IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Имат и около 10 хил. Декара отдадени на лизинг това са 4% от общата земя. Рентата от тзи декари мисля не я включват като отдадена под наем земя.Продажбата на лизинг е на по висока цена но и рентите отиват за лизингополучателя според мен

Коментар

• Ако продадът земя от която вземат 45 на 1500 и купят такава за 800 от която пак вземат 45 лв примерно е добре

Коментар

• Първоначално изпратено от the prophet Разгледай мнение
        от последният бюлетин: отдадена земя под аренда 80,20% , Дек 2012 - 92%. Всеки който е наясно с пазара на зем. земя ще ти каже,че няма читава ниви, които да не се обработват. Тези 20% които не са отдадени под аренда какви са ?
        Може би част от тях са купени скоро

Коментар

• от последният бюлетин: отдадена земя под аренда 80,20% , Дек 2012 - 92%. Всеки който е наясно с пазара на зем. земя ще ти каже,че няма читава ниви, които да не се обработват. Тези 20% които не са отдадени под аренда какви са ?

Коментар

• ето я разликата между човек, който си седи в офиса и чете каквото му дадат и друг който е на място и разполага с реална информация от първа ръка като Форти.

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
              Но не забравяйте и факта, че качеството на притежаваната земя непрекъснато намалява. В това можете да бъдете 200% сигурни.
              .
              В това също ще чакам с нетърпение да ме убедиш на 200%. И с колко ?
              След продажбата на над 230К дка последните 6г аз също мисля че има влошаване в качеството на притежавания портфейл земя в сравнение с преди 7-8г, но е не повече от 5-6% максимум.
              Основание за това ми дава сравнението на ежегодните сводки за притежаваните земи по категории.
              Друг е въпроса ако не им вярваш ( то в какво ли да не се съмнява човек на бфб...), но имайки предвид че продаденото за тоя период и като обем и като премия спрямо пазарните цени за съответните години е достатъчно показателно - за мен си отговарят на реалността.

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                Много ми е трудно да оценя нещата в Адванса и да дам долу-горе точна оценка.
                Тук инфото от управлението е толкова относително, а практиките доста извън обичайното. Да не пиша кое и как точно.
                Моята теза е, че нещата зависят от зърнените пазари, а те влияят пряко на финансовите възможносит на фермерите. Точно тези фермери Спряха бизнеса на Адванса през последните години и ги изтласкаха от добрите землища. Точно те сега не искат да плащат 1500лв за т.н. лизинг и продажбите намаляват.
                Вече има откази на земеделци да работят нивите с най-високи ренти - обикновено това са на фондовете.
                Дали ще поскъпва земята? Трябва световното потребление на зърно да е по-голямо от произовдството, но през последните няколко години това не е така. Само погледнете в БГ какви бяха добивите от пшеница и слънчоглед преди 5-10 години и сега !!!!
                Стана така, че дори и при засушаване добивите не спадат катастрофарно, а с 5-15%. Суша не става по цялото земно кълбо, а на места.
                Реално какво се получава при Адванса. Рентабилността им е такава, че все едно имаш земя, не получаваш ренат /тя отива за издръжка на УД/, а прибираш поскъпването на нивите. Но не забравяйте и факта, че качеството на притежаваната земя непрекъснато намалява. В това можете да бъдете 200% сигурни.
                Трябваше бизнес модела да е такъв - закупената качествена земя се отдава дългосрочно под аренда и никога не се продава. Рентата се получава и дели на акционерите - на 100%. Минимална търговия - където е възможно, с цел издръжка на длужеството.
                E, Форти, не прави много добро впечатление човек като тебе с реноме на познания в областта да говори така наизуст.
                От последния месечен бюлетин:

Отделно през 2016 г. общо са договорени 9787 дка зa продажба на разсрочено плащане при средна цена 1500 лв/дка.
                Та за няколко месеца работа миналата година ( знаем защо) и тази година само от лизинг се очертават над 18М продажби, от които над 2/3 подлежат на разпределение като дивидент след 4-5г. Това на калпав затапен пазар ли ти изглежда ??
                Само от това са осигурени таксите на ОД за 4-5 години напред и всичко друго като продажби и ренти остава чисто.
                Може и другояче да го кажем. Ако следващите 5г продадат директно само 20-22К дка ( което е 10-11 пъти по малко от пласираните 227К дка предните 5г) - отново ще покрият напълно таксите на ОД за този период.
                Тогава остават за разпределяне 49-50М от рента (5х7.4) и лизинг (12-13М). Което отвсякъде си прави 6% див.доходност на 1.92 настояща цена.
                А най вероятно директните продажби ще са по големи.
                Идеално си е за реинвестиране на дивидента.

