IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Тони, ей това е най важният аргумент ; -
    - флексабилен през всички работни дни на БФБ - или ангажимента се свежда до правилна преценка преди натискане на копчето - за сега носещи две/три години под ред ~ 1/2 рента.
    А притежаваната земя се явява отправен репер .
    Така през април, вместо да наплатя на родата ~18000лв , аз ги превъртях през ~ 5 позиции , познай резултата. И все пак ,тази година си даде шансовете , ако ме питаш дали и следващите ще бъде така - не знам , но не се лишавам от възможностите!

Коментар

• Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение
      И само за сравнение -
      наследствени с. Бата общ. Поморие - 5г. история -средно ~ 30лв като последните 2 х40 и 45лв.
      с. Сенокос общ. Балчик -5г. средно ~80лв. последните 2 х 120 и 100
      с. Аврен последните 2г. х25 и40 лв.
      Ако и това не дава точен отговор , защо е по добре в АТЕРА -здраве и да си я работи и да й бере гайлето който я предпочита !!! - РАБИРАЙ ЧЕ Е БЕЗ ПРЕПОРЪКИ - само лично мнение
      ами мисля че в Атера печалбите формирани от ренти са доста малка част. а за съжаление със достигане на санитарния минимум от 200К дка тва ще се промени. И ще останат едни приходи от 6,5млн от ренти(ако са събрани щото гледам че две години назад не могат да ги съберат), което дава 7-8ст на акция , което е 3% доходност и то ако ги раздават всичките без дружеството да лапа . Цитираните от теб ренти по селата са без да продаваш, така че не бих казал че атера е чак пък толкова по-изгодна от реална земя.
      Кажете моля ако някой е по в час колков моммента е счетоводната ст-ст на акция(защото инвесторра показва 3,2лв) и при каква цена на декър е изчислена - та да видим как и колко.

Пак казвам нямам против адсиц-а, но той разпродаде това което поскъпваше и му носеше рента и печалбата ви я даде(печалбата от 2014 ще е последната мазна според мен). Та не гледайте какво ще е утре, а какво ще е след 2-3-4 години. Имат 150К отдадени декари и около 30млн(май беше кеш) на лихва 1-2%. Е как виждате бъдещето? с тия 30млн да купят 30 хиляди декара и да чакат още 10 години да се удвоят като цена та да ги продадат с печалба и през това време да ви дават по 2-3% дивидент от рента? Ами то при бреф бе същото продадха си хубавата сграда, която им носеше тлъсти наеми и след ихуто ей го сега е тихо!

п.п. Атера не инвестира в земя, те спекулират със земи - а аз знам че инвеститорите правят себе си богати, а спекулантите - брокера си(или в случая управляващото дружество).
      Поздрави!
      Last edited by tony1975; 16.11.2014, 17:12.

Коментар

• Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение
        Ти снощи успя ли да видиш каква разбивка ти постнах - от 2012-2013 че до сега ....
        Ъъъ, кво имаш предвид, справката с реалните декари ли...
        То това е ясно отдавна.
        Аз също съм правил сравнение с декарите на моите старци.
        Имам 5 пъти повече от тях земя чрез атера, а вземам 17 пъти повече рента последните 3 години...без да се занимавам с арендатори, нотариуси и прочие, клавишчето ентър върши много по добра работа

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
          ...........
          Интов, ти пък прекален хоптимист бе...ма нейсе, пу пу да си прав

Ти снощи успя ли да видиш каква разбивка ти постнах - от 2012-2013 че до сега ....

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
            а, ама това Пиб ли го е казал - НЕ ВЕРВАМ - тук са патрон бе!!!
            Мерси за усилията да ровиш назад
            И кво , елементарно бе Ъотсън, имал съм кеш да купувам, мечил съм се....

И стига си ме зовял като цековата банка че ще ти късам ушите
            Нямам намерение да фалиргам ..

