мнения.
                      Иначе, по някаква незнайна за мен причина, всички коментари изпускат основната дейност на фонда - купува раздробена земя, уедрява и чак след това продава. Това е основното нещо, което добавя стойност. Така че, спекула не е точното определение за дейността на фонда. Също така е погрешно да се смятат механично притежаваните декари земя и на базата на това да се правят някакви изводи.

Коментар

• Атера ще почне в най-скоро време да помпа мускули според мен...наближава дивидент,който ще влезе в цената.Въпросът който е по-интересен в случая е "какъв ли ще е размера на дивидента" и дали и. още колко декари ще бъдат продадени до края на годината...
                        Last edited by orakula; 17.11.2014, 09:16.

Коментар

• Basten, благодаря за мнението ти - ще го обмисля, но не отстъпвам от моето!

Коментар

ами мисля че в Атера печалбите формирани от ренти са доста малка част. а за съжаление със достигане на санитарния минимум от 200К дка тва ще се промени. И ще останат едни приходи от 6,5млн от ренти(ако са събрани щото гледам че две години назад не могат да ги съберат), което дава 7-8ст на акция , което е 3% доходност и то ако ги раздават всичките без дружеството да лапа . Цитираните от теб ренти по селата са без да продаваш, така че не бих казал че атера е чак пък толкова по-изгодна от реална земя.
                            Кажете моля ако някой е по в час колков моммента е счетоводната ст-ст на акция(защото инвесторра показва 3,2лв) и при каква цена на декър е изчислена - та да видим как и колко.

Пак казвам нямам против адсиц-а, но той разпродаде това което поскъпваше и му носеше рента и печалбата ви я даде(печалбата от 2014 ще е последната мазна според мен). Та не гледайте какво ще е утре, а какво ще е след 2-3-4 години. Имат 150К отдадени декари и около 30млн(май беше кеш) на лихва 1-2%. Е как виждате бъдещето? с тия 30млн да купят 30 хиляди декара и да чакат още 10 години да се удвоят като цена та да ги продадат с печалба и през това време да ви дават по 2-3% дивидент от рента? Ами то при бреф бе същото продадха си хубавата сграда, която им носеше тлъсти наеми и след ихуто ей го сега е тихо!

п.п. Атера не инвестира в земя, те спекулират със земи - а аз знам че инвеститорите правят себе си богати, а спекулантите - брокера си(или в случая управляващото дружество).
                            Поздрави!
                            Тони, доста манипулативен коментар си вкарал.... не знам защо, явно си имаш причина....

1.) Никога от "Атера" не са твърдели, че ще се разчита само на ренти - винаги е било ясно на всички, че се разчита и на търговия със земя.... ОК, в послеписа изполваш "лошата" думичка за търговия - "спекула", но лично аз не виждам нищо негативно в това.... По тази логика, спекуланти са и супермаркетите, заведенията и т.н.... След като мениджмънта генерира доход за акционерите, не виждам значението дали е от ренти или от търговия със земя.

2.) Наистина има намаление на притежаваните земи, но доколкото това намаление е свързано с разпределянето на дивидент, не виждам нищо лошо в това - лично аз щях да се притеснявам, ако намалението се осъществяваше с продажби на земя по 500 лв./дка., но доколкото продават земя по +1150 лв./дка и разпределят печалбата към акционерите не виждам нищо лошо.

Колкото до самото намаление на декарите, предполагам ще се съгласиш, че тренда е към подобряване на коефициента на заместване на продадените декари с новозакупени. Анализа на годишното намаление на притежаваните земи, показва че през настоящата 2014 и миналата 2013 г., фонда успява да компенсира голяма част от продадените земи с нови.

Ето как се движи нетното намаление на земите през последните 4 години:
                            * 2011 г.: нетно намаление: -42'137 дка.;
                            * 2012 г.: нетно намаление: -49'958 дка.;
                            * 2013 г.: нетно намаление: -19'612 дка.;
                            * 2014 г. (до момента): нетно намаление: -13'740 дка.;

Вярно, на всички ни се иска да имаме огромни дивиденти без никакво намаление на земите, но пълно щастие няма. Все пак считам, че през 2013 и 2014 г. нетното намаление на земите е приемливо на фона на значителните дивиденти, които се разпределят.

"Тия 30 млн.лв. кеш" спокойно могат да компенсират намалените декари специално за последните 2 години... При цените, на които купуват в момента (средна покупна цена за 2014 г. е около 780 лв.), това са около 38'500 дка. - повече отколкото е общото нетно намаление през 2013 и 2014 г....

Така че, няма чак такава драма с намалението на земите.

3.) "Несъбраните ренти" за 2 години назад, също е доста манипулативно твърдение !

Едната "несъбрана" година е реално бъдеща (стопанската 2014/2015) - събраните до момента 22 % ренти следва да се тълкуват по-скоро като предплатени, като практиката е че повечето ренти се плащат края на стопанската година - т.е. чак в края на следващата 2015 г.

Другите "несъбрани" ренти, които визираш са за приключващата стопанска 2013/2014 г., като на пръв поглед 75,2 % събираемост изглежда недостатъчно. Следва обаче да се посочи, че реално погледнато 2014 г. не е приключена - вероятно събирането на рентите е обвързано и с реализация на земеделската продукция от земеделците, което е може да е забавено по ред причини характерни за тази година. Това не означава, че има проблем със събираемостта.

За пример ще дам миналогодишната стопанска година (2012/2013 г.).
                            * Миналата година, по това време в октомврийския бюлетин виждахме събрани ренти за текущата към онзи момент 2012/2013 година в размер на 67,5 %;
                            * В настоящия отчет се вижда, че събраните за тази 2012/2013 г. вече са 96,3 %

Вероятно при анализа на бюлетина за октомври'2013 щеше отново да счетеш, че има несъбираеми ренти... но както се вижда обяснението е просто и е свързано с по-късното събиране на всички дължими вземания.

Наистина, би било перфектно да събираме всички ренти авансово или поне без никакви закъснения - но хайде, не е болка за умиране, че някой вземания се вземат с малко закъснение.

Разбираемо е, че като не си акционер тук, да не можеш да отделяш много време за по-задълбочен анализ на отчетите на компанията, но в такъв случай недей да хвърляш твърдения, които не са правилни предвид реалните данни на компанията. Естествено, както казах, може би имаш някаква причина да го правиш, но все пак...
                            Last edited by Van Basten; 17.11.2014, 00:06.

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                              Спекулират и то много по добре от който и да е, лошо няма, дори напротив

Ти стига хвърля енергия тука като нямаш интерес, а я кажи защо не продаде чичовото като ти казвах и ти пращах червени лампички
                              Макар и 20% по доле още не е късно да хванеш влака де (докат има и обратно), все още имаш шанс да си вземеш за тия пари двойно повече артии не след много...

тъкмо си говворя с един приятел че под 3,5лв мисля да почна да купувам, а ти кога идваш?

колко е счетоводната тук и на каква цена на дка е сметната?
                              Last edited by tony1975; 16.11.2014, 21:38.

Коментар

п.п. Атера не инвестира в земя, те спекулират със земи - а аз знам че инвеститорите правят себе си богати, а спекулантите - брокера си(или в случая управляващото дружество).
                                Поздрави!
                                Спекулират и то много по добре от който и да е, лошо няма, дори напротив

Ти стига хвърля енергия тука като нямаш интерес, а я кажи защо не продаде чичовото като ти казвах и ти пращах червени лампички
                                Макар и 20% по доле още не е късно да хванеш влака де (докат има и обратно), все още имаш шанс да си вземеш за тия пари двойно повече артии не след много...
                                Last edited by pipbel; 16.11.2014, 21:28.

Коментар

Working...
                                X