IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнение
    Радвам се, че искаш уточнение. Веднага ти го давам.
    Посочи компания, която в края на календарната година ще регистрира по-висока капиталова доходност от АТЕРА. После ще сравним с дивидентната доходност през 2016г. на същата компания. Ако избереш компания, която разпредели дивидент разбира се. Така ще пресметнем общата доходност за инвестиралите тук и в посочената от теб компания. Капиталов растеж + дивидент ако иам такъв в %ти.
    Накрая го пресмятаме в %ти и ще видим ако днес ние си купим една акция в Атера или в компанията Х, най-елементарно колко пари ще имаме за посоченият период.

Лесно се говори, но трудно се дават примери в условията на падащо БФБ, когато при ниската ликвидност и пълната липса на интерес, която наблюдаваме, много от компаниите от SOFIX може в края на годината да бъдат на -7% или -10% от това което са към момента!
    А защо не и минус 32%, че да станат атрактивни !?!?
    Лесно се говори, но трябва да има конкретика, и числата и в дефинициите и в начина на мислене изобщо, което не се забелязва в условията на падащо бфб, където надеждата че поне капитала няма да се обезцени е нещо като последното упование в адциците както го написах по-долу
    Уточнения са едно на ръка, - дадох като пример че на въпрос за неизяснен параметър не може да се отговори.
    И нещо много съществено - не съм борсата нито от една, нито за една година. Не ме интересува изобщо дали атерата ще тъпче на място или ще е с някой процент нагоре/надолу в оставащите 4 месеца до края на годината. За мен са важни перспективи в развитието за години напред, а тук такива не ми привличат интереса. Още по-лошо - дори не виждам да ги има. Мисля, че ликвидацията е най-добрата перспектива, но не вярвам да се случи до края на годината, въпреки, че може да е най-доброто решение за акционерите, според примера на акционерите в еларг. Като фен на атера - не сте ли сте се замисляли за това, кое ви е по-изгодно и поставяли ли сте изобщо въпроса на ОСА? Ако има идея за ликвидация, папирката може да даде от себе си възможно най-добрата доходност според това което си формулирал като доходност, но не вярвам дори и тогава да е първа по доходност на бфб
    Не е препоръка... !!!
    "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• Ако се разчита на доходност само от ренти, то при сегашните цени от 2.15 лв./акция, доходността ще е дори малко под 2% (събираемостта на рентите е под 90%, а годишните разходи за управление и външни услуги са над 2.6 млн. лв.). Колкото до капиталовата доходност, то тя въобще не е сигурна. Занимавам се със земеделски земи от 10 години и много добре знам, че това което остана в портфейла на Атера в над 25% е непродаваемо, ако не е в комплект.

Коментар

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
        Напротив дивидента от рентиране е доста по-близо до 3% отколкото до 2 и това е точно казано. Оправи си сметките и после уточнявай останалото. А и не съм казвало че имам топки. Топките са си запазена марка на батя.
        Нещо по-съществено обаче - на неясно формулирани въпроси няма как да се отговори, (дори и да иска човек). например - какво наричаме "доходност в края на годината" - а) нетна печалба, б) оперативна печалба или друга някаква в) дивидента доходност г) капиталова доходност д) по-голяма ebitda ? е) може би нещо друго, някакъв коефициент !?! Що за тупане в гърдите. Имам портфейл и на бфб и зад него стоят вложените от мен средства. Не е необходимо да го обяснявам камо ли доказвам. Както го казах директно - разбиранията ми за перспективите изключват седенето в адциц за търговия със земя. Не е препоръка и всеки си има право на избор.
        Радвам се, че искаш уточнение. Веднага ти го давам.
        Посочи компания, която в края на календарната година ще регистрира по-висока капиталова доходност от АТЕРА. После ще сравним с дивидентната доходност през 2016г. на същата компания. Ако избереш компания, която разпредели дивидент разбира се. Така ще пресметнем общата доходност за инвестиралите тук и в посочената от теб компания. Капиталов растеж + дивидент ако иам такъв в %ти.
        Накрая го пресмятаме в %ти и ще видим ако днес ние си купим една акция в Атера или в компанията Х, най-елементарно колко пари ще имаме за посоченият период.

Лесно се говори, но трудно се дават примери в условията на падащо БФБ, когато при ниската ликвидност и пълната липса на интерес, която наблюдаваме, много от компаниите от SOFIX може в края на годината да бъдат на -7% или -10% от това което са към момента!
        Last edited by Mike Florida; 31.08.2015, 17:24.

Коментар

Какви ще са продажбите и дивидента ще видим. Относно 3%ния дивидент от рентиране, който между другото е по-скоро 2%ен, ще казажа само, че аз бих стоял тук и само за тези 2% на фона на фундамента на акцията и развитието и в бъдеще.