очакваният дивидент ~ 0,35
            Интов, ти пък прекален хоптимист бе...ма нейсе, пу пу да си прав

Коментар

• И само за сравнение -
              наследствени с. Бата общ. Поморие - 5г. история -средно ~ 30лв като последните 2 х40 и 45лв.
              с. Сенокос общ. Балчик -5г. средно ~80лв. последните 2 х 120 и 100
              с. Аврен последните 2г. х25 и40 лв.
              Ако и това не дава точен отговор , защо е по добре в АТЕРА -здраве и да си я работи и да й бере гайлето който я предпочита !!! - РАБИРАЙ ЧЕ Е БЕЗ ПРЕПОРЪКИ - само лично мнение
              Last edited by inta53; 16.11.2014, 14:54.

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение

Помислете дали си заслужава обаче да чакате повишение от 100% на актива за 10 години при рента 5% сега, която ще се понижава през годините като възвръщаемост?????
                Обаче земята е заразна, който влезе в бизнеса - винаги е в него.

ПЛЮСОВЕ ; -
                - Към момента 1дка тук ми струва 700лв. , очакваният дивидент ~ 0,35 /да не надуваме стария / ;- или спрямо 1дка получавам 130лв. рента .
                - флексабилен през всички работни дни на БФБ - или ангажимента се свежда до правилна преценка преди натискане на копчето - за сега носещи две/три години под ред ~ 1/2 рента.
                - има и градска собственост - скрит резерв
                - караме да искам още , а аз умея да се спирам - /предизвикателство/
                НЕГАТИВИ - абе за сега не ми създава проблеми

Коментар

• Дори и при тези големи реколти цените на продукцията по няколко причини се възстановиха в известна степен. Добрите фермери, които получиха високи добиви и които имат достатъчно бази и оборотен капитал успяха да ги дочакат. При тях печалбата от декар ще надхвърли 60-65 лв при платена рента 50 лева. Печалбата преди рентата е над 110 – 115 лв без да е прибавяна агроекология.
                  Колко според вас трябва да струва декар такава земя, която в година като настоящата носи тези приходи???
                  В момента тези фермери, които са направили такъв бизнес, който описах по-горе купуват с голяма отстъпка и имат възможност да дадат над 1600 лева, а дори и 2000 лева. Не визирам Добруджа, където нещата са на по-високо ниво.
                  Който не го е направил този бизнес, но е по пътя да го направи, това ще стане до 5 – 6 – 7 години, ще започне да предлага такива цени. От там и общото ниво на пазара ще се повиши, когато станат много тези фермери.
                  Помислете дали си заслужава обаче да чакате повишение от 100% на актива за 10 години при рента 5% сега, която ще се понижава през годините като възвръщаемост?????
                  Обаче земята е заразна, който влезе в бизнеса - винаги е в него.

Коментар

Аз за догодина очаквам не повече от 10-15ст дивидент.

Ако дадат 30ст - не е добре.
                    Значи не са си използвали наличния кеш пълноценно.
                    Би трябвало да купуват като лами хапките от Еларг цяла година.

ПС А засега само разпродават и си намалят декарите.
                    Пазара правилно ги наказва.
                    а, ама това Пиб ли го е казал - НЕ ВЕРВАМ - тук са патрон бе!!!

Коментар

• не знам защо админ-а ми изтри въпроса, но в крайна сметка колко е счетоводната тук, за да преценя как я е оценил пазара - Пиб?

Коментар

Няма таквози нещо бе форти, сакън, много си полезен туканка.
                        Дразним се /хапим се с Тонито, не че и аз му оставам длъжен де, ма това не е нищо ново, почти 3 годишна традиция..
                        Инак много скучно на тая сергия.

И аз преди 9 годин хал хабер си нямах че има такова дзвер бфб.
                        Ала като гледам статистиките оттогава - 1-я месец се е търгувала от 0.73 до 0.91, средно го кажи 82 стинки. Сега е 2.47 + 1.23лв разпределен дивидент = 3.7 / 0.82 = 4.5 пъти.
                        Вярно, че иначе скучно на сергията .
                        Аз разбих една кола по нивите, сега втора и отделно с моя арендатор разбиваме една тойота . Иначе скука по този асфалт

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                          Всичко, което си написал е така.
                          Уточнявам, че използвах данни за последните 12 месеца.
                          Не помня точно колко беше цената на акцията през 2006г, но според твоите данин трябва да е била около 0,62 лева.

