IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Без да съм сигурен , че ще съм Ви полезен ще споделя.
    В САЩ също влязоха в сила нови закони,като дадоха срок на инвестиционни фондове да ликвидират /затварят / сметки на клиенти с офшорен произход на капитала. ИП затваря -кешира съответния портфейл /дял/ ! Не сме щатите ,но можете и така да го разгледате.

Коментар

• Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение
      не съм специалист, но законът може и да нарушава чл. 19 от въпросната
      Чл. 19. (1) Икономиката на Република България се основава на свободната стопанска инициатива.

(2) Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя.

(3) Инвестициите и стопанската дейност на български и чуждестранни граждани и юридически лица се закрилят от закона.

(4) Законът създава условия за коопериране и други форми на сдружаване на гражданите и юридическите лица за постигане на стопански и социален напредък.
      Драги приятелю Чл. 19 от Конституцията се погазва най-нагло и непрекъснато - иначе нямаше да плащаме толкова скъп ток !!! ЗАЩО скъпата електроенергия, произведена от ВЕИ и "американските" ТЕЦ-ове се изкупуват преференциално - това не нарушава ли същия член?
      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• атера

аз мисля просто да добавя на по добра цена.
        дружеството е добро със стабилни финансови отчети и добър мениджмънт...законът колкото и да е добре написан все пак е писан от дървени глави и няма начин дружеството да бъде фалирано толкова лесно а и много трудно ще подведат под отговорност дружеството заради това че някой има негови акции бил той и чужденец....за мен цялата работа ми се струва просто популистка и лов на вещици.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
          ......
          Това е. Не могат да заставят дружеството да плаща глоба или да отиде на ликвидация, защото то, като публично дружество, не нарушава нищо. НЕ могат да заставят нас да продадем акциите си или да плащаме глоба, защото и ние не сме им нарушили тъпия закон... и ако това се направи - ВСЕКИ АКЦИОНЕР, от ИНГ та до Фортиссов с едната му акция, лесно можем да осъдим държавата за нанесени щети. на базата на Чл. 5 Ал 3 и Чл. 7 от Конституцията.... и точно това трябва да направим. Ако тоя кретенски закон не бъде променен или отменен, просто трябва да заведем един колективен иск. Всеки кадърен адвокатин ще ни спечели делото... по дяволите, АЗ мога да го спечеля, без да съм адвокатин.
          не съм специалист, но законът може и да нарушава чл. 19 от въпросната
          Чл. 19. (1) Икономиката на Република България се основава на свободната стопанска инициатива.

(2) Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя.

(3) Инвестициите и стопанската дейност на български и чуждестранни граждани и юридически лица се закрилят от закона.

(4) Законът създава условия за коопериране и други форми на сдружаване на гражданите и юридическите лица за постигане на стопански и социален напредък.
          “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
            Благодаря за позитивния тон, Тони !
            Така ми харесваш повече !

Иначе, и аз точно си мислех за това последното, че е нужно да има повдигане на глас и от обикновените хора, каквито сме всички тук.... иначе рискуваме, ако 5 компании с 5 мениджъра се опитата да правят нещо, да ги зачеркнат с мотив "Ами то само 5 човека, пък и нормално да си пазят хляба.... ако си спомняте горе-долу такива бяха и реакциите към доводите на и за Пенсионните фондове).

Аз обаче бих разширил малко и наличния проблем - не става въпрос само до прецакване на Атера, Агрия, Агрофинанс и някоя и друга компания. Проблема е че последните месеци целенасочено се вземат решения, които прецакват цялата Българска фондова борса... Така че не става само въпрос за ощетяване на акционери на описаните от теб компании, а дори да не го осъзнават, всички на БФБ са прецакани... Така че според мен, не става въпрос, чия компания е по-прецакана, защото ако не пряко, то косвено всички сме прецакани...

Накрая - казано честно и аз не знам какво може да е правилната форма на изразяване на несъгласие.... Групата "черешари" явно не разбират тематиката, и едва ли могат да разберат ролята и значението на Борсата за икономиката и притока на инвестиции.... Доколкото им разбирам мисленото, това "не е асфалт, който може да се види и пипне и да му отрежеш лентичката"....

