IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
    Като изключим една компания която е на загуба и зависи от държавните поръчки, АТЕРА е втората най-нерастяща компания в СОФИКС? ЗАЩО?
    Аз лично очаквам януари след излизане на годишния и като се уясни дивидента да тръгне пак към 2,4лв.
    Защо, може би много инвеститори предпочетоха по - рискови компании, но и с възможност да се възползват от по - резките възходящи ценови движения при тях. При АТЕРА големи въления и екшън няма, тя се възприема предимно като акция убежище за кеша и добра алтернатива на депозита. Цената не се промени, тази година приходите не са лоши, бизнеса върви, но и не предизвиква възторжени възклицания.

Обаче все повече с тези замразени тук цени, изглежда по - привлекателна на фона на вече раздутите числа по много други позиции. До края на годината си мисля за още 6 - 7000 дка. продадени, пък ще сметнем дивидента.

Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
      Като изключим една компания която е на загуба и зависи от държавните поръчки, АТЕРА е втората най-нерастяща компания в СОФИКС? ЗАЩО?
      защото рентата и отдадените земи падат?
      destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Като изключим една компания която е на загуба и зависи от държавните поръчки, АТЕРА е втората най-нерастяща компания в СОФИКС? ЗАЩО?
        Аз лично очаквам януари след излизане на годишния и като се уясни дивидента да тръгне пак към 2,4лв.

Коментар

• Подкрепям становището, че плащанията на декар ще останат или ще ги обвържат с реализираната продукция, което е все едно - стига да им се дават пари на правителствата. Като риск обаче виждам повишаване изискванията във връзка с екологията или др такива измислици, които ще повишат разходите на фермерите или ще им ограничат възможностите за евтино отглеждане на културите. Това ще бъде със същия ефект както намаляване на субсидиите. Да висим какво ще се получи, т.е. какъв ще бъде баланса.

Коментар

• Професоре явно си вътре в нещата. аз искам да те попитам има ли нещо такова че вече няма да се дава субсидия на декар а на произведена продукция и ако да то как ще повлияе на рентите и респективно на цената на земята

Коментар

• Първоначално изпратено от Professor Разгледай мнение
              Фермерите получават преки плащания на декар обработване земя. В момента са около 33 лв./дка - 27 от ЕС и 6 от бюджета, като компенсация за платения в цената на дизела акциз. Парите от ЕС идват от Стълб 1 на Общата селскостопандска политика (ОСП). Парите за проекти за земеделието и селските райони идват по линия на Стълб 2 на ОСП. Двете неща са различни - първото е до голяма степен гарантирано, земята е световна ценност - както е казал Марк Твен: "Купувайте земя, нея вече не я произвеждат!"

До 2020 г. в Брюксел трябва да се определят параметрите на ОСП за новия програмен период 2021 - 2027 г. По-вероятно е да се промени Стълб 2, като намалят рязко грантовите схеми (субсидиите) за проектите, вместо тях ще дават за проектите кредити срещу по-ниска лихва.. Няма податки да се променят преките плащания за обработка на земята от Стълб 1, иначе френските фермери и други от Западна Европа ще блокират Брюксел. В момента те получават по 60 лв./дка преки плащания на декар, мислите ли, че ще пуснат кокала?

Вервайте ми, това ми е работата.
              Професорът

Изложеното по-горе е единствено информация, а не инвестиционни съвети!
              Благодаря за компетентния отговор, Професоре. Доколкото разбирам, според теб, тези митове за срив в плащанията, рентите и т.н. след 2020 не са състоятелни. Попитах поради 2 причини - първата е, че преди 1-2 години купих малко земя, а втората е, че се оказах с кеш на борсата по никое време и се оглеждам като гърмян заек
              Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• Фермерите получават преки плащания на декар обработване земя. В момента са около 33 лв./дка - 27 от ЕС и 6 от бюджета, като компенсация за платения в цената на дизела акциз. Парите от ЕС идват от Стълб 1 на Общата селскостопандска политика (ОСП). Парите за проекти за земеделието и селските райони идват по линия на Стълб 2 на ОСП. Двете неща са различни - първото е до голяма степен гарантирано, земята е световна ценност - както е казал Марк Твен: "Купувайте земя, нея вече не я произвеждат!"