Друг е въпроса че трябва да ми е изпила чавка мозъка да продавам на 570лв/дка нещо което струва поне 850-900. Знам ли,случаи всякакви, ептен ако съм го закъсал за лев и жената ме е подгонила с точилката за плис плис за децата - може и аз да стигна дотам да харижа някой друг дка ....но ще ми е доста кофти.
                Ала да кеширам на тия нива заради въображаеми ралита на избушшитове - дори не мога и да си го помисля. Ма народ всякакъв - пазар...
                Дано има начин по нататък да го свалят на 500лв та малко свеж кеш да вкара човек.
                Last edited by pipbel; 29.06.2016, 16:04.

Коментар

• Първоначално изпратено от olimpiec Разгледай мнение
                  Да 954 чисто.Халал да са ми ще купя нещо и на жената.
                  При кой посредник си ?

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                    При мен дивидентът пъкна.

При вас пъкна ли?
                    Да 954 чисто.Халал да са ми ще купя нещо и на жената.

Коментар

• При мен дивидентът пъкна.

При вас пъкна ли?
                      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Много ми е трудно да оценя нещата в Адванса и да дам долу-горе точна оценка.
                        Тук инфото от управлението е толкова относително, а практиките доста извън обичайното. Да не пиша кое и как точно.
                        Моята теза е, че нещата зависят от зърнените пазари, а те влияят пряко на финансовите възможносит на фермерите. Точно тези фермери Спряха бизнеса на Адванса през последните години и ги изтласкаха от добрите землища. Точно те сега не искат да плащат 1500лв за т.н. лизинг и продажбите намаляват.
                        Вече има откази на земеделци да работят нивите с най-високи ренти - обикновено това са на фондовете.
                        Дали ще поскъпва земята? Трябва световното потребление на зърно да е по-голямо от произовдството, но през последните няколко години това не е така. Само погледнете в БГ какви бяха добивите от пшеница и слънчоглед преди 5-10 години и сега !!!!
                        Стана така, че дори и при засушаване добивите не спадат катастрофарно, а с 5-15%. Суша не става по цялото земно кълбо, а на места.
                        Реално какво се получава при Адванса. Рентабилността им е такава, че все едно имаш земя, не получаваш ренат /тя отива за издръжка на УД/, а прибираш поскъпването на нивите. Но не забравяйте и факта, че качеството на притежаваната земя непрекъснато намалява. В това можете да бъдете 200% сигурни.
                        Трябваше бизнес модела да е такъв - закупената качествена земя се отдава дългосрочно под аренда и никога не се продава. Рентата се получава и дели на акционерите - на 100%. Минимална търговия - където е възможно, с цел издръжка на длужеството.

Коментар

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                          В колко да е надценена една акция, която в слаба година дава 5% дивидент..Ти знаеш ли колко е в момента средната годишна банкова лихва
                          Къде е тази доходност от 5%? Ако беше купил преди време на 2.1 лв и си получиш 10 стинки брутен дивидент, какво от това, когато цената гони 1.90?
                          Last edited by needtoknowmore; 24.06.2016, 10:48.
                          Мнението не е препоръка за ПП на ЦК!

Коментар

• Да не би да ги пишеш тези работи защото искаш да купиш евтин.Да знаеш , че и аз искам

Коментар

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                              В колко да е надценена една акция, която в слаба година дава 5% дивидент..Ти знаеш ли колко е в момента средната годишна банкова лихва
                              Съгласен съм, но понякога цената не е само резултат на логически доводи а и на емоционални решения от резки външни фактори.

Коментар

• В колко да е надценена една акция, която в слаба година дава 5% дивидент..Ти знаеш ли колко е в момента средната годишна банкова лихва

Коментар

Working...
                                X