От тази гледна точка - се съмнявам, че някакви икономически и финансови доводи ще имат ефект.... През последните години съм се убедил, че за ГЕРБ единствено ефект имат тълпите и протестите... За съжаление логиката на управляващите е "Има протест - значи има проблем, няма протест - значи няма проблем, или поне няма толкова ощетени"....

Но какво трябва да се прави в този случай - протест пред парламента ?!? Някак си несириозно звучи... представяте ли си медиите от цял свят отразяват "Инвеститори на БФБ протестират и скандират пред парламента...."

Но да пишем мейли и декларации, пак няма да стане....

Не знам и аз....
            Да не пишем тук за ПФ, защото тяхното управление и лоялност към осигурените е много пъти под нивото на Адванс.

Коментар

• Мисля преекспонирате някои работи - от една страна силата на тоя закон, от друга: силата на инвестиционната общност. Колко сме ний: инвеститорите? - Около 4 000 активни, броейки и ПФ и разни други юридически лица. какъв протест - как ще съберем тълпа, за да уплашим онова картофоглаво животно?
              За законът - пълен абсурд е един закон да противоречи на друг (на законът за предлагане на ценни книжа) и да санкционира дружества и хора за нещо, което те просто няма как да предотвратят. Докато не се измисли и въведе законов механизъм определени лица (офшорки) да НЕ МОГАТ да купуват акции от всякакви или определени дружества, тоя закон е неприложим и всеки поне средно кадърен юрист може да го удари.

Дори сега, на моментът, както си пафкам фасът на слънчице на прозорецът, хрумва ми как да стане това:

Тръгваме от две теории:
              1. Собственик на земицата е самото дружество. Тогава очевидно няма нарушение на законът, защото дружеството не е офшорка, но съвсем законно, публично дружество и очевидно няма как да подлежи на глоба. Акционерите са собственици на акции, не на земя.
              2. Собственици на земицата са акционерите. Да, но не всички акционери са нарушители на тоя закон. Аз не съм офшоркаджия, нито някой от вас. Тогава НА КАКВО ОСНОВАНИЕ глоба ще отнася дружеството, а чрез него акционерите, които притежавайки земя през дружеството НЕ нарушават законът? Как може някой да бъде санкциониран, без да е извършил каквото и да е противоправно деяние? Откъде-накъде МЕН ще ме глобяват, защото НЯКОЙ е нарушил законът, а аз и да искам, не мога да го спра? Това е все едно ако някой мангал се чифтоса с 12-годишна чааветка в Столипиново, АЗ да вляза в затвора вместо него.

Разбирате ли, в първия вариант не може да има санкция, във втория могат да бъдат санкционирани САМО конкретните акционери - офшорки. Не може хем така - хем така, за да могат герберастките подчовеци да забършат едни пари. Ще взема да се обадя или да пиша до Атерата, за да им обясня това - и дори да се опитат да ги глобят, те просто няма да плащат и никой не може да им каже и: копче. Атерата ще рекат: "НИЕ като дружество НЕ нарушаваме законът (още повече, че той е приет СЛЕД създаването на АДСИЦ-ът, т.е. има заварено положение), а ако платим глоба, това де факто е санкция срещу акционери, които СЪЩО НЕ СА нарушили законът, което е противоправно. Ако смятате, че някакви офшоркаджии са нарушили законът, но само купувайки акции СЛЕД приемането му, ТЪРСЕТЕ СИ ГИ ТЯХ И ГИ ГЛОБЯВАЙТЕ !!!"

Това е. Не могат да заставят дружеството да плаща глоба или да отиде на ликвидация, защото то, като публично дружество, не нарушава нищо. НЕ могат да заставят нас да продадем акциите си или да плащаме глоба, защото и ние не сме им нарушили тъпия закон... и ако това се направи - ВСЕКИ АКЦИОНЕР, от ИНГ та до Фортиссов с едната му акция, лесно можем да осъдим държавата за нанесени щети. на базата на Чл. 5 Ал 3 и Чл. 7 от Конституцията.... и точно това трябва да направим. Ако тоя кретенски закон не бъде променен или отменен, просто трябва да заведем един колективен иск. Всеки кадърен адвокатин ще ни спечели делото... по дяволите, АЗ мога да го спечеля, без да съм адвокатин.
              Last edited by Императорът; 14.02.2015, 11:48.

