IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
    Еми много грешиш според мен! Форти е един от малкото, да не кажа единственият, който пише аргументирано тук. Вместо да черпите безплатна информация и съвети /нещо, за което се плаща/, вие го нападате и му чертаете психологически портрети ! Остави ме и мен - и аз сигурно имам много земеделска земя и бих се радвал Атерата да пада .

П.П. Чудя се на Форти откъде има тази воля да бъде хранещия кучето, което го лае!
    Като цяло съм съгласен с общото мнение за Форти, но предлагам все пак да направим един нюанс:
    * абсолютно аргументирано пише за сектора и бизнеса "Земеделие" като цяло:
    * но относно конкретно "Атера" според мен, изобщо не съм съгласен, че е аргументирано.

Ако за анализа на переспективите пред сектора Земеделие се позовава на световни данни за запаси, борсови цени и т.н.(поради което и всички тук ценим и се възхищаваме на обективния и задълбочен анализ и мнение), то при оценката на потенциала на Адванс нещата изведнъж отиват на другата крайност - "Моя приятел земеделец ми каза..."

Лично аз не съм съгласен, че мнението на 1 (или 2 или 5-има) земеделци в даден район на страната, следва да формират представа за потенциала за продажби на земеделска земя на ниво цяла България.

Така че, аз лично разделям нещата по отношение коментарите за Земеделието като цяло и бизнеса на Адванса в частност... мисля че и фактите донякъде покрепят това, защото ако по отношение на прогнозите за цените, Форти почти винаги познава, по отношение на продажбите на Адванс не е точно така, защото апокалиптичните твърдения за "останалите само чукари" са от няколко години, а както виждаме през 2013 и 2014 г. компанията продаде много прилични обеми земи и формира добра доходност за акционерите си.

Сега, защо го прави - дали заради алтернативата от инвестициите в реална земя, дали заради борсовата му слабост "Софарма трейдинг" или нещо друго, вече е друг въпрос, в който не искам да влизам и да гадая...

Коментар

• Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнение
      Повярвай ми пич, да се коментират "партенки" няма смисъл! Ако толкова обаче те вълнуват тези тъй наречени "отложени продажби" на заветната спомената цена от 1500 лева. Направи услуга на себе си и на другите хора във форума, които ги споменават и направи следната сметка, за да има поне върху какво да се коментира.

Задачката е следната:

Тъй като не се знае какво е качеството на продадената земя и от там нейната цена, вземи средната продажна цена на дружеството за миналата година. Прибави очакваният ръст на цените на земята за тази година.(въпреки, че за тази година се очаква по-скоро задържане или леко повишение, помагам ти може да ползваш повишението за миналата година като ориентир, което е 14%). След като стигнеш до тук, прибави очакваната инфлация за периода( обикновенно я дават 1-3%, общо взето). После сметни колко е таксата за управление за целият период (за 5 години), може да ползваш средна база между 431 и 800 лева.
      След като решиш тази задачка ще разбереш дали си под или над 1500 лева.
      Тогава ще има какво да коментираш!

Когато информацията е оскъдна е несериозно да се правят генерални изводи!
      Песимиста би казал: Те ни цакат!
      Оптимиста би казал: Намерили са бунаци, вързали са ги вече с договори! Браво на дружеството, гъвкаво е и намира нови начини да продава. Щом колите може да се продават от производителите на лизинг, защо земята да не може?

Ние обаче не трябва да сме нито оптимисти, нито песимисти, а да се опираме на това, което реално знаем. Останалото са кристални топки!

Не е препоръка!
      Може да се каже, така че да го разбере всяко хлапе - от това което знаем от отчета - печалбата до момента е два пъти по-малко от печалбата през миналата година...
      няма нужда от много приказки - чакаме следващия отчет, за да видим дали ще има срив в печалбата, после и по-следващия отчет и после годишния. Камилчетата ще очакват чудесата там - при годишния и т.н )))
      Борса - мечки, бикове и т.н )
      Не е препоръка... !!!
      "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• При продажба сега на 1250лв, УД няма да взема повече нищо от тази земя.
        Като се разсрочи плащането, няма да се получава рента. За тези ниви, които се продават на 1500лв рентата може да я приемем 50лв. Значи се губи 250лв от рента за 5 години. УД през тези 5 години ще получава по 0.6% годишно върху 1500лв - лизинговия договор. Това прави 45лв отгоре.

