Първоначално изпратено от fortiss
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
Спящ бик, прав си - но не виждаш ли проблем в поста си? Фокусираш се само в/у Атерата сякаш има пълне монопол над пазара - вадиш я от контекста. Мислиш ли, че ако купуваш раздробени и окрупняваш ще вземеш същата цена за комасирана земя когато рентите бяха високи и ще вземеш ли същата при ниските? Няма как когато около теб в землищата падат цените ти да искаш високо както в миналото за комасирано - няма как да стане. А и няма фермери/големи инвеститори да купуват комасирано на същата цена като в миналото но при по-ниска доходност.Мнението не е препоръка за ПП на ЦК!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Спящият бик Разгледай мнениеСледя темата, въпреки че не съм писал в нея. Чувствам обаче, че - умишлено или не - същността се разводнява и дори подменя. Много се говори за пазара на зърно, за цената му и т.н. Не че не е важно, но е далеч от бизнес модела на Атера.
Комасация - това е думата, която казва всичко. В България след 10 ноември земята беше реституирана в реални граници. И това е хубаво, защото иначе щеше да има много чиновнически субективизъм и злоупотреби. Лошото е, че така тя силно се раздроби, а комасацията или уедряването на парцелите, което се обсъждаше, така и не получи адекватна законова регламентация. Но, както се казва - за едни сватба, за други брадва. Отвори се пазарна ниша, в която Атера взе добри позиции и които ще и осигурят печеливш бизнес още дълго време. Земята все още е раздробена в по-голямата си част и неефективна за индустриална обработка. Затова големите парцели струват по-скъпо. И ето ти я простата формула - купуваш евтино дребни парчета, обединяваш ги и продаваш полученото на много по-висока цена. Работещите формули винаги са прости.
Рентите и с продажбата на лизинг са само опции, които повишават ефективното използване на основния актив и увеличаването на продажбите. Така профита става още по-добър. А законът предвижда 90% от него да се разпредели задължително като дивидент. Само можем да гадаем колко време ще продължи още обемния и сложен процес на комасация, който държавата остави на свободния пазар. Може би така резултатът ще е по-добър, но ще изисква много повече време. Да сме живи и здрави, ще видим. А през тези години защо да не продължим да се радваме на приличния дивидент, който ние, акционерите, получаваме!
имам
Коментар
-
Следя темата, въпреки че не съм писал в нея. Чувствам обаче, че - умишлено или не - същността се разводнява и дори подменя. Много се говори за пазара на зърно, за цената му и т.н. Не че не е важно, но е далеч от бизнес модела на Атера.
Комасация - това е думата, която казва всичко. В България след 10 ноември земята беше реституирана в реални граници. И това е хубаво, защото иначе щеше да има много чиновнически субективизъм и злоупотреби. Лошото е, че така тя силно се раздроби, а комасацията или уедряването на парцелите, което се обсъждаше, така и не получи адекватна законова регламентация. Но, както се казва - за едни сватба, за други брадва. Отвори се пазарна ниша, в която Атера взе добри позиции и които ще и осигурят печеливш бизнес още дълго време. Земята все още е раздробена в по-голямата си част и неефективна за индустриална обработка. Затова големите парцели струват по-скъпо. И ето ти я простата формула - купуваш евтино дребни парчета, обединяваш ги и продаваш полученото на много по-висока цена. Работещите формули винаги са прости.
Рентите и с продажбата на лизинг са само опции, които повишават ефективното използване на основния актив и увеличаването на продажбите. Така профита става още по-добър. А законът предвижда 90% от него да се разпредели задължително като дивидент. Само можем да гадаем колко време ще продължи още обемния и сложен процес на комасация, който държавата остави на свободния пазар. Може би така резултатът ще е по-добър, но ще изисква много повече време. Да сме живи и здрави, ще видим. А през тези години защо да не продължим да се радваме на приличния дивидент, който ние, акционерите, получаваме!
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеТърговията, която правят Атера е по-скоро уйдурма, а не нещо съществено. То си умира полека полека. Те го поддържат благодарение на изтеглянето към по-калпави землища или чакането земята да поскъпне. Сега кято спря поскъпването втория вариант отпада.
Примерто вие сте арендатор в едно землище. Атерата купуват, вие също. Те сега купуват 50 декара на 850лв и етру ви ги предлагат на 1500 лв разсрочено. Ще купите ли? Не много ясно. Да не сте луди. Още повече при последните две години.
Добре, че един мой приятел им прави оборота, ама и това ще спре, няма да е вечно.
Нищо съществено, само уйдурма викаш..
Явно лудите БГ нямат свършване.
ПС Тоя твой човек много ларж ще да е, истински патрон...
През юли са продадени 5 171 дка земеделски земи, а от началото на 2016 г. – 6 310 дка при средна цена 1 300 лв./дка. Отделно, през 2016 г. за продажба на разсрочено плащане са договорени общо 13 538 дка при средна цена 1 500 лв./дка.
Коментар
-
Спорим ние тук, но за мен нещата са нещо по средата, не в крайнотсите. Вариантите за развитие не са много. Почти изцяло зависят от зърнения пазар. Поне засега не виждам нещо съществено, за да може той да се вдигне. Писал съм доста.
