Първоначално изпратено от MrSi
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от MrSi Разгледай мнениеТо е ясно че напоследък всичко зависи от майката природа и като гледам така ще бъде и за напред , но на мен друго ме тормози. Как да проверя колко акции имам вписани в Централният Депозитар че съм още новичък пък инфо не намирам никъде?
Поздрави на всички колеги във форума и весели празници.“The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”
Коментар
-
То е ясно че напоследък всичко зависи от майката природа и като гледам така ще бъде и за напред , но на мен друго ме тормози. Как да проверя колко акции имам вписани в Централният Депозитар че съм още новичък пък инфо не намирам никъде?
Поздрави на всички колеги във форума и весели празници.Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа
Коментар
-
Руснаците ограничават износа – с различни мерки. Засега не е сигурно дали Египет и Турция ще бъдат изключение. Те имат за износ още около 12 млн. тона зърно, но спират, за да задържат цените на храните в страната колкото може по-ниски – за сметка на фермерите си.
В Украйна засега няма проблеми – изнасят на добро ниво, а и реколтата им беше добра. Нужна им е валута, затова няма как нещо да ограничат.
Пшеницата в света е доста макар делът на мелничарската да не е толкова висок, колкото предишните години. Затова мелничарската поскъпва по-бързо. Проблемът, е че в БГ има много фуражна и експортът ни е много слаб. В събота Египет купи 240 000 тона френска пшеница и 60 000 тона руска. При цената на руската пшеница ФОБ, от производител в БГ цената трябва да достигне 350-360 лева/тон. Фуражната е с цена около 290-310 лв/тон.
Царевицата се изнася много добре, цената и минава 250лв/тон до 270 лв/тон. Царевицата в САЩ е много, в Китай също. Китайците декларират, че имат над 100 млн. тона запаси при годишно потребление около 210 млн. тона.
Слънчогледът се повиши преди две седмици до 680-690 лв/тон, но сега е спаднал под 640 лв/тон. Соята и маслените въобще са в процес на спад. Засега времето в Южна Америка е отлично и царевицата и соята се развиват много добре. От там цената на соята не е наред. Китай купуват огромни количества соя от САЩ, но маржовете на китайските преработватели бързо се понижиха и сега са отрицателни. На отрицателен марж сега работят е производителите на етанол в САЩ.
След спада на петрола ще гледаме какво ще се случи с биогоривата.
Като цяло засега не може да се чака нещо особено при цените на зърната. В края на тази седмица в Русия отново ще се захлади до -20-15 градуса без много сняг. Заедно с предходното захлаждане – ще има щети по пшеницата, да видим колко.
Това е засега общо казано – нещата са на кантар. Руснаците имат зърно и това ограничаване на износа няма да е със същия ефект както през 2010 година.
Друг е въпросът за печалбите на земеделците в БГ. Който има оборотен капитал и база – тази година също печели добре. Обикновено добрите арендатори и сега са добре и са готови да плащат високи цени за земята, стига предлагането да не е много високо, а то не е.
Според мен Адванс няма да имат скоро проблеми в бизнеса си с изключение на закона, който действа сега и има определени изисквания, които те как решават незнам точно……
На всички акционери пожелавам весела Коледа и щастлива Нова година !!!!!!!!!!!!!!!!!Last edited by fortiss; 22.12.2014, 17:35.
Коментар
-
Русия постепенно намалява износа на жито и възможно е да преустанови изцяло.
http://www.investor.bg/surovini/365/...-zyrno-186148/
Украйна може би и тя има проблеми с износа и няма да изнася както преди.
Фортис може би е добре да коментира като по запознат, но СПОРЕД МЕН 2-ма големи износителя са немощни, което е изгодно за нас и земеделците ни като износители, което води до евентуални по-големи печалби за зърнопроизводителите ни.
НЕ Е ПРЕПОРЪКА !! Но си заслужава коментари
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеНищо не разбрах – искаш да кажеш, че ще спрат да търгуват със земица ли?
Не му се връзвай , той така си говореше и за Софимоти ,- до къде щяла да расте - та му постнах първите три месеца от ИПОто за ориентир
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнениеами айде помисли бе Мите , погледни така 1-2-3години напред, сети се че имат дъно на продажби от 200 000дка, виж колко е рентата, раздели я на броя акции и ...те се нареждат нещата!!!Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеТони, защо реши, че догодина ще е последният голям дивидент на Атерата?
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеЯ се разкарай от туканка с тая чичова пирамида бре...
Се едно да вземат атеросите 300 милки дълг и да си печатат и раздават хартии на 3.4лв....ми няма стане, инвеститорите тука не са такива шарани кат вази
Дълговете на СФИ намаляват със по 7млн на година, а и са на уникална лихва!
Кулите са заети на 100% а вашите баири как са - май около 70%, щото са купували боклуци преди и сега не могат да ги отдадат Човек ама вие имате над 60 000дка не отдадени, че някои фондове в миналото имаха по-малко земи като цяло в портфейла си (Ланд и БРЕФ)
Да погледнем от още един ъгъл - на идващата разпродажба догодина на БФБ!!! Почти всеки ПФ и ДФ има в себе си АТЕРКА, а догодина всички знаем че ще е последния от поредицата високи дивиденти и какво ще стане, а? цена около 1,5-1,8 и дивидент в диапазона 5-9стинки за в бъдеще? И до кога докато земята удвои цената си още веднъж?
А как стоят нещата при БРЕФ и СФИ?
Бреф е 54стинки да падне с 50% и да иде на 27стинки - уникален шанс при работщи и напълно заети сгради и очакван дивидент в бъдеще от 5-8стинки
Хайде да приемем че СФИ "балонът", както го наричаш падне с 50%(въпреки че там няма кой голям да продава) и цената иде на 1,6-1,7лв при пълни кули и дивидент 0,25стинки занапред - ще има опашка от купувачи
Успех!
п.п. взех на жената малко с обещанието че до март ще и направя бързи 10%, ама като гледам май ще трябва да я обезщетя от резервния фонд . Иначе не бих си позволил да пиша в темата ви
Коментар
-
Първоначално изпратено от mvr0306 Разгледай мнениеИ мен ме е огряло в края на търговията, но защо беше това изсипване??
според мен някой инвеститор е търсил добра доходност имайки предвид наближаването на следващия дивидент,но поради създалата се суматоха около пенсионната реформа и съответната несигурност е решил да кешира...не случайно Атерката е известна като акция убежище(предпочитана при смутни времена) и не случайно аз съм инвестирал тук
естествено мое мнение,което не е обвързано с препоръка!!!
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнениее растете, растете, колко да растете ?
Ми кво СФИ удари 3,4лв!!! А не е продала нито един етаж от кулите - странна работа!
Се едно да вземат атеросите 300 милки дълг и да си печатат и раздават хартии на 3.4лв....ми няма стане, инвеститорите тука не са такива шарани кат вази
Коментар
-
Първоначално изпратено от orakula Разгледай мнениение се растем по малко,а при вас как е?
Ми кво СФИ удари 3,4лв!!! А не е продала нито един етаж от кулите - странна работа!
Коментар
Коментар