Коментар

.....
          Оптимиста би казал: Намерили са бунаци, вързали са ги вече с договори! Браво на дружеството, гъвкаво е и намира нови начини да продава. Щом колите може да се продават от производителите на лизинг, защо земята да не може?

Ние обаче не трябва да сме нито оптимисти, нито песимисти, а да се опираме на това, което реално знаем. Останалото са кристални топки!

Не е препоръка!
          да, съгласен съм.
          ще ми е много интересно дали този начин на продажба ще потръгне. успех на дружеството

Коментар

• Първоначално изпратено от ludakrava Разгледай мнение
            няма как да се съглася. Писал си тотален нон-сенс. Защо да е нелепо притежаваната земя с цената на закупуването и да е листната публично, та поне инвеститорите да имат яснота какво стои зад акцията? Сега ако си свързан с компанията ясно че подобна идея ще ти звучи нелепо...

Докато няма пълна яснота около ситуацията в атера ще коментираме само "партенки". Забележи че и ти пишеш с доста убеденост, а реално нямаш повече информация от мен. Защо тогава тази убеденост?

а това че атерата била по-прозрачна от други някои си мен не ме интересува. аз други не коментирам, коментирам тук защото от бая години имах акции. в момента обаче ми е мътно....
            Повярвай ми пич, да се коментират "партенки" няма смисъл! Ако толкова обаче те вълнуват тези тъй наречени "отложени продажби" на заветната спомената цена от 1500 лева. Направи услуга на себе си и на другите хора във форума, които ги споменават и направи следната сметка, за да има поне върху какво да се коментира.

Задачката е следната:

Тъй като не се знае какво е качеството на продадената земя и от там нейната цена, вземи средната продажна цена на дружеството за миналата година. Прибави очакваният ръст на цените на земята за тази година.(въпреки, че за тази година се очаква по-скоро задържане или леко повишение, помагам ти може да ползваш повишението за миналата година като ориентир, което е 14%). След като стигнеш до тук, прибави очакваната инфлация за периода( обикновенно я дават 1-3%, общо взето). После сметни колко е таксата за управление за целият период (за 5 години), може да ползваш средна база между 431 и 800 лева.
            След като решиш тази задачка ще разбереш дали си под или над 1500 лева.
            Тогава ще има какво да коментираш!

Не е препоръка!

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
              ти като ПФ си станал май май
              Не в ПФ.

ПФ: отделно.
              Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                Ами поувеличих делът си в Секси кулите и в Газчицата - но не само БФБ има на светът.

Повечето пари ще отидат в компании като MICROSOFT, ALLIANZ, VISA, APPLE, TOTAL SA, DEUTSCHE TELEKOM, DAIMLER, BAYER, SAMSUNG, LUKOIL, GAZPROM и т.н.
                ти като ПФ си станал май май

Коментар

• Първоначално изпратено от Ташунко със сапа Разгледай мнение
                  Лошото е че почти няма на бфб читави компании където да инвестираш.
                  Зърно винаги има! Въпросът, е че трябва да се отбира от плявата!

Коментар

• Първоначално изпратено от Ташунко със сапа Разгледай мнение
                    Ами поувеличих делът си в Секси кулите и в Газчицата - но не само БФБ има на светът.

Повечето пари ще отидат в компании като MICROSOFT, ALLIANZ, VISA, APPLE, TOTAL SA, DEUTSCHE TELEKOM, DAIMLER, BAYER, SAMSUNG, LUKOIL, GAZPROM и т.н.
                    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

Какви списъци какви очертани парцели и прочие???
                      Това е нелепо! Какво би станало ако наистина има някакви подобни списъци!

1. От АТЕРА ли ще определят цените, на които тези имоти ще бъдат оценени или ще се ползва съответно такава на оценител?
                      2. Кой може да гарантира, че тези имоти ще могат да бъдат реализирани на съответната цена, дори и да попадат в определена категория за района, която притежава дадена оценка?
                      3. Какво би станало ако търсенето в даден район силно намалее и как това би рефлектирало върху оценката?
                      4. Какво ще се случи с тази оценка ако от АТЕРА успеят в един бъдещ период да укрупнят поземленото си владение в даденият район?
                      5. Подобно изнасяне на информация не би ли попречило на изгодното закупуване на съседни терени?
                      6. Ред други!

С други думи, освен, че е невъзможно! Това би било равносилно на пълно подвеждане на инвеститорите! Информацията при АТЕРА все пак е доста по-прозрачна на фона на други АДСИЦ. Който иска да инвестира тук, все пак сам трябва да си направи сметката, търговията с ценни книжа носи рискове, това не е банков депозит, при който входа и изхода е ясен!