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                Прави сте,
                вчера имах малко кофти ден и не премерих изказването си. Поста е изтрит, но за съжаление многократно съм цитиран. Моля забършете цитатите и да се придържаме към добрия и градивен тон.

Три дни мълчах и си мислех да не пиша повече, но после си казах защо да се лишавам от любимия си форум само защото някой си депозант в КТБ с 1000лв е влязъл в позиция с понижаващ се тренд и се чуди кой да наплюе? Аз също почнах с по 200лв месечно и сега все още съм смешно малък в сравнение с много момчета тук, но винаги съм питал и слушал какво говорят по-опитните от мен, а и не само те. Чета с удоволствие всяко мнение(без обидите де), а дали ще преценя да се съглася с него си е МОЯ отговорност. Все едно Пиб да почна да те хуля и да ти търся съдебна отговорност поради факта, че си ми препоръчал руски акции? Както и да е - да не си развалям уикенда!

Наистина жалко за АТЕРА. Както казах и по-рано още миналата година Фортис сигнализира многократно за проблема, но тогава малко хора го забелязаха. За мен това си е чист закон стил Гагарин. Лекичко бе вкаран от куклите на конци Атака с популистки елемент. Първоначално е изключвал публичните дружества, после този абзац е махнат(от няКОЙ) без много шум и накрая е сложен срок и глоба, която е такава че всяко голямо дружество ще е принудено да пусне кепенците! Мисля че удара е основно в/у АТЕРА, Агрия, и Агрофинанс(тия търгуват ли се още) имаше и някви в Сливен Мелинвест ли бяха не помня. Колкото до АД, те винаги могат да създадат друго ЮЛ където да апортират земите -сигурно юристите им ще намерят хиляди вратички, но тук не става.
                Явно натиска е да се продадат земите до май, а това значи продажби на пожар и тогава купувача(най вероятно пиянките от Пещера) ще се циганят на 500-600лв и ще извиват ръце, което май е желания резултат!

Мисля че трябва да се борим срещу този начин на придобиване на собственост, така че ако предприемете нещо ще Ви подкрепя! Ако можем трябва да спасим компанията(иначе за какво ще се драчим с Пиб ) и нека не разчитаме само на брокитата с костюмчетата, та инвестиционната общност сме всички ние!!!
                Благодаря за позитивния тон, Тони !
                Така ми харесваш повече !

Иначе, и аз точно си мислех за това последното, че е нужно да има повдигане на глас и от обикновените хора, каквито сме всички тук.... иначе рискуваме, ако 5 компании с 5 мениджъра се опитата да правят нещо, да ги зачеркнат с мотив "Ами то само 5 човека, пък и нормално да си пазят хляба.... ако си спомняте горе-долу такива бяха и реакциите към доводите на и за Пенсионните фондове).

Аз обаче бих разширил малко и наличния проблем - не става въпрос само до прецакване на Атера, Агрия, Агрофинанс и някоя и друга компания. Проблема е че последните месеци целенасочено се вземат решения, които прецакват цялата Българска фондова борса... Така че не става само въпрос за ощетяване на акционери на описаните от теб компании, а дори да не го осъзнават, всички на БФБ са прецакани... Така че според мен, не става въпрос, чия компания е по-прецакана, защото ако не пряко, то косвено всички сме прецакани...

Накрая - казано честно и аз не знам какво може да е правилната форма на изразяване на несъгласие.... Групата "черешари" явно не разбират тематиката, и едва ли могат да разберат ролята и значението на Борсата за икономиката и притока на инвестиции.... Доколкото им разбирам мисленото, това "не е асфалт, който може да се види и пипне и да му отрежеш лентичката"....

От тази гледна точка - се съмнявам, че някакви икономически и финансови доводи ще имат ефект.... През последните години съм се убедил, че за ГЕРБ единствено ефект имат тълпите и протестите... За съжаление логиката на управляващите е "Има протест - значи има проблем, няма протест - значи няма проблем, или поне няма толкова ощетени"....

Но какво трябва да се прави в този случай - протест пред парламента ?!? Някак си несириозно звучи... представяте ли си медиите от цял свят отразяват "Инвеститори на БФБ протестират и скандират пред парламента...."