Търговията, която правят Атера е по-скоро уйдурма, а не нещо съществено. То си умира полека полека. Те го поддържат благодарение на изтеглянето към по-калпави землища или чакането земята да поскъпне. Сега кято спря поскъпването втория вариант отпада.
Примерто вие сте арендатор в едно землище. Атерата купуват, вие също. Те сега купуват 50 декара на 850лв и етру ви ги предлагат на 1500 лв разсрочено. Ще купите ли? Не много ясно. Да не сте луди. Още повече при последните две години.
Добре, че един мой приятел им прави оборота, ама и това ще спре, няма да е вечно.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнениеСамо да допълня и аз, вижда се, че в дружеството има стойност и една негова ликвидация най добре ще покаже това.
Ако пък и по него време на запад има по голям срив - ще е супер на квадрат...
Да допълня, че врътките със земи приключват, защото обемите на този пазар спадат.
Миналата година половината им бе блокирана, всеки знае защо. Но все пак...
През годината се отчита ръст на притежаваните земи с 14 264 дка поради превес на купената над продадената земя. През цялата година покупките са за 21 536 дка при средна цена от 827 лв. на декар.
Ако пазара на земя в най песимистичния вариант вземе че се срине с рентите едно 25-30% да кажем - ми просто атерци ще минат в акумулираща фаза както през 2007-10г и ще сложат едни 100-150Кдка в портфейла. Без да задлъжняват много.
След което при възстановяване следва дистрибутивната фаза (справка от 2011 насам). Където дивидентите са яко двуцифрени, за разлика от акумулиращата където едва ли ще може да се надяваме на повече от 3-4% годишно.
Ма не е невъзможно де, лизинга има потенциал да изглади част от тези разлики.Last edited by pipbel; 10.09.2016, 14:01.
Коментар
-
Първоначално изпратено от oslo Разгледай мнениемечтай си
Коментар
-
Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнениеOslo, ако си прав, че тези врътки приключват лошо ли ще е една ликвидация да направим тук !
Коментар
-
Първоначално изпратено от oslo Разгледай мнениеДа допълня, че врътките със земи приключват, защото обемите на този пазар спадат. Реститутите вече са продали, а който не е продал е с проблемни наследства и проблемни земи. Шанса АТЕРА да си връщат това което са продали, като количество и качество е доста малък според мен
Коментар
-
Първоначално изпратено от oslo Разгледай мнениеRavnovesie го беше обяснил преди време
Колко са приходите от ренти? Около 6 млн. лв. след таксата за обслужващото дружество
това прави около 3,5% рентна доходност
техните врътки със земи са по-скоро в историята
А това че земята им била 1 000, пък борсата я оценявала на 650 лв.
Ми естествено. Само таксите от 1,5% на активите за период от 20 г. правят 30%, което е нормално да се дисконтира
отделно липса на контрол, където винаги се дава дисконт от 10-20%
Атера много ми харесва, но ми е малко безпосочна, лично на мен, в момента
не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа
ПоздравиLast edited by oslo; 10.09.2016, 11:09.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнениеАми аз точно това имах предвид !
Ако трябва да сме точни, сегашната цена на акцията оценява земите по-скоро около 650-700 лв.
Дружеството продава при средно 1400 лв..
Т.е. имаш:
* Средна цена на придобиване: ~ 470 лв.
* Оценка през борсова цена: ~ 650-700 лв.;
* Реални продажни цени: ~ 1400 лв.
Колко да се шашкаме при тези цифри ?
Лично аз винаги съм смятал с песимистичен вариант 1000 лв./дка., реалистичен 1200 лв., а нагоре ако може - още по-добре. Но дори песимистичния е доста над оценката през борсовата цена....
Колко са приходите от ренти? Около 6 млн. лв. след таксата за обслужващото дружество
това прави около 3,5% рентна доходност
техните врътки със земи са по-скоро в историята
А това че земята им била 1 000, пък борсата я оценявала на 650 лв.
Ми естествено. Само таксите от 1,5% на активите за период от 20 г. правят 30%, което е нормално да се дисконтира
отделно липса на контрол, където винаги се дава дисконт от 10-20%
Атера много ми харесва, но ми е малко безпосочна, лично на мен, в момента
не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа
Поздрави
Коментар
-
Първоначално изпратено от toto 2 Разгледай мнениеСегашната цена на акцията ги изчислява на 750-800 лв.
Ако трябва да сме точни, сегашната цена на акцията оценява земите по-скоро около 650-700 лв.
Дружеството продава при средно 1400 лв..
Т.е. имаш:
* Средна цена на придобиване: ~ 470 лв.
* Оценка през борсова цена: ~ 650-700 лв.;
* Реални продажни цени: ~ 1400 лв.
Колко да се шашкаме при тези цифри ?
Лично аз винаги съм смятал с песимистичен вариант 1000 лв./дка., реалистичен 1200 лв., а нагоре ако може - още по-добре. Но дори песимистичния е доста над оценката през борсовата цена....
Коментар
Коментар