Лизинга на теб може да ти прилича на много неща, но какво е всъщност, не може да се отговори на базата, само на "партенки". Аз също нямам информация, но не е сериозно да се коментират "партенки", с подобна убеденост, при липса на достатъчно информация.
                      Според мен най-нормалното нещо е да се зададе и да се коментира този въпрос на ОС, ответната страна може и да не даде задоволителен отговор, разбира се, и да се опита да замаже нещата, има го в картите!
                      Но тогава вече е друго!
                      няма как да се съглася. Писал си тотален нон-сенс. Защо да е нелепо притежаваната земя с цената на закупуването и да е листната публично, та поне инвеститорите да имат яснота какво стои зад акцията? Сега ако си свързан с компанията ясно че подобна идея ще ти звучи нелепо...

Докато няма пълна яснота около ситуацията в атера ще коментираме само "партенки". Забележи че и ти пишеш с доста убеденост, а реално нямаш повече информация от мен. Защо тогава тази убеденост?

а това че атерата била по-прозрачна от други някои си мен не ме интересува. аз други не коментирам, коментирам тук защото от бая години имах акции. в момента обаче ми е мътно....
                      Last edited by ludakrava; 14.07.2015, 19:54.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                        Е: аз понамалих бройчичката си туканка - признавам туй.

Коментар

• Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение
                          --- Ей това си го откраднах, защото е основата на дейността нИ на БФБто....
                          Аз пък си мислех, че в масовия случай основата на дейността е загуба на пари!

Коментар

..........

С други думи, освен, че е невъзможно! Това би било равносилно на пълно подвеждане на инвеститорите! Информацията при АТЕРА все пак е доста по-прозрачна на фона на други АДСИЦ. Който иска да инвестира тук, все пак сам трябва да си направи сметката, търговията с ценни книжа носи рискове, това не е банков депозит, при който входа и изхода е ясен!

Лизинга на теб може да ти прилича на много неща, но какво е всъщност, не може да се отговори на базата, само на "партенки". Аз също нямам информация, но не е сериозно да се коментират "партенки", с подобна убеденост, при липса на достатъчно информация.
                            Според мен най-нормалното нещо е да се зададе и да се коментира този въпрос на ОС, ответната страна може и да не даде задоволителен отговор, разбира се, и да се опита да замаже нещата, има го в картите!
                            Но тогава вече е друго!

--- Ей това си го откраднах, защото е основата на дейността нИ на БФБто....
                            ----"Информацията при АТЕРА все пак е доста по-прозрачна на фона на други АДСИЦ. Който иска да инвестира тук, все пак сам трябва да си направи сметката, търговията с ценни книжа носи рискове, това не е банков депозит, при който входа и изхода е ясен!

Коментар

• Първоначално изпратено от ludakrava Разгледай мнение
                              При положение че няма конкретна информация какви точно парцели са останали за продажба всяко едно "говорене" тук е "просто ей така". Да публикуват списъци, очертани парцели, цени и т.н. та да е ясно на акционерите - нали е АДСИЦ?

А това с лизинга ми прилича точно на последен напън за прилични сделки (хубави комисионни). При положение че земята им е Х има значение дали продават на 1000 или на 1500. А тази която сега купуват докато започне да поскъпва и да се реализира на 1000+ ще мине време.

1. От АТЕРА ли ще определят цените, на които тези имоти ще бъдат оценени или ще се ползва съответно такава на оценител?
                              2. Кой може да гарантира, че тези имоти ще могат да бъдат реализирани на съответната цена, дори и да попадат в определена категория за района, която притежава дадена оценка?
                              3. Какво би станало ако търсенето в даден район силно намалее и как това би рефлектирало върху оценката?
                              4. Какво ще се случи с тази оценка ако от АТЕРА успеят в един бъдещ период да укрупнят поземленото си владение в даденият район?
                              5. Подобно изнасяне на информация не би ли попречило на изгодното закупуване на съседни терени?
                              6. Ред други!

Но тогава вече е друго!

Коментар

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
                                Еми много грешиш според мен!
                                Може да греша, може и да не греша!
                                Ако греша, то му се извинявам!
                                Ако не греша, то той ще си направи съответните изводи!
                                Last edited by Mike Florida; 14.07.2015, 14:53.

Коментар

Working...
                                X