Имат и около 10 хил. Декара отдадени на лизинг това са 4% от общата земя. Рентата от тзи декари мисля не я включват като отдадена под наем земя.Продажбата на лизинг е на по висока цена но и рентите отиват за лизингополучателя според мен
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от the prophet Разгледай мнениеот последният бюлетин: отдадена земя под аренда 80,20% , Дек 2012 - 92%. Всеки който е наясно с пазара на зем. земя ще ти каже,че няма читава ниви, които да не се обработват. Тези 20% които не са отдадени под аренда какви са ?
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеНо не забравяйте и факта, че качеството на притежаваната земя непрекъснато намалява. В това можете да бъдете 200% сигурни.
.
След продажбата на над 230К дка последните 6г аз също мисля че има влошаване в качеството на притежавания портфейл земя в сравнение с преди 7-8г, но е не повече от 5-6% максимум.
Основание за това ми дава сравнението на ежегодните сводки за притежаваните земи по категории.
Друг е въпроса ако не им вярваш ( то в какво ли да не се съмнява човек на бфб...), но имайки предвид че продаденото за тоя период и като обем и като премия спрямо пазарните цени за съответните години е достатъчно показателно - за мен си отговарят на реалността.
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеМного ми е трудно да оценя нещата в Адванса и да дам долу-горе точна оценка.
Тук инфото от управлението е толкова относително, а практиките доста извън обичайното. Да не пиша кое и как точно.
Моята теза е, че нещата зависят от зърнените пазари, а те влияят пряко на финансовите възможносит на фермерите. Точно тези фермери Спряха бизнеса на Адванса през последните години и ги изтласкаха от добрите землища. Точно те сега не искат да плащат 1500лв за т.н. лизинг и продажбите намаляват.
Вече има откази на земеделци да работят нивите с най-високи ренти - обикновено това са на фондовете.
Дали ще поскъпва земята? Трябва световното потребление на зърно да е по-голямо от произовдството, но през последните няколко години това не е така. Само погледнете в БГ какви бяха добивите от пшеница и слънчоглед преди 5-10 години и сега !!!!
Стана така, че дори и при засушаване добивите не спадат катастрофарно, а с 5-15%. Суша не става по цялото земно кълбо, а на места.
Реално какво се получава при Адванса. Рентабилността им е такава, че все едно имаш земя, не получаваш ренат /тя отива за издръжка на УД/, а прибираш поскъпването на нивите. Но не забравяйте и факта, че качеството на притежаваната земя непрекъснато намалява. В това можете да бъдете 200% сигурни.
Трябваше бизнес модела да е такъв - закупената качествена земя се отдава дългосрочно под аренда и никога не се продава. Рентата се получава и дели на акционерите - на 100%. Минимална търговия - където е възможно, с цел издръжка на длужеството.
От последния месечен бюлетин:
Отделно през 2016 г. общо са договорени 9787 дка зa продажба на разсрочено плащане при средна цена 1500 лв/дка.
Само от това са осигурени таксите на ОД за 4-5 години напред и всичко друго като продажби и ренти остава чисто.
Може и другояче да го кажем. Ако следващите 5г продадат директно само 20-22К дка ( което е 10-11 пъти по малко от пласираните 227К дка предните 5г) - отново ще покрият напълно таксите на ОД за този период.
Тогава остават за разпределяне 49-50М от рента (5х7.4) и лизинг (12-13М). Което отвсякъде си прави 6% див.доходност на 1.92 настояща цена.
А най вероятно директните продажби ще са по големи.
Идеално си е за реинвестиране на дивидента.
Друг е въпроса че трябва да ми е изпила чавка мозъка да продавам на 570лв/дка нещо което струва поне 850-900. Знам ли,случаи всякакви, ептен ако съм го закъсал за лев и жената ме е подгонила с точилката за плис плис за децата - може и аз да стигна дотам да харижа някой друг дка ....но ще ми е доста кофти.
Ала да кеширам на тия нива заради въображаеми ралита на избушшитове - дори не мога и да си го помисля. Ма народ всякакъв - пазар...
Дано има начин по нататък да го свалят на 500лв та малко свеж кеш да вкара човек.Last edited by pipbel; 29.06.2016, 16:04.
Коментар
-
Първоначално изпратено от olimpiec Разгледай мнениеДа 954 чисто.Халал да са ми ще купя нещо и на жената.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеПри мен дивидентът пъкна.
При вас пъкна ли?
Коментар
-
Много ми е трудно да оценя нещата в Адванса и да дам долу-горе точна оценка.
Тук инфото от управлението е толкова относително, а практиките доста извън обичайното. Да не пиша кое и как точно.
Моята теза е, че нещата зависят от зърнените пазари, а те влияят пряко на финансовите възможносит на фермерите. Точно тези фермери Спряха бизнеса на Адванса през последните години и ги изтласкаха от добрите землища. Точно те сега не искат да плащат 1500лв за т.н. лизинг и продажбите намаляват.
Вече има откази на земеделци да работят нивите с най-високи ренти - обикновено това са на фондовете.
Дали ще поскъпва земята? Трябва световното потребление на зърно да е по-голямо от произовдството, но през последните няколко години това не е така. Само погледнете в БГ какви бяха добивите от пшеница и слънчоглед преди 5-10 години и сега !!!!
Стана така, че дори и при засушаване добивите не спадат катастрофарно, а с 5-15%. Суша не става по цялото земно кълбо, а на места.
Реално какво се получава при Адванса. Рентабилността им е такава, че все едно имаш земя, не получаваш ренат /тя отива за издръжка на УД/, а прибираш поскъпването на нивите. Но не забравяйте и факта, че качеството на притежаваната земя непрекъснато намалява. В това можете да бъдете 200% сигурни.
Трябваше бизнес модела да е такъв - закупената качествена земя се отдава дългосрочно под аренда и никога не се продава. Рентата се получава и дели на акционерите - на 100%. Минимална търговия - където е възможно, с цел издръжка на длужеството.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнениеВ колко да е надценена една акция, която в слаба година дава 5% дивидент..Ти знаеш ли колко е в момента средната годишна банкова лихваLast edited by needtoknowmore; 24.06.2016, 10:48.Мнението не е препоръка за ПП на ЦК!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнениеВ колко да е надценена една акция, която в слаба година дава 5% дивидент..Ти знаеш ли колко е в момента средната годишна банкова лихва
Коментар
Коментар