Първоначално изпратено от inta53
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
Всичко е доста относително ,и само времето може да покаже ...Ама ти вече си я купил ,каквото и да мислиш сега е без значениеПървоначално изпратено от daris Разгледай мнениеПривет, за много години, че тази година нищо не съм писал, но чета редовно., особено тази тема.
Взимам отношение, по две линии които се коментират.
Първо при тази цена на акцията, наистина ... колко струва хипотетичния декар на Атерата.
И второ, съвсем скоро приключвам, дай Боже, една сделка със земя, предполагам ви е интересно да разберете на каква цена ще ги купя едни 28 - 30 декара в Пловдивско.
Та ... сделката ми е на цена 470 лв., като от моя страна поемам всички разходи по нотариус.
Смятате ли че цената на която ги взимам, разбира се от едни бабички, братовчедки на моята баба, по линия на баща и ... с други думи голямо кандардисване стана и ухажване ... но това е за друга тема ... свързана с нелогичността при покупка на земя в България.
И втория ми въпрос към вас е ... дали не бе по-правилно да си купя книжки от Атерата, за тези пари.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеМдаа, половината, сега средната ми на хим прив. е 1.24
Ама и с допълнителен външен кеш добавях атерки.
Какво е Р ...
ами нещо като "привилегия"
Коментар
-
Първоначално изпратено от daris Разгледай мнениеПривет, за много години, че тази година нищо не съм писал, но чета редовно., особено тази тема.
Първо при тази цена на акцията, наистина ... колко струва хипотетичния декар на Атерата......
Та ... сделката ми е на цена 470 лв., като от моя страна поемам всички разходи по нотариус. ....
Смятате ли че цената на която ги взимам, . свързана с нелогичността при покупка на земя в България.
И втория ми въпрос към вас е ... дали не бе по-правилно да си купя книжки от Атерата, за тези пари.
Зависи с какъв хоризонт сравняваш ! - На кантар си според мен с малък минус за сега от към годишна доходност.
При Атера получаваш ~ 130лв за дка. , а при теб - ти си знаеш
Коментар
-
Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнениеТова ще рече , че си сурнал лакомо купуваните ТИМки +Р даже ...
Ама и с допълнителен външен кеш добавях атерки.
Какво е Р ...
Коментар
-
Привет, за много години, че тази година нищо не съм писал, но чета редовно., особено тази тема.
Първо при тази цена на акцията, наистина ... колко струва хипотетичния декар на Атерата.
И второ, съвсем скоро приключвам, дай Боже, една сделка със земя, предполагам ви е интересно да разберете на каква цена ще ги купя едни 28 - 30 декара в Пловдивско.
Та ... сделката ми е на цена 470 лв., като от моя страна поемам всички разходи по нотариус.
Смятате ли че цената на която ги взимам, разбира се от едни бабички, братовчедки на моята баба, по линия на баща и ... с други думи голямо кандардисване стана и ухажване ... но това е за друга тема ... свързана с нелогичността при покупка на земя в България.
И втория ми въпрос към вас е ... дали не бе по-правилно да си купя книжки от Атерата, за тези пари.Мнението ми не е препоръка!!!
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеНе знам какво значи и не ме интересува особено.
Знам само че като направя всички калкулации купувам декара тука на малко над 700лв, което е много по добро вложение за мен от злато да кажем.
Неслучайно през последните месеци си увеличих доста експозицията и вече съм над 2/3 тука.
На бфб предпочитам да го играя по сейфти, повече риск - отвъд локвата.
То там има и повече и инструменти за защитата му.
това лято да не забравиш да минеш през офиса ми !?!?
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеНе знам ...
Неслучайно през последните месеци си увеличих доста експозицията и вече съм над 2/3 тука.
Това ще рече , че си сурнал лакомо купуваните ТИМки +Р даже ...
Коментар
-
Първоначално изпратено от MrSi Разгледай мнениеВчера се разиграха няколко големи пакета на 2.448
Какво ли значи?
Знам само че като направя всички калкулации купувам декара тука на малко над 700лв, което е много по добро вложение за мен от злато да кажем.
Коментар
-
Оценявам Адванса по два различни начина:
1.Не очаквам скорошна ликвидация и смятам цената продава примерно 1150 лева и купува 790 лева. От там разликата, махам данъци и т.н.