До 2020 г. в Брюксел трябва да се определят параметрите на ОСП за новия програмен период 2021 - 2027 г. По-вероятно е да се промени Стълб 2, като намалят рязко грантовите схеми (субсидиите) за проектите, вместо тях ще дават за проектите кредити срещу по-ниска лихва.. Няма податки да се променят преките плащания за обработка на земята от Стълб 1, иначе френските фермери и други от Западна Европа ще блокират Брюксел. В момента те получават по 60 лв./дка преки плащания на декар, мислите ли, че ще пуснат кокала?

Вервайте ми, това ми е работата.
                Професорът

Изложеното по-горе е единствено информация, а не инвестиционни съвети!

Коментар

• Чувам от разни лаици като мен всякакви апокалиптични сценарии за земята след 2020 г. Спирали субсидиите, спирали рентите. Може ли някой по-запознат да каже до каква степен това е сигурно и как ги вижда нещата след това. Както се казва, предварително благодаря.
                  Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• Първоначално изпратено от k.o. Разгледай мнение

За Атера очаквам с нетърпение резултатите за последните 2 месеца, които са традиционно най - силни, ще видим и какъв е спреда.
                    И аз ги чакам с нетърпение .... па да видим ...
                    и нали знаете ... това не е препоръка за каквото и да било......
                    просто тръпна в очакване ....

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                      като се купува земя с по-ниска рента означава, че е и по-евтина, т.е. купуват повече, т.е. това не влияе на рентата

на пазара сега масово се отказват договорите с най-високите ренти - това е масова тенденция при арендаторите
                      Да, така е формулата. В статия ставаше въпрос за средна рента лв/дка, а не за общите приходи, от тук тръгнахме в различни посоки.

Интересна тенденция, не е лишена от логика.

Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                      все пак нещо оптимистично
                      всички знаят, че за Адванса не е важна цената на земята, а разликата купува - продава, като я държат тази разлика на ниво - значи е добре
                      За Атера очаквам с нетърпение резултатите за последните 2 месеца, които са традиционно най - силни, ще видим и какъв е спреда.

Коментар

• Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение
                        Не си с много минуси, но дали не пропусна пика на земята ??? Ще си остане
                        въпрос за хиляди левове , както и да поспекулираш с парите или със самата земя ???
                        това не е за мен
                        нека други печелят и милионерстват, за не съм за това

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                          ти с многото + си добре
                          какво да правя аз с многото - ???

Не си с много минуси, но дали не пропусна пика на земята ??? Ще си остане
                          въпрос за хиляди левове , както и да поспекулираш с парите или със самата земя ???

Коментар

• все пак нещо оптимистично
                            всички знаят, че за Адванса не е важна цената на земята, а разликата купува - продава, като я държат тази разлика на ниво - значи е добре
                            стига да има кой да купува обаче.......
                            не казвам, че няма да има, но нещата са други вече, съвсем други.....
                            пазарът на дребно е достатъчно голям за всички и при доста по-ниски цени от Адванса
                            и така - засега...

Коментар

• Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение
                              +110
                              В този ред на мисли все още съм с ~32% + от рента , отделно за продадени земи в др-вото.
                              Втори +, за продадени лични 25дка, се сдобих с ~ 1/3 повече такива или ~35дка в Атера.
                              Такава е равносметката , но под условие , че всичко тече- всичко се променя !
                              -а аз искам да да съм по влексабилен и да не оставям затруднения в наследство
                              ти с многото + си добре
                              какво да правя аз с многото - ???

Коментар

• Първоначално изпратено от k.o. Разгледай мнение
                                Последните години е тенденция да се купува в Северозапада, Врачанско много, не пиша за няколко месеца. Разпределението се променя. Дано не започнем дискусия относно какво е било преди 4 г., какви са тенденциите на световните зърнени борси, Черноморския басейн, запасите според USDA и т.н. Писано е достатъчно, на всяка страница почти.

Който му харесва как се управлява дружеството, перспективи и очаквания за бизнеса, инвестира.
                                теб не те засягат зърнените пазари, тях ги остави на тези, на които им е бизнес
                                като се купува земя с по-ниска рента означава, че е и по-евтина, т.е. купуват повече, т.е. това не влияе на рентата
                                на пазара сега масово се отказват договорите с най-високите ренти - това е масова тенденция при арендаторите, не съм сигурен дали точно това е отразено в отчета на Адванса, защото трябва време тези откази да се видят на техните хартии

Коментар

Working...
                                X