И сега защото не вярвам в празните приказки и защото смятам, че тезите когато имаш "топки" трябва да се отстояват. Ти отправям следното предизвикателство.
          Напиши името на една компания от БФБ, която според теб ще има по-висока доходност в края на годината. Ако се окажеш прав, лично ще те поздравя във форума за прогнозата, ако обаче твоята компания покаже по-ниска доходност от тази на АТЕРА, навсякъде където те видя да пишеш общи приказки колкото да се изказваш ще ти се присмивам!

ИМЕ?ИМЕ?ИМЕ?ИМЕ?ИМЕ?ИМЕ?ИМЕ?ИМЕ?
          Напротив дивидента от рентиране е доста по-близо до 3% отколкото до 2 и това е точно казано. Оправи си сметките и после уточнявай останалото. А и не съм казвало че имам топки. Топките са си запазена марка на батя.
          Нещо по-съществено обаче - на неясно формулирани въпроси няма как да се отговори, (дори и да иска човек). например - какво наричаме "доходност в края на годината" - а) нетна печалба, б) оперативна печалба или друга някаква в) дивидента доходност г) капиталова доходност д) по-голяма ebitda ? е) може би нещо друго, някакъв коефициент !?! Що за тупане в гърдите. Имам портфейл и на бфб и зад него стоят вложените от мен средства. Не е необходимо да го обяснявам камо ли доказвам. Както го казах директно - разбиранията ми за перспективите изключват седенето в адциц за търговия със земя. Не е препоръка и всеки си има право на избор.
          Не е препоръка... !!!

Коментар

напротив - има и почти сам го каза. - спадащи продажби !!!

Tочно така - спадащи продажби = спадащ дивидент.
            Няма защо да се изкълчват изводите.

Разбира се, че не е драма. Има лъч надежда че нещата може (неочаквано и за нас самите) да се подобрят

Напротив - няма как да стане. Хем дивидента да расте, хем портфейла да е същия. Обърни внимание на това, че се разпределят дивиденти от натрупани суми, вследствие на извършена вече търговия в миналото, а не в сегашен момент. Ако "Търговията спира" за мен означава "дивидента за разпределяне рязко пада". Наемите от 5-6 мил са пренебрежимо малки за да ги отчитаме на 85 милиони хартии.... Хайде да не казваме пренебрежимо, - около 3% дивидент към сегашна цена, но пренебрежимо към сегашния "сосен" дивидент (както казва императора)

лирични отклонения, няма връзка с полемиката по темата, а именно че тук се носим по инерция от стара слава и не се отчитат промените - вече значително по-голямата цена на земята, неясната категория на това което е останало, липсата на търговия по високите цени и съответни перспективи за дивидента.... Лошо, но не е толкова отчайващо все пак, а и държим надеждата за неочаквано подобрение свише Споделих само, че според мен Стоицизмът действа вдъхновяващо докато я има и надеждата.
            Но - всяко зло е за добро разбира се - ако се започне кеширането на позицията, то ще е в момент, когато другите алтернативи явно ще са се показали като по-удачна инвестиция (т.е. перспективата е там а не тук) - според мен това ще е чудесно за бфб като цяло - прехвърляне на капитала от дружества за търговия със земя към производствени дружества, или други създаващи нещо ново, и точно това е най-обнадеждаващото - гледам на това като на временно кеш-депо, чиято перспектива е развързване на кеша към останалите, точно както се случи при еларг. Но понеже там инвеститорите взеха нещата в свои ръце - просто постъпиха по най-далновидния за себе си начин - бърза ликвидация!! Това според мен е най-добрата перспектива (доказано от еларг) Вие не можете да вземете нещата в свои ръце и съответно засега няма друг избор...
            Какви ще са продажбите и дивидента ще видим. Относно 3%ния дивидент от рентиране, който между другото е по-скоро 2%ен, ще казажа само, че аз бих стоял тук и само за тези 2% на фона на фундамента на акцията и развитието и в бъдеще.

И сега защото не вярвам в празните приказки и защото смятам, че тезите когато имаш "топки" трябва да се отстояват. Ти отправям следното предизвикателство.
            Напиши името на една компания от БФБ, която според теб ще има по-висока доходност в края на годината. Ако се окажеш прав, лично ще те поздравя във форума за прогнозата, ако обаче твоята компания покаже по-ниска доходност от тази на АТЕРА, навсякъде където те видя да пишеш общи приказки колкото да се изказваш ще ти се присмивам!