Но да пишем мейли и декларации, пак няма да стане....

Не знам и аз....
                Last edited by Van Basten; 14.02.2015, 10:14.

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                  Прави сте,
                  вчера имах малко кофти ден и не премерих изказването си. Поста е изтрит, но за съжаление многократно съм цитиран. Моля забършете цитатите и да се придържаме към добрия и градивен тон.

Три дни мълчах и си мислех да не пиша повече, но после си казах защо да се лишавам от любимия си форум само защото някой си депозант в КТБ с 1000лв е влязъл в позиция с понижаващ се тренд и се чуди кой да наплюе? Аз също почнах с по 200лв месечно и сега все още съм смешно малък в сравнение с много момчета тук, но винаги съм питал и слушал какво говорят по-опитните от мен, а и не само те. Чета с удоволствие всяко мнение(без обидите де), а дали ще преценя да се съглася с него си е МОЯ отговорност. Все едно Пиб да почна да те хуля и да ти търся съдебна отговорност поради факта, че си ми препоръчал руски акции? Както и да е - да не си развалям уикенда!

Наистина жалко за АТЕРА. Както казах и по-рано още миналата година Фортис сигнализира многократно за проблема, но тогава малко хора го забелязаха. За мен това си е чист закон стил Гагарин. Лекичко бе вкаран от куклите на конци Атака с популистки елемент. Първоначално е изключвал публичните дружества, после този абзац е махнат(от няКОЙ) без много шум и накрая е сложен срок и глоба, която е такава че всяко голямо дружество ще е принудено да пусне кепенците! Мисля че удара е основно в/у АТЕРА, Агрия, и Агрофинанс(тия търгуват ли се още) имаше и някви в Сливен Мелинвест ли бяха не помня. Колкото до АД, те винаги могат да създадат друго ЮЛ където да апортират земите -сигурно юристите им ще намерят хиляди вратички, но тук не става.
                  Явно натиска е да се продадат земите до май, а това значи продажби на пожар и тогава купувача(най вероятно пиянките от Пещера) ще се циганят на 500-600лв и ще извиват ръце, което май е желания резултат!

Мисля че трябва да се борим срещу този начин на придобиване на собственост, така че ако предприемете нещо ще Ви подкрепя! Ако можем трябва да спасим компанията(иначе за какво ще се драчим с Пиб ) и нека не разчитаме само на брокитата с костюмчетата, та инвестиционната общност сме всички ние!!!
                  Имам предложение към АТЕРА и останалите:
                  Направете публично предлагане на земите или аукциони, които възнамерявате да продавате. Не само хубавците от Пещера и подобните им имат пари и са готови да инвестират в земя. Знам, че публичността не Ви е присъща, но ще покаже добро отношение към инвеститорите Ви.
                  “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

Коментар

• Прави сте,

Last edited by tony1975; 14.02.2015, 09:36.

Коментар

• Първоначално изпратено от onakilev Разгледай мнение
                      Някой тук казваше диверсификация в различни борси по света (кой ще ти ги събира после и как, ако стане война в твойто село - не бе посочил)
                      Инвестирай в приятели - най-добрата диверсификация Айде, че отивам да я правя

Диверсификацията на активите, в различни страни и валути е препоръчителна, особено след първоначлното натрупване на капитал в Р България. През последната година, това беше многократно доказано благодарение на мъдрите ни управници.

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975
                        Как си майка?
                        Сега кой ще плючеш за 300-та ти акции в атера?
                        Ако решиш да целуваш ръка на "смешника" - пиши на лични!

п.п. знам че те боли, но не спирам да се учудвам как може да сравняваш скопена "компанния" създадена изкуствено със закон, като франкенщайн, с най-големия български производител на лекарства?
                        Нима АТЕРА може да се разраства зад граница?
                        Нима АТЕРА може да прави обратно изкупуване, за да подкрепи цената?
                        Нима АТЕРА има право да обработва притежаваната земя?
                        Та тя АТЕРА дори май не може да въведе мелеорация, за да повиши цената на декара?
                        Дори в сравнение с другите адсици, които могат да ремонтират даден офис(или да купят геннератор) и да повишат качеството и наема му, или да го използват за рекламна площ, на какво разчита любимата АТЕРА на ДЪРЖАВНИ субсидии и на това че са купили актив в период в който поскъпва!!!!
                        Това не е читава компания,а изкуствено създаден мутант, мисля че сравението ти е смешно и ПОК Алианц го разбраха 2013!!!

