Първоначално изпратено от 15%
Разгледай мнение
* абсолютно аргументирано пише за сектора и бизнеса "Земеделие" като цяло:
* но относно конкретно "Атера" според мен, изобщо не съм съгласен, че е аргументирано.
Ако за анализа на переспективите пред сектора Земеделие се позовава на световни данни за запаси, борсови цени и т.н.(поради което и всички тук ценим и се възхищаваме на обективния и задълбочен анализ и мнение), то при оценката на потенциала на Адванс нещата изведнъж отиват на другата крайност - "Моя приятел земеделец ми каза..."
Лично аз не съм съгласен, че мнението на 1 (или 2 или 5-има) земеделци в даден район на страната, следва да формират представа за потенциала за продажби на земеделска земя на ниво цяла България.
Така че, аз лично разделям нещата по отношение коментарите за Земеделието като цяло и бизнеса на Адванса в частност... мисля че и фактите донякъде покрепят това, защото ако по отношение на прогнозите за цените, Форти почти винаги познава, по отношение на продажбите на Адванс не е точно така, защото апокалиптичните твърдения за "останалите само чукари" са от няколко години, а както виждаме през 2013 и 2014 г. компанията продаде много прилични обеми земи и формира добра доходност за акционерите си.
Сега, защо го прави - дали заради алтернативата от инвестициите в реална земя, дали заради борсовата му слабост "Софарма трейдинг" или нещо друго, вече е друг въпрос, в който не искам да влизам и да гадая...
Коментар