2.Ако очаквам скорошна ликвидация - смятам нивите по цената, която може да се вземе сега и прибавям другите активи.
Ако смеся нещата ще получа нещо, което няма да е точно и ще направя грешка при прогнозите си.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнениеАйде и аз да зарадвам акционерите
Уикенда си поиграх да анализирам Атерката, след като вече приключи с продажбите и покупките на земя за 2014 г.
Според мен, на фона на определено недобрата за земеделския сектор изминала година, резултатите се очертават като повече от прилични (поне са доста по-добре от това, което лично аз очаквах).
Продадените земи са по-малко от 2013 г., но това се компенсира в някаква степен от постигнатите по-високи средни цени на продажба.
Предвид липсата на окончателен отчет, естествено все още нищо твърдо не може да се прогнозира, но на база груби сметки стигам до един очакван ориентировъчен прогнозен дивидент от около 35 ст.. Предполагам, че така или иначе на годишна база, ще се поизпишат и някои разходи, които вероятно ще редуцират тези груби сметки на дивидента надолу, но не би следвало да е с повече от някоя стотинка, така че си мисля, че едва ли ще паднем под 30 ст./ акция.
Извън дивидента сам по себе си обаче, за мен най-важното за изминалата година е, че този очертаващ се пореден добър дивидент е постигнат на база минимално намаление на фундамента, т.е. притежаваните земеделски земи.
През 2014 г. се направиха добри покупки на земеделска земя, които заместиха продадените декари на около 75 %, което според мен е най-добрата новина за изминалата година.
Или накратко очертаващия се дивидент от около 30-35 ст. (ако сметките ми са верни естествено ) ще бъде постигнат при нетно намаление на притежаваните земи от едва -8'299 дка. (217 081 дка в края на 2014 г. срямо 225 380 дка в края на 2013 г.).
За сравнение, дивидента за 2013 г. от около 40 ст. бе постинат при нетно намаление на притежаваните земи от -18'744 дка. (225 380 дка в края на 2013 г. срямо 244 124 дка в края на 2012 г.).
Т.е. новия дивидент ще бъде малко по-малък от миналогодишния, но пък същия ще бъде осигурен при значително по-добро съхраняване на фундамента и минимално редуциране на притежаваните земеделски земи !
Коментар
-
Айде и аз да зарадвам акционерите
Уикенда си поиграх да анализирам Атерката, след като вече приключи с продажбите и покупките на земя за 2014 г.
Според мен, на фона на определено недобрата за земеделския сектор изминала година, резултатите се очертават като повече от прилични (поне са доста по-добре от това, което лично аз очаквах).
Продадените земи са по-малко от 2013 г., но това се компенсира в някаква степен от постигнатите по-високи средни цени на продажба.
Предвид липсата на окончателен отчет, естествено все още нищо твърдо не може да се прогнозира, но на база груби сметки стигам до един очакван ориентировъчен прогнозен дивидент от около 35 ст.. Предполагам, че така или иначе на годишна база, ще се поизпишат и някои разходи, които вероятно ще редуцират тези груби сметки на дивидента надолу, но не би следвало да е с повече от някоя стотинка, така че си мисля, че едва ли ще паднем под 30 ст./ акция.
Извън дивидента сам по себе си обаче, за мен най-важното за изминалата година е, че този очертаващ се пореден добър дивидент е постигнат на база минимално намаление на фундамента, т.е. притежаваните земеделски земи.
През 2014 г. се направиха добри покупки на земеделска земя, които заместиха продадените декари на около 75 %, което според мен е най-добрата новина за изминалата година.
Или накратко очертаващия се дивидент от около 30-35 ст. (ако сметките ми са верни естествено ) ще бъде постигнат при нетно намаление на притежаваните земи от едва -8'299 дка. (217 081 дка в края на 2014 г. срямо 225 380 дка в края на 2013 г.).
За сравнение, дивидента за 2013 г. от около 40 ст. бе постинат при нетно намаление на притежаваните земи от -18'744 дка. (225 380 дка в края на 2013 г. срямо 244 124 дка в края на 2012 г.).
Т.е. новия дивидент ще бъде малко по-малък от миналогодишния, но пък същия ще бъде осигурен при значително по-добро съхраняване на фундамента и минимално редуциране на притежаваните земеделски земи !
Коментар
Коментар