Бъди здрав и по-мъдър и не плюй ръката която ти е показала път, бил той и стръмен!!!
                        Tони, малко ти е емоционално изказването, но те подкрепям. Не приветствам модела на АТЕРА и отдавна съм продал. Разпродажбата на "активи" от тяхна страна не я разбирам, и за мен е чиста спекула, която рано или късно ще приключи. До 5 години според мен АТЕРА няма да я има. Дано греша.

Дори AGR имат по-добър модел и усточив бизнес от АТЕРА, въпреки съществуващите въпроси и там.

Коментар

• Първоначално изпратено от orakula Разгледай мнение
                          +1
                          много добре го каза Пиб за което те поздравявам!!!
                          +1
                          и за двамата

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                            А относно ПФ на Импето - нямат тук по същата причина по която излязоха на смехотворни нива от Еларга и агрофинанса - щото са некадърници като болшинството си други ПФ дружки.
                            Иначе щяха да рапортуват 25-30% годишна доходност за 10-те си години история, а не да се спорят като мангали сега с МФ на плюс ли са аджеба или на минус
                            +1
                            много добре го каза Пиб за което те поздравявам!!!

Коментар

• Как не ви заболяват пръстите да пишете тези фермани ,да не кажа друга дума
                              Първоначално изпратено от vstoykov Разгледай мнение
                              По време на война не можеш да вземеш земята със себе си. Определено не би искал да се намираш в държава, където се води война.

Златото лесно ще ти го вземат на границата (или вътре в държавата). Да инвестираш в оръжия също е проблемно - най-напред тези с оръжията ще бъдат атакувани от собствената им държава (щото са "домашни терористи" - анлг. domestic terrorists).

Можеш примерно да си купиш злато на хартия - да се съхранява в трезор извън държавите, където предполагаш, че ще има война. Обаче ако ти конфискуват паспорта трудно ще докажеш, че ти си действителния собственик.

Варианта с Биткойн също крие рискове - цената на криптовалутите се променя в широки граници - не знаеш колко ще струва утре, след 1 седмица, след година...

Единственото, което не могат да ти отнемат е това, което се намира между ушите ти. Така че инвестирай в знания и умения, които ще са ти полезни, независимо в коя държава избягаш.

Банкова сметка в чужбина (с електронно банкиране) е интересен вариант (не за инвестиция, а за нещо като застраховка). Някои банки предлагат "златни сметки" - по сметката имаш електронни пари, обезпечени със злато и можеш да ги обменяш с декретни валути (fiat currency) и да теглиш декретните валути на банкомат. Може също да си купиш злато, което да се съхранява в Австралия - т. нар. златен сертификат (ако смяташ, че там няма да има война и ще можеш да се възползваш от правото си на собственост).

Проблемът с банковите продукти е, че ако нямаш дебитна карта ти трябва документ за самоличност, издаден от твоята държава. А ако се води война държавата може да откаже издаването на такъв с цел да те принуди да участваш във войната. Ако имаш дебитна карта, дебитната карта има срок на валидност. Може точно по време на война да изтече срока (и да няма как да си вземеш нова, защото нямаш документ за самоличност или куриерите отказват да обслужват райони, където се води война).

По време на война хората ще продължават да искат да ядат, да имат подслон и отопление. А тези неща са практически невъзможни без машините (особено електрическите). Тоест ще има търсене за хора, които да поддържат машините.

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                                А относно ПФ на Импето - нямат тук по същата причина по която излязоха на смехотворни нива от Еларга и агрофинанса - щото са некадърници като болшинството си други ПФ дружки.
                                Иначе щяха да рапортуват 25-30% годишна доходност за 10-те си години история, а не да се спорят като мангали сега с МФ на плюс ли са аджеба или на минус
                                Ненекадърници - и доходността им при тези законови ограничения е нелоша.

Коментар

Working...
                                X