Първоначално изпратено от BullsonBSE
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеА мене най ме е яд когато някой не може да проумее нещо елементарно, дори когато му го повторя около 638 пъти.
НЕ съм на заплатка в никой ПФ.
И това, че някой е правил грешки в миналото, не означава, че трябва да ги повтаря. Атаките срещу АДСИЦ отстрана на престъпната хунта ГРОБ окончателно доказа на у2правляващите ПФ, че Българската борса за инвестиции рискова е.
Наистинта иневстирането на БФб е изключително рисково, трябва да се прави внимателно и до определени цени, над които отговорните фактори, каквито би требвало да са Пенсионните да излизат на пазара на аска, примерно когато компания като Атера е на исторически високи нива - НАД НИВАТА от 2007 г., следва да се продава, а не да се купува, нале Но те не го правят колкото и да е рискова БФБ, те правят обратното, купуват акции на нива над 2007 без да се притесняват Атера, Спийди, СФИ и други, балонери. Е, като БФБ е рискова и няма в какво да се инвестира защо го правят, нале нямало?
А и като няма в какво, нормалото е да го заявиш, защото финансовата система се крепи на доверие и предвидимост, да поискат и по-ниски % за управление, защото да управяляваш ДЦК е лесно и % за управление е 3-4 пъти по-нисък. Те вземат % да управляват портфейл на БФБ, а не го правят Като не ти харесва нещо, вариянати има много Явно им харесва БФБ И няма как да избягат да не инвестират на БФБBulls on BSE
Коментар
-
А мене най ме е яд когато някой не може да проумее нещо елементарно, дори когато му го повторя около 638 пъти.
НЕ съм на заплатка в никой ПФ.
И това, че някой е правил грешки в миналото, не означава, че трябва да ги повтаря. Атаките срещу АДСИЦ отстрана на престъпната хунта ГРОБ окончателно доказа на у2правляващите ПФ, че Българската борса за инвестиции рискова е.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеАми защото няма в какво да инвестират. Или ти предлагаш ПФ да купуват всякакви боклуци на каква да е цена, само и само да инвестират на БФБ?
Все повече си мисля, че сам ти си се набил в някакви куци компании на високи цени и сега беснееш, че няма кой да напомпи цената дотолкова, че да можеш да избягаш от.
Те или трябва да излезнат и да кажат. че 2006 - 2007 са вършили огромни грешки, щом тогава са имали в какво да инвестират, а сега нямало ?!? КОето трябва да доведе то арести и уволнения най-малкото, или поне да излязат и да кажат, че БФБ не им харесва, не искат да инвестират и да спазват КСО и проспектите си, да си хвърлят лицензите или да поискат официално промяна на КСО и документите с които работят. Така да вземат само % без да правят нищо и да доставят услуга е много по-неправилно и доказва, че вие дето сте на хранилка при тях сте тотално заблудени, и че аз съм правBulls on BSE
Коментар
-
Първоначално изпратено от BullsonBSE Разгледай мнение"Видно е, че от 25% инвестиции в български дружества през 2007г., през 2016г. този дял пада под 10%"
Хубава статистика, си изкарап приятел Ако това се запази, означава, че до 1-2 г. този процент трябва да е 2-3%, заради много по-големите вноски които влизат в пенсионните от много повече осигурени
Математически, повече Пенсионните не могат да си позволят ДА НЕ инвестират на БФБ
Все повече си мисля, че сам ти си се набил в някакви куци компании на високи цени и сега беснееш, че няма кой да напомпи цената дотолкова, че да можеш да избягаш от.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
"Видно е, че от 25% инвестиции в български дружества през 2007г., през 2016г. този дял пада под 10%"
Хубава статистика, си изкарап приятел Ако това се запази, означава, че до 1-2 г. този процент трябва да е 2-3%, заради много по-големите вноски които влизат в пенсионните от много повече осигурени
Математически, повече Пенсионните не могат да си позволят ДА НЕ инвестират на БФБBulls on BSE
Коментар
-
Първоначално изпратено от BullsonBSE Разгледай мнениеКогато някой излезе с такова твърдение си мисля, че или е луд или е на заплата в ПФ или може би и двете, щото нормален не би работил такава неудовлетворяваща и неполезна работа
Един ДПФ
2007г.
1. Акции приети за търговия на регулиран пазар - 20,88%, акции в 33 АД
2. Акции на ДСИЦ - 4,44%, акции в 10 АДСИЦ
2016г.
1. Акции приети за търговия на регулиран пазар - 7,25%, акции в 23 АД
2. Акции на ДСИЦ - 2,60%, акции в 4 АДСИЦ
Един УПФ
2007г.
1. Акции приети за търговия на регулиран пазар - 18,61%, акции в 32 АД
2. Акции на ДСИЦ - 4,75%, акции в 10 АДСИЦ
2016г.
1. Акции приети за търговия на регулиран пазар - 5,96%, акции в 27 АД
2. Акции на ДСИЦ - 1,75%, акции в 4 АДСИЦ
Видно е, че от 25% инвестиции в български дружества през 2007г., през 2016г. този дял пада под 10%, а дела на Адванс е 1,46%,
За да се увеличи стойността на портфейла с 1%, е необходимо цената на Адванс да се увеличи с 35% или до 2,71лв. без да се променя стойността на останалите активи и е ясно, че промяната на цената с 5-10 ст. не е предизвикано от ПФ, което е и първоначалната ми теза.