ИМЕ?ИМЕ?ИМЕ?ИМЕ?ИМЕ?ИМЕ?ИМЕ?ИМЕ?

Коментар

Ми то няма нищо за казване! Какво да кажа!
              напротив - има и почти сам го каза. - спадащи продажби !!!

За дивидента ти отговарям веднага, че той ще е такъв какъвто е спрямо продажбите.
              Tочно така - спадащи продажби = спадащ дивидент.
              Няма защо да се изкълчват изводите.
              Ако тази година дивидента е по-малък спрямо миналогодишния на базата на по-ниски продажби, това трябва ли да се разглежда като драма???
              Разбира се, че не е драма. Има лъч надежда че нещата може (неочаквано и за нас самите) да се подобрят
              Това, че си запазват портфейла при поскъпващи цени на земята, означава, че ще има за разпределение по-съществени приходи от дивиденти, ако не тази година, то за напред.
              Напротив - няма как да стане. Хем дивидента да расте, хем портфейла да е същия. Обърни внимание на това, че се разпределят дивиденти от натрупани суми, вследствие на извършена вече търговия в миналото, а не в сегашен момент. Ако "Търговията спира" за мен означава "дивидента за разпределяне рязко пада". Наемите от 5-6 мил са пренебрежимо малки за да ги отчитаме на 85 милиони хартии.... Хайде да не казваме пренебрежимо, - около 3% дивидент към сегашна цена, но пренебрежимо към сегашния "сосен" дивидент (както казва императора)
              Относно това, че цената е такава каквато е, то тези, които са инвестирали тук са взели изброените факти в предвид и са наясно със ситуацията. Коментарите, които вкарваш за "стълбове на надеждата" едва ли се отнасят за вижданията на по-опитните инвеститори тук.
              Вижда се как се отразиха спадовете на международните борси на останалите акции от SOFIX и как се отразиха тук. Ако това успокоение, което наблюдаваме в момента е корекция на корекцията и спадовете се подновят, къде според теб ще се усети най-слабо с оглед на корелация с БФБ. Тук или по останалите позиции???
              Тъй като усещам подигравателно отношение в коментарите ти към позицията и инвестиралите тук, с оглед на спекулациите за слаби продажби и по-малък девидент. Единственото, което мога да ти кажа е да си засечеш резултата на доходността по други позиции и тази към нова година. Тогава ще разбереш, че ниската или нулева доходност винаги е по-голяма от отрицателната такава!
              лирични отклонения, няма връзка с полемиката по темата, а именно че тук се носим по инерция от стара слава и не се отчитат промените - вече значително по-голямата цена на земята, неясната категория на това което е останало, липсата на търговия по високите цени и съответни перспективи за дивидента.... Лошо, но не е толкова отчайващо все пак, а и държим надеждата за неочаквано подобрение свише Споделих само, че според мен Стоицизмът действа вдъхновяващо докато я има и надеждата.
              Но - всяко зло е за добро разбира се - ако се започне кеширането на позицията, то ще е в момент, когато другите алтернативи явно ще са се показали като по-удачна инвестиция (т.е. перспективата е там а не тук) - според мен това ще е чудесно за бфб като цяло - прехвърляне на капитала от дружества за търговия със земя към производствени дружества, или други създаващи нещо ново, и точно това е най-обнадеждаващото - гледам на това като на временно кеш-депо, чиято перспектива е развързване на кеша към останалите, точно както се случи при еларг. Но понеже там инвеститорите взеха нещата в свои ръце - просто постъпиха по най-далновидния за себе си начин - бърза ликвидация!! Това според мен е най-добрата перспектива (доказано от еларг) Вие не можете да вземете нещата в свои ръце и съответно засега няма друг избор...
              Не е препоръка... !!!

Коментар

Това за общите линии е добро но не достатъчно. Не каза нищо за дивидента при ..."Малки продажби от една страна, от друга поскъпване на земята за поредна година и запазване на портфейла. Цената на акцията е такава каквато е."
                Стълбовете на надеждата са надежда от последна инстанция. При липса на перпсективи те са последната опора ...

Ми то няма нищо за казване! Какво да кажа!

За дивидента ти отговарям веднага, че той ще е такъв какъвто е спрямо продажбите. Ако тази година дивидента е по-малък спрямо миналогодишния на базата на по-ниски продажби, това трябва ли да се разглежда като драма??? А ние не знаем реално дали това ще бъде така. Това, че си запазват портфейла при поскъпващи цени на земята, означава, че ще има за разпределение по-съществени приходи от дивиденти, ако не тази година, то за напред.

