Първоначално изпратено от oslo
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
Last edited by oslo; 10.09.2016, 10:09.
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнениеАми аз точно това имах предвид !
Ако трябва да сме точни, сегашната цена на акцията оценява земите по-скоро около 650-700 лв.
Дружеството продава при средно 1400 лв..
Т.е. имаш:
* Средна цена на придобиване: ~ 470 лв.
* Оценка през борсова цена: ~ 650-700 лв.;
* Реални продажни цени: ~ 1400 лв.
Колко да се шашкаме при тези цифри ?
Лично аз винаги съм смятал с песимистичен вариант 1000 лв./дка., реалистичен 1200 лв., а нагоре ако може - още по-добре. Но дори песимистичния е доста над оценката през борсовата цена....
Колко са приходите от ренти? Около 6 млн. лв. след таксата за обслужващото дружество
това прави около 3,5% рентна доходност
техните врътки със земи са по-скоро в историята
А това че земята им била 1 000, пък борсата я оценявала на 650 лв.
Ми естествено. Само таксите от 1,5% на активите за период от 20 г. правят 30%, което е нормално да се дисконтира
отделно липса на контрол, където винаги се дава дисконт от 10-20%
Атера много ми харесва, но ми е малко безпосочна, лично на мен, в момента
не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа
Поздрави
Коментар
-
Първоначално изпратено от toto 2 Разгледай мнениеСегашната цена на акцията ги изчислява на 750-800 лв.
Ако трябва да сме точни, сегашната цена на акцията оценява земите по-скоро около 650-700 лв.
Дружеството продава при средно 1400 лв..
Т.е. имаш:
* Средна цена на придобиване: ~ 470 лв.
* Оценка през борсова цена: ~ 650-700 лв.;
* Реални продажни цени: ~ 1400 лв.
Колко да се шашкаме при тези цифри ?
Лично аз винаги съм смятал с песимистичен вариант 1000 лв./дка., реалистичен 1200 лв., а нагоре ако може - още по-добре. Но дори песимистичния е доста над оценката през борсовата цена....
Коментар
-
Първоначално изпратено от спекуланта Разгледай мнениеНапример шарен слънчоглед за чоплене около 200-250 кг от декар при 1лв изкупна цена,маслодайния е 60-65ст,това са стартовите цени .След подходящо съхранение и изчакване отиват нагоре.......но никой не знае колко нагоре!
въобще няма смисъл да го пишеш
Коментар
-
Първоначално изпратено от toto 2 Разгледай мнениеПри сегашни цени от 0,25 лв/кг ,това прави 300 кг само за рента ,и какво отглеждатLast edited by спекуланта; 09.09.2016, 22:19.
Коментар
-
При сегашни цени от 0,25 лв/кг ,това прави 300 кг само за рента ,и какво отглеждатПървоначално изпратено от спекуланта Разгледай мнениеАз пък в момента съм отдал в Силистренска Добруджа на 75лв,но за догодина може и да свалят с 5лв!
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеДнес един арендатор от Добруджа какво ми говори - за рента 50 лева ???????????
Коментар
-
Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнениеКое е реализъм ? Ти откъде си сигурен, че ще падат рентите ? Не знам да се е случило това за сега За доходността можем да говорим каква е сега и в минало време, а ти как си сигурен в бъдещето не знам ! На въпроса за доходността ще ти отговоря така : зависи от момента и пазара какъв е, преди година две се радвахме и на доходност от 10%, че и нагоре, но виждаш че сега и на 5% сме ок. Така че, догодина може и на 4% да се радваме. При тези исторически ниски лихви и това е нещо.
Коментар
-
Сегашната цена на акцията ги изчислява на 750-800 лв.Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнениеПо принцип имаш правилни разсъждения, но и все пак следва да отчетеш, че дори когато говорим за анализ на цял сектор, винаги има участници, които са повлияни повече и такива, които са повлияни по-малко... Готов съм да се обзаложа, че дори ако има намаление на рентите, "Адванса" ще ги намали по-късно и с по-малък процент, отколкото евентуално би се наложило да намали рентата баба Гинка от село "Х"....
А и пропускаш основния факт, че фундамента на дружеството не е в рентите, а в продажбата на земя.... и тази притежавана земя е все още с със средна цена от около 450 лв./дка..... Вярно, че в момента се опитват да я продават на 1500 лв. на лизинг, може да се наложи да върнат цените на 1300 или 1200.... но колко е разликата до 450 лв., която реално формира дивидентите....
