Първоначално изпратено от iezuita
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеПри 1 000 лева цена на декар, излиза към 3 лв акцията. Това ликвидационна стойност - спарведлива за мен.
Трябав да призная пред аудиторията, че не очаквах поскъпване на земята от началото на годината и то със 100-200 лева/декар, което се случи. Бях доста по-консервативен, защото при разговори с фермери имах настройка за по-ниски цени, но действията им показват друго - дават и по-високо.http://www.youtube.com/watch?v=9-mDA1vRHOA&feature=related
Коментар
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнениеАйде, да не кажеш че се измъквам от въпроса, ще ти дам насоки как сам да стигнеш до реалната стойност на акцията. Няма да ти я давам наготово, потруди се поне веднъж сам, но ще ти дам базовите данни, тъй като съм сигурен, че никога не си отварял отчет на компанията....
Дружеството има като активи:
1.) пари (+парични вземания);
2.) земеделски земи;
3.) неземеделски имоти;
Дружеството няма банкови задължения или някаква съществени пасиви изобщо, така че до голяма степен можеш да разделиш притежаваните активи на броя акции за да разбереш реалната стойност на 1 акция.
Сега смятай:
1.) След изплащане на дивидента, парите кеш са около 15 млн.лв., като компанията има и около 5 млн.лв. вземания от наеми. Т.е имаш около 20 млн.лв., които разделени на 85 млн. акции, прави по около 0,23 лв./ акция.
2.) В момента "Атера" има около 227500 дка. земеделски земи. Прецени сам по колко да ги остойностиш. Миналата година продаваха по 1200 лв./дка, тази продават по 1500-1600 лв./дка..... Умножаваш по колкото прецениш и делиш на 85 млн.акции.
3.) Индустриалните имоти общо взето май никой не ги брои, но все пак ги има.... като цяло ги остойностяват на около 10-15 млн.лв. (което вероятно е консервативна оценка), така че раздели и тях на акцииите.
След това събери горните точки и ще стигнеш сам до отговора на въпроса, който те вълнува....
Трябав да призная пред аудиторията, че не очаквах поскъпване на земята от началото на годината и то със 100-200 лева/декар, което се случи. Бях доста по-консервативен, защото при разговори с фермери имах настройка за по-ниски цени, но действията им показват друго - дават и по-високо.
Коментар
-
Първоначално изпратено от BullsonBSE Разгледай мнениеВан Бастене, ти си другата мажоретка по тази позиция :-)
Я кажете, как АТЕРата е алтернатива на банковия депозит. Апропо, то хубаво да е така, ама все пак акция с номинал 1 лв. е редно да се залага за 1 лв. а не над 2 лв., щото над 2 лв. главница не е никак сигурна, че ще си я върнеш.
Дружеството има като активи:
1.) пари (+парични вземания);
2.) земеделски земи;
3.) неземеделски имоти;
Дружеството няма банкови задължения или някаква съществени пасиви изобщо, така че до голяма степен можеш да разделиш притежаваните активи на броя акции за да разбереш реалната стойност на 1 акция.
Сега смятай:
1.) След изплащане на дивидента, парите кеш са около 15 млн.лв., като компанията има и около 5 млн.лв. вземания от наеми. Т.е имаш около 20 млн.лв., които разделени на 85 млн. акции, прави по около 0,23 лв./ акция.
2.) В момента "Атера" има около 227500 дка. земеделски земи. Прецени сам по колко да ги остойностиш. Миналата година продаваха по 1200 лв./дка, тази продават по 1500-1600 лв./дка..... Умножаваш по колкото прецениш и делиш на 85 млн.акции.
3.) Индустриалните имоти общо взето май никой не ги брои, но все пак ги има.... като цяло ги остойностяват на около 10-15 млн.лв. (което вероятно е консервативна оценка), така че раздели и тях на акцииите.
След това събери горните точки и ще стигнеш сам до отговора на въпроса, който те вълнува....
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениепонеже темата запече, нека малко да я разведрим !!!
сега да не хукнете всички да ставате фермери, защото свободна земя НЯМА !!!!
тя акцията сама ще си расте, няма нужда от нас - МАЖОРЕТКИТЕ
Коментар
-
Първоначално изпратено от BullsonBSE Разгледай мнениеВан Бастене, ти си другата мажоретка по тази позиция :-)
Я кажете, как АТЕРата е алтернатива на банковия депозит. Апропо, то хубаво да е така, ама все пак акция с номинал 1 лв. е редно да се залага за 1 лв. а не над 2 лв., щото над 2 лв. главница не е никак сигурна, че ще си я върнеш.
А иначе това с разминаването на пазарната цена и номинала от 1 лв. е просто покъртително.... не знам дали да се смея или плача.... Честно, ти някаква поне елементарна представа за финанси имаш ли ?!?
Сега, понеже си ми симпатичен. ще ти ощастливя деня с една информация.
Заеби я Атерката, със само 2 пъти пазарна цена спрямо номиналната, не се хаби тук. Ей ти един значително по-голям балон - казва се Berkshire Hathaway Inc. и цената му е над 210000 пъти по-висока от номиналната (за да не решиш, че съм пропуснал някоя десетична запетая, ще го напиша и с думи - двеста и десет хиялди долара)
Акцията е била дори и по-скъпа - ето тук можеш да видиш текущите нива и движението до момента:
Berkshire Hathaway Inc. (NYSE:BRK.A)
Сега, ако знаеш английски език, можеш да преднасочиш усилията си и да нахлуеш в западните форуми, като уверено да им разясниш за американските пишман-инвеститори, какъв балон им е раздул Уорън Бъфет и да се спасяват преди да започне големия "спих", "даун", "хлъзване" и т.н.
Сигурен съм, че ти разкрих нови хоризонти за форумна изява, като не е необходимо да ми благодариш....
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеама вижте и това, защото то също е част от нещата !!!!
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениепонеже темата запече, нека малко да я разведрим !!!
сега да не хукнете всички да ставате фермери, защото свободна земя НЯМА !!!!
пускай тука но без цензура
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеТук търговията клони все повече към жалкост - като гледам графиката направо ме е гнус.destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
Коментар
-
То точно оценката на активите крепи акцията.
Коментар
Коментар