Относно това, че цената е такава каквато е, то тези, които са инвестирали тук са взели изброените факти в предвид и са наясно със ситуацията. Коментарите, които вкарваш за "стълбове на надеждата" едва ли се отнасят за вижданията на по-опитните инвеститори тук.
                Вижда се как се отразиха спадовете на международните борси на останалите акции от SOFIX и как се отразиха тук. Ако това успокоение, което наблюдаваме в момента е корекция на корекцията и спадовете се подновят, къде според теб ще се усети най-слабо с оглед на корелация с БФБ. Тук или по останалите позиции???
                Тъй като усещам подигравателно отношение в коментарите ти към позицията и инвестиралите тук, с оглед на спекулациите за слаби продажби и по-малък девидент. Единственото, което мога да ти кажа е да си засечеш резултата на доходността по други позиции и тази към нова година. Тогава ще разбереш, че ниската или нулева доходност винаги е по-голяма от отрицателната такава!

Коментар

Тука не са необходими "стълбове на надеждата". Положението по позицията е ясно в общи линии. Малки продажби от една страна, от друга поскъпване на земята за поредна година и запазване на портфейла. Цената на акцията е такава каквато е. Едва ли без изменение на конюнктурата на БФБ или промяна в някой от гореизброените фактори, би имало някакво движение тук.
                  Това за общите линии е добро но не достатъчно. Не каза нищо за дивидента при ..."Малки продажби от една страна, от друга поскъпване на земята за поредна година и запазване на портфейла. Цената на акцията е такава каквато е."
                  Стълбовете на надеждата са надежда от последна инстанция. При липса на перпсективи те са последната опора ...
                  Не е препоръка... !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                    Tуй май по удачно би било да постнеш за баш феновете на Агрия....
                    +1
                    и за тях важи

Адвансът е добра акция за тези, които искат умерен доход и добра основа.
                    Признавам, че те промениха доста пазара на земя в БГ през последните години и сигурно ще продължат да играят важна роля.

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                      напомням само - за баш акционерите в Адванса
                      Tуй май по удачно би било да постнеш за баш феновете на Агрия....

Коментар

оптимизма тук може да се разглежда и като краен стълб на надеждата Следващия актуален въпрос може да е "какво прави правителството", както знаем от миналото, вече задаван при някои несъразмерни състояния в чарта на индекса
                        Тука не са необходими "стълбове на надеждата". Положението по позицията е ясно в общи линии. Малки продажби от една страна, от друга поскъпване на земята за поредна година и запазване на портфейла. Цената на акцията е такава каквато е. Едва ли без изменение на конюнктурата на БФБ или промяна в някой от гореизброените фактори, би имало някакво движение тук.

Коментар

+1

Браво Форти,
                          Малко оптимизъм за акционерите!
                          оптимизма тук може да се разглежда и като краен стълб на надеждата Следващия актуален въпрос може да е "какво прави правителството", както знаем от миналото, вече задаван при някои несъразмерни състояния в чарта на индекса
                          Last edited by precakanoto; 31.08.2015, 11:48.
                          Не е препоръка... !!!

Коментар

• напомням само - за баш акционерите в Адванса

http://autumn.bata-agro.org/index.ph...products_id=40

http://autumn.bata-agro.org/index.ph...ex&cPath=14_15

миналото лято от JCB точно на обяд раздаваха наливна бира
                            единия ден за 1 час бяха раздали 900 литра - в чаши, не в кегове
                            Attached Files
                            Last edited by fortiss; 31.08.2015, 10:37.

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                              пшеницата при добрите арендатори в Северна България е 550 - 700кг
                              има и в двете посоки, но по-скоро са изключения
                              Царевицата най-вероятно ще бъде около 400 - 650 -700
                              при цени 300-330лв работата излиза добре
                              слънчогледа ако е 250 - 320кг при цена 700лв - добре
                              това ще поддържа цените на цемята и рентите както и до сега

+1

Браво Форти,
                              Малко оптимизъм за акционерите!

Коментар

Тук по-важното е каква ще е реколтата в БГ. Нормално е при изобилна реколта цените да са по-ниски, въпросът е в местните добиви и каква ще е крайната добавена стойност на продукцията! Да не забравяме, че горивата, които са един от съществените компоненти за производство се очаква да паднат до рекордни стойности, това се отнася съответно и за торовете и химикалите, тъй като пада и цената на газта.
                                пшеницата при добрите арендатори в Северна България е 550 - 700кг
                                има и в двете посоки, но по-скоро са изключения
                                Царевицата най-вероятно ще бъде около 400 - 650 -700
                                при цени 300-330лв работата излиза добре
                                слънчогледа ако е 250 - 320кг при цена 700лв - добре
                                това ще поддържа цените на цемята и рентите както и до сега

Коментар

Working...
                                X