IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• В САЩ нещо заговориха за намаляване смесването на етанол в бензините. Явно лобито на нефтените компании надделява. Това предложение беше реално внесено за разглеждане, но миналата седмица го изтеглиха преди вземането на решение.

Коментар

• Преди написах в общи линии разходите на декар за горива.
      Производството на биогорива не е само биодизел, включва се и етанола.
      Само в САЩ се очаква през 2014-2015 МГ за производство на етанол да бъдат потребени малко над 130 млн. тона царевица. Общото производство на царевица през сезона в САЩ е около 365 млн. тон, т.е. 35-36% - не е малко - нали?!?!
      Вярно е, че ефектът от спада на петрола не е еднозначен, ще се получи притъпен спад в земеделието - вероятно.
      Първо да видим какво ще стане с петрола. Спадът все ще спре някога, вее някой ще спре производство, ще намалеят доставките, ще започне по-интензивно потребление на петролни продукти и т.н.

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
        http://www.investor.bg/surovini/365/...a-s-42-184616/

Нещата не отиват в най-добрата посока.
        Не знам... следя коментарите ти по темата за цената на петрола и си признавам, че не съм много наясно с точните калкулациите на потенциалните плюсове и минуси от това, но някак си ми се струва че му отдаваш твърде голямо значение.

Съгласен съм, че спад в цената на петрола, би имал въздържащ ефект върху производството на биодизел и оттам на някой селскостопански култури (примерно върху рапицата), но колко е делът на биодизела в световното потребление на горива ? Дали може конкретно толкова съществено да има влияние върху производството и цената на рапицата ?

От друга страна, поне първосигнално си мисля, че спад в цената на горивата действа много директно и цялостно на земеделците - горива за техниката (все пак тя се ползва за всички процеси - оран, култивиране, сеитба, пръскания, жътва и т.н.), отделно транспортните разходи за прибиране на продукцията и транспорта на продукцията до пристанищата също падат. Не знам с какъв произход са корабните горива, но допускам, че морския транспорт също може да падне....

Торовете доколкото знам също са свързани с цената на петрола.
        Теоретично трябва да спаднат цени на семена, препарати, доколкото в цената им са калкулирани и някакви разходи за доставка/транспорт до България и след това да клиента "Х"....

Признавам си, че първосигнално си мислех, че спада на петрола е 100 % плюс за земеделците, но се съгласявам, че има логика в спада на търсенето на продукция за алетернативни горива... но не знам - чак пък да има толкова еднозначни негативи за селскосто стопанство от спада на петрола ?!?

Коментар

• http://www.investor.bg/surovini/365/...a-s-42-184616/

Нещата не отиват в най-добрата посока.

Коментар

• При използването на големи машини в производството, т.е. големите зърнопоризводители харчат годишно около 5,5-6 л нафта на декар за отглеждане на културите. По-малките достигат 8 литра. Ако приемем, че средното ниво и 6,5 л. нафта на декар, спад на цената от 0,4 л/литър ще донесе икономия от 2,6 лв/декар. Да приемем, че има и други ефекти – транспорт например, икономията може да нарасне до 4 лв/декар примерно. Икономията от торове за БГ е много много теоретична – знаете защо – как се определят цените на газта в БГ, а от там на целия пазар на торове – дори и вносни. За отбелязване е, че поради така сключените договори специално за БГ – доставките на газ, акцизи и др подобни, икономията от спад при цената на нефта в БГ ще се усети последна в света.
            Да приемем, че от торове може да се спести още 4 лв/декар, общо стават 8 лв/декар – това в най-добрият случай.
            При приход от 200лв /декар, това е икономия от 4%. Отнесено към цената на зърното – при цена 32ст/кг, това е 1,3 ст.
            Заложеният спад на петрола обаче ще предизвика проблеми поне в производството на биогорива, които няма да са от мащабите на 1,3 ст/кг, а доста повече. Излиза, че е по-добре цената на нефта да е висока – стига да може обаче.

Коментар

• В една от темите преди 2-3 години бях написал - "Спете спокойно деца ...Земята произвежда ежеминутно въглеводороди .. Такъв е кръговрата на живота... Милиарди тонове планктон умират и се наслагват по дъното на океана..Налягането и времето си оказват своето въздействие и воала...."

Коментар

• http://www.investor.bg/surovini/365/...na-s-2-184474/

Коментар

• Ако ОПЕК тръгнат да защитават цените и намалят добивите, с или без Русия и Венецуела, значи все още разчитат на това, че САЩ нямат капацитет да произведат бързо разликата и да им заемат пазарите. Ако не намалят производството – има нещо друго. Какво може да е то?
                  САЩ няма да тръгнат да произвеждат повече петрол, дори и да го изнасят ако суровината е изчерпаема след 30-35 години. Това го правят предполагам, защото имат достъп до голям ресурс – може би дълбочинния петрол и теорията около него. Ще видим.
                  Ако тя е вярна и петрола не поскъпва ударно през следващите години, и в същото време такива като Монсанто правят все по-добри семена и технологии, дори с цената на нашето отравяне, зърнопроизовдството няма да стои много добре.