Така че пак казвам - имаш правилни разсъждения, но са по-скоро макроикономически, а не свъразани с конкретното дружество....
Коментар
-
Първоначално изпратено от спекуланта Разгледай мнениеТе рентите не зависят ли повече от наемателите отколкото наемодателите,и на мен на село ми се иска по голяма рента ,но няма кой да я даде!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнениеПо принцип имаш правилни разсъждения, но и все пак следва да отчетеш, че дори когато говорим за анализ на цял сектор, винаги има участници, които са повлияни повече и такива, които са повлияни по-малко... Готов съм да се обзаложа, че дори ако има намаление на рентите, "Адванса" ще ги намали по-късно и с по-малък процент, отколкото евентуално би се наложило да намали рентата баба Гинка от село "Х"....
А и пропускаш основния факт, че фундамента на дружеството не е в рентите, а в продажбата на земя.... и тази притежавана земя е все още с със средна цена от около 450 лв./дка..... Вярно, че в момента се опитват да я продават на 1500 лв. на лизинг, може да се наложи да върнат цените на 1300 или 1200.... но колко е разликата до 450 лв., която реално формира дивидентите....
Така че пак казвам - имаш правилни разсъждения, но са по-скоро макроикономически, а не свъразани с конкретното дружество....
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеАз се опитвам да опростявам нещата до това, което си мисля, че е тяхната същност Когато имаме няколко поредни години на ниски цени първо са ударени производителите. Въобразявам си, че при спад в долари за около пет години близо до 50 процента, то цените на зърното тази година ще си стигнат новото нормално. Първо ще бъдат ударени зърнопроизводителите. Маржовете ще се свият. Това би довело до съкращения на разходите. Това е свързано с сливания където слабите отпадат и орязване на всичко от към разходна част. Тъй като производството не може да спре то ще се свият всички разходи и от там рентата. После по-ниската рента вероятно ще се прехвърли в цената на земята и от там към собствениците на земя. Реално погледнато удара от проблемите в земеделието го понасят първоначално неконкурентните производители и в последствие плавно се прехвърля в собствениците на земеделска земя. Затова лично аз съм избрал да имам акции от Агрия а не от Атера. Продължавам да считам Атера за значително по-рискова. Въобразявам си, че най-лошото при производителите ще го видим в в рамките на година а при собствениците на земя тепърва ще се просмуква в резултатите. Определено пазара не е съгласен с мен но ще мине време и ще видим кой ще се окаже прав. Естествено мнението не е препоръка за инвестиционни решения. Възможно е това, че притежавам акции на Агрия а не на Атера да е оказало влияние върху мисленето ми.
Лека и доходна.
Коментар
-
Първоначално изпратено от zlatna treska Разгледай мнениеКакто и да се оглеждаме и ослушваме, "мъчително бавния даунтренд" си тече, както беше прогнозирано от няколко съфорумци.Засега не се вижда промяна.
Не е препоръка
И къде е любимото на всички "след бума идва бъста" ?
Коментар
-
Аз се опитвам да опростявам нещата до това, което си мисля, че е тяхната същност Когато имаме няколко поредни години на ниски цени първо са ударени производителите. Въобразявам си, че при спад в долари за около пет години близо до 50 процента, то цените на зърното тази година ще си стигнат новото нормално. Първо ще бъдат ударени зърнопроизводителите. Маржовете ще се свият. Това би довело до съкращения на разходите. Това е свързано с сливания където слабите отпадат и орязване на всичко от към разходна част. Тъй като производството не може да спре то ще се свият всички разходи и от там рентата. После по-ниската рента вероятно ще се прехвърли в цената на земята и от там към собствениците на земя. Реално погледнато удара от проблемите в земеделието го понасят първоначално неконкурентните производители и в последствие плавно се прехвърля в собствениците на земеделска земя. Затова лично аз съм избрал да имам акции от Агрия а не от Атера. Продължавам да считам Атера за значително по-рискова. Въобразявам си, че най-лошото при производителите ще го видим в в рамките на година а при собствениците на земя тепърва ще се просмуква в резултатите. Определено пазара не е съгласен с мен но ще мине време и ще видим кой ще се окаже прав. Естествено мнението не е препоръка за инвестиционни решения. Възможно е това, че притежавам акции на Агрия а не на Атера да е оказало влияние върху мисленето ми.
Лека и доходна.
Коментар
Коментар