Не е препоръка за инвестиционно решение.Last edited by derk; 07.07.2016, 19:05.
Коментар
-
Такса за управление: 0.375% от стойността само на инвестиционните активи по цена на придобиване, платими за всяко тримесечие
Такса при получаване на наем или при продажба на имот: 10% от постъпленията от наем и от печалба при продажба
Първо прочетете малко цифрички ,после плямпайте ...Че всички са продали разбрахме .и че всички пишещи тук са велики инвеститори
Успех
Коментар
-
Първоначално изпратено от BullsonBSE Разгледай мнениеКогато някой излезе с такова твърдение си мисля, че или е луд или е на заплата в ПФ или може би и двете, щото нормален не би работил такава неудовлетворяваща и неполезна работа
С малкия нюанс че читавостта им е най вече в прибирането на таксите.
Нагледали сме се на изпълнения от тяхна страна и колкото по малка им е експозицията към бфб - толкова по добре, понеже по малко ще са изкушенията им за бъркане в кацата с меда.
Най добре ще е да видим как ще се развие и да приложим ако е успешен полския модел - закриване на ПФ и прехвърляне на парите в лични частни пенсионни сметки.
И всеки да си бере гайлето сам.
Тогава с толкова много "таксиджии" бихме могли да видим и ренесанс на бфб, що не...
Коментар
-
Коментар
-
Първоначално изпратено от shokova terapia Разгледай мнениеСподелям цитираното на 100%. Махнах ги тези акции от близо година. Основните причини -
1. както каза форти - "не получаваш рента - тя отива за издръжка на УД, а прибираш поскъпването на нивите."
Пита се в задачата - ако цените на нивите се окажат в застой или обърнат временно тренда - какво получаваш ? като разлика - нищо, възможно и спад
2. "качеството на притежаваната земя непрекъснато намалява." - както е казал Марк Твен - земята не се произвежда (особено качествената непрекъснато ерозира), а атерчовците я кешираха в немалка част. Тлъстите дивиденти (отражение на отминалото поскъпване на земята) както знаеме са вече изпапани
3. Както каза и Форти, че му се иска минимална търговия с цел издръжка на дружесвото - няма как да стане, ако имат 10% на входа и още 10% на изхода, - боли ги щепсела, по-доходно им е да дерат кожи докато има за дране, а после - кой накъде е - като в еларг - докато се усетят акционерите и вземат нещата в свои ръце и после ликвидация, не виждам някаква друга по-розовоа перспектива (от гледна точка на акционера), но докато се случи последното развитие - помните какво беше при еларг - гърчове и мимикрия, дано не се стига до там
Не е препоръка
но тогава и сега ликвидацията не е цел, целта са таксите за управление
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение...
Реално какво се получава при Адванса. Рентабилността им е такава, че все едно имаш земя, не получаваш ренат /тя отива за издръжка на УД/,а прибираш поскъпването на нивите. Но не забравяйте и факта, че качеството на притежаваната земя непрекъснато намалява. В това можете да бъдете 200% сигурни.
Трябваше бизнес модела да е такъв - закупената качествена земя се отдава дългосрочно под аренда и никога не се продава. Рентата да се получава и дели на акционерите - на 100%. Минимална търговия - където е възможно, с цел издръжка на длужеството.
1. както каза форти - "не получаваш рента - тя отива за издръжка на УД, а прибираш поскъпването на нивите."
Пита се в задачата - ако цените на нивите се окажат в застой или обърнат временно тренда - какво получаваш ? като разлика - нищо, възможно и спад
2. "качеството на притежаваната земя непрекъснато намалява." - както е казал Марк Твен - земята не се произвежда (особено качествената непрекъснато ерозира), а атерчовците я кешираха в немалка част. Тлъстите дивиденти (отражение на отминалото поскъпване на земята) както знаеме са вече изпапани
3. Както каза и Форти, че му се иска минимална търговия с цел издръжка на дружесвото - няма как да стане, ако имат 10% на входа и още 10% на изхода, - боли ги щепсела, по-доходно им е да дерат кожи докато има за дране, а после - кой накъде е - като в еларг - докато се усетят акционерите и вземат нещата в свои ръце и после ликвидация, не виждам някаква друга по-розовоа перспектива (от гледна точка на акционера), но докато се случи последното развитие - помните какво беше при еларг - гърчове и мимикрия, дано не се стига до там
Не е препоръкаНе е препоръка
Коментар
-
Първоначално изпратено от derk Разгледай мнениеТук не съм съгласен. Експозициите на ПФ в Адванс, а и изобщо в акции на български компании са пренебрежимо малко, спрямо портфейлите им, дори и тези ПФ, които имат в свързани дружества. Така, че нарастването на цената на българските акции изобщо не влияе на портфейлите им, камо ли пък само на едно дружество, дори да се увеличи и със 100%.. Считам, че по-голямата част от ПФ се управляват от читави управители и те са отчели негативното отношение на властта (например Станишев, Орешарски и Горанов) към капиталовия пазар и са минимизирали инвестициите си тук.Last edited by BullsonBSE; 07.07.2016, 11:02.Bulls on BSE
Коментар
-
Първоначално изпратено от BullsonBSE Разгледай мнениеПенсионни и Договорни оправят доходност, щото са яко в Атера както и яко назад от други позиции и чужбина, може би само те си я купуват на тези цени, но както винаги няма да им излезе сметката, защото всичко опира накрая до фундамент и математика
Коментар
Коментар