Коментар

• В четвъртък ще има среща на ОПЕК, която ще е доста важна и за нас - от Атера бинзена.

Коментар

• Първоначално изпратено от orakula Разгледай мнение
                      сега е момента колеги ако искате да допълвате Атери на малко по изгодни цени
                      При такива случай си казвам ,ако може и на по ниско ако не може не съм изпуснал много....
                      Служих една поръчка над този с 20 К.... все пак но може и без тях....

Коментар

• сега е момента колеги ако искате да допълвате Атери на малко по изгодни цени

Коментар

• Първоначално изпратено от 77 Разгледай мнение
                          Да си кажа и аз, тъй като превода и редакцията на статията за дълбочинния нефт са мой.
                          Ако сте обърнали внимание, средната скорост на регенерация на нефтените полета е 12-15 години.
                          Сиреч без нови инвестиции, от старите нефтени полета може по-малко, но недостатъчно да се точи от старите нефтени полета.
                          Просто нефтените кладенци от които нефтените компании са изсмукали постепенно целия нефт, след известно време отново се напълват с "черното злато", така както се пълни кладенеца с вода.
                          Това обаче явно няма да е достатъчно да посрещне постепенно увеличаващото се през годините търсене.
                          Тук ще си кажат думата новите технологии за сондиране на голяма дълбочина - deep drilling.
                          Засега там лидери са западните компании, ама със санкциитте които им наложиха руснаците до няколко години ще се вземат и те в ръце.
                          Не подценявайте руснаците. Много хора го правят и според мен грешат. Особенно пък с водач като Путин.
                          Така че до 5-10 години очаквам технологиите за deep drilling да станат по - достъпни за голям брой компании.
                          Ако е вярна теорията за неорганичния нефт и закона на Кудрявцев, който гласи че: "във всички без изключения нефтени райони, където в който и да е хоризонтален разрез има нефт или газ, в едно или друго количество тези въглеводороди ще се намират и във всички по-ниско лежащи земни пластове."
                          При положение, че се окажат верни тези неща очаквам дългосрочно нефта да е в диапазона 35-70 долара.
                          Ще поживеем, ще видим.
                          тези неща трябва да се следят, ако искаме да правим по-точни преценки
                          ще видим какво ще реши ОПЕК, ако не намалят произовдството, за мен вървим бързо точно към тази теория

Коментар

• Да си кажа и аз, тъй като превода и редакцията на статията за дълбочинния нефт са мой.
                            Ако сте обърнали внимание, средната скорост на регенерация на нефтените полета е 12-15 години.
                            Сиреч без нови инвестиции, от старите нефтени полета може по-малко, но недостатъчно да се точи от старите нефтени полета.
                            Просто нефтените кладенци от които нефтените компании са изсмукали постепенно целия нефт, след известно време отново се напълват с "черното злато", така както се пълни кладенеца с вода.
                            Това обаче явно няма да е достатъчно да посрещне постепенно увеличаващото се през годините търсене.
                            Тук ще си кажат думата новите технологии за сондиране на голяма дълбочина - deep drilling.
                            Засега там лидери са западните компании, ама със санкциитте които им наложиха руснаците до няколко години ще се вземат и те в ръце.
                            Не подценявайте руснаците. Много хора го правят и според мен грешат. Особенно пък с водач като Путин.
                            Така че до 5-10 години очаквам технологиите за deep drilling да станат по - достъпни за голям брой компании.
                            Ако е вярна теорията за неорганичния нефт и закона на Кудрявцев, който гласи че: "във всички без изключения нефтени райони, където в който и да е хоризонтален разрез има нефт или газ, в едно или друго количество тези въглеводороди ще се намират и във всички по-ниско лежащи земни пластове."
                            При положение, че се окажат верни тези неща очаквам дългосрочно нефта да е в диапазона 35-70 долара.
                            Ще поживеем, ще видим.
                            Ако още не сте изядени от световната финансова олигархия – просто още не ви е дошъл редът.

Коментар

• Нека всеки си изкаже мнението, да анализираме правилно ситуацията.

Коментар

• Ами той сривът е налице [ QUOTE=fortiss;1059726831]Да уточня - не чакам срив, но не и прекалено високи цени. Все пак знам ли ако излезе вярно, че дълбочинния нефт е много, а добиването му лесно и евтино, какво ще се получи[/QUOTE]

Коментар

Working...
                                X