пиша, за да раздвижа темата, ако нещо те дразни - спирам
                          Няма таквози нещо бе форти, сакън, много си полезен туканка.
                          Дразним се /хапим се с Тонито, не че и аз му оставам длъжен де, ма това не е нищо ново, почти 3 годишна традиция..
                          Инак много скучно на тая сергия.

И аз преди 9 годин хал хабер си нямах че има такова дзвер бфб.
                          Ала като гледам статистиките оттогава - 1-я месец се е търгувала от 0.73 до 0.91, средно го кажи 82 стинки. Сега е 2.47 + 1.23лв разпределен дивидент = 3.7 / 0.82 = 4.5 пъти.

Коментар

+++
                            Определено е така, особено като се има предвид балонния им статус.

Относно доходността - ми не знам кой какво се хвали ( то тук на бфб никой никога не губи ), ала за 3-те години откак съм на борсата, хартията е сложила 80% капиталова и е раздала над 80% като дивидент.
                            Като погледна и 9 годишната и история - нараснала е над 4 пъти от 2006 насам.
                            Колко такива профитни акции има на бфб за тоя период дето сега не са балон, че май недовиждам...
                            Никак не ми мяза на 17% годишна доходност.
                            И нямам нищо напротив да се декапитализирва все така и идните години дори и с двойно по ниски темпове да е

Мен критериите ми за добра дългосрочна инвестиция на бфб са няколко.

1. Да е с добра дивидентна дох-ст ( мимимум от 5-6%)
                            2. Да не е балонирана
                            3. Нискорискова, по възможност без никакъв дълг, с чисти баланси.
                            4. В активи с траен тренд за поскъпване във времето. ( едва ли има по добър такъв от бг земята - най евтината в ЕС и една от най добрите като качество)
                            5. Добра ликвидност
                            6. Добър мениджмънт
                            7. С история на коректност към миноритарите и минимална вероятност в бъдеще мажо да си прави гавра със същите ( прясна справка - Севто)

Има и други, ма тия са предостатъчни да ми покажат че на бфб май само 1 има дето отговаря на тях - тази.
                            Всичко, което си написал е така.
                            Уточнявам, че използвах данни за последните 12 месеца.
                            Не помня точно колко беше цената на акцията през 2006г, но според твоите данин трябва да е била около 0,62 лева.

пиша, за да раздвижа темата, ако нещо те дразни - спирам

Коментар

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
                              Мисля, че бъркаш с една степен на десет !!! Всеки си решава, но според мен дори тази артия е по-добра от чичовите червенотиквеничковчета и екзистенцбивайси
                              +++
                              Определено е така, особено като се има предвид балонния им статус.

Относно доходността - ми не знам кой какво се хвали ( то тук на бфб никой никога не губи ), ала за 3-те години откак съм на борсата, хартията е сложила 80% капиталова и е раздала над 80% като дивидент.
                              Като погледна и 9 годишната и история - нараснала е над 4 пъти от 2006 насам.
                              Колко такива профитни акции има на бфб за тоя период дето сега не са балон, че май недовиждам...
                              Никак не ми мяза на 17% годишна доходност.
                              И нямам нищо напротив да се декапитализирва все така и идните години дори и с двойно по ниски темпове да е

Мен критериите ми за добра дългосрочна инвестиция на бфб са няколко.

1. Да е с добра дивидентна дох-ст ( мимимум от 5-6%)
                              2. Да не е балонирана
                              3. Нискорискова, по възможност без никакъв дълг, с чисти баланси.
                              4. В активи с траен тренд за поскъпване във времето. ( едва ли има по добър такъв от бг земята - най евтината в ЕС и една от най добрите като качество)
                              5. Добра ликвидност
                              6. Добър мениджмънт
                              7. С история на коректност към миноритарите и минимална вероятност в бъдеще мажо да си прави гавра със същите ( прясна справка - Севто)

Има и други, ма тия са предостатъчни да ми покажат че на бфб май само 1 има дето отговаря на тях - тази.

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                                разпродадоха 100К деката сега имат 30млн кеш, ама вече могат да купят само около 30К дка - всеки си решава
                                Мисля, че бъркаш с една степен на десет !!! Всеки си решава, но според мен дори тази артия е по-добра от чичовите червенотиквеничковчета и екзистенцбивайси
                                Не е препоръка... !!!
                                